Monday, 28 May 2012

Baulu untuk Minum Petang


Baulu yang suami beli di Ampang ni... not bad. Tapi mana boleh lawan yang MIL buat lah kan.
Dulu akak tak suka makan baulu tapi bila dah kawin dengan orang nogori...tiap tahun bila raya makan baulu...lama-lama jadi suka lah pulak.
Akak suka baulu yang kulitnya rangup/keras dan lembut di dalam. ..sodap i tell u :-)


Di sebalik baulu ada tart sebijik.... lebihan dari berbuka puasa hari tu.


Pagi hantar adik ke sekolah ada temasya sukan. Bila dah sampai bandar Baru Bangi..makan je lah nasi kerabu yang selalu makan tu untuk breakfast.


Kalau makan nasi kerabu, akak suka letak nasi tu kat atas keropok dulu...baru masuk mulut. Konon-konon keropok tu sudu .


Makan tengahari tak masak,  makan di luar sebab kena ambik adik di sekolah.
Masak asam dan tauge goreng tu pokcik punya...makan dengan ikan masin.






Ni akak punya...masak lemak labu...makan dengan ikan sambal dan ikan masin.
Perrrghhh sedap...dah lama tak makan gulai labu.




Aqi balik kampung dengan tokmi/bonda...so tinggal le budak kat atas tu sensorang...tak de geng nak main bola.

tak de geng main bola...tengah tengok abah tanam bunga.

daripada tak de kerja...baik tolong abah gardening...ada gak pekdahnya.

nampak PuteH  tak? PuteH makin demuk.


Humyra datang dan enjoy main pijak-pijak daun/sampah.


berlari-lari tak stop dan main dengan PuteH juga :-)




keep smiling :-D
mata PuteH ada dua colour...biru dan kuning.






70 comments:

  1. kak kaseh, saya pun ada tebiat sama cam akak suka letak nasi atas keropok...hehehehehe...
    (dah lamanya tak makan nasi kerabu...sabar sabar sabar)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida tengah diet ke?
      memang best makan nasi kerabu dgn kopok :)

      Delete
  2. saya sker gak keropok tu wat sudu.especially time makan nasi goreng or mihun goreng.dari kecik2 lg macam tu hehehe.sbb org ganu kaya dgn kopok kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mewah dgn kopok kan..kat rumah selalu ada stok :)

      Delete
  3. assalam kasih..makin comel putih tu..lain lain warna mata putih ye.yang biru tu cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak...kadang2 saya takut tgok mata dia kak...mcm cacat je

      Delete
  4. Kakcik baru lepas makan. Malangnya asam keladi yang kakcik ambil tu - gatal! :(

    ReplyDelete
  5. suka baca entry KR.. n gambar pun cantik2 i like. Cer cari yg jenama Baulu Classiq (fr hulu Langat tu).. pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti akak try...selalu juga ke huhu langat tu :)

      Delete
  6. lama jugak x makan baulu tue
    mag smile tue kawaii la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunggu balik msia baru boleh makan..kan ayu :)

      Delete
  7. eh ehh.. tak pernah tengok kucing ada mata kaler lain2...

    nak kena pi gerai baulu la pulak.. ternganga pulak nengok baulu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam cacat je kan..mata dia tu .

      Delete
  8. Bahulu yang rangup sedap kak tapi bila makan, terabur yang lebih.

    Puteh pakai contact lense :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. canggih PuTeH pakai contact lens...hihi

      Delete
  9. makanan ini sedap2 belaka..sesuai di tekak..hehe

    Baulu tu dulu2 akak pun tak makan..tapi sekarang bila dah berusia..sedap pulak..

    Nasi kerabu tu pun febreeet...anak2 lagi suka..

    Sayur labu tu pun.......eh, telan jelah air liur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam saya...dulu2 x suka sekarang suka :)

      Delete
  10. wah, mata puteh kaler lain2 tu....ntah2 keturunan kucing Turki ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah2 cacat tak? nanti nak bawa jumpa vet

      Delete
  11. Semalam saya dan suami ke BBB. Plan nak makan kat ice room. Sebelum tu makan nasi kerabu kat Yati Ayam Percik. Singgah yummies beli sekoteng...

    ReplyDelete
  12. uissshhh!!! kecur air liur tengok nasi kerabu n lunch yg menyelerakana tu... ada ikan masin lagi la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan masin tu menambah selera :)

      Delete
  13. lah kasihredha oii..awat lah kita sama aje..suka buahulu..suka bela kuching...kuching nekcik besar sikit ..8 bulan..pompuan lak tu..dah pandai nak dating..dah beberapa kali lari rumah kerana tak direstui..jenuhlah pulak nekcik buat sbyang hajat agar dia selamat ..tak di curi orang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita sehati sejiwa kak...
      wahhh dah pandai dating ye :)

      Delete
  14. mak aihhh sedapnyer nasi kerabu tu... sian kat anak akak tu sensorang.. mesti mati kutu punya... bosan tahap gaban cam pepatah anak saya ... hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bosan tahap gaban dah tu...hihi

      Delete
  15. kak kasih telah membuatkan pahala puasa saya berkurang hari ni !!!sbnya terliurkan nasi kerabu tu...pergghhhh tak tahan la....saya suka patah-patahkan keropok, gaul dan suap nyam nyam nyum

    saya tak suka baulu org nogori w/pun mak mertuo den selalu bekalkan bawak balik selayang..tetap suka baulu yang ada kat trg

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi rindu dgn baulu Ganu....lama x makan

      Delete
  16. ati dari dulu tak reti nk makan nasi biru tu..hihi

    unik ye mata putih tu ..anak kacuk ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure le atie...kucing org buang ni :)

      Delete
  17. sy sgt geram sama Puteh....eiiiii mcm nk gomol2..hehehe

    rajin nye mereka berkebun...sy ni tgn panas..kalu berkebun x pernah menjadi...geram aje..huk3

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh sekarang makin aktif..memang suka main.

      Delete
  18. Assalamualaikum,
    Bila tengok bahulu dan cawan senyum tu, kita kat sini pun ikut senyum sensorang......

    ReplyDelete
  19. Ikan kelikah itu?

    wah tomey lah budak putih tu.
    pinjam 1mggu buleh? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ikan keli :)
      boleh2...sure dia suka dgn dekdaa

      Delete
  20. Salam Kak.. tak tahu mana dulu nak komen ni heheh terhibur tengok semuanya... kecur pun ada.. nak2 tang keropok sudu tu hehehehe.. pastu kucing yang ada 2 keler matanya tu... wahhhhh unik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2...nanti akak pos kopk sudu tu...hihi

      Delete
  21. sedapnya tgk baulu tu lama tak mkn....sedapx2 belaka makan akak tayang ni..lapar pulak rasa tgh mlm ni tgk nasi kerabu tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik malaysia baru boleh makan kan nieza.

      Delete
  22. Uniknya mata si puteh tu...pakai contact lens colour lain lain ye puteh ? hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah...puteh dah pandai melaram...hihi

      Delete
  23. wah sedapnya makan nasi kerabu.. kalau saya makan pagi nasi kerabu tu sampai petang rasa kenyangnya.. hehehehe.. mmm nasi campur berlauk asam pedas tu memang kena dgn sayur tauge.. mak saya kalau masak asam tumis lawannya sayur tauge hehehehe... masak lemak labu pun sedap, Mr Hubby saya suka tapi saya jaaaraaang masak sbb anak2 tak pandai makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak asam tu memang lawan dia tauge kan..baru ngam :)

      Delete
  24. Salam K.kasih.Sedapnya juadah2 yg ditempek kat n3 ni trutama nasi kerabu tu..hihi
    Bestnya g bwk anak2 g genting..puas depa main ya.mak-ayah tukang tgk jer..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 sibuk main...mak ayah sibuk makan :))

      Delete
  25. kebanyakan makanan yg kak kasih tunjuk sini semo hanis suka... serasi kah kita ahuaww..eh tetiba gedik plok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita nyanyi...kitaa serupaaa :)
      mak hanis ada kat jepun mesti masak best2

      Delete
  26. cantik-cantik semua gambar...

    ReplyDelete
  27. comelnya mug akak tu... nasi kerabu feberet chik na tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mug tu mug keep smiling tu chik na :)

      Delete
  28. Asssalammualaikum kak...tengok menyelerakan sungguh makanan-makanan di atas tu...sedap sekali sekala pekena makanan kampung yang simple dan menyelerakan. Sekarang ni susah nk dapat makanan kampung yang menepati selera dan rasa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat area rumah akak ada satu restoran yg ok juga masakan kg dia :)

      Delete
  29. sedapnyer baulu.. cicah lak dgn tea panas2...

    owhh...sgt tgoda tgk putih..main sorok2 erkkk.. mata dia tu..comel sungguh..mcm biji guli

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap tatkala cicah dlm air teh tu :)

      Delete
  30. sukanyer mug itu.. cumellll..

    if adik takde kawan nak main bola, umi kan ada he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummi nak tendang bola pun tak larat...hihi

      Delete
  31. Salam KR...comelnya putih... akak ni peminat baulu jugak...tak boleh ade kat rumah asyik nak makan cicah kopi je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      cicah kopi pun best gak kan :)

      Delete
  32. Kasihredha...memang seia sekata kita ni ye..buahulu mmg peberet Nekcik...tak penah buat yang cermai ni..selalu Nekcik bakar jer dalam loyang..buat kaler kaler..tapi ada masa tak mnjadi...pet kit pun sama rupanya..kuching Nekcik BUBU...dah pandai nak gi dating..walaupun tak direstui

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xpernah buat sendiri kak...x pandai, selalu tengok MIL aje yg buat :)

      Delete
  33. Salam Kasih..
    Kalau akak nak ulas setiap gambar, esok pun xsiap menaip.. Terkial2..

    However, mana nak beli baulu luar garing dalam lembut?..

    Cara makan nasi kerabu tu kita serupa.. Mesti cedok masuk dalam kepok keping baru masuk mulut.. Uuuhhhh!!! Best giler.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baulu MIL yang garing di luar lembut di dalam :)

      Delete
  34. nasi kerabu tu buat hati saya melonjak gembira...


    amboi si putih, contact lens sampai 2 warna... mesti high maintenance si kecik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecik2 dah pandai bergaya dgn contact lens kan...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...