Friday, 11 May 2012

Masak Lemak Itik Salai dan Cucur Nangka



Itik salai beli waktu balik kampung suami hari tu.Kalau tak kawin dengan orang Nogori tak kenal le itik salai gamaknya yer.



Santan akak guna santan kotak je.
Selalunya tak yakin dengan santan kotak...takut tak sama dengan santan asli.
Tapi ternyata ok....tak de apa beza pun.

Rasa asap tu yang menjadikannya istimewa.
Tumbuk/blend cili & kunyit
Akak masak itik tu bersama cili dan kunyit
agak lama juga biar menyerap .
Lepas tu baru masukkan santan .
Ketuk2 serai 3-4 batang...masukkan.
Jangan lupa letak garam.
Biar mendidih..gluk gluk gluk.
Siap untuk dimakan.

itik salai beli kek Pilah

Petang buat cucur nangka...cari nangka yg tak begitu masak sangat.
Potong nangka dadu...masuk tepung gandum.
Masukkan air, telur sebijik, gula dan garam secukup rasa.
Goreng...ciewww ciewww ciewww...dah masak.. angkat.

siap untuk di ngapp..



keep smiling :D
Aqi tengah tekun menghabiskan cucur...
setelah sesi photografi cucur selesai





58 comments:

  1. Sedapnya lemak cili api itik salai tuuu. Memang betul kak, rasa asap itik salai tu yg menyedapkan masakan. Saya selalu masak guna santan kotak sebab memang sentiasa ada stok kat rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu akak x yakin
      nanti senang le sikit
      boleh simpan stok :)

      Delete
  2. salam kasih..tidak tertahan meliht guli itik tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya nak try buat rendang pulak :)

      Delete
  3. sedapnyer.............dah terliur nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...sesekali makan memang sedap :)

      Delete
  4. Mendidih gluk gluk gluk...

    Goreng ciew ciew ciew...

    Kihkihkih! Saya belum pernah lagi makan itik salai. Sebelum tutup mata nak jugak try nanti, mesti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...bunyi musik bila di dapur :)

      Delete
  5. akakakkkkk...tgh2 malam ni perut saya berbunyi..heee...

    ReplyDelete
  6. KS,
    kita tak makan itik..tapi kita nak cucur nangka awak, sedapnya! hihi ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2...nanti saya goreng lagi :)

      Delete
  7. sedapnya kak tgk msk lomak tu. tgk itik yg tergantung tu pun dah terliur..saya dulu tak reti nk mkn itik tapi sejak pertama kali mkn kat restaurant Malaysia kat London tu sedap pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun jarang makan itik..
      tapi di sebabkan x de yg jual ayam salai..
      beli jelah itik...best gak.

      Delete
  8. Nampak macam sedap la..
    Sebenarnya saya tak reti makan itik. tapi bila tengok cara akak masak ni mcm terbuka hati nak cuba. hehe...

    **salam kenal... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal
      thanks singgah :)
      nanti try ye

      Delete
  9. salam..kak kasih,first tengok cucur nangka..nampak menyelerakan..bak sepinggan..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak first time mkn kat bandung :)
      pastu try buat

      Delete
  10. Assalamu'alaikum.

    Orang Nogori kalau masak lemak cili api tu, memang tak letak bawang ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      x letak kak...tp rasa dia tetap sedap :)

      Delete
  11. I suka tengok cara orang nogori buat masak lemak cili api, cuma kunyit and cili aje. So simple tapi surenya so mengancam kan! :-)
    Campur pulak dgn itik salai, waduh waduh, mau molokat punggung kek kerusi! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 akak pun heran...apa le rasa kalau x letak bwg kan.
      tapi ternyata ada rasa gak...pelik kan .

      Delete
  12. salm kr
    sedapnya..kuah pekat2 lg..cucur tu pun menggoda:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      saya mmg suka buat pekat2 :)

      Delete
  13. sedapnya..............
    xpenah makakn cucur nangka tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun first time mkn kat Indon
      cuba buat sendiri pula

      Delete
  14. asslm kak...sedap tgk lauk itik tu...tp syg QH xmakan...hehe..tp cucur nangka tu kalau bg spinggan..separuh tu dpt dihabiskan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      ramai yg x mkn itik kan
      akak pun bukan selalu mkn
      sebab x de ayam salai...beli le itik :)

      Delete
  15. ni first time dgr cucur nangka.x pernah terfikir pun.boleh cuba ni.tq kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try le
      jgn letak banyok gula
      sebab nangka tu dah manis dah

      Delete
  16. sedapnyer akak dah makan itik la
    meleleh ayaq lioq cheq ni ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak rasa akak nak try buat rendang pula

      Delete
  17. Saya belum pernah beli itik salai lagi. Nampak menyelerakan, tapi my husband tak makan itik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suami x makan...malas nak buatkan.

      Delete
  18. lauk salai2 neh mmng lazat t.hingga, sy pon suka kak ;D

    cucur nngka tu pon....nak ngap jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan
      rasa asap tu yg menyebabkan rasanya special kan

      Delete
  19. itik salai mmg best sis..tu hari saya cuba2 bikin salai grill lada itam pun ok.

    err tak sangka lak nangka pun boleh buat cucur..sll cempedak jek.kretif lah sis.lain kali boleh cuba ni hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tempek resepi kat blog ye..husband akak mmg suka kalau ada lada itam :)
      cucur nangka tu, jgn letak gula byk sebab nangka pun dah cukup manis :)

      Delete
  20. Akak dh buat I drooling sakan ni tgk Itik salai & cucur nangka! Itik salai tu kalau mkn terus mcm tu je boleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itik tu kalau makan macam tu je agak tawar...kalau buat sos lada itam ok kot :)

      Delete
  21. kak kasih...kelik malasia nk detim2 dgn kak kasih buleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak detim...bawa bentou tawww...hihi

      Delete
  22. Replies
    1. auntie pun dah lama x mkn
      asyik mkn ayam je kan

      Delete
  23. Salam Ukhwah dari sha.. hadoii terus kecur nampak itik salai tu... tak pernah cuba dan teringin sangat nak mencuba setelah nampak lauk lemak cili api yang sedap sangat!! kecurrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah juga...
      sungguh terkejut bila di follow oleh sha master chef...hihi
      ...beberapa kali saya kedip2kan mata...betul ke ni??? tak caya je.
      Akak dah cerita pd semua org...hahhhahaha..teruja.
      Thankssss...saya pun dah follow sha :)

      Delete
  24. lama sudah tak mkn itik.. sedap tu masak lemak itik salai lak.. yuummyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni nak try buat rendang lak

      Delete
  25. Salam Yong,

    Akak tak penah makan itik, sekali jer kot. Kat hentian Kolo Pilah tu best tengok itik kangkang, tp akak beli daging salai. Tp nmpk sodap gulai lomak tu!

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum KR..

    Itik Salai tu kegemaran anak bujang saya. Dia panggil itik gantung. Bila dia balik ray a nanti.. Sah2 dah order itik salai 3/4 ekor dari adik yang berkampung di melaka.

    Saya tak pernah lagi buat cucur nangka. Nak Cuba la nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      kalau balik kg baru dapat makan kan...sedappp

      Delete
  27. saya tak minat itik salai....tapi kalau cucur nangka tu ...OK :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang gak akak pos cucur nangka...hihi

      Delete
  28. daging salai & itik salai...!!! dah siap kirim dgn biras... maybe dapat rasa masa raya nanti... jeng jeng... tak sabar..!!

    ReplyDelete
  29. menggiurkan sungguh gulai nangka tu.. kalo dpt ganti ayam kampung pun best.. masak dgn nangka muda.. aarggghhh.. teringin la plakkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni gulai itik salai yanti..
      akak pun suka makan gulai ayam letak nangka

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...