Saturday, 21 April 2012

Keduduk Putih dan Elektrik


Keduduk/senduduk putih ni tak berhenti berbunga...pemberian jiran...Chinese lady. 
Nyonya tu kasi keratan batang je, Alhamdulillah  senang pulak hidup.

Ini urutannya...mula-mula kuncup.

 buahnya dah mula pecah


biji benih


Tentu ada khasiatnya kan...tapi akak tak tahu,
Just tahu tanam ajer.

Baru-baru ni kat kerja akak blackout....duduk le kami dalam gelap dan kepanasan tu selama 4jam.
Kerja terbengkalai...semua kena cancellllll.
TNB datang 4jam setelah buat aduan,
Lepas tu mereka kasi tahu bukan bidang kuasa TNB
kena panggil wireman katanya...huhu
I've no idea.


but i still can smile maahhh



keep smiling :)




36 comments:

  1. Salam K.Kasih..pokok keduduk putih kat ke bun bykkk.atie tebas camtu jer...semak kebun.hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke
      kat sini keduduk purple yg banyak
      keduduk putih susah nak dapat :)

      Delete
  2. Salam Yong,
    4 jam dlm spa? Best tu. Bingai arr diorang, bukan koje saya pangge wayarman, tu koje bos kome ha ha betoi jugak. Deme supply bekalan, wayar putuih bukan bidang deme ha ha ha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      memang dah mcm spa dah...dalam sauna...perpeluh2.
      mana le saya tau kak, apa yg rusak...ingatkan fius yg rusak...tau2 wayar...hihihi
      lain kali kena panggil dua2

      Delete
  3. sis..i x penah dgr nama bunga ni..ape ye khasiatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. keduduk = senduduk
      biasanya bewarna pink purple..
      banyak khasiatnya...cuba baca komen dari amie :)

      Delete
  4. Kalau dekat kampung-kampung pokok ni biasa org buat pagaran, cepat je hidup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang hidupkan...sebab biji benih dia banyak.

      Delete
  5. Hai Kasih,
    banyak khasiatnya keduduk ni...daunnya boleh dihancurkan untuk balut luka dan hentikan pendarahan luka (orang dulu-dulu), buahnya boleh dimakan, manis (he he he dulu2 kami makan buah keduduk, yang warna purple...habis gigi dan mulut warna purple jugak)

    Nak bagi pantun kat Kasih pasal pokok keduduk ni:
    Buah langsat kuning mencelah,
    Keduduk tidak berbunga lagi,
    Sudah dapat gading bertuah,
    Tanduk tidak berguna lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan puyu ikan mas
      thank you very much

      thanks info dan pantunnya amie :)

      Delete
  6. Haha... Balik rumah jelah kak. 4 jam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana boleh balik...kena tunggu TNB datang.
      Pastu kena tunggu wireman pulak :)

      Delete
  7. best nya tangan sejuk senang tanam pokok.. barbuda pd tanah byk hasilnya kan...

    keep smiling n happy weekend..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy weekend juga unk mulan & family :)

      Delete
  8. Askm Kasihredha...ni pun sama hobi Nekcik..tanam pokok bunga..Nekcik tak suka pokok jantan ..tak berbunga..Nekcik suka tanam pokok yang berbunga.kenanga, melati,kerak nasi,kemboja,bunga loceng...nanti nekcik ambik gambar...tapi dlm FB Nekcik dah load..masuk lah fb Nekcik kalau sudi..Jariah binti Hamid

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      nanti saya add akak
      kat rumah saya pun ada bunga kemboja, kenanga, cempaka, melur kak
      hobby kita mmg sama :)

      Delete
  9. dari batang saja dah boleh hidup subur dan mengeluarkan bunga lagi.. kata orang tangan sejuk itulah sebabnya tanam apa pun menjadi.. tangan saya panas agaknya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bunga ni memang jenis yg senang membiak :)

      Delete
  10. mesti ada khasiatnya tu pokok senduduk putih. cuma kita je x tahu. I dulu2 suka jugak tanam mcm2 tahu pokok2 tu ada khasiat tapi x tahu mcmana nk guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tanam...kadang2 kita tak tau khasiatnya
      tapi bila ada jiran yg minta nak buat ubat, baru kita tau khasiatnya kan :)

      Delete
  11. saya suka sangat makan biji benih dia tu masa kecik2.. heee. manisss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pernah makan..nanti boleh try :)

      Delete
  12. salam kak kasih ku sayang,kalau akak lah kan,takde api 4 jam tu dah cukup lamo raso ee..mmg cap alip but lah jawap ee...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam akak anym yg jelito..
      akak kena jugak tunggu kak, sebab nak settle kan masalah...kena tunggu TNB dan wireman dtg :)
      kalau ikutkan balik rumah lagi bestkan.

      Delete
  13. saya tak penah jumpa keduduk putih kak..yg biasa je tau. lamanya blackout 4 jam! tensen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tensennn sangat, nak buka laptop x dapat, tv tak dapat...semua guna letrik...huhu

      Delete
  14. Haaa sy pun penah call TNB careline tu.
    Dorg mmg dtg tp dorg takleh buat.. kena panggil wireman kaedahnya.

    Letrik mmg lah on pas TNB dtg tp dia kata make sure jgn on apa2 suiz yg boleh buat letrik mati blk huuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali kena panggil wire man dulu kan

      Delete
  15. saya ni lagi jakun kak 1st time tgk bunga keduduk putih ni..kalau akak tak tunjuk sampai bilax2 pun x kenal agaknya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang purple pink pernah tengok tak? yang tu biasa dapat

      Delete
  16. asih..nasib baik ada lilin ye..acik kalau balckout maca tu rasa lemas..memang klau tak ada cahaya rasa lemas..pelik kan..rasa tak dapat bernafas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada org mag akak ni...rasa lemas bila gelap.

      Delete
  17. pernah dengar mak jela kot duk cerita pasal keduduk. kite yg muda2 ni tak tahu (bajet muda benor)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kg akak dulu banyak pokok ni
      sebab byk rok (semak)
      dan pokok ni akak main masak2

      Delete
  18. salam ziarah... keduduk ke... senduduk ya.... susah nak jumpa senduduk putih... kalau purple, banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul purple mmg banyak
      suatu ketika dulu akak ada yg bewarna biru(abg ipar kasi)
      tapi sayangnya dah mati

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...