Wednesday, 20 June 2012

Masak Lemak Cili Api Udang + Belimbing



Masak kejap aje sebab ramai yang membantu.
 Aqi tolong siang/bersihkan udang dan Adik tolong titik kan serai...bagi Adik ianya sangatlah mencabar...hihi 
Tokmi tolong kupas bawang dan Tokmi buat kerabu timun dan masak ikan kukus.

Aqi tengah bersihkan udang.
Tokmi tengah siangkan ikan..gambar tokmi kena tutup sikit sebab tokmi tak pakai tudung.
Nampak  Adik tak?

Pandangan dari depan...Adik tengah berusaha titik serai(macam terseksa je kan)...dia pun nak ikut serta menolong.


Bahan-bahan untuk memasak...preparation oleh Aqi. Tinggal mokcik ni campak2 jer dalam periuk. Aikk mana pokcik? pokcik tak join kerr??...join waktu makan je ye pokcik.

Cara : kunyit dan cili api di tumbuk/blend...kunyit dan cili campak dalam santan (dush dush), jangan lupa masukkan udang(plukk plukk)dan serai...masak hingga mendidih(glukk...glukk). 
Belimbing di potong(belah ) rendam dalam air garam unk kurangkan masam. 
Masukan serai dan garam.  Belimbing letak akhir sekali...tutup api...dah siapp.

 Teringin pula nak makan sayur petola. Suruh Aqi gi beli....siap search internet...tunjuk kat Aqi  macamana rupa paras petola. Takut dia beli peria pula nanti kannnnn.
Masak tumis air petola :-)


Cara: tumis bawang putih hingga wangi...masukkan udang dan diikuti air.
Masukkan cili dan petola.. letak garam dan perasa :-)
siap...senang ajer kannn.


keep smiling :D
Makan siang kami.
Ada kerabu timun juga(sebelah kiri)..tokmi yang buat.:-)





76 comments:

  1. Assalamualaikum Kasih..

    Seronok kan bila anak2 Dan bonda masih ada untuk makan sama2...

    :) ** belek kalendar tengok tarikh anak2 Akan balik bercuti. :) senyum pilu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      nanti bila anak2 balik pasti meriah:)

      Delete
  2. Kerjasama Punca Kejayaan... he he heh itu motto sekolah kami! Lazat mengecurkan hasil air tangan bersama tu Kasih.... semuanya sedap belaka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau masak ramai2 ni kejap je dah boleh makan...
      kalau tak lama le diaorg kena tunggu :)

      Delete
  3. KR : bagusnyer masak2 pun gotong royong .. saya suka ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cepat kena le gotong royong...hihi
      kalau tak maknya malas nak masak:)

      Delete
  4. perhhh terangkat mkn panas2 ni kaka
    hikhik ai pun selalu confuse antara petola ngan peria hahaha...larikkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg akak takut...nanti kalau tersalah beli...sure x makan
      sebab akak tak pandai msk peria :)

      Delete
  5. seronok nye ramai pembantu...
    yg paling seronok siap ada irama dush..dush..., plukk..plukk..,glukk..glukk..
    irama utk potong belimbing mana pulak kak....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. irama potong belimbing x de sebab x berbunyi...hihi

      Delete
  6. mengamcam je tgk masak lemak udang n belimbing tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara belimbing di pokok masih banyak, semua letak belimbing :)

      Delete
  7. wahh mcm2 lauk.meriah.hahaha siap side effect lg(gluk2)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sound effect kena ada
      untuk meriahkan suasana..:)

      Delete
  8. Saya suka petola masak air. Kebetulan kat rumah ada udang dan belimbing buluh, boleh buat masak lemak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. petola kalau masak lemak putih pun sedap juga :)

      Delete
  9. wah kak sedapnyer udang ngan belimbing buluh tu... lama x makan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang tengah berbuah...kat rumah akak ni.
      sebab tu semua masakan taruk belimbing buluh :)

      Delete
  10. tadi buat sambal udang, tetiba mcm rajin buang kulit, ala tak best jd kecut udang besar tu. padahal selalu x buang pun. isk2.. buat utk org mkn lak tu. redha je la dgn kejadian udang kecut tu. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buang kulit
      senang nak makan...terus boleh ngap je :)

      Delete
  11. kakak chantik...sy datang nk join...

    join memakan..hehehehe

    smlm makbonda saye buat ikan kembung asam pedas rebus taruk belimbing jugak sis..habis belimbing saya bedal..tinggal kuah jek..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa le kalau mgandung suka
      makan masam2 kan:)

      Delete
  12. SENANG JER RUPANYA MASAK SAYUR PETOLA TU,NNT BUI NK TRY BUATLAH..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je Bui
      kalau tambah soon lagi best :)

      Delete
  13. sedapnya kak petola masak air..makan dgn ikan kering pun best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dgn ikan masin lagi le sedapkan :)

      Delete
  14. sedapnyer............. dimanakah hendak cari belimbing......nangisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau petai boleh cari kan
      belimbing agak2 ada tak kat sana?

      Delete
  15. salam kak,

    teringat kecik2 dulu ati suka betui
    dgn masak sayur petola tu :)

    untung anak2 lelaki akak rajin semuanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie
      sekarang dah x suka ke?

      Delete
  16. salam kr
    fav zila nie udang msk camne..selalunya zila akn campurkan peria katak kt dlm tue..he hee alasan sbb malas nk masak sayur:)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      2 in 1 lah kiranya kan...good idea :)

      Delete
  17. salam kasih..kalau acik tambah soon sikit kat petola tu..sedapnya..
    rajin gotong royong anak2 kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah tak de soon kak
      so masak je apa yg ada
      kalau letak soon pasti lebih bestkan

      Delete
  18. Fuhhhh sodap!

    Tang part siap search kat internet tunjuk gambar petola kat Aqi tu tak tahan saya gelak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena le seach...takut dia buat balik peria nanti,
      jenuh akak kena cari resepi peria pulak
      dah le mak nya ni x pernah masak peria...hihi

      Delete
  19. balik somban hari tuh baru pekena udang masak lomak cili api...mmg terbaik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini gara2 tgok kat blog papa mifz la ni
      terus teringin nak mkn gulai udang :)

      Delete
  20. bestnyer kak masak-masak jadi mudah bila ramai yang membantu kan. sedap tgk masak lomak akak tu bilala dapat merasa masakan akak tu yer..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah
      akak pun nak rasa nieza punya masakan juga :)

      Delete
  21. yang tak tahan tu siap ada sound effects lagi. mantaplah resepi mokcik ni. hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokcik sokmo lagu tu...suko wak sound effect nok suroh
      merioh suasana :)

      Delete
  22. As'kum Kak KR sayangg.. waduhhh semua turun padang bestnya.. sha suka keluarga macam ni.. best!!! seronokkan masak ramai2 makan pun ramai2.. gluppp gluppp telan air liur dah ni tawwwwwww..

    ReplyDelete
  23. eehhh..kak.. saya rasa saya dah comment dulu. tapi kenapa tak keluar ek?

    ReplyDelete
  24. terliur pulak rasanya.. kalau letak daun kunyit lagi best kan.. bau semerbak.. dapat pulak makan dengan tempoyak cili padi.. aarrggghhh sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada daun kunyit mmg best cuma kat rumah x de
      stok daun kunyit :)

      Delete
  25. bestnya...mesti tambah sedap kerana dihasilkan dg gabungan kasih sayang

    ReplyDelete
  26. Nasib baik ada google ek? Senang nak tunjuk apa-apa benda. Kita masa kecik dulu, dua tiga kali ulang-alik kedai sebab beli barang salah... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...waktu kecik mmg kena ulang alik kalau salah beli
      nasib baik naik basikal cooper...haha
      sekarang segala2nya senang Alhamdulillah

      Delete
  27. Sedapnya tengok lauk akak...dah lah berpuasa nih

    ReplyDelete
  28. ohhhh.... kena bajet makan udang sekarang ni...!!! sabau sabau...

    ReplyDelete
  29. sukanyaaa menu diatas... huhuu, pebret lyn sayur petola tu, ingat arwah tok lyn slalu wat..:)

    ReplyDelete
  30. Rajin ya anak2 turut sama menolong... ramai2 turun dapur, ada yg potong bahan2 yg nak dimasak, ada yg tukang masak dan yg tukang cuci.. mmg sekejap kerja dah beres.. yg penting masak lemak udang mmg terbaekkkk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gotong royong kejap dah boleh mkn :)

      Delete
  31. terliur la kak! nok wat etek essok hahaha

    ReplyDelete
  32. Salam Yong,
    Tokmi tu mak sapa?
    Rajin anak2 Yong ke dapur, bertuah. Mesti pandai mak bapak dia mengasuh, hikksss!
    Baru 2 ari lepas akak masak tola tu tp buat lemak kuning boh suhun dgn fucuk!

    Sukalah menu Yong, ala-ala kampong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak yong
      tokmi tu mak saya :)
      memang suka masak kampung kak :)

      Delete
  33. sedapnya akak....... terliur la nureen suka sgt mkn petola tp skrg ni x leh mkn lg, x cukup lg pon 100 ari :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena le tunggu 100 hari dulu nureen :)

      Delete
  34. HAI BERTUAHLAH BADAN..banyknya setiausaha..

    ReplyDelete
  35. amboi sekarang penulisan dah ada siap sound efek sekali..hikhik

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum,
    Waaaaa yang ni la masakan yang saya paling suka, udang dengan belimbing buluh, lama tak makan. Bestkan ada ramai pembantu yg rajin ke dapur, ringan sedikit tulang kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wattie
      memanh ringan le sikit tulang maknya
      kalau tak mak nya nanges sebab sakit tulang belakang...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...