Friday, 8 June 2012

Sambal Goreng Tempoyak Udang dan Ustaz Don



Sambal udang ni dah lama buat...baru nak tempek kat sini.
Akak memang penggemar tempoyak dan udang...so ini merupakan kombinasi yang terbaik lah kan buat akak :-)

Omputeh cakap durian paste.....tempoyak lah tu

Resepi ni akak ambil di rumah Dik Zarin....thank you zarin.
Minta izin copy paste ye




bahan bahan
Bawang merah kecik 4 biji – 5 biji - hiris halus,
udang (500gm) – saya guna 20 ekor udang size sedang ;-)
1 helai daun kuyit – hiris nipis
tempoyak baru /manis -3 sudu besar
18 biji cili padi di tumbuh separa hancur  (saya guna cili padi size besar kaler hijau – less spicy)
garam dan gula secukup rasa (2 tsp or more sugar if guna tempoyak yang dah lama)
sedikit serbuk kunyit - (1/2 – 1 tsp)
1/2 cawan minyak


Cara Cara
di dalam bekas, campurkan semua bahan di atas kecuali minyak – gaul agar sebati
Panaskan minyak di dalam kuali
Masukkan semua bahan  ke dalam minyak yang telah di panaskan dan masak sehingga udang bertukar warna  dan masak




Haaa...tak de kena mengena tempoyak ni dengan ustaz Don sebenarnya...
Topik yang berbeza.....
Ok...nak cerita pula pasal Ustaz Don.....sikit je :)

Gambar pasti le ambil di Google :-)

Satu hari tu...waktu borak-borak dengan Aqi...Aqi ada cerita tentang ustaz Don yang sempoi ni.


Aqi  :  Best kalau dengar ceramah ustaz Don ummi...... ummi dengar di radio IKIM pukul bla bla bla.
Ummi : Ohhh ummi tau...selalu tengok di FB ....ustaz yang pakai serban dan pakai celak tu ye
Aqi : ye..ye

Dan sejak itu mula jatuh cinta dengan ceramahnya di TV Al Hijrah. Setiap pagi pukul 6.30 am...Rancangan 30 minit bersama Ustaz Don....mesti dengar.
Sempoi...soft spoken...logaht utara....kelakar sopan.
Walaupun kelakar sopan..akak boleh gelak sorang2 sebab kena batang hidung sendiri.
Ilmu yang di sampaikan jelas dan mudah difahami.





keep smiling :D
Good Luck untuk Manpal :-)






52 comments:

  1. ustaz ni dulu selalu mai opis saya tiap2 jumaat bg ceramah.sempoi je.sgt sker.lawak je kan.seronok dengar.

    ReplyDelete
  2. Sejak 'dah tak muda' ni, kakcik alah kepada tempoyak. Kalau makan, perut jadi pedih dan kepala jadi 'nenong'. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. durian memang banyak angin kan kak :)

      Delete
  3. chik na pun peminat setia ustaz don..selalu tgk masa pukul6.30 am jugak sementara tunggu Faiz naik van ke sekolah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang pukul lain tu akak x sempat nak tengok...cuma sempat tengok yg pukul 6.30 am je.
      Akak suka sebab cara penyampaiannya jelas dan santai

      Delete
  4. amboi udang tempoyak
    harus di cuba ni

    semua masuk sekali dgn udang juga ye kak?

    ReplyDelete
  5. Uishh....tak pernah sambal udang campur tempoyak, mesti menyelerakan. Kakzana tak biasa dgn tempoyak sb emak tak suka tp skrg ni teringin pulak.,,,:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula suka dgn tempoyak ni kak :)

      Delete
  6. seedapnyaaaaaa sambal tempoyak udang...dapat lak makan ngan pucuk ubi rebus...memang tidak ingat orang time makan....hehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena balik msia dulu baru boleh makan tempoyak ni :)

      Delete
  7. sedap tempoyak tu makan dengan nasi panas..tak ada kuah pun tak apa.

    tak pernah tengok kat tv tp selalu tengok di fb dan youtube..best jugak dgr apa yang disampaikan ustaz Don ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ustaz ni selalu ada di tv al hijrah aya :)

      Delete
  8. assalam kasih..acik pun mulanya anak yang bagi tau..sebab dia suka tengok..barulah acik sangkut pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      anak2 muda kebanyakan suka dgn ustaz don ni
      mungkin cara penyampaian dia kot

      Delete
  9. Salam, nampak sedap sambal tu, makan dgn nasi panas pun sodap : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      tak de lauk lain pun tak pe :)

      Delete
  10. Saya tak pandai makan tempoyak tapi sangat suka belacan, kihkih! Takda belacan, hidup saya tak lengkap. Ehh terkeluaq tajuk pulak nih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le dgn akak...cerita tempoyak pastu cerita pula ustaz don...keluar topik...hihihi

      Delete
  11. sgt tertarik ngan udnag tempoyakt tu=)))))

    ustaz Don mmg best=))

    ReplyDelete
  12. sayo dok rajin make sambal goreng poyyok ude ni kak! napok sedak weh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun first taing make...sedak...akak suko...sebab akak suko poyyok :)

      Delete
  13. yummm...sambal tempoyak! ust don ni mmg soft spoken kan...kelakar pulak tu...tapi kadang2 boleh menitiskan airmata juga (tgk rancangan dia topik pasal parents tu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak akak pun suka tengok rancangan dia...mungkin dia pandai menarik minat anak2 muda dgn cara penyampaian dia yg lain dari yg lain :)

      Delete
  14. kaaaak
    terus terasa lapar bila tengok sambal goreng tempoyak udang nih...hadoiii nak pi beli duyan nk wat tempoyak pastu nak wat sambal goreng jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau duyan akak bbuah...akak buat poyyok dan terus kasi zarin...akak nak kasi yg sekarang takut dah lama sangat :)

      Delete
  15. papa mifz tak mkn tempoyak..huhu

    ReplyDelete
  16. Salam kak. Saya dah update entri pasal ayaq terghjun tu tentang camana saya godek sampai dapat gambaq gebu, kihkih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih byk2
      akak dah cuba ambil gambar air paip...tapi xjadi sangat...nanti kalau gi air tejun akak cuba..InsyaAllah.
      Thankssss ilmunya...semoga terus mengalir pahalanya selama2nya Amin YRA

      Delete
  17. salam KS,

    sedapnya. dah bertaun kita tak masak lauk ni. nostalgia sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      orang peghok biasanya suka tempoyok kan :)

      Delete
  18. As'Kum Kak waduhh memang menyengat ni.. kecur tak sudah.. Ustaz Don memang best.. selalu Bonda ada di rumah ni selalu dia dengar ceramah Ustaz Don.. sha sambil menyapu tumpang dengar sekali hehehe... macehhh kak kerana berkongsi info muahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      sha makan tempoyak tak?
      Ustaz don mmg sempoii

      Delete
  19. terliur tgk udang tempoyak tu... yumyum..

    ReplyDelete
  20. pernah sekali buat udang tempoyak. tp skrg dah tak jumpa tempoyak, tunggu balik msia nnti la mkn. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat jepun mana le nak cari poyyok kea...hihi

      Delete
  21. isshhh... mana pulak nak cari sambal goreng tempoyak udang ni...!!! meleleh2 ni..

    ReplyDelete
  22. wah..sedapnyer....

    ustaz don mg disukai ramai.. dh la muda lagi..tp hensem jugak kan.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab encem tu..memanglah encem kan...tp ilmunya tupun encem juge :)

      Delete
  23. sedapnye tgk sambal tempoyak udang tu...myelerakan tp syg QH xgeti la nk mkn tempoyak tu...rugikan...

    suka jugak tgk rancangan ustaz Don yg sempoi tu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg x makan tempoyak kan :)
      ustaz ni mmg sempoii

      Delete
  24. sedapnya akak tengok tempoyak memang suka makan tapi kena ada kawan baru bestt tunggu anak akak balik bercuti baru lah ni kalau hari2 masak tempoyak pun dia mmg suka punya,,
    ustaz Don mmg fav akak suka tngokkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak akak kat mana?
      kalau mkn ramai2 memang bertambah kan kak :)

      Delete
  25. Hi slm kenal. Sy pun tiap2 hr tgk rncgn ustaz don ni pkl 6:30 pagi sementara siap2 nk pi keja. Best kan. Senang nak paham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga
      ilmu yg disampaikan simple dan jelas

      Delete
  26. harus kena cuba resepi di atas memandangkan durian tengah banyak ha ha.. kalo akak kat rumah sebelah, mau saya hantarkan bahan2nya, boleh akak tulun masakkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. durian banyak...jgn lupa buat tempoyak banyak2 ye :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...