Sunday, 3 June 2012

Bilis goreng bawang + petai





Yeaahhh hari ni mokcik choti (public holiday)...ingat nak gi jalan2..tapi tak jadi. Mendobi baju ,kemas rumah dan main masak-masak dengan anak-anak. Dan gardening dengan pokcik. 


Biasanya cuma goreng ikan bilis dengan bawang dan cili  aje. Bila bersihkan fridge...jumpa seikat petai kecut dan kulit dah lebam lagi hitam. Entah zaman bila punya tak tau le.

masaknya senang ajer....cara-caranya :
Goreng bilis hingga garing dan ranggup...angkat....kruk krak kruk krak bila makan.
Tumbuk cili dan bawang separuh hancur.
Tumis cili dan bawang hingga garing...masukkan petai.
Masukkan sedikit garam kerana ikan bilis dah masin.
Akhir sekali masukkan ikan bilis yg dah di goreng tadi.
Siap...sonang jo kan...den dah cakap sonang jo.


Belimbing buluh tu kenit2 aje...suruh Aqi ambik kat pokok.
Mokcik teringin nak makan masak lemak cili api sardin....dah lama tak makan.


waktu sesi mengemas fridge....terferanjat jumpa lobak ni....mak aiiii
serammmmm....kat rumah you all sure tak de kan.
Selingan ajer...


hahhhh kejap je dah masak....dah siapppp.
resepi kat sini....klik laaa...ala klik arrr....hihi


Ahli tetap :-)
kena paksa bergambar

gardening...letak baja dengan kasih sayang  ;-)

 PuTeh ikut menemani kami :-)
  


sapa kata anak lelaki tak boleh tolong ummi??
sila isi borang atau sms aje ...hahahahahha

Minum petang kami. Aqi beli goreng pisang nangka dan apam balik.
dan ada yang request nak makan crackers ...akak panggil biskut tawar .

sesi borak..aik mana yang lain?




keep smiling :-)
orkid harimau 





67 comments:

  1. Replies
    1. makan lauk yg simple2 mcm ni kadang2 boleh bertambah juga kan :)

      Delete
  2. Alohhhh... bakpo karot jadi lagu tu?
    Mesti dah lama duk dlm peti, sampai bercambah.
    Buleh tanam lah dlm peti lagi tu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa
      dalam peti pun carrot tu boleh hidup :)

      Delete
  3. boleh cuba resepi ikan bilis ngan petai tu...mesti sodap..... anak lelaki patut tolong ummi di dapur...tak gitu... nasib baik tak de ada pompuan kalu tak dah booking satu...hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak boleh berbesan kita :))

      Delete
  4. Salam Kasih.
    Peberet den bilis goreng gitu.

    Ok. Den nak krpasar pagi. Tc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure nak masak2 juga kan..
      masak sodap2 yo

      Delete
  5. salam dik kasih, aduss ni buat nas bertambah kalau makan yang ada petai ni busyuk2 pun peminat tetap ado...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      tu yg saya heran tu...
      busyuk2 pun tetap jadi pilihan hati ku...hihi

      Delete
  6. Kahkahkah macam2 benda jumpa bila bersihkan fridge. Carrots tu siap berbulu sakan, kahkahkah! Adoih senak perut saya gelak di pagi minggu nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pssttt sebenarnya masih ada yg lebih seran dari carrot tu..
      tapi terpaksa di sensor kan...terseksa kalau tengok...hihi

      Delete
  7. Sambil2 berkebun tu, tak tanam sekali lobak tu ke? Manalah tahu boleh berkembang biak... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahhaha
      betul tu kak...kat dlm peti ais pun boleh bercambah
      apa lagi kalau tanam kat tanah kan kan kan

      Delete
  8. Salam Yong,
    Errr...buleh ler kita berbesan. Teman ada 2 cucu tiri yg cun melecun, si Sule dan Si Zeynep. Email borang kat akak naa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kalau kita berbesan...sure cucu2 saya comel dan bermata biru.
      Nanti saya email :))

      Delete
  9. hihi...mcmanan boleh berakar carrot tu kak?? I zmn kerja dulu2 pun selalu kejadian mcm ni berlaku..bukan setakat carrot, bwg pun berakar...wah...boleh isi borang ni utk si bujang akak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak sangat jarang masak...sampai carrot pun berakar..hihi
      Nanti nak pinang sophi buat menantu..boleh?

      Delete
  10. Salam perkenalan. Waa... suka gardening... cantik bunga-bunga & taman kat rumah.

    Agak-agak kalau cucuk carrot tu kat tanah, tumbuh tak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...x tumbuh kot sebab cuaca panas...kalu tumbuh pun sure jadi baby carrot je :)

      Delete
  11. Salam perkenalan. Waa... suka gardening... cantik bunga-bunga & taman kat rumah.

    Agak-agak kalau cucuk carrot tu kat tanah, tumbuh tak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oppss lupa...salam kenal juga
      thanks sudi singgah kat sini

      Delete
  12. Kasihredha, buatlah lebih sikit..boleh Nekcik bawak bekal..hi..hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah la kak...sesuai kalau bawa bekal ke china ni kak
      tapi tak yah le letak petai...just goreng ikan bilis dgn bwg dan cili je kan :)

      Delete
  13. boleh diharap anak2 tu buat kerja..alhamdulillah..tak kesunyianlah ibunya kerana ada peneman untuk melakukan kerja2 pembersihan rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat kerja sorang2...boring juga kan.

      Delete
  14. omaaaiiiii..... itu bilis bawang petai ada jual online tak..??? mau 1/2kg...

    nak isi borang, tapi anak pompuan ni 9 tahun.. calon yg mana tu..? hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apakata kalau calon yg 14 tahun tu...hihi

      Delete
  15. salam kr
    he hehe menarik carrot tue..susah nk dapat tau...bilis n petai tue mmg sedap..kita kerap jgk msk camtu..mabless

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      carrot tu kat rumah org lain xde...special kat rumah akak aje ...hihi

      Delete
  16. hahaha bab carrot tue if p letak kat tanah sure naik kot ngeee....banyaknyer cili mmg akak letak semua tue ker??? petai petai ai loikeee!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai tu akak tak letak semua
      setengahnya akak buat masak lemak cili api :)

      Delete
  17. salam kasihredha

    kat rumah kitorg sardin memang favourite
    baru semalam masak lemak ciliapi bersama
    perahan limau kasturi...tak cukup dng nasi
    cicah pula dng roti...marvelousss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhaiii bestnya...mkn dgn roti pun ok kan

      Delete
  18. Salam Kak KR cayangg.. wahh bestnya! bestnya!! lauk ikan bilis petai tu waduuhh terbaik hehehe..

    wahh tetiba hati terbuka untuk turut sama mengemas kinikan peti sejuk di rumah ni bila nampak karot akak yang dah tumbuh tu hehhee.. sha punya hentah apalah agaknya yang terjumpa tu nanti...

    Enjoy your cuti yaa.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam my dear
      sssshhh sebenarnya ada yg lebih dasyat dari carrot tu..tp terpaksa di sensor..teruk benorr...hahhaah

      Delete
  19. hanis pun panggil sekkut tawar... sedak cicoh air... menu lunch dan minum ptg yg sgt best... terferanjat jugak tgk carrot tu lawak la kak kasih ni hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekkut tawar meme behh...cicoh dgn air kopi atau teh kan
      Carrot jadi macam tu sebab mokcik ni jare masuk dapur...hahaha

      Delete
  20. haha...saya tak terkejut pun tgk carrot tu kak..sbb kat umah saya pun cenggitu...haha...maklumlah...jarang2 masak cenggitu lah...ngeee....

    saya pulak baru semlm tumis ikan goreng ngan bawang ngan cili...mkn ngan bubur...tapi tak lah letak petai bagai...sedapnya petai kak...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org yg kerja sure dah biasa tengokkan...kalau tak carrot..bawang...kalau tak bawang yg tumbuh...kentang yg berpucuk...hahaha

      Delete
  21. letak kicap pun tmbah sodap. hehe.. carrot tu cucuk balik kat tanah, kot2 la hidup balik kan. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kat carrots tu kan...hihi
      tambah kicap...lagi le power :)

      Delete
  22. Hi kak, salam perkenalan, wow petai + ikan bilis, saya tak pandai sangat mkn pedas2 tapi nampak meyelerakan sungguh : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga..thanks singgah sini :)
      Kalau org yg x biasa makan petai...sure boleh pengsan sebab busyukkk...hihi

      Delete
  23. tak pernah goreng ikan bilis dengan petai..mesti sodap kan!!! tambah plak makn dengan nasi panas-panas... nanti chik na nak try buat jugaklah..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum KS,
    mula2 nak kata sedapnya petai bilis tu.pastu kita terkejut tengok keret awak!hahaha.terkejut sungguh daku. then,ai senyum3 simpul bila lihat ahli2 tetap dipaksa sesi bergambau, sebijik macam ai gak, calit sikit!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. calitttt

      anak2 le yg kena paksa bergambar kan...hihi
      bila dia org tua nanti sure diorg akan ingat mak dia ni yg suka ambik gambor :))

      Delete
  25. catik2 la gambar ni semua..suka tgk..

    kalo mama lya tgk bunga orkid tu.sti dia geram

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama lya peminat orkid juga ye :)

      Delete
  26. WOW..KALAU G BLOG AKAK KAN,MESTI TERLIUR SBB ADER BYK GMBR MAKANAN YG SEDAP2..BUI NAK AMBIK KAKAK JD KAKAK ANGKAT LEH TAK?PASTU BOLEHLAH MASAK MAKANAN SEDAP2 UTK BUI..HAHAHAHA

    ReplyDelete
  27. KR : tgk gambaq yg 1st tu dah terliuq.... leleh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je...senang je nak masak ni :)

      Delete
  28. Bawang dalam fridge rumah saya dah tumbuh pokok kak :-)

    ReplyDelete
  29. salam kasih..kalau ada cili api..potai..ikan bilis garing..memang osah sodap e..he he..tak yah dah lauk lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      ni resepi mak mortuo den ni kak :)

      Delete
  30. Kak Kasih,

    Untung ahkak anak2 boleh diharap ;) Mmg I terperanjat beruk....nasib tak pengsan bila tgk carrot tu hehehehez :D Lawak antarabangsa betul lah LOL!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. psstt...sebenarnya masih banyak lagi yg pelik2 kat fridge akak...SENSOR...hahahah

      Delete
  31. Assalamualaikum,
    Selamat bercuti. Paling suka acara makan2 begini, masak lemak belimbing tu nampak sungguh sedap. Dan selamat berangkat buat bonda, semuga selamat pergi dan selamat kembali, insyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      Amin...TQ Watie
      masakan kampung selalu menjadi
      pilihan kami sekeluarga :)

      Delete
  32. Emak saya selalu kata "apa susahnya masak, tak sampai sejam duduk dapur dah siap" hehehehe.. ada ke yg nak makan lauk ikan bilis petai tu? hehehe mesti ibu dan ayah je yg makan kan? kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 semua suka sayur dan masakan kampung...kami semua berasal dari kampung so selera pun selera kampung...besttt :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...