Thursday, 5 April 2012

Mengidam

 Kekadang balik kerja...tak tau nak makan apa dan kadang-kadang juga datang keinginan nak makan sesuatu. Haaa akak teringin nak makan ikan goreng dengan kicap jerrr...tak mau campur dengan lauk lain. 

So dengan senang dan cepatnya menu ni siap....tarraaaa....bukan susah pun kan. Perggghhh sedappp oooo sesekali makan satu lauk ajerr...hihi

Adik pula makan nasi dengan kari kambing ni...kari ni beli kat kedai mamak.
Adik tak terlibat dalam acara mengidam ni...mak ayah dia aje yg mengidam

Ni pun bukan dalam topik mengidam...hik3
Ada pokcik dan mokcik (customer/client/sewaktu dengannya) yang berbaik hati kasi pisang ni ke akak.
Bila akak fikir2kan....ramainya orang yang baik dalam dunia ni berbanding yang tak baik kan. Terimakasih Pokcik dan mokcik ye.


keep smiling :D
bunga rose akak berbunga lagi...sukee :)







72 comments:

  1. selera saya pun cam di atas tu jugak...
    klu dpt ikan kecik2 goreng..bertambah2 makan..hehe..

    ReplyDelete
  2. lama dah x menjenguk blog kak kasih..simple but deliciussssssss..nyummyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. apakabar Lin?
      balik kerja dah penat...masak yg simple2 aje le :)

      Delete
  3. Bila kita baik, ornag pun akan baik dengan kita. InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..
      betul tu kak...kena lebih baik dari hari ke hari :)

      Delete
  4. assalam kasih..memang betul..sesekali macam tu..makan pulak dengan nasi panas..memang best ..boleh habis berpinggan2 tak sedo pun he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ingat..waktu kecik kalau saya x selera makan...arwah nenek saya akan suapkan saya nasi bersama ikan goreng plus kicap :)

      Delete
  5. wahh pakat-pakat ramai mengidam tu..sedapnya tgk ikan goreng akak tu buatkan saya lak jadi mengidam..hehe

    cantik bunga ros tu kak..saya suka bunga.nanti singgah blog saya ambil kad dan bunga tulip ya kat sini http://nurniezza.blogspot.com/2012/04/2nd-blog-anniversary.html:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengidam berdua...tp yg masak sorang ajer...hihi

      nanti akak ambik ye nieza kad dan bunga tulips tu

      Delete
  6. ikan goreng panas2...mkn dgn nasi pns2 ,fuhh sedppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedappssss..bertamabah2 :)

      Delete
  7. ikan goreng garing ngan sambal kicappppp! terbaik!! ngidam jugak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengidam betul2 ke illa?
      kalau betul...tahniah :)

      Delete
  8. kadang2 makan macam gitu lah
    yg bertambah 2 pinggan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap letak bawang...cili api...perah limau nipis sikit...perrrggghh

      Delete
  9. yup sedap tu ikan goreng dgn kicap,bilis goreng dgn kicap or ikan bakar kosong dgn budu or sambal belacan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhaiiii...bila baca jer perkataan budu, terus mengidam kali kedua :)
      budu + durian....arrrgggghhhh....sedapnyo

      Delete
  10. saya pon mengidam nak makan nasi ngan budu+durian..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah akak selalu makan budu + durian ni...
      suami akak pun dah pandai makan :)

      Delete
  11. makan plak dengan nasi panas-panas...perghhh maunya bertambah tambah makan :)

    ReplyDelete
  12. nak pulak ikan tu mkn panas2 dgn nasi panas..ommak aih..suami kat depan pon terlupa nk pandang2 jeling2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami je yang duk jeling2 tengok isteri dia makan banyak...hihi

      Delete
  13. betul kak.. bila makan satu lauk jek ngan nasi panas2.. fuhh memang best asal ada rasa pedas tuh kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili api memang kena letak banyak sikit dlm kicap tu baru le bestkan.. :)

      Delete
  14. Betul tu kak, kadang kala tak tau nak makan apa. Yang simple paling best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik kerja, badan dah penat..cuma mampu masak yg simple2 aje lah...
      kadang2 dah boring asyik beli aje kan

      Delete
  15. Apasal bila kita yg mengidam, kita sendiri yg kena masak? hikhikhik....
    Tapi saya pun kdg2 mengidam nak makan ikan kembung goreng garing dgn nasi panas dan sambal kicap :-). Orang lain tak nak join makan, lagi saya suka, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha...betul2
      tapi akak rasa klau suami akak yg goreng ikan
      tu...bukan setakat gauring je...dia boleh rentungkan ikan tu sekali...kira pakej lah :)

      Delete
  16. samalah kak, I pun kadang2 pun mengidam jugak mkn lauk yg mcm akak tu...biar simple pun tapi puas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau masak sendiri...goreng simple2 pun dah ok kan.

      Delete
  17. eh sama menu sy hari ni ikan goreng, tp ada sup sayur ngan sambal belacan. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure mkn bertambah2 sebab kat luar sejuk dan salji masih turun

      Delete
  18. betullah kak...kalo dah ngidam ikan goreng pun rasa lain macam sedapnya kan hihihihi...

    Kalau kita baik insyaAllah org disekeliling kita pun baik kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...semoga kita sentiasa dikelilingi oleh orang2 yg baik :)

      Delete
  19. Memang ramai orang yg baik2 dalam dunia ni. Sejuk ja hati bila kenang kebaikan dema tu.

    Cantikla bunga ros tu. Tolong cium lebih2 bunga tu untuk saya naa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah ciumkan unk dinas 3x..hihi

      Delete
  20. Sedap apa makan ikan goreng dengan kicap! Lagilah waktu perut tengah kosong betul...
    Cantik bunga ros tu, kat sebelah pintu dapur Amie ada 2 pokok bunga ros, ada 3 kuntum bunganya...wangi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh amie pun suka tanam ros ye...nanti upload gambar ye

      Delete
  21. Lauk ikan goreng cicah kicap cili mmg favourite sy sejak azali kak....

    ReplyDelete
  22. Mengidam macam orang mengandung pulak .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hami yg mengandung pun x mengidam macam2 kan...hihi

      Delete
  23. Kenkadang kita mengidam benda yg simple simple ajer... Simple tapi sedap kak kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dibuatnya mengidam nak minum kopi kat UK ker..
      sure pening suami akak kan

      Delete
  24. akak mmg green finger tanam apa pun menjadi... fuhh mmg sodap ikey rogeng (goreng) garing tu yum yum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ado jugok hok mapuh keghah kejong...hihi
      tapi akak dok ambik gambarlah...hok berbunga baru ambik gmbar...hihi

      Delete
  25. Salam Yong,
    ehh akak pun selalu makan ikan dgn kicap tp nak kena lawan dgn timun atau korang-korang bawang mentah dan cili ijo sebagai ulam! Tapi ikan goreng memang feveret!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalaam kak
      memang bestkan kak
      kat sana ada sejenis ikan kecik2...kalau goreng mmg power :)

      Delete
  26. yang atas sekali tu memang mantop! saya pun biasa makan satu lauk jer.

    ReplyDelete
  27. waaa mmg sedap ikan goreng dgn kicap +bawang n cili api....fuuuhh...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng garing2...biar rangup time makan kan

      Delete
  28. Tokleh nak ckp "sedapnyaaaa ikan masak kicap" sbb sy dok mkn ikan kecuali ikan keli/sardin hahaha buleh camtu?

    Pisang is my febereto :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. olosss dok make ike ko?
      baru nok mintok belanja make nasik blauk ike ayo :)

      Delete
  29. salam kenal dan ziarah disini
    baru jumpa link blok nie..sy follow yer..jemput ke blog sy :) tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga
      thanks follow akak :)

      Delete
  30. WALAWEH..NASI GORENG TU MAKAN DGN NASI PANAS..SEDAP WOOOO

    ReplyDelete
  31. IKAN GORENG KALAU DIMAKAN DGN NASI PANAS MMG SEDAPKAN..

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Kasihredha,

    Ada isi ka dok mengidam2 nih Kasihredha he.he.he....lawa bunga ros tu,kak Ros suka he.he.he.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak..
      kosong kak...saja mengidam ngada2...hihi
      kak ros sure le suka kan bunga ros kan kak

      Delete
  33. apa2 ikan yg digoreng garing sgt lah menggoda jiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu akak kecik2 ikan masih segar bugar....tp sekarang ikaan kebanyakan dah pakai eyeshadow :)

      Delete
  34. Lauk yg macam itu mmg emak dan bapaknya saja yg mengidam, anak2 tak pandang pun hehehe... Alhamdulillah, rezeki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selera anak2 kita dah berbeza kan :)

      Delete
  35. ikan goreng pun sedap...nasi mesti panas2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikan segar lagi le nikmat kan :)

      Delete
  36. Salam kasehredha,

    Tengah lapar ni,ikan goreng dgn kicap letak cili api sikit,nasi panas pulak, perhhhh.....

    ReplyDelete
  37. akak..kekadang bila tekak ni nak makan simple mmg sedap je..pernah sekali sue cuma nak makan nasi dgn telur goreng, ikan masin dgn kicap je..licinnnnnnnnnnnnn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...