Wednesday, 2 May 2012

Balik Kampung dan Makan-makan


 Hari Ahad lepas balik kampung suami...kek Nogori sana. Nogori Kak Anymz dan Acik Erna. Sebelum balik kampung breakfast roti prata dengan kari ni. Tak aerobik minggu ni sebab masalah kesihatan bulanan...sungguh heavy. Tak selesa nak melompat-lompat tu.Tapi rasa rugi lah pulak.

 kopi susu

 roti bakar letak susu lemak manis.

 tak lupa telur separuh masak ni.

 sandwich ni untuk adik.

 Balik kampung MIL dah siap  masak lemak ayam dan kentang ni.
Sungguhlah lazatnya masakan MIL ni.

 sambal...pergghhh

 sawi goreng

 ulam yang dipetik di belakang rumah MIL saja...masih fresh dan muda.
Kacang botol dan kacang panjang purple.
Timun kedai mari.

 yang ni paling akak suka...goreng ikan bilis ...simple but very delicious.

 MIL kasi anak kucing ni (belum ada nama rasmi).
 Kami sepakat bawa balik ...biar PuteH ada kawan.


 Waktu on the way balik...singgah beli itik salai . Segala macam salai ada.
Ikan sembilang dan daging salai pun ada gak di sepanjang jalan.

 Pemandangan di sekitar Bukit Putus. Ternyata cantik juga kan.

 Sunset sebelum masuk ke  Highway Lekas

Kami tiba dah hampir malam...tak makan malam pun sebab dah keletihan.Terus tidur sebab esoknya kerja.





Keep smiling :D


Bunga di halaman rumah MIL
Selamat Hari Pekerja.
hari ni penuh aktiviti...nanti cerita di next N3.







56 comments:

  1. Kucing tu.....comel nya..
    rasa nak kiss je dia...

    kak...
    lama x nampak kucing adik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PuteH ok je...dah ada kawan dah.
      Seronok tengok aksi mereka :)

      Delete
  2. Terliur lihat makanan tu. Entah kenapa,rasa tak sabar pulak Cikgu tie nak tunggu cerita N3 baru nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada dah n3 baru...baca ye..hihi :)
      Cikgu tie apa khabar?

      Delete
  3. Bestnya balik kg...masak lemak cili padi ke tu Kak? Itik salai tu sedap x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam tu masak lemak cili api.
      Itik salai tu sedap buat rendang atau masak lemak :)

      Delete
  4. kacang panjang purple tu sangat menarik perhatian! 1st time tengok ni. mula2 ingatkan terung. rupanya kacang panjang. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia sama je macam kcg panjang hijau tu nani :)

      Delete
  5. Saya suka itu roti bakar...
    Cicah sama teh tarek pon sodaap... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti bakar mkn panas2 baru sedap kan
      pekena dgn teh tarik pula memang mantoop

      Delete
  6. Salam K.kasih..mmg seronok balik kg..mcm2 MIL msk tuk anak menantu ya..semuanya sedap2!!
    Walaupon dh trlewat..atie nk gak wish HAPPY BIRTHDAY tuk akak..semoga pjg usia,murah rezeki,bahgia bersama kluarga & success dlm apa jua yg akak lakukn .Aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin amin YRA
      thank atie.
      Masakan MIL memang best :)

      Delete
  7. sedaknyoo roti bakar ado susu tuuu yum yum.. comelnya meow tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. meow tu anak angkat baru kami :)

      Delete
  8. selera tengok lauk mil..
    dan yg paling suka..
    tengok ayam salai tu...sebab teringatkan akak, hari tu dia beli se ekor ayam panggang ke rumah..makan ramai2 setelah dipotong-potong..sedap....rasa nak makan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan
      apalagi kalau mkn ramai2
      saya beli itik bukan ayam :)

      Delete
  9. Kalau ke Kuala Pilah memang byk gerai salai salai tu tapi saya tak pernah berhenti beli. Memang sedap ikan keli salai masak lemak cili api... perrrrhh..terangkat. Mesti puteh suka pasni dah ada geng tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terhibur tgok aksi mereka...harap puteh happy dah ada kawan :)
      Segala macam salai ada kan kat Kuala Pilah tu.

      Delete
  10. Kakcik suka telur separuh masak tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya biasanya kongsi dgn suami je kak
      saya makan telur kuning tu sikit, selebihnya suami yg habiskan

      Delete
  11. Assalamualaikum,
    Fuhhhh, hari ni kita express nampak gayanya. Sukanya dapat makan2, paling suka dpt kucing sekor, Puteh dah tak boring dah lepas ni, kucing kat rumah 2 ekor dah tak nampak batang hidung, entah kemana perginya, huhuhu...

    Happy belated birthday, baru perasan rupanya kita ni lagi veteran dari yg menyambut birthday, huhuhu....maaf yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana pergi? hilang ke?

      Thanks ye
      33 tu cuma gurauan anak akak je
      maknya dah 40 ++++

      Delete
  12. meriahnya makanan.semua nampak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi x leh lawan masakan MIL
      air tgn org tua lain kan

      Delete
  13. Salam Yong,
    sambal tu sambal apa, macam digoreng!
    Haaa tu itik kangkang akak gelor, kat Kolo Pilah kan? Akak kalu lalu situ beli daging salai jaa, 1/2 kilo cukup ler, makan sorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kalau daging salai, saya pun cuma beli 1/2 kg je
      sambal sardin tu kak.

      Delete
  14. Kak kasih..seumur idup tak penah makan itik..rasa apa kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang rasa ayam gak
      tp lain sikit rasanya

      Delete
  15. sedapnya lauk2 ni kak...adoi la...dah la saya ni penggemar kari..huhu...

    wah...lepas ni Puteh ada kawan la yer...sonok la dia...

    takut pulak saya tgk itik salai ni...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itik tu memang nampak seram kan...hihi
      PuteH dah x sepi lagi dah ada kawan bermain :)

      Delete
  16. nogori papa mifz jugak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo papa mifz org nogori rupe nya

      Delete
  17. Saya suka tengok semua gambar makanan tu termasuk itik salai tapi yg paling saya suka ialah gambar sunset tu...sungguh cantik, subhanallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya kalau balik kg waktu petang...so selalunya dpt menikmati sunset kat highway lekas :)

      Delete
  18. YA ALLAHHH..sodapnya eden tengok...teingat masa duduk negeri dulu maso belajar.. gulai lemak cili api je makan..

    ReplyDelete
  19. syoknya akak blk kampung..tetiba rindu lak saya nak blk kg. sedapnya semua menu makanan tu...view pun cantik sgt kat sana:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nieza nak balik Msia?
      lama lagi ke kat sana?

      Delete
  20. salam kr
    cantik pemandagan tue..rindu pulak kt kg kita..h ehehe..yg kacang pjg purple tu kita x pernah jumpa lg la..sama ke dgn yg ijau..semua masakan tue sedappp2

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Zila
      saya pun pertama kali tengok kat rumah MIL
      rasa dia sama je mcm yg hijau

      Delete
  21. salam kasih..dah dapat itik salai tu..jangan lupa masak rendang negeri..sedap itik rendang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      saya ingat nak masak lemak cili api kak...ok tak?

      Delete
  22. ooowwhhh.... daging salai, itik pon ada... ohh tak tahan tengok semua lauk tu..!!! seminggu lebih dok makan lauk asing..!! lauk kita jgk yg best kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum kawin dgn org nogori..akak x kenal semua ni...hihi

      Delete
  23. semuanya sedap2...
    semuanya mgoncang jiwa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terutama masakan MIL
      sebab air tangan org2 yg pengalaman lain kan

      Delete
  24. Assalamualaikum kasih,

    temptingnya all the food,.n beautiful picture captured from your heart.sangat suka melihatnya ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalan kak azni
      thanks sudi singgah meninggalkan jejak :)

      Delete
  25. Salam...kasihredha...kalau balik kampung memang tak boleh diet... lebih2 lagi kalau yang memasak tu mak kita...memang tak boleh nak tolak...habis punah ranah diet....ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anie
      betul tu...hancur lebur diet
      dan mengumpulnya lemak2 degil

      Delete
  26. pergghhhh t utama kopi susu tu mcm dlm iklan plak! eh, sandwich pon perghhh mcm roti subway gitu ah smua perghhhh lah kak!tension mnengok nya

    tlps prev n3... ok nk g baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. sandwich tu mmg subway punya...mkn sebelum balik kg :)

      Delete
  27. kecur air liur tengok lauk pauk nogori...terkenangkan omak mentuo den di tampin..masakan dia mmg perghhhh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. air tangan org tua memang lain kan :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...