Monday, 2 July 2012

2 Potong Serimuka dan 2 Biji Akok


Suruh Aqi pergi beli breakfast....dia beli cuma 2 potong serimuka / sekaya dan 2 biji akok....gara-gara takut tak cukup duit....ish..ish...siannn...hik3
ohhh anak ku.

Nasib baik dia beli nasi belauk dan laksam gak.
Pagi-pagi makan menu Pantai Timur ...siang kena le masak ala2 Nogori pulak lah kan.
Pokcik kan orang nogori...kek Pilah sano tu hah.
Biar adil saksama...membawa bahagia :-D


Acara memetik cili api.

untuk masak lemak cili api buat makan siang :-)

cakkkkk

P/S letihnya mokcik!!






keep smiling :D

share dari FB.


42 comments:

  1. waduh2... enak bangat makanan disini ya bu....

    banyak petik cili api tu.. masak lomak yo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak lemak je kerja akak ni...hik3

      Delete
  2. suka sgt2 kuih akok tu ! dan geram sungguh tengok cili2 yg tumbuh subur tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau balik kg hubby boleh le makan akok kan :)

      Delete
  3. Cantik betul cili yang merah itu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le kak
      sebenarnya sayang nak petik :)

      Delete
  4. Sunyi jek kat sini. Hari2 cek tengok kat blog list tu nak baca kisah terbaru akak tau. Akhirnya balik sekolah tadi nampak ada update ni haa, selamat.

    Suka tengok pokok cili padi tu. Mak saya pun ada pokok cili tapi padi ka tidak..err, nanti saya pi check, kehkeh!

    Tak menahan tengok gambar last tuh! Kahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemalasan dan keletihan sebenarnya dinas.
      Balik kerja katil bagai memanggil2 hihi

      Delete
  5. Salam Yong, lebat tu buah cili padi. Pedas ke atau pedas giler?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak yong
      pedas giler giler kak :)

      Delete
  6. Meh main cak cak kak....maklumlah tengah sibuk, kena hilangkan stress sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cak cak
      dah hilang dah stress main cak2 dgn hazila :)

      Delete
  7. Aslmkum Kaseh Redha.
    banyak2 menu kat atas tu..serimuka ja betul2 buat sue terguda. Nampak sedap ja serimukanya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat Trgannu dan kelantan kami panggil sekaya :)

      Delete
  8. Salam kasihredha
    ...suka dengan kuih akok dan setuju bonar ngan 'biar adil saksamo...membawo bahagio'

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kesian le husband kalau asyik makan masakan kita je kan
      kena le masak masakan negeri dia juge :)

      Delete
  9. nasib dah pandai masak negori kan he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh le sikit2 kak
      masih banyak yang kena belajar
      tu yg selalu intai dapur akak dan kak anymz :)

      Delete
  10. tetibe lak teringat nasi berlauk kat kg...seb baik mingu ni nak balik, kalau idak meleleh je nengok gulai ikan dalam mangkuk tu haaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila makan nasi belauk...jgn lupa akak :)

      Delete
  11. bestnye masak lomak cili api...nani pandai makan tu sejak praktikum mengajar di soromban dulu. sukanya masakan nogori ni sebab pedas2. sampai berasap telinga, meleleh segala air mata, air hidung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...habis air idung keluar.
      tapi sekarang akak dah thn pedas...kalau dulu
      berulang alik ke toilet je kerjanya :)

      Delete
  12. akak skrg kuih muih kat msia jual berapa sen sebiji. rasanya last saya kat msia masih jual 3 singgit. ke masih sama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang masih ada yg 3 seringgit...tp kebanyakannya di jual rm2 / 5pc
      dan ada yg 50 sen sebijik

      Delete
  13. As'kum Kak i love all your photos.. cantik! dan KESEMUA masakan yang ada tu.. hadoiii kecur tak sudah ni.. cak! cutenya putih miawww

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      thanks sha...akak pun suka gamabr2 kat blog sha juga :)
      cakkkk..

      Delete
  14. Sopannya dia petik cili api tuuuu...kalau akak, main ragut je. Berdesing la telinga lepas ni...hehe..
    Makanan pantai timur bersepah sana sini, org kl pun dah pandai makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknya dah warning supaya petik dgn kasih sayang...takut rosak pokok hahaaha

      Delete
  15. segarnya cili padi.geram tgk

    ReplyDelete
  16. pandai jugak membeli..
    bg duit cukup2 je...

    klu free mehjoin GA (promosi blog baru)
    http://www.vanillacheze.com/2012/07/giveaway-skii-cellumination-mask-in.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok thanks elin

      takut sgt x cukup duit..tu yg beli sikit je tu :)

      Delete
  17. Ingatkan breakfast 4 ketul kuih jek, nasib baik ada nasi & laksam.

    Kak, geram tengok cili padi tu. Merah menyala cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 4 ketul je...alamat kena gi beli balik le jawabnya :)

      Delete
  18. comelnyer putih.....
    geram tengok cili dalam pasu akak tu..... tidak terfikir pula hendak petik cili guna gunting ..... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut sangat pokok tu rosak...so kena le petik dgn kasih sayang...hahahah

      Delete
  19. Assalamualaikum Kasihhhh..

    Serimuka tu nampak sedap. Sesekali mkn rebut2 ni seronok.

    Cili padi kampung tu kan kasih? HOT!

    Moga rumah tangga bahagia hingga ke syurga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kakk
      cili kampung kak...pedas menengauu
      Amin YRA

      Delete
  20. Sedap kueh akok tu ya... hehehe.. suka tengok pokok cili padi tu..kecik tapi byk buahnya.. saya sedang mencuba tanam pokok cili.. tanam daun kari pun dah habis togel, tinggal batang dia jek... tangan saya ni susahnya menjadi.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok kari akak dah besar...sebab jarang guna :)

      Delete
  21. Assalamualaikum kasihredha,

    Wah....cantik dan suburnya pokok cili padi tu....banyak sungguh buahnya ya...geram kak Ros tengok he.he.heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      sebenarnya saya sayang nak petik kak :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...