Wednesday, 6 June 2012

Masak Lemak Putih Pucuk Manis





Masak ni untuk makan malam....biasanya pucuk manis ni buat bubur lambuk jer (bubur lambuk Ganu kite).
Tak letak keledek sebab keledek tak de....harap maklum :-)
Kalau ada keledek sure lagi sedap.


cara-caranya :
Bersihkan sayur pucuk manis dan lurutkan daun daripada batangnya. Ketepikan.
Kemudian masukkan santan ke dalam periuk bersama ikan bilis dan bahan mayang halus (cili dan bawang) . Didihkan dan pastikan api sederhana. Kacau rata.
Akhir sekali, masukkan sayur pucuk manis dan garam. Kacau sebati sehingga sayur pucuk manis layu. Tutup api dapur
Sedia untuk dihidangkan


Pucuk manis ni tumbuh subur kat belakang rumah. Dulu just cucuk je dalam pasu...tak sangka boleh hidup subur macam ni. Bunga dia comel je...terletak di belakang daun.

Preparation nak masak ni dah buat sejak petang lagi...sambil teman pokcik dan aqi berkebun...mokcik minum kopi sambil kupas bawang dan buang tangkai cili.
Pisahkan pucuk manis tu dari tangkainya.

Bagi semangat pada Aqi dan pokcik...
ohh kalau le setiap hari boleh seperti ni...tak yah gi kerja (cewahhh...mokcik dah start berangan)
duduk2 di taman sambil minum2 dan gardening...cuma  hari minggu saja ye mokcik...sila sedar dari angan2mu itu...dush dush dush.


Mokcik berhenti rehat kejap dari kupas bawang (ngelat)...sambil terbongkok2 ambik gambar.


Pucuk tu rendam dgn air garam dulu...takut ada parasit/ulat  kat pucuk tu lah kan.
Ada ikan salamon sekeping...goreng biasa jer.
Bila dah ready semua...cepat je masaknya.
Buat sambal tempoyak sikit.
Pokcik dan anak2 balik surau....dah boleh dinner



keep smiling :D
makan malam kami :-)




70 comments:

  1. As'Kum Kak waduhhhhh ini yang terbaikkk!! BW pepagi kala terus lapo aje ni sedapnya.. pucuk manis memang fav sha.. pulak akak masak cara simple cam tu waduuuhhh kelessss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      sha, akak selalu masak yg simple sebab nak cepat..
      kalau masak sendiri simple2 pun ok juga kan :)

      Delete
  2. masakannya nampak menarik.terus lapar jadinya...http://ridoma.blogspot.com/2012/05/ridoma-homemade-40.html

    ReplyDelete
  3. Amboiiii...sedapnya lauk style kampong gini. Tak jumpa pucuk manis belakang rumah kita, jumpa kat pasar je. Teringat arwah tok, suka sgt masak pucuk manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ni senang aje hidup zana.
      akak tanam dalam pasu je tp sekarang dah besar dah

      Delete
  4. salam Kasih....
    aduiii sedapnya nampak lemak pucuk manis dengan yg lain tu memang menambah nasi ni kalau kena gaya nya heee terliur mesti kenakuar cari pucuk manis kat luar umah akak pun banyak jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kalau letak keledek lagi le sedap kan

      Delete
  5. sedapnye tgk sayur lemak tu...perut pon bkeroncong dh ni...serta merta jd lapo...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dgn sambal belacan pun best juga kan :)

      Delete
  6. mcm mak saya masak suka letak ikan bilis bnyk dlm sayur. hihi.. kalau ikan bilis rendam kuah mesti saya ketepikan, tp kalau goreng garing ngan cili tu fuh laju je makan. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun x suka ikan bilis yang masuk dlam sayur ni...cuma buat rencahnya aje

      Delete
  7. Dinner yang simple tapi menyelerakan.

    ReplyDelete
  8. Di kampung kakcik, pucuk manis tu dipanggil 'nenasin' atau 'asin-asin' walaupun rasanya tak masin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...dapat ilmu(bahasa) baru

      Delete
  9. berselara sgt tgk menu gituew
    best leh kutip hasil tanaman sendiri
    mcm umi ai gak la akak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok dpt makan hasil tanaman sendiri Ayu...rasa puashati :)

      Delete
  10. salam kak kasih,

    dulu2 nenek ati ada tanam pokok pucuk manis tu
    belakang dapur juga...petik je dr tngkap dapur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      dulu2 kat kampung kat belakang rumah mcm2 ada kan :)

      Delete
  11. Kak..tak baik tau camnih...buat saya teringat & teringin ja..Walaupun saya tak pernah makan pucuk manis tu (pengakuan ikhlas & berani, hehe), tengok gambaq kat sini buat saya teringin pulak, nampak sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih atas pengakuan berani ni...hihi
      dapur dah ok dah...nanti try ye

      Delete
  12. kenapa saya terbau bau gulai lemak tu sampai ke sini?? serius! waaa..
    saya puasa hari ni.. pergi jauh jauh itu bau... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...alamak puasa...ok ok akak dah bawa pergi jauh dah :)

      Delete
  13. minggu lepas masak lah jugak mcm akak, msk lemak pucuk manis ...tapi ucu sorang jer yg makan...rakyat kt rmh ni ambik kuah jer....sedih betul lah...

    ReplyDelete
  14. simple but sedap!.. smpat lg amik gambar smbil masak yer! super mak tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ni memang super...hahaha
      masak2 pun sempat2 ambik gambar...dimana saja :)

      Delete
  15. Akak suka masakan begini..ada tempoyak..ada lemak putih pucuk manis..timun..ikan bilis..

    tiba2 teliuq..

    alamak..akak puasa..MasyaAllah..

    ReplyDelete
  16. saya panggil pucuk cekur manis hehehe.tp sedapnya.letak keledek n keropok keping dalam tu sekali.pastu goreng ikan.terliur ni.ptg ni nk g cari pucuk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama...panggil pucuk cekur manis :)
      makan dgn budu pong behh jugok nih :)

      Delete
  17. tak tau le kenapa, kalau makan sayur pucuk manis mesti pening2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pucuk ni ada kandungan yg tinggi dgan...(lupa)
      sebab tu x elok untuk org darah tinggi

      Delete
  18. pembuka selera tue akak.. nureen suka.. nasi bleh tambah nih klau mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah2 lagi kalau makan ramai2 kan

      Delete
  19. Bestnya ada pokok kat belakang rumah. Bila teragak nak makan, petik jer dan boleh terus masak. Saya suka sayur pucuk manis, kalau jadik jiran akak, sure akak sedekah kat saya kann? Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje..belimbing buluh akak pun selalu je akak share dgn jiran2 sebab gugur mcm tu je.

      Delete
  20. CiM panggil pucuk manis ni, sayur belakang. Sebab, dulu pokok ni mak tanam blakang umah byg sgt. Boleh dktakn stiap ari mkn sayur blakang, msk bening la, msk lemak la, buat urap la. Skang nì, susah plak nk jumpa pokok ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayur ni sayur klasik kan...zaman tok nenek kita lagi :)

      Delete
  21. sedapnya........... terba tempoyak sampai sini....heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...
      tempoyak tu akak buat sendiri :)

      Delete
  22. teringat lak kecik2 bunga pucuk manis tu I selalu letak kt telinga buat subang! maklum ler...x mampu nk pakai subang mas...so, verangan dgn bunga pucuk manis je la...

    ReplyDelete
  23. Salam.. ui.. besar-besar bawang besar.. banyak lak ikan bilis.. meriah dan menyelerakan.. lagi sedap makan hasil tanaman sendiri kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sgt pemalas kan...hihi...potong bawang pun besar2 mcm tu :)

      Delete
  24. slm kak ...sorry lama ida tak empat nk terjah sini, akak sihat??..aduhhh sedapnyer mkn menu style kg2 gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      akak sihat, ida apa kabar?

      Delete
  25. lama tak makan pucuk manis. Ada sekali dulu buat, ayah bundo makan jadi pening macam nak pitam. Sejak tu tak buat buat lagi dah.
    Mungkin ia ada mengandungi bahan yang orang ada darah tinggi tak boleh makan..
    Tak tau la..
    Anyway, bundo memang suka. Lemak2 gitu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ada dengar...yg sayur ni x elok untuk org yg ada darah tinggi .

      Delete
  26. owhhhhh sedapppnyaa tgk msakan kampong akak..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengans ambal tempoyak ni lyn :)

      Delete
  27. menu mkn malam yg mengiurkan...:)

    ReplyDelete
  28. mmg sgt lama x makan pucuk manis kak=)))

    senang, kalo tanamkan, petik je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokoknya senang hidup aine
      sekarang dah besar dah

      Delete
  29. As'kum Kak.. waduuh ni masuuk sini lagi kecur tak sudahhhhhhh... sebab nak tengok lagi sekali macam mana akak masak lemak pucuk manis tu hehee.. Insyallah nanti kalau ada pucuk manis sha nak masak macam akak.. best sangat ni kakk.. kecurrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sha
      kalau letak keledek lagi sedap sha
      hari tu akak tak de stok keledek so masak je le apa yg ada :)

      Delete
  30. FULLAMAK...KECUR AIR LIUR...KAK ANGKAT TERSAYANG,NNT BUI G SANA KAKAK MASAK SEDAP2 YER..HIHIHI

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau adik angkat datang sudah pasti kakak angkat akan sinsing tangan masak unk adinda :))

      Delete
  31. kak kasih pokok pucuk manis tu hanis sokmo amek bungo do wak subey hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupaaa(sambil nyanyi)
      akak dulu pong buat subeyy...hihi

      Delete
  32. Bukannya susah sangat nak masak kan? sambil minum kopi secawan dah siap penuh meja hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...preparationnya ke buat awal..pastu tinggal campak2 aje :)

      Delete
  33. assalam kasih..acik ada kelemahan..tak boleh makan pucuk manis..pening..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      betul akak...ramai yg x leh mkn sayur ni
      terutama yg ada blood pressure

      Delete
  34. saya kurang sket pucuk manis nih.. kalo masak lemak putih letak kobis.. walaupun masakan n makanan simple, yg penting best.. dan dpt mkn bersama2 kannn kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pucuk ni tak sesuai unk yg ada darah tinggi...dan xleh mkn banyak.

      Delete
  35. sedapnya....kalau masakan kampung kita, memang tengok rupa pun dah tau sedap.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...