Saturday, 24 March 2012

Chocolate Chip Cookies

Aikkkk raya lama lagi le makcik..
tak pe.. takpe...
Cookies ni merupakan kesukaan anak-anak...abah anak-anak dan ummi anak-anak (saja nak panjangkan ayat)
Kalau tak raya pun...kalau teringin nak makan, akak akan buat.

 Biasanya bewarna coklat kan. Walaupun tak bewarna coklat tapi nama dia tetap chocolate chip cookies sebab kat dalamnya penuh dengan coklat chip.
Ni resepinya yer..


Resepi Chocolate chip
120g tepung gandum
100g butter
35g gula perang * akak guna 25g saja, sebab coklatchip pun dah manis
60g coklat chip
30g badam yang ditumbuk
esen vanila

Cara-cara
Butter, gula pukul hingga kembang.
tambah tepung gandum..kacau dengan spatula

perlahan2.
Masukan coklat chip, badam dan vanila
Bentuk dengan sudu
Bakar
Note  : satu adunan ni  cuma  sedikit je ,  biasa akak buat 2 atau 3 adunan.


coklat chip cookies yang tak coklat....tapi sungguh sedap.







keep smiling :D
 
pembantu chef tengah tekun menolong...
sampai muncung2 .






57 comments:

  1. Muncung tandanya kusyuk..mcm anak sya jgk..hehe..

    ReplyDelete
  2. tq for sharing..saya nak try buat laa..nampak pun sedap!

    ReplyDelete
  3. Sypun suka buat choc chip ni tau;)

    sy punya adunan bbole dpat byak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke
      akak punya kena double or triple kan aduan :)

      Delete
  4. assalam kak, sedapnya tgk coklat chip tu..rajin akak buat cookies yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam nieza
      time rajin je.
      kalau malas tak de juga...hihi

      Delete
  5. Amboi tekunnya pembantu chef buat cookies...pssstt...cute cawan tu....nnti I nk try buat resepi yg akak bagi ni bila dh ada mixer

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau dah ada mixer try ye :)

      Delete
  6. tiba2 kecur air liur saya akak...sedapnyaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cookies ni mmg sedap..nanti akak kasi 2 hihi

      Delete
  7. Kakcik ni suka dan rajin makan je. :)

    ReplyDelete
  8. Morni Kasih,
    kalau time raya, banyak sangat kuih terhiodang, tak tahu nak pilih mana satu... tapi time tak raya gini, memang rasa sangat sedap dapat CC...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul time raya...tak nak mkn ni sebab banyak makanan lain lagi :)

      Delete
  9. kak...
    mas dtg bwk balang kuih ni nk mtk penuh satu balang hihihi...peberet kami laki bini ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah isi dah balang mas....hihi

      Delete
  10. Betoi, takkan nak tunggu raya ja baru nak buat cookies. Cookies adalah untuk sepanjang tahun, kata peminat cookies, hehe. Buat sendiri bagus kan, kita boleh control jumlah gula dalam cookies tu. I like.

    ReplyDelete
  11. feveret munna ni kak.. tiap2 raya mesti buat biskut ni... nak cuba resepi akak pula nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le resepi ni muna
      bagi akak best :)

      Delete
  12. assalam kasih..teringin nak buat pulak dah ni..nanti nak cari barang le..

    ReplyDelete
  13. Salam Yong, aikkk ada pembantu OK ler tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak
      pembantu chef tu ada mood dia kak
      kalau rajin...Alhamdulillah
      kalau tak, dia tukang mkn jer...hihi

      Delete
  14. Comei balang kuih akak tuu...

    Simple jer resepinya, boleh try nanti nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba le...sedap dan simple
      balang tu akak beli di Bandung .

      Delete
  15. Haaa feberet sy gok nih!
    Time raya siap sorok supaya org lain tak mkn @ hidang kat luar :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo...lain kali, kalau gi raya ke rumah dekda..akak nak suruh dekdaa keluarkan kuih yg di sorok tu....hihi

      Delete
  16. akak..serius memang terliur sue tgk kukis tu..actually dua minggu lepas pun sue baru buat chocolate chip kukis..memang kesukaan kiddos! cuma sue tak letak badam. Tapi sue letak serbuk koko.

    ReplyDelete
  17. nampak sedap walau pun kaler putih

    ReplyDelete
  18. ya Allah kak...sedapnya la hai...

    ReplyDelete
  19. cantik, menarik & tertarik pd warna cookies tu..

    Akan masuk dlm food list yg akan dimasak hujung minggu ni.. Insyallah

    ReplyDelete
  20. waahhh.. tqs for d recipe sis... boleh bikin utk projek mega ni..

    ReplyDelete
  21. Salam Kasihredha,

    Amboi rajinnya anak teruna nih..he.he.he...Terima kasih ya Kasihredha kongsi resepi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      sama2
      anak teruna tu ada mood dia jugak...hihi

      Delete
  22. nak buat nak buat nak buat nak buat nak buat..yeayyyy!! (ntah bilenye nak buat..tapi confirm nak buat..heheheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat taww
      senang dan simple
      InsyaAllah jadi :)

      Delete
  23. sedapnya.. blh try nanti ni. anak lia mmg suka mkn choc chip cookies ni... :)

    ReplyDelete
  24. ada oven besar mcm tu puas hati nk buat cookies...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada besar nani weii
      kecik jah tu

      Delete
  25. rajinnyer pakwe tu menolong ubu dia..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakwe tu memang suka menolong
      tambah lagi cookies tu dia punya favourite :)

      Delete
  26. makan panas2 rangup dan sedap..cepat je habis

    ReplyDelete
  27. saya suka time bakar tu...bau coklatnya harum satu rumah :0

    ReplyDelete
  28. salam kak,

    nak bakar CC tu brapa lama? oven guna api atas n bwh skali ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      bakar sampai nampak keperang2an sedikit around 30-40 minutes.
      akak guna kipas...so habanya merata :)

      Delete
  29. wooo ade assistant rupenye..anak teruna sunti gitu..hehe

    pekena dgn hot kopi pon sodap nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak teruna tu memang suka tolong ummi :)

      Delete
  30. alamak sedapnyer... gigih nak mencari lunch karang..dah terasa kt tekak je ni...hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...