Monday, 16 April 2012

Bonda dan Cekodok Pisang



 Minum petang hari ni akak goreng cekodok pisang ni
Cekodok di atas adalah yang bertuah kerana berjaya di pilih untuk sesi fotografi.
Yang lain ada yang penyek...dan ada yang terlebih hitam.

Bila makan cekodok ingat waktu kecik dulu. Pernah menangis pagi-pagi buta nak makan cekodok.
Terpaksa le bonda gorengkan. Dapat bayangkan perasaan bonda saat itu...pasti stress sebab rushing nak gi kerja lagi...pastu anak menangis nak makan cekodok pulak tu...ishhhh teruk betul kan.

 Pagi tadi keluar breakfast dengan bonda

 ni akak punya.

 mee sup ni incik husband punya :)

 roti canai ni sedap sangat...kuah dal nya yang sedap

 bonda punya





keep smiling :D
 
Bonda tengah tulis catitan hariannya.
Gelak baca catitan harian bonda...
nanti nak suruh bonda tulis blog pulak...hihi





80 comments:

  1. Bukan saja berkenan dengan cok kodok tu, cawan cantik tu jugak menarik perhatian cek, cantik!

    Kalau bonda akak ada blog, sila habag kat saya, konpem saya baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi wokeh..
      tapi rasanya bonda dah malas tulis panjang2 kot
      sebab mata dah x begitu terang lagi :)

      Delete
  2. alahai comelnya mak akak suka tulis catatan...kelasss gitiewwww..

    ReplyDelete
  3. Kenapa cekodok pisang tu nampak lebih-lebih menyelerakan dari makanan lain yg dipaparan? Hehe... mcm sedap sgt! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab cekodok tu dibuat dgn kasih sayang...hihi

      Delete
  4. Amboihhhhhh canggihnya henpon bonda.. pink karerrrr lagi hihih.
    Catatan? Bonda berblogging kah? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hp bonda lebih canggih dari hp akak...uwaaaa

      Delete
  5. Nk jadi model dlm pinggan haruslah pilih bagus2 supaya lebih menggiurkan, org yg tgk dia terasa terus nk ngap!! Sedapnya bonda akak punya waffle. Bonda akak dulu seorg pendidik ke? Kalau bonda akak tulis blog pun ok juga, kongsi pengalaman dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bonda tulis blog..akak pasti bahasa bunga2 akan keluar...hahaha
      Bonda dulu memang seorang guru...sekarang dah pencen, mengajar cucu jelah kat rumah :)

      Delete
  6. cengkodok dan roti canai..wlu biasa jumpa..tapi tetap mengancam dan tak menjemukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti canai ni special di kuah dal dia...sedap sgt :)

      Delete
  7. rindu bonda kita. bonda kita dah nak balik kampung hari ni.

    ReplyDelete
  8. Cekodok pisang yang lebih pisang dari tepung adalah sangat sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh terlebih tepung...nanti x sedap kan kak

      Delete
  9. Assalamualaikum Kasih,
    seronoknya dapat makan-makan dengan bonda dia..... kirim salam kat bondanya ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam amie
      InsyaAllah...sesekali belanja bonda makan :)

      Delete
  10. Replies
    1. hihii...nanti akak kasi tahu bonda..
      sure dia cakap...terimaksaih alin :)

      Delete
  11. ya ampun kak semua menu biasa buat ayaq lioq ai meleleh2 ni ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat, boleh kita lepak sambil minum teh kan ayu :)

      Delete
  12. cutenya mug akak.sekrla.siap ade bunga kenanga lg jadi hiasan.sker laman rumah akak jugak.bilala nk ade laman macam tu.

    ReplyDelete
  13. Salam kak....

    Tgk cekodok pisang akak..ryna pun teringin lah..balik karang nak pi beli pisang buat jugak....ehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cekodok ni cepat di masak sedap dimakan kan ryna :)

      Delete
  14. cekodok pisang makan panas2 sedapnya lah...

    sarapan dimama tu kak?
    mee sup n wafel tu nampak sedap lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu ada pisang lebih dah hampir lembik..tu yg jadi cekodok tu...hihi
      Sarapan di Hotel Istana KL

      Delete
  15. Salam kak,
    Saya prefer roti canai dengan kuah dal. Oh lamanya tak buat cekodok....

    ReplyDelete
  16. Salam, nak cekodok 2 ketoi....heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam gee
      akak kasi 6 ketui...hehe

      Delete
  17. anak saya suka sangat cokodok tapi saya tak pandai buat.. pernah buat terkeras la.. terlembut la... last2 nak makan balik kg.. kakak @ mak yg buatkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. adunan dia kena agak2 je shiela
      jgn terlebih tepung...nanti keras :)

      Delete
  18. Hehe....bonda sarapan waffle la....favourite akak tu. Esok2 dah jd mcm bonda....ntah mkn ke tidak.
    Cekodok pisang ni kira kuih lagenda, tak mungkin pupus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya waffle ni yg last bonda makan
      sebelum tu dah mkn macam2..tp dlm small portion le :)

      Delete
  19. Dahsat bonda kak kasih tuu... celik IT gitu... Kalau tulis blog, sure ramai followers. Maklum lah org lama tentu banyak pengalamang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni bonda suka tengok ceramah ustaz Azhar kat you tube :)

      Delete
  20. saya pon balik kuantan lepak dgn mak weekend lepas... makan2 & jalan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetiba teringin nak makan kepok lekor dgn sata..
      kena balik ganu nih

      Delete
  21. as salam kasihredha...sukanya nekcik tengok mug tu..mngoda tol...agaknya bonda kasih ni seangkatan ngan nekcik kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      umur bonda 70 tahun lebih :)

      Delete
  22. set cawan yg cantik, makanan yg sedap & bonda yg masih sihat... Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  23. cokodok tu walau apa rupa sekali pun mmg kegemaran ramai kan.. hehe... nanti suruh bonda berblog le blh Lia jadi follower.. ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bonda jadi blogger..sure tulis pasal cucu2nya je lah..hihi

      Delete
  24. wahh bonda zaman cyber..tulis catitan kat gajet lg tuh..ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. psttt...hp bonda lebih canggih dari akak punya...uuuwwwwaaaa

      Delete
  25. wah bonda sungguh high tech la...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...cuma mata je kurang terang...
      perlu jumpa papa mifz ni :)

      Delete
  26. Bergaya sakan jepput pisang ni jadi model ! sedap2 belako ni ..wat oghe terliur jah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pulok mengidam nok make martabak rajo...:)

      Delete
  27. betul la kasih..suroh bonda tulis blog..mesti meleleh2 air mata anakanda membacanya nanti..bukan senang nak tau pengalaman bonda membesarkan anak2nya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti bonda cerita pasal cucu2nya dan pasal sakit lutut..hihi

      Delete
  28. Uwaa sedap2 semo tu. mesti besh ibu dan anak sama2 berblog.

    ReplyDelete
  29. Bonda sgup buat ape je utk anak kan..walopun sibuk...

    Cantik bonda akak, mst akak pun cantik mcm bonda..;)

    ReplyDelete
  30. wahh..bonda makan waffle tau pepagi..jgn memain..kekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pssttt sebenarnya kan...waffle tu yg last bonda mkn
      sebelumnya bonda dah makan mcm2 lagi...tp dlm small portion le...hihi

      Delete
  31. tak sangkanya kak kasih pernah nangis nak makan cekodok.kelakarlah kak.hehehehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi waktu kecik mcm2 perangai kan :)

      Delete
  32. sedap2nyer....

    wah... kalo bonda ada blog..sure meriah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi....meriah
      sure ramai follower yg terdiri dari cucu2nya

      Delete
  33. cekodok ini memang peberet penghuni di rumah saya... alhamdulillah seronok dapat bawa bonda sekali berbrekfes hehehe

    ReplyDelete
  34. Bonda very up-to-date la ... kalau tulis blog, lagi kelas !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa dia pasti bahasa org dulu2 kan
      sure bercerita pasal sakit lutut dia :)

      Delete
  35. KALAU MAK YG BUATKAN CEKODOK MMG SEDAP..DEKAT KUCHING NI KAMI PANGGIL CUCUR JOMPOT..HEHEHE..SEDAP MS PANAS2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kampung akak pun panggil jepuk (jemput) pisang :)

      Delete
  36. sihat lagi bondanya, mesti seronok dapat luangkan masa dgn bonda tercinta. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..masih boleh drive
      tp time dia letih...dia tidur je..hahahhaa

      Delete
  37. Please, minta your Mom buat blog.

    Nisa'

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...doakan supaya bonda sihat
      dan boleh menulis :)

      Delete
  38. Semoga diberikan kesihatan yang baik untuk bonda

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...