Sunday, 26 February 2012

Pantai Kemasik

Pantai Kemasik, Kemaman Terangganu ni merupakan salah satu pantai kesukaan akak. 
Hampir setiap kali balik kampung misti singgah kejap kat sini.
Banyak kenangan kat sini :)
Dik Mulan yang duk di Kerteh pun selalu kesini...kan Mulan kan.

 Suka dengan batu yang di tumbuhi pokok2 kecil tu.,,dan suka dengan sungai kecil yang mengalir kelaut tu . Sewaktu kecil kalau menuju ke KL atau Singapore, arwah ayahanda selalu singgah kejap kat sini.
Masih terbayang-bayang arwah tok ayah bersujud di pantai ni di kala solat subuh .

 Dulu-dulu zaman 70 an...belum ada gerai-gerai makan macam sekarang. Biasanya bonda akan membawa bekal makanan dan duduk breakfast di pantai ni sebelum meneruskan perjalanan ke KL.


Aduhaiiii...rindunya pada pasir pantai...




keep smiling :D

Masjid Kristal












38 comments:

  1. Yang ni bru sungguh ke laut..

    Sy da lame x ke laut sebenarnya...;)

    ReplyDelete
  2. I pun suka pantai kemasik...cantik sgt!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pendragon pun kat kemaman jugak kan

      Delete
  3. masyallahhh.mengimbau masa lalu.. sayu nya rasa.

    ReplyDelete
  4. KL pon imah tak habis pusing lagi --'

    ReplyDelete
  5. terasa nyaman sesekali membawa anak2 ke tepi pantai. free rasa minda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu saya kecil, parents selalu bawa ke pantai sebab rumah dekat je dgn pantai.

      Delete
  6. mai la... mai la kita makan kopok sama2 kat sini.. kalo singgah nanti roger2 ya..

    pantai ni memang cool habis.. singaporeans siap cari tanah nak buat rumah kat area ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak roger2..
      sekarang akak balik kg bila raya je..
      bonda dah duduk kat KL sejak ayahanda meninggal.

      Delete
  7. tak pernah sampai sini lagi... walhal org gannu gak :)

    ReplyDelete
  8. Dah lama rasanya kakcik tak menjejaki Terengganu. Harap2 dapat pergi bulan Mei nanti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa beli keropok dan keropok lekor kak.
      dan jgn lupa mkn ikan celop tepung.

      Delete
  9. saya pun kalo otw nk blk ke kl sokmo singgah sini.sekrg ni lg best.ade gerai2 jual kopok+celop2 tepong.boleh lepak2 hilangkan penat.rasa tenang je.

    ReplyDelete
  10. laut lepas, memang view cantikkan ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik...tp kalau musim tengkujuh ombak besar

      Delete
  11. lepaih ni boley buat aksi hindustan la akak
    lawa tmpt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita bergolek2 atas pasir pantai ni..
      memang best...pasirnya putih dan bersih

      Delete
  12. Pantai Kemasik memang cantik pemandangannya.. sy pun kerap singgah jika balik T'ganu waktu siang.. kalau mlm.. tak dptlah.. hehe..

    hari tu masuk blog Mulan baru tau yg kat pantai tu dah berubah sikit & dah ada sungai kecik tu.. dulu2 takde kan? skrg ni dah tak boleh pegi ke batu tu ke? mmg nampak sgt2 indah... rindunya nak balik T'ganu.... kalau blk sana.. kami selalu santai2 kat Pantai Telok Lipat, Dungun.. tp skrg pun dgrnya jln tepi pantai tu runtuh masa bah besar ritu.. selain pantai tu.. selalu bwk anak2 mandi manda kat Pantai Batu Pelanduk.. pantainya landai sesuai mandi manda.. tp kalau Pantai Teluk Lipat tak boleh mandi sbb curam & dalam tiba2.. dah ramai yg mati lemas kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kampung Terengganu kat mana?
      memang pantai ni dah berubah...bak kata pepatah sekali air bah sekali pantai berubah.
      Boleh lagi nak ke batu tu tapi kena lalu belah sana:)
      Thanks singgah di sini...sangat menghargainya :)

      Delete
  13. pasir pantai kalau buat batu selemban / batu seremban mesti best kan...
    lembut je

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak dalam kain pastu jahit..
      memang best :)

      Delete
  14. cantik pantai kat situ
    1st time dengar nama pantai ni

    ReplyDelete
  15. pantai nya masih suci dan bersih :)

    ReplyDelete
  16. sgt suka klau blik kg ikut ganu coz pntainya sungguh indah n bsih. wah ank truna akk posing mcm bdk band undground je ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan pantai memang syokkk kan
      sambil tu boleh singgah make ike celop tepong...sedak nyo.

      zaman dah berubah, waktu akak dulu kalu ambik gamba...duk tegak je..macam nak bernasyid tu....hihi

      Delete
  17. tgk gmbr2 kat atas tuh papa mifz pun dah rindu dgn pantai balik...huhu

    padahal baru jer balik dari Tioman...hehe

    ReplyDelete
  18. papa mifz
    akak belum pernah ke Tioman...uwaaaa

    pssst : FM tioman ada lagi tak? hahahahha

    ReplyDelete
  19. Salam,
    Cantik sungguh pantai Kemasik ni yek? Padan la jadi pantai feberet akak :D. Mesti aman damai je jalan kat pantai time petang-petang.. amik angin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak paling suka berkaki ayam je menyusuri pantai...dapat menikmati halusnya pasir pantai :)

      Delete
  20. kak dulu saya 2 thn dok kat mrsm kerteh (la dah takde).. terigt masa zaman budok2 skolah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu le boleh gi pantai dok?..sambil makang kepok lekor :))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...