Sunday, 13 May 2012

My Pavlova



Ohhh akhirnya...berjaya juga membuat pavlova ni sendiri. Selalu tengok LG buat untuk birthday anak-anaknya. Rujuk juga dengan resepi Mat Gebu.Terakhir tengok Sue pun buat juga...menguatkan lagi semangat untuk membuat pavlova ni.Akak perhati semua resepi lebih kurang sama je.



Strawberry ni suruh Aqi dan adik pergi beli....mangga pula memang dah ada dalam fridge. Senang je rupanya buat pavlova ni cuma jangan langgar pantang larangnya je...InsyaAllah jadi. Nanti akak tempek resepi ye. 

Bonda pula lebih berselera dengan keropok lekor yang dibawa dari Terengganu.
Bonda sedang menunjukkan tatacara memakan kopok lekor...hihi


susah benor nak potong kopok ni...sebab baru keluarkan dari freezer....main potong je lah.
Sepatutnya potong serong2 dan belah sikit kat tengah untuk mengelakkan meletup waktu menggoreng k :)

jemput makan ;-)

 Bonda sempat suruh shellac balik meja ni...uwaaaa
susah payah akak gosok meja ni supaya x de kesan shellac...supaya nampak klasik gitu hik3


 
 Sambil minum teh ni...bonda duk story macam-macam..
yang si cucu pulak kejap ada.. kejap lesap tengok tv....tsk tsk tsk 

PuteH pun join sekali....tapi cuma jadi pemerhati ajer.





Resepi Pavlova

Bahan-bahan :- 
  • 4 biji telur (Putih telur je)
  • 1 cawan gula kastor (akak guna 3/4 cawan je)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh cuka
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • kertas minyak
Topping/hiasan :
  • 1 cawan (240 ml ) whipping cream
  • 1 1/2 sudu besar gula halus (tak letak)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • buah-buahan
Cara-cara Membuat Pavlova:


  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan  menggunakan pensel (agak2 je diameter dia), kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova. Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul. Bentuk bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi.
  3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi,sapukan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..





Cara hias
1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental
2- Masukkan gula( tak letak) dan esen vanila
* Boleh juga guna Whipping cream dalam tin terus kalau malas nak buat.
Rasa nak makan barulah hias dengan buah-buahan segar, jangan hias awal-awal takut nanti pavlova tu berderai, so hias time nak makan.


Tips : Pastikan bekas(mixer) bebas dari minyak atau air dan jangan ada kuning telur dalm putih telur tu.




keep smiling :D
Genting Highland





98 comments:

  1. Cayalah kak dah buat pavlova.. Lady jugak yg belum rasa lagi hehe.. Cantik pavlova akak ni.. Btw nak ucap happy mothers day utk akak dan jugak bonda akak.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je Lady..mula2 akak ingat susah.
      nanti buat ye..
      Thanks Lady..happy mother's day unk lady gak :)

      Delete
  2. Oh tengok gambar pun dah boleh rasa kesedapannya! Pavlova nampak yummy & kepok lekor pun yummy!

    Err no.4 kat bahagian proses membakar tu memang takda ka atau tertinggal, kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah delete dah no 4 tu...thanks dinas.
      pavlova tu kena letak buah byk2 baru sedap:)

      Delete
  3. Assalamualaikum kak.... Sihat ke? Lama betul mas x jengah sini, dh ttinggal mcm2 cite hah... Windu la hihihihi... Tahniah akk tlh bjaya membuat pavlova....sgt cntik dan sgt seksi mata mas nengok hah...rasa nak mintak sepotong je hihihi... Mas pun dh jaya buat pavlova tp semut kecil lbh berjaya memakannya tanpa sempat tuan umh menjamahnya huhuhuhu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. semut suka lah kan...sweet2 mcm ni.
      Akak punya x sempat semut makan...kami dah ngapp dulu..hihi

      Delete
  4. nani belom lagi pandai buat pavlova ni. kene ada oven baru bleh buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je bahan2nya nani
      nanti try ye

      Delete
  5. Saya juga yg tak pernah makan pavlova ni. Tak tau camne rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sgt sweet...walaupun akak dah kurangkan gula.
      Tapi sedap bila makan dgn buah2an masam2 manis...balance jadinya

      Delete
  6. Salam Yong,

    Uma Pahlova Blancaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      bahasa apa tu kak? hihi

      Delete
  7. sue pun baru teringin nak buat pavlova lagi..hihihi..tapi yg pastinya kopok lekor tu nampak best je..terliur sue tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. keropok lekor tu Ganu mari
      jadi ikannya memang banyak...mmg best :)

      Delete
  8. best nyer kepok lekor.. my favourite tu..
    pavlova tu memang mengancam jiwa raga.. dengan hirisan buah strawberry dan mangga... nak rsa sket buleh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..boleh...hihi
      kopok lekor Ganu mari ni Yanti :)

      Delete
  9. Uuuhhhh!!

    Menangis saya tengok pavlova tuu..

    Kepuk leko tu jugak yamg tak jemu2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepuk lekor ni makan x leh nak stop...tambah2 ada sos special unk kepok lekor :)

      Delete
  10. Aduhaiiii akak.....terliur saya tengok kopok lekor....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopok lekor ni mak akak bawa dari terengganu...jadi memang byk ikan...sedap :)

      Delete
  11. akakkkk...huhuh, ceq trigin la kopok lekoq tu..huwaaa, adess pavlova suda menjelma disini, rs nak menglova juga la, semu bnda tringin nak mkn..aduii

    ReplyDelete
    Replies
    1. keropok lekor sebenarnya senang je nak buat...tp kena ada tepung sagu :)

      Delete
  12. Kak Kasih,
    Cantik dah tu pav akak :-). memang senang nak buat pavlova ni, tu yg bila budak2 tu mintak pav for their birthday cakes, saya senyum aje, hehehe.
    Cuma manis dia tu lah yg buat saya teringat diabetes aje ;-P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks resepinya ye LG
      teringin nak makan sebab selalu tgok di blog LG...hihi

      Delete
  13. salam. Cantik pavlova tu. Tapi manis kan? Cannot stand the sweetness tapi anak-anak bundo suka je makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena letak buah2an byk baru dpt balance kan manis dia tu kan bunda :)

      Delete
  14. oishii sou
    pavlova ni sweet ekkk
    ai nak keropok tue sedapppppppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauhnya nak hantar kopok ni...hihi

      Delete
  15. wowww..menariknya pavlova akak..ucu jugak belum sempat2 nk buat...rakyat kt rmh ni dah merengek2 nak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat le ucu...senang je
      bahan2 pun simple

      Delete
  16. kalau i pun, i makan kepok lekor kak..sebab i tak sweeth tooth..hehehe..tapi ade hati gak nak try pavlova ni one day, nak buat rasa..nanti org tanye dh mkn pavlova, i bolehlah cakap dah:).. ok, nanti i guna resepi u ni k sis:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le maya
      rasa dia memang sweet wpun akak dah kurangkan gula.
      Kena letak buah2an byk unk balancekan manis nya itu
      sedapp

      Delete
  17. aduhai semua sedap ni.huhu.senang jugak buat pavlova ni.nk tryla .

    ReplyDelete
    Replies
    1. try ye
      jgn lupa letak buah2an byk2 :)

      Delete
  18. woaaahhh... nak try ni.. tqs for sharing..

    ReplyDelete
  19. Wahh sedapnya..dah lama teringin nk buat pavlova tapi tak terbuat juga lagi. Tgk kopok lekor akak ni buatkan saya terliur la...mana nk cari kopok tu kat sini..sabar jer la kan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopok lekor senang je nak buat nieza
      cuma kena ada tepung sagu

      Delete
  20. wahhh bravo kak dah berjaya membuat pavlova ,saya belum sampai seru nak mambuatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...akhirnya berjaya juga...dah lama nak buat, baru sekarang buat :)

      Delete
  21. ya ampun ya ampun sedapnya.....pavlova I x pernah makan lagi...tapi rasa nk try buat jugaklah, nampak bhn2 pun x susah nk cari...bonda buat I tergoda dgn keropok lekor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan2 dia memang simple je...nanti try buat tau :)

      Delete
  22. kalau dekat boleh Nekcik bertandang..nak rasa pavlova...dah 53 tak penah makan!!! hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..senang je kak...cuma rasanya agak manis.
      Tp sedap bila makan dgn buah2an :)

      Delete
  23. sedaknyo napok pavlova kak kasih tu... selamat hari ibu buat kak kasih dan bonda... putih napok mcm tak sihat jah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih hanis...unk hanis juga ye...bakal ibu :)
      PuteH sihat je...time abik gambar tu dia ngantuk...hihi

      Delete
  24. sedapnya kak......=)))

    kalo dihidang depan mata lagi sedap...saya kemalasan sekarang nak buat..=)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...kalau ada yg hadiah sepiring pavlova pada akak sure akak x tolak punya...hihi

      Delete
  25. salam

    dalam banyak2 tu, berkenan kat kepok lekor tu jugak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sissyira
      kepok tu memang sedap sebab dibawa dari tganu :)

      Delete
  26. Anak2 suka makan pavlova. Memang sedap tapi manis sangat kan?... wah selera bonda yg terbaekkk

    ReplyDelete
  27. Anak2 suka makan pavlova. Memang sedap tapi manis sangat kan?... wah selera bonda yg terbaekkk

    ReplyDelete
  28. keropok lekor dr terengganu lebih banyak isi ikannya berbanding di kl yg tepu dengan tepung ubi :(



    nak tanya.. kalau buat pavlova kurang manis agak2 menjadi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang akak pun dah kurangkan manis dia...kurangkan gula :)
      pastu krim dia akak x letak gula

      Delete
  29. alahai..cantiknyer kek tu... msti sedap sgt ni nmpak... teringin nk try..

    ReplyDelete
  30. asslm Kak...sedapnya tgk pavlova tu...dh terasa2 kemanisannye tu...penah juga buat tp bile tgk org duk tayang sna sni...teringin pula nk buat lg...hehehe...

    tp kalau diberi pilihan...QH pilih kopok lekor tu dlu...hehe...dr tganu pulak tu...mesti sedap tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopok lekor tu mmg best sebab di import dari trganu :)

      Delete
  31. panjangnya cara nak membuatnya....saya lebih berkenan dengan keropok tu, kak kasih..lama tak merasa ,tak balik trg, tak ada la dpt merasanya...pos lah ke selayang ni sikit, kak kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya simple aje...bahan2 pun mudah
      cuma pantang larang dia je panjang sikit.
      Akak takut sampai ke Selayang dah berubah rasa...hihi

      Delete
  32. salam kasih..harus mencuba jugak ni..tapi kena tunggu cuti sekolah la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      nanti try ye kak
      hero bongsu sure suka

      Delete
  33. nampak macam susah je kann.. tapi boleh lah suruh my chef buat kan nanti.. dia tak suka sweet thing. But i love it very much..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala chef cjuju(salah eja ke ni?) mesti pandai buat...senang je ni :)

      Delete
  34. seronok tengok bonda makan kopok leko...kalau akak sal ada kat situ insyaAllah habis semangkuk tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang...kalau dah makan kepok tak leh stop kan

      Delete
  35. wow menariknya..terliur rasanya nk mkn.

    ReplyDelete
  36. sy follow ok.nt follow kita ye.

    ReplyDelete
  37. Kakak, nak try jugak la sebab nampak senang. Tapi bila nak bakar, meringue tu letak kat mana? Dulang pembakar/ acuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat dulang pembakar pastu alas dgn baking paper...nanti akak upload gambar :)

      Delete
  38. saya selalu berkata dlm hati org yg pandai buat pavlova ni mmg terer lah...saya betul2 respek..

    sedapnya lah kak...huhu...dah la puasa ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ternyata org yg tak terer mcm akak pun oleh buat...senang je wahida...nanti try ye ...sure anak2 suka :)

      Delete
  39. salam kenal kak... terliur nengok pavlova tu... tapi x leh challenge kepok leko tu lagi ... sangat2 le memikat selera....nak wat camno tokak melayu... gitu le..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal
      memang kepok lekor kalau makan x leh stop

      Delete
  40. salam k.kasih...seronoknya dgr bonda bercerita ngan cucunya ya...sambil layan kopok lekor.Sedapnyaaaaa.
    Pavlova tu nampak sedap larrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 akak suka atie(memang kaki makan..hihi)

      Delete
  41. Salam dan selamat hari ibu kak Kasih,
    Waaaa ada pavlova, manis gitu. Kita pun dah buat sekali, tapi crack kat tepi huhuhu, malula pulak nak letak dlm n3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih wattie...unk wattie juga ye :)
      ala crack sikit tak pe...kasi make up sikit ok le :)

      Delete
  42. As-Salam perkenalan..
    sedapnyerr pavlovaaa...teringinnyaaa..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga
      pavlova ni kena letak byk buah baru sedap :)

      Delete
  43. ala sedapnya kak! buat sendiri pun lagi puas hati gitu. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 tu...kalau buat sendiri puas hati :)

      Delete
  44. Assalamualaikum Kasihredha,

    Bestnya petang2 dok layan menu macam ni kan....nampak sedap sangat pavlova tu,nanti boleh la Kak Ros pulak try buatnya,teringin la pulak he.he.he.......

    Terima kasih ya Kasihredha kongsi resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      nanti try kak...senang je ni
      bahan2 dia pun mudah

      Delete
  45. sedapnya... nanti nk try buat jgk la

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le buat nureen
      elly sure suka sebab sweet dan ada buah2an :)

      Delete
  46. hadoih...komen ke 91!

    bhn nye simple je ke... tp malas ah buat.... sebab dh packing oven, mintak pavlova akk sket!

    kropok lekor n air teh kaw tu pon mintak gak haha

    ReplyDelete
  47. oven dah packing? nak pi mana...cuba habaq mai.
    ok ok jab lagi akak hantar satu dulang yg berisi kopok lekor, air teh dan pavlova...hihi

    ReplyDelete
  48. comeynyo pavlova akak! saya tak pernah buat pun lagi..terlebih rajin dekpong! hehe

    ReplyDelete
  49. MAK AIII,ENTRY NI BETUL2 BUATKAN BUI TERLIUR..NAMPAK SANGAT SEDAP PAVLOVA TU..DGN KEROPOK LEKOR LAGI..ADUHAIIIII

    ReplyDelete
  50. datang tengok resepi dulu dan membudget sempat ke nak berperang di dapur tanpa gangguan kembar tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti buat ye syiela...senang je ni :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...