Thursday, 22 March 2012

Lidah perlu di cuci

 Lidah pun kena cuci ....bukan gigi je tau..hihi. Kalau lidah kotor...nafas pun berbau (halitosis)
Banyak pencuci lidah di pasaran. Berus gigi pun dah ada pencuci lidah.
Akak lebih suka guna pencuci lidah seperti gambar di atas.

 
 Caranya macam ni...segala kotoran akan keluar. Lidah pun jadi bersih sangat.

lidah yang kotor...gambar dari pakcik google.



contoh tongue cleaner pada berus gigi
(google)

Selamat membersih lidah ye kawan-kawan.



 Keep smiling :D
Ini bukan pencuci lidah tp pencuci mulut...
dadar berlauk .
Makan kat rumah adik nor semalam...
bonda yang buat, adik nor yang goreng .








42 comments:

  1. munna guna berus gigi je utk bersihkan lidah....

    ReplyDelete
  2. setiap kali cuci lidah rasa nak tergelak sorang2 je..geliiii....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada yang sensitive kan...hihi

      Delete
  3. ati dari kecil dah ajar
    anak2 berus lidah tp pakai berus je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berus gigi pu ok gak atie
      tapi kalau guna tongue cleaner ni..lagi bersih :)

      Delete
  4. Salam Yong,

    Lidah buat sup sedak ke? Errr...lidah lembu ler, akak tak penah makan, tu yang tanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      saya pun x pernah mkn kak...hihi
      geli nak makan.

      Delete
  5. Saya bila cuci lidah, mesti nak termuntah sekali. Apa kena entah. Jadi tak selalu la boleh buat, sabaq jalah, hehe..

    Nampak macam murtabak mini la dadar berlauk tu. Macam biasa, mintak ciket? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sesetengah org memang sensitive sb tu nak termuntah...sabaq na :)

      Delete
  6. x suka pencuci lidah tapi suka yg bwh sekali tu..pencuci mulut! biasa I guna yg belakang berus gigi tu je kak utk membersihkan lidah...

    ReplyDelete
  7. Assalam, jarang-jarang buat.. hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      kena selalu buat kak...hihi

      Delete
  8. assalam kasih sedap pencuci mulut kasih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      itu mak saya yg buat...mmg sedap sebab dah lama tak makan :)

      Delete
  9. anak2 pun suka sangat tang cuci lidah ni esp yg tecit tu.. hee

    ReplyDelete
  10. Saya tak boleh la nak gosok lidah, try gosok tapi geli hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba guna tongue cleaner tu
      sebab dia bukan menggosok tapi
      menarik semua kotoran kat lidah

      Delete
  11. Rasa selesa sangat kalau lidah bersih... nak cakap dengan orang pun rasa lebih yakin... he he hehh terutama golongan pekerja ilmu macam kita ni laaa... bukan badan aje kena harum, mulut pun kena jaga juga sebab bisnes kita pakai mulut he he hehh

    ReplyDelete
  12. cuci kak jgn t.cuci.1st time tngok. biasa guna yg ada bserta dgn brus gigi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba guna yg ni
      lebih bersih
      terdapat di farmasi dan dental clinic

      Delete
  13. Mana nak beli pencuci nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada di jual di farmasi dan dental clinc dekdaa

      Delete
  14. Aha betul. Masa sekolah dulu cikgu dh pesan cuci lidah sekali sbb lidah yg mengeluarkan bau mulut. Hehe.. Ikut e la ckp cikgu berus lidah pun guna berus gigi. Skrg guna berus yg ada 2 function tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang perlu di cuci
      sebab lidah mudah memerangkap minuman dan mkanan

      Delete
  15. ya betul kak bagus utk elakkan mulut berbau kan.. menarik pencuci lidah tu..tapi saya ni rasa ngilu jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ngilu le nieza
      lepas tarik kotoran tu keluar
      lidah akan terasa bersih sangat :)

      Delete
  16. betul tu kak... lidah kena bersihkan mcm kite gosok gigi gak. kalau x bakteria suka berkumpul kat lidah. wlpun hari2 kite bersihkan lidah tapi masih x mampu nak mengelakkan rasa nak keluarkan sesuatu dari dalam perut... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penting membersih lidah ni
      ramai yg tak tau

      Delete
  17. nureen x leh cuci lidah ngan berus gigi, klau ngan kain boleh, sbb klau guna berus gigi sure muntah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak nak sekarang nureen pregnant
      lagi le mudah nak termuntah kan

      Delete
  18. Sekarang terdapat banyak jenis pencuci lidah... anak akak si kecik tu ke mana pergi pun nak bawak pencuci lidah dia sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2...kecik2 dah tau mjaga kebersihan rongga mulut :)

      Delete
  19. Sy cuci guna berus gigi je hihihi...

    Oh ye...apa khabar kak? sht ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna berus gigi pun ok gak mas
      akak sihat Alhamdulillah
      peluk cium untuk amani ye :)

      Delete
  20. ati silap tekan kot kak..

    ingat tadi ada n3 baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ok
      akak dah suspen dah tadi hihi

      Delete
  21. kak saya guna berus gigi jer.. lepas tu tolak lebih sikit sampai ke anak tekak, bg lendir2 kat tekak tu kuar skali :D

    ReplyDelete
  22. kat mana ada jual pembersih lidah tu yer kak?? harga pulak mcm mana??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...