Friday, 10 February 2012

Simple cheese cake for Kids



cheesecake yang sudah di makeover :-)
letak jem berry tu supaya cantik sikit...tertutup le yg cacat cela tu...hik2
Tak de stok biskut untuk buat base :(

Abang (anak sulung akak) yang request nak makan cheese cake ni. So sebelum balik kerja dah call suruh Abang  keluarkan cheese dalam peti ais. 
Tapi Abang keluarkan cheddar cheese...hik3

Menggodek cheese cake ni time diaorang semua ke surau.
balik dari surau...2 beradik ni dah mengintai tak sabar.
Ummi cuma mampu..sergah dari belakang je......no no no


Akak naik ke atas kejap je...turun...tengok kek akak dah jadi cam gini dah.

nasib cheese cake ku...dah kena korek dengan  Abang.


Ayoooo...ini anak macam tak tau ker maknya blogger ?
Kena ambik gambar dulu sebelum makan yerrr.
Tak sempat nak masukkan dalam peti ais pun...dia orang dah makan.

Kek ni agak hangus sikit sebab akak tak jumpa cari aluminium foil.


Adik ketika ni gi tuition so tak join sama.
Rupa-rupanya Abang nak suruh buat cheese cake yang tak payah bake tu...yang masuk dalam fridge ajer . Takpe nanti buat lagi...kalau yg tu senang ajer.


Ni resepinya ikut sukatan cawan

Cheese cake

250 gram(satu bungkus) cream cheese *akak guna philidelphia cream cheese
200 gram( 1 kotak) whip cream
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar jus lemon (akak guna jus limau kasturi aje)
1cawan gula halus  *akak kurangkan sikit
2 biji telur

Masukkan semua nya dalam mixer.
Dan bakar dalam oven suhu lebih kurang 170 C
setelah 1/2 jam dalam oven, tutup dengan  aluminium foil untuk mengelakkan hangus dipermukaan kek
* akak tak tutup sebab tak jumpa cari foil tu*

Setelah masak masukkan dalam peti ais untuk lebih terasa keenakan cheesenya
* akak tak letak base sebab stok biskut habis...harap maklum :)

Nasi kukus ni makan malam kami...beli jer




keep smiling :D
matahari senja...
sempat snap waktu balik kerja tadi .


24 comments:

  1. simple cheese cake pun tetap nampak sedap.. kalo takde base tak hangus ke bwhnya kak?

    ReplyDelete
  2. akak..
    peluk2 dulu.. rindu.. heheh
    saya tengah berangan nak mencheesekan cake.. tapi tak rajin lately nih.. kelas pon dah mula...

    tengok akak punya bahan tak banyak ni, nak lah jugak try..

    ReplyDelete
  3. Anak mak tringin nk mkn kek chese ek..:)

    ReplyDelete
  4. anak akak abg tue cuti ke skrg ni?? adik nureen x blk pon katanya bln 7 ni baru blk..
    dah lama teringin nk wat sndri cheese cake tp mood x dtg plak bila preggy ni hehehe

    ReplyDelete
  5. cheese kek mmg peberet ahli3 dirumah saya juga... hehehe.. tak sempat sejuk habis dibedal...

    ReplyDelete
  6. hihi..oklah tu yg penting anak anak dapat makan kek air tangan ibunya kan, bahagia je rasa..;)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum dan salam maulidur rasul,
    Bestnya dpt makan cheese cake, sy masa mula2 buat dulu pun jd camtu jugak, merekah kat atas, tp rasa tetap maintain.
    Waaa bestla pokok epal akak dah berbuah, tak sabar nak tengok apple crumble dr dapur kasihredha....

    ReplyDelete
  8. kak kasih,simple cheese cake tu memanggil manggil sy lah hehehe...
    200gm cream tu cream pe ye huhuhu...

    ReplyDelete
  9. Alaa kak.. sedapnya cheese cake tu. Peberet saya tu.

    ReplyDelete
  10. "Simple cheese cake for Kids"? You are SOOOOO wrong.

    Sebab orang tua yg tulis komen nipun ketaq lutut kesukaan bila tengok simple cheese cake tu.

    Hehehe.

    ReplyDelete
  11. ye lah kak...anak2 akak mcm tak tau je yg akak ni blogger...amek gambar la dulu baru terjah itu kek kan kak...dorang dah tak sabar la tu kak...sedap sgt baunya tu...hehe...

    ReplyDelete
  12. ado resepi cheese cake..nak suh wife buek la...;)

    ReplyDelete
  13. Salam Kasihredha,

    Tak dan nak keluar dari oven lagi tu,dah ken korek he.he.he.....sedap sangat la tu....teringin pulak Kak Ros....

    ReplyDelete
  14. CIS KEK..????
    MINTAKKKKKKKKKKKKKK
    HEHEHE

    ReplyDelete
  15. wahh semua pun best i loikee.. akak diet ke? takyah la diet2...

    ReplyDelete
  16. terimakasih berkongsi resepi..
    tapi kalau buat..entah jadi ke..hihi

    ReplyDelete
  17. rajinnya akak...

    blogger dgn camera tak leh pisah kan kak..hee

    ReplyDelete
  18. rasa dah komen tapi nak komen lagi.. sbb tak tahan tengok cheese cake tu.. nak try la sbb saya punya gun tepung custard.. patut la custardy jadinya.. not nice one.. me no like.. but this one i like..

    ReplyDelete
  19. sedapnyaaaa cheese cake tu. rajin anak teruna akak masuk dapur ye..

    ReplyDelete
  20. salam kak kasih yg ati rindu :)

    ati ni dah 1/2 tahun oven rosak
    makan hati je bila teringin nk
    buat kek...bilalah hb nk belikan
    oven baru yg besaqqqq ...heeee

    ReplyDelete
  21. yanti
    akak letak kertas :)


    hann
    peluk juga..rindu juga :)
    bahan2nya lebih kurang tiramisu je kan. Kalau buat tiramisu misti ingat hann :)


    aine
    ye..anak mak nak makan cis kek :)


    nureen
    balik bulan 7 lama sikit..berbanding balik sekarang ni.
    Buat le nureen ...senang je


    secangkirmadu merah
    tak sempat simpan dlm peti ais, tengok2 dah habis.


    ladysirna
    kalau buat puashati...boleh mkn byk...hihi



    watie
    akak punya merekah sebab kena korek dgn abang...hihi
    apple tu comel sgt..nak buat apple crumble pun x cukukp :)


    sudipvssenduk
    dalam gambar je...kat luar cacat sana sini...hihi


    mas
    whipping cream..cream sama spt buat tiramisu tu :)

    ReplyDelete
  22. rozita
    sama lah kita :)


    dinas
    orang tua ketaq lutut sebab mengira kolestrol yg ada dlm kek tu...hihi



    wahida
    tu le kadang2 mereka lupa...tapi mereka sporting juga sebenarnya hihi



    papa mifz
    nanti suruh wife buat ye :)



    kak rose
    wsalam kak
    memang tak sabar ...favourite diaorg :)


    Bui
    jommmmm kesini :)



    hanis
    akak tak diet...huhu..sebab tu le semua baju dah kecik.



    sal
    insyaallah jadi...senang je ni :)



    azian
    betul tu yan...misti bawa kemana2 saja :)



    mulan
    nanti try this one...cuma kurang kan sikit gula. Lepas tu ltak dlm peti sejuk dulu...makin sedap :)



    lia
    ye...dia org sgt rajin sebab dia org suka mkn...hihi



    ati
    minta hb hadiahkan waktu birthday nanti :)


    fatin
    hihi..:))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...