Tuesday, 6 March 2012

Pineapple Crumble di Hari Minggu


 Cuma di hari minggu dapat menyediakan manisan seperti ni....dan sudah semestinya mencari-cari kuih yang paling simple. So jadi le pineapple crumble yang simple ni.

sebelum di bakar

 Kejap je proses membuatnya. Akak buat macam apple crumble ...cuma ganti dengan nenas je. Nenas tu akak tak parut...akak potong kecik-kecik...so waktu makan masih ada rasa serat nenas tu.

Akak makan waktu petang setelah jalan kaki sekeliling taman.
Seperti biasa buang lemak dulu...baru tak rasa bersalah nak makan ...hik3
Minum dengan jus mangga.


setelah di makan :))

waktu akak duk makan-makan , dua beranak ni masih main passing2 bola. Akak tak join ;-)


pagi...akak breakfast di rumah adik akak....adik nor :)
thanks...nanti jemput le lagi.

Anak buah akak...Little Humyra.
Banyak2 mainan...handphone makcik dia juga yang dia nak main :)
Rambut Humyra dah mula tumbuh....seiring dengan tumbuhnya gigi.



keep smiling :D
see my teeth....i brush every day  maaahh :-)





54 comments:

  1. Breakfast pulut dengan ikan kering ke tu? Wah sedapnye!

    Pineapple crumble nampak sedap, first time saya dengo/tengok. Terus teringat tart nenas (apa kes?). Hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...pulut mkn dgn kelapa parut + ikan masin or ikan bakar :)

      mula2 akak mmg nak buat tart nenas, tp memikirkan nak kena bentuk kecik2 ...tak kuasa akak. So buat macam ni dush..dush dah boleh makan...sedang cite...hihi

      Delete
  2. tomenya diaaa..suka tgk gigi dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang humyra dah pandai jalan dan bercakap bahasa dia :)

      Delete
  3. Salam Kasihredha,

    Nampak sedapnya pineapple crumble tu kasihredha.....makan pulak petang2 macam ni kan memang bestlah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia lebih kurang mcm tart nenas je kak...cuma nenasnya masih terasa sebab basah dan x kering macam tart :)

      Delete
  4. Telan air liur kakcik! Nampak sangat menggoda pineapple crumble tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom ar ke sini kakcik
      kita mkan sambil borak2 :)

      Delete
  5. aaahhhaaaa... pineapple crumble kah??? yummy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 nak buat tart nenas
      partu...tuaan rumah malas
      tu jadi nenas crumble nih...hihi

      Delete
  6. sedap ker makan gituew???
    nanty leh try ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa lebih kurang mcm tart nenas :)

      Delete
  7. Salam kak,
    Seronok ada ramai adik beradik/sedara mara yang duduk berdekatan. Saya ni dah la tak ramai adik beradik, sedara mara pun tak ramai yg tinggal berdekatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami tiga org mmg tinggal setaman..jd kalau mkn2 selalu le berkumpul :)
      yang 3 orang lagi walaupun tak setaman tapi masih di dalam KL .

      Delete
  8. sedapnya pineapple crumble tu kak...nak resepi boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah letak resepi...klik di apple crumble.
      Caranya sama, cuma tukar apple ke nenas je :)

      Delete
  9. ish2 kiutnyaaa geram tengok! nak cubittttt hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. humyra sure sukakan auntie hanis, sebab auntie hanis pun kiut jugak :)

      Delete
  10. assalam kasih..acik suka air nenas asam boi crumbble belum pernah makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya nak try...biasanya saya minum apple jus bersama asam boi aje

      Delete
  11. Kak kasih mana resepinya? Nampak sdp sgt pineapple crumble tu. Anak buah akk comellah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah letak rsepinya ..klik di apple crumble..cuma tukar apple kepada nenas je mas :)

      Delete
  12. Bertuahlah anak2 sebab mak diorang rajin memasak...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknya cuma sempat masak dihari minggu saja ..hihi

      Delete
  13. sempat lagi akak intai dorang main passing2 bola! alahai cantiknya gigi little Humyra. anak I sophie gigi dpn dh jadi mcm gigi jaws dh...kecik2 xmo bukak mulut bila nk gosok gigi dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sophie dulu2 menyusu malam tak?
      kalau menyusu malam selalunya akan ada caries gigi depan atas.
      Budak2 memang susah nak pujuk suruh gosok gigi kan :)

      Delete
  14. Alaaaaa comel sangat Humyraaaaaa!!!

    Ni first time dengar pineapple crumble, yg saya kenal apple crumble saja. Kenal saja tapi tak tau buat, kahkahkah!

    Mintak ciket? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try le buat..akak dah kasi resepi dah tu.
      Caranya lebih kurang mcm apple crumble gak :)

      Delete
  15. mm.. yummy..
    oke r tuh akak kasih.. x aser bersalah sgt..hehee
    dah penat baru mam.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...untuk menyedapkan hati :))

      Delete
  16. comelnya humyra... suka tgk last pic tue..
    crumble nmpk sedap.. akak pandai masak mcm2 kueh nureen tgk :)

    ReplyDelete
  17. Amboii pineapple crumble tuu..simple tapi yummylicious..

    ReplyDelete
  18. comelnya humyra...

    adus, sakit mata tengok macam2 makanan tu esp crumble nenas tu.. haiippp... nak sikit sis..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommm aarrr sini ...kita lepak2 sambil minum teh :)

      Delete
  19. Replies
    1. akak cuba masuk ke blog mrs izi tapi tak dapat...kenapa ye?

      Delete
  20. sedapnya .... comel anak buah akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah dan follow akak :)

      Delete
  21. seronoknya dapat jumpa adik beradik sambil makan2 pgi ..berkongsi2 cerita..maka teringat pulak kaum kerabat saya, nanti cuti2 sehari dua ni, baru dpt jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami 3 beradik duduk dekat2 jer
      senang kalau ada apa2

      Delete
  22. pineapple crumble...mcm tak pernah mkn jer..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia lebih kurang mcm tart nenas je
      dan cara buat nya macam apple crumble :)

      Delete
  23. menariknya pineapple crumble tu..

    ReplyDelete
  24. RAJIN SUNGGUH AKAK MEMASAK KAN..MCM2 MAKANAN ADA..
    BOLEH TAK BAGI PETUA MCM MANA NAK BUATKAN DIRI RAJIN MEMASAK
    MCM BUI NI MMG MALAS SUNGGUH MEMASAK..
    SLL BELI MAKANAN ATAU MAKAN DILUAR JER

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun selalunya beli jer bui..
      hari minggu sajalah masanya unk memasak.
      suka memasak sebab anak2 suka makan...kalau tak de yg makan, malas juga nak masak kan :)

      Delete
  25. sedap nampak pineapple crumble tu.. tapi saya tak brape nak makan.. agaknya kalo akak bauatkan baru selera tu datang kot kih kih.. gurau jerk..
    kalo saya dok sebelah rumah, tak yah ajak datang, saya volunteer kan diri jenguk rumah akak :)

    ReplyDelete
  26. boleh2...hihi...akak pun akan selalu jengok rumah yanti :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...