Saturday, 23 June 2012

Kerabu Timun Tokmi & Tart Kelapa Kak Pah



 Kerabu timun ni Tokmi/bonda yang buat....dah lama tak makan.
Sukatannya main agak-agak je....guna perasaan.
Kalau perasaan tengah marah confirm tak jadi...hik3
so kena keep smiling k....


Bahan-bahan
1 batang timun yang agak besar  *di parut kasar
1 ekor ikan panggang/ rebus * isinya ditumbuk
1 sudu besar lada hitam * ditumbuk ...kalau nak lebih pedas boleh tambah
4 ulas bawang merah * ditumbuk
sebesar ibu jari belacan * dibakar
1/3 cawan santan pekat
Air asam jawa secukup rasa
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
Gaul semuanya dalam bekas
Siap untuk di makan .



 Ini pula tart kelapa pemberian my sister in law (Kak Pah) sewaktu berkunjung ke rumah tempohari.

rasanya macam candy kelapa...sedap.
Thank you Kak Pah...hug3


Minum petang bersama Tokmi/Bonda.
Mana yang lain? tengah main dengan PuTeH..si meow meow.



keep smiling :)

Bunga kesukaan PuTeh :)





57 comments:

  1. Salam kasihredha
    emmm...nampak mengancam tart kelapa tu dan kerabu timun tu resepi baru yang pasti akan dicuba...terimakasih kerna berkongsi.

    ReplyDelete
  2. wah! kite pestaim tengok kerabu timun kot...pasni boleh buat jugak ni. suke sangat makan kerabu. ratah gitu2 pon sedap.

    ReplyDelete
  3. Wahhh ni first time saya tengok kerabu timun yg ada isi ikan. Menarik. Dan menggiurkan, yummeh!

    Sukat ikut perasaan tu buat saya gelak sakan okeh, kahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau perasaan marah tengah melanda...makanan pun x sedap kan..hihi

      Delete
  4. tart kelapa gini dok rajin make lagi..napok pun sedak!

    ReplyDelete
  5. Nii rupenye nye kerabu timun ituu. Xdapek nk imagine sbb xpena dgr pun akan kewujudannye haha. Kg suami akak kat pilah kek mano? Kg sy kat terachi n for sure lalu dpn uma uwan sy kalau nk gi pekan pilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tau terachi..setiap kali lalu mesti ingat Karachi :)
      Kg suami akak akak panggil kg koboi sebab banyak t**i lembu...hihi
      di sri meranti

      Delete
  6. kerabu timun..i baru tahu..terima kasih berkongsi resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 boleh buat kerabu sebenarnya :)

      Delete
  7. Kerabu timun memang peberet kita.Resepi mak kat kampung.Buat pedas2 sedapkan.Satu keluarga suka makan kerabu ni.

    ReplyDelete
  8. salam ck
    dua2 nampak sedap..gebu jew tart kelapa tue:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      tart ti rasa mcm candy kelapa :)

      Delete
  9. Puteh mesti comel, sb tu kena gomol dgn bebudak tu......teringin nk jumpa Puteh, akk ni suka sgt dgn kucing:-)
    Bagus jg KR bg idea kerabu timun. Kat rumah ni selalu kecut timun dlm peti, taktau nak buat apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteh makan aktif sekarang ni kak...bulu dia pun makin lebat :)

      Delete
  10. Best........
    Dapat resepi baru.... tidak pernah nampak or rasa kerabu timun.... nanti hendak cuba buat....
    Opsssss ikan jenis apa yang sesuai ya akak..... info sikit...
    almaklum saya budak baru belajar memasak...
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan apa2 pun boleh
      biasanya akak buat dgn ikan kembung atau ikan sardin pun boleh.
      kalau kat sana mungkin boleh try buat dgn salmon

      Delete
  11. sedapnya kerabu timun tu mesti sedap sbb tok mi yg buat kan ..jauh sngt lah nk minta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air tangan org tua memang tiada tandingannya kan kak :)

      Delete
  12. KasihRedha , betul tu kena keep smiling n nak tanya kerebu timun tu resepi dari negeri mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari negeri pantai timur
      kelantan dan terengganu

      Delete
    2. oh ok tq sma ngan belah2 hubby buat

      Delete
  13. Kalau ibu yg buat mestilah sedapkan.. tengok pun tahu sedap.. kalau saya pemalas ni hanya potong timun potong cili dan bawang bubuh sikit garam dan gula, dah siap... hehehe pemalas betulkan..

    wah tat kelapa tu pun spesel nampaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masakan ibu tiada tandingannya :)

      Delete
  14. "kalau perasaan marah memang tak jadi"

    gelak sensorang je saya baca ayat akak tu... memang selalu kena la...tambah2 kalau buat kek, mesti bantat la, crack la macam2... hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi....sebab tu masakan yg sedap itu masakan yg dimasak dgn kasih sayang :)

      Delete
  15. salam mokcik..uopp..blh ke panggil mokcik...?
    lamadah x mkn kerabu timun ni,masa kecil dlu mak selalu buat ni..nti nak try buak gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      boleh je :)
      nanti try resepi mokcik ni ye :)

      Delete
  16. terliurnya tengok kerabu ni, memang kesukaan zaila tp disebabkan pemalas, hanya mampu pandang jelah..sambil2 telan ailio..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun malas gak sebenarnya
      nasibbaik ada tokmi :)

      Delete
  17. Terliur tgk tart kelapa tu yummm

    ReplyDelete
  18. Adoiii kerabu timun tu mengiurkan.. Yuumm yum..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kasihredha,

    Teliurnya Kak Ros tengok kerabu Tokmi tu,dok tengah pahit mulut lagi ni tak lalu makan,Tart kelapa tu pun nampak sedap sangat la Kasihredha....he.he.heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kak ros x sehat ke?
      harap cepat sembuh

      Delete
  20. Hui lama dah tak mkn kerabu timun sbb memikirkan "duk telan santan" huhuhu.

    Akak amik order buat kuih ke utk raya ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekdaa dok make santan ko? patut le slim je kan.

      biasanya akak yg tempah dgn org bukan org tempah dgn akak...hahahhaha

      Delete
  21. oh mcm tu kerabu timunnya eh kak. letak santan, mesti special.:D

    ReplyDelete
  22. tart kelapa...1st time tgk kak..nmpk menarik...

    ReplyDelete
  23. wah...siap ada resepi lagi kerabu timun tokmi! sedap tu mkn dgn nasi panas2...ratah mcm tu pun sedap juga tu...

    ReplyDelete
  24. first time dengr kerabu timun.. selalunya mangga, taugeh.. boleh cuba nih :)

    psttt.. presentation memang tip top - sebab ada cili padi 3 ketul he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya byk sayur yg boleh buat kerabu ni yanti...salad org melayu :)

      Delete
  25. Salam Kasih..

    My son suka sgt dgn kerabu timun ni, sampai pandai buat sendiri.
    Kerabu timun dah jadi cold dish kat Dublin. :)

    Tart kelapa tu mmg kegemaran kakya tu kasih. Sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      anak akak kat dublin ye kak...bestnya
      kerabu ni kalau mkn fresh2 memang sedap :)

      Delete
  26. As'kum Kak KR.. waduhh terbaikkk.. sha suka tengok gambar2 Akak cantik! pandai akak snap! kirim salam Tok MI.. senyum aje dia yaa... wahh puteh pandai pilih keler yaa.. tu kerabu timun Tok Mi terbaikkkkk !!!! muahzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      akak pula suka tgok gambar di blog sha...x puas2 tengok :)

      Delete
  27. Aslmkum Kak KR.
    Tumpang lalu..sue tersesat masuk sini.hehhee..Tp cantik la, kena sgt la sebab rumah ni kena dengan selera sue.
    Kerabu timun tu mcm best ja..First time sue tgk sebenarnya..

    ReplyDelete
  28. Thanks sue...terimakasih sudi singgah sini:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...