Thursday, 19 April 2012

Rindu Bakso Bandung




Semalam  teringin nak makan nasi lemak sebenarnya...kalau nak makan nasi lemak biasanya kami ke Cafe D'Secawan Kopi berdekatan Restoran Cerana (highway Cheras Kajang) tu. Ada menu baru kat situ...bakso oh bakso lama tak makan.



Bakso Cafe D'Secawan Kopi...boleh tahan tp tetap rindukan bakso Bandung.


Dulu2 waktu di Bandung selalu makan mee bakso balik dari kelas...sampai muka pun dah macam bakso.


Duk makan bersama kawan-kawan sambil berborak ...oh nikmatnya. Tambahan pula cuaca di sana sejuk dan nyaman. Mencari bakso di sini yang sedap seperti waktu di Bandung amat le susahnya.

Adik makan nasi lemak sambal sotong.

Balik rumah adik request nak bawa bekal cekodok bilis unk kesekolah esok (apa kena entah...tetiba ajer mengidam cekodok)....untung dia request cekodok, dapat le ummi dia buat. Kalau dia minta pizza...comfirm ummi dia  malas tak larat nak buat dan confirm ummi dia adakan order Domino's pizza punya ajer. Kelentang kelentong....jadi le cekodok bilis ini khas buat adik :)





keep smiling :D
ini dia budak yg mengidam cekodok itu




44 comments:

  1. mesti best kan rasa bakso asli! teringin jugak nk visit Bandung. sbb tgk kawan2 yg pergi bandung tu nampak mcm best sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best shopping
      dan best dapat bergelar jutawan kat sana..hihi

      Delete
  2. Tiba2 selepas tengok gambar cekodok tu, kakcik rasa mengidam juga. Balik nanti nak buatlah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau letak jagung pun best gak kan kak

      Delete
  3. assalam kasih..cekodok bilis memang sedap acik pun suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      bestkan kak...makan dgn sos
      saya suka buat sos sendiri :)

      Delete
  4. Masa ke Bandung dulu tak berpeluang merasa bakso bandung. Takat dapat rasa jus avokado dicampur coklat jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak suka jus alpukat/avocado + kelapa muda...sedap sgt

      Delete
  5. ooooo akak dulu belajar di Bandung ke..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...under JPA
      tapi xkerja dgn krajaan pong..hihi

      Delete
  6. sedapnya bakso...dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  7. cekodok lg sedap dr pizza. hehe..

    ReplyDelete
  8. Kak Kasih,

    Cuba tunjuk muka bakso tu macam mana? I tersangat lah nak tengok hehehez ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anie tunjuk dulu...baru akak tunjuk...macamna? deal?
      hihi

      Delete
  9. bertuahnya dia...mengidam cekodok...kalo nani, konfem mintak nasik kerabu ke, nasik dagang ke...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia minta nasi kerabu sure umminya x mampu nak buat..hihi

      Delete
  10. Assalamualaikum Kasihku sayanggg...
    Amie tak tahan tengok bakso tau... sebab apa? Aromanya tu sungguh menggamit selera!

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. ok ok...ini akak kasi 6 ketul hihi

      Delete
  12. salam k.kasih...jarang mkn bakso tp kat sini ada gak org melayu jual..semangkuk 3 henggit jer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah la atie
      akak makan kat resto ni rm5

      Delete
  13. hanis tak pernah makan kat bandung, tapi pernah makan yg org indon jual kat uni dulu... tiba2 teringat pada bakso owh syedapnyaaa yum yum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat bandung pun ada tempat2 juga hanis
      kena tahu restoran yg best

      Delete
  14. Bila dapat renungan manis macam tu, manakan boleh ummi tak buat cekodok bilis tu kan ummiiii, kehkehkeh!

    Ohh bakso..kenangan mengusik jiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...kalau x buat rasa bersalah pulak...kalau ada apa2 menyesal pulak kan...selalu terfikir mcm tu.

      Ayoooo kenangan apakah itu?

      Delete
  15. Saya tak penah mkn bakso... apa isi bakso ni?
    Jakunkan saya? huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakso tu bebola daging...
      biasanya campur mee atau bihun

      Delete
  16. sy pun suka bakso...
    lebih sedap kalau buat sendiri kak...nyumm.nyummm

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. bakso ni kalau tambah kicap , sos mmg sedap

      Delete
  18. bakso makan last thn 2007 kot
    dah lama khen
    makan pong jiran yg buatkan
    nangessss!!!

    ReplyDelete
  19. tak penah makan bakso semumur hidup Alin. Nmpk menyelerakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try mkn kat indo alin
      tapi kena pandai campur kicap+ cili+ sos+ cuka

      Delete
  20. mkn bakso nak nak ms tgh brasap fuh! bpeluh sdap kan kak ;D

    mcmn la rupa bakso bandung tu ye! nak ckodok skettt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je seperti gambar kat atas
      cuma kat sana lebih sdap

      Delete
  21. Sedapnya bakso kak! baru semalam wat jepput bilis. anak2 memang suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap makan panas2 dgn sos buatan sendiri

      Delete
  22. Benar sekali kak bakso bandung mmg sedap. Kak dulu belajar kt sana ke.

    ReplyDelete
  23. sedappppkan
    akak belajar kat sana sekitar akhir 80an hingga 90an

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...