Monday, 11 June 2012

Gotong Royong


Gotong royong macam ni adalah perkara biasa di rumah kami....semua di kerahkan untuk menolong.

dan sessi fotografi :-)

 sebelum gotong royong mesti le sarapan dulu...

dan acara ini juga...

 breakfast nasi goreng....beli lagi.

dan nasi lemak  :-)

waktu kemas-kemas laman...baru perasan ....buah berry dah berbuah...pokok ni pemberiaan seorang kenalan. Tapi tak sure nama sebenarnya buah ni :-)


 acara ni juga acara wajib..
gotong royong kejap je...main yang lama.


Adik dah gi tuition...main sorang2 pun ok gak.

Hampir pukul 9 am pun bulan masih nampak ...

 PuTeH suka sangat dengan pokok bunga ni...habis patah2 !

Nampak PuTeH tak? issshh




keep smiling :D
PuTeh baru lepas mandi.....
gotong royong mandikan PuTeH juga.









64 comments:

  1. Sukanya kakcik dengan rumah yang ada kawasan luas begitu. Rumah kakcik tak ada tapi... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 saya nak kawasan kecik kak...sebab x sempat nak jaga.

      Delete
  2. seronoknya gotong royong mcm ni.kak,macam mana nk jaga pokok bunga tu.yg puteh sker main tu.saya tanam asyik mati je.3 weeks je mati.ade special baja ke ape?atau kita kena transfer ke atas tanah?sorry terbanyak lak soalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak de pengalaman tanam dalam pasu...biasanya akak tanam kat tanah.
      Pokok ni tak nak banyak air...cukup sehari sekali dan kena letak tengah panas :)
      cuma ini yg akak tahu...harap membantu :)

      Delete
  3. baru perasan BH tue dah tukar jadi mcm HM ekkk x der jenis besaq gituew ekkk...ya ampun ketinggalan betul la ai ni nangesss *mohtip p comment pics tue sedangkan byk pics lain ngeee*

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua dah kecik2 sekarang ni ayu..
      tapi Utusan Malaysia masih besar :)

      Delete
  4. KR : paling saya suka kat Blog ni ialah... gambarnye yg cantik2 even entrynyer the very simple one.. I like3

    ReplyDelete
  5. Sekali sekala gotong royong seronok kan? Tapi tu la......lps letih mengemas, malas pula nk kedapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...kalau dah penat, beli je lah makanan :)

      Delete
  6. Assalamualaikum Kasih..

    Lama saya tak singgah. Suka tengok aktiviti hujung minggu kasih dan keluarga.


    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      cuma hari minggu je kak...hari lain x sempat :)

      Delete
  7. salam Kasih..
    kat sini baru start cuti so akak pun start gotong royong jugak ni sama lah anak2 kejab je ambik bahagian lepas tu main yg banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      baru cuti ye kak
      selamat bergotong royong :)

      Delete
  8. kalau laman besar gitu..
    beberapa bulan sekali potong rumput kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 minggu sekali...kadang2 sebulan sekali.
      Ada orang Myamar yg datang potong :)

      Delete
  9. untung cik putih ramai yg sayang. hehe..

    ReplyDelete
  10. bagus...konsep gotong-royong mesti diamalkan...puteh...kamu buat apa tu...?? kesian dia kesejukan lps mandi1

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas mandi wangi sikit
      kalau tak musyukk

      Delete
  11. Cantik taman rumah akak.........
    kerahan tenaga sepenuhnya..... tapi gitulah akak kan.... kerja sikit pastu memang main yang lebihnya...
    yang penting ada acara makan hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan-makan yang syok tu kan...hihi

      Delete
  12. seronok kan sama2 buat semua...

    kembang la puteh... sbb ramai mandikan puteh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. puTeH pasrah je waktu kena mandi tu...hihi

      Delete
  13. AKTIVITI MCM NI BOLEH ERATKAN HUBUNGAN KAN KAK..GMBR BULAN TU STYLO HABIS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aktiviti kena melibatkan anak2..supaya dapat bersama2

      Delete
  14. Gambar Puteh yg pertama tu nampak bontot aje, wakakakak!

    Saya suka tengok laman rumah akak, rasa damai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni dia tengah aktif sangat...'menikus'
      habis semua pokok dia terkam..ayoyo

      Delete
  15. Rasanya buah tu nama Mulberry kak. Rumah saya ada. Kalau cantas dahannya, nanti akan berbuah banyak.Tunggu buah color hitam, baru sedap makan.

    ReplyDelete
  16. Salam Yong,
    Waaahhhh dikerah utk menolong, he he!
    Tapi anak2 Yong ni rajin dan ngikut kata.
    Errr akak baca satu artikel kat FB yg sebut kucing takde kuman kat badan. Lidah diorang mampu mebersihkan badan. Rasullulah kata kucing tak najis. Diorang semujlajadi bersih. Wallahualam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      betul tu kak...saya pun ada baca.
      Kami mandikan sebab nak sungguh wangi sikit..
      kalau tak musyyukkk :)

      Delete
  17. Heeheh suka baca blogs akak seronok...:))

    Kak pokok buah beri tu namanya mulberys rumah sha banyak buah tu... pokoknya besar dan lebat berbuah.. nak cantas tak boleh sebab asyikk berbuah aje tak putus2 ada jugak sha pernah share resipi buah mulberys tu sebelum ni.. :))

    hehheeh cutelah putih! habis kena mandi yaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sha...harap2 nanti berbuah lebat.
      Puteh pasrah je kena mandikan...hihi

      Delete
  18. mcm buah malberry je kak..
    seronok kan buat kerahan tenaga he he..

    ReplyDelete
  19. seronok kan akiviti bersama keluarga...dah besar2 anak kak kasih...eh mcm baru tau hari ni pulak!! komen ni pada jam 4 pagi, blur blur sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. awalnya aya bangun :)
      memang dah besar2 semuanya :)

      Delete
  20. Assalamualaikum kasihredha...semangat gotong royong tu yg best..lebih2 lagi gotonh royong sarapan brsama tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      bab gotong royong menghabiskan makanan tu yg best tu :)

      Delete
  21. klau kat umah nureen ni x dernye nk wat sbb takot, blkg tue ada paya.. dok upah org mai mesin rumput pon dia ada ckp pernah terserempak ngan ular...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huishhh takutnya
      kena tanam pokok buluh nureen supaya ular x datang :)

      Delete
  22. nama buah tu rasberry (kalau x silap) kena rajin cantas dahan supaya mudah berbuah...ada orang kata pucuknya boleh buat masak gulai putih..tapi ucu x pernah buat takut....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak try cantas :) thanks ucu

      Delete
  23. oh igt ke Puteh pun join gotong-royang gak..ehehehe

    luas nye lama lumah akak..i like..boleh guling2 gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh gotong royong patahkan pokok bunga..hihi

      Delete
  24. Pandai puteh main nyorok2 yer,hehe

    ReplyDelete
  25. gotong royong sambail bermain2 gitu mmg seronok! lagi2 tang makanan tu perghhh mmg akan terbhenti terus la nmpknye gotong royong tu lps mkn tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka sgt main bola..akak pun heran..hihi

      Delete
  26. berat sama dipikul, ringan sama dijinjing..cantik rumah kak..saya duk jerteh kak..ngajar di Alor lintang.

    ReplyDelete
  27. ok..begheh kak..skoloh hok buke 1 & 2 tu..hok yg ke3 tu..:)

    ReplyDelete
  28. salam...

    cantik bulan separa bulat tu ;)

    ReplyDelete
  29. rindu kat putih..
    putih pulak malu2..
    malu nak tangkap gambar, agaknya....

    wah..
    putih dah dimandikan..
    padanlah tak kelip mata..
    smile putih..

    ReplyDelete
  30. acara makan acara wajin bila time gotong royong macam ni. Nasib baik, tak de yang ngelat haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan2 tu yg syok bundo
      mak dia yg asyik ngelat...sebab sibuk dgn sessi photografi...hihi

      Delete
  31. assallam kasih..kalau buat kerja dirumah memang kena gotong royong kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      ummi nya dah x larat nak buat sorang2...dulu waktu anak2 kecik...berdua je dgn hubby gotong royong :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...