Monday, 16 July 2012

Breakfast di Bukit Keramat



Terimakasih Abang Di & Kak Na kerana menjemput kami breakfast dengan juadah yang berbagai ni.
Berkumpul sebelum menyambut Ramadhan tak berapa hari lagi.


 Humyra 



 Tokmi nampak happy dapat jumpa anak-anak dan cucu.


 Lepas tu menuju ke Gombak...melawat pakcik yang kurang sihat.
Kebetulan ada pakcik dan makcik dari Ipoh juga.
Acara wajib...bergambar bersama-sama.


 Singgah di Restoran Sri Bondo Gombak untuk makan tengahari.



 Sampai rumah dah petang...sempat le tengok pokok bunga ros jepun ni. 
Cuma hari minggu dapat tengok dia berkembang. Kalau hari kerja...pagi-pagi dah keluar rumah, so bunga ni tak sempat nak kembang...akak dah tak de.

 ros jepun jenis besar.
Nama lainnya portulaca grandiflora.



 Sempat buat projek ni dengan Pokcik....tanam bunga ros jepun tu kat tanah. Sebelumnya tanam dalam pasu je.








 keep smiling :D
pokok yang berjaya dicantas hari ni :D
singkatnya hari minggu..esok kerja lagi.





68 comments:

  1. Masa letak gambaq kat blog haritu baru saya tau bunga tu namanya ros jepun, padahal dari kecik dok tengok pokok tu. Teruk kan saya, kehkeh.

    Humyra sweet sangatlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama...ada setengah bunga tu...sampai la ni pun x tau
      nama bunga tu :)

      Delete
  2. bestnye dapatberkumpul dgn family ramai2 mcm tu. mcm nama kakak n abg kite pulak abg di n kak na. heheh

    ReplyDelete
  3. akhirnya...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. bestnye breakfast banyakkkkkk,tak tau nak pilih yang mana satu ni kasih kan,tapi sayang tak nampak muka nya hee dah kena tutup heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenyang Alhamdulillah.
      Sengaja tutup kak...biar tak kena habuk...hihi

      Delete
  5. cantik ros jepun jenis besar tue..suka tgk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang hidup...dari keratan batang :)

      Delete
  6. Seronok dapat mengeratkan jalinan ukhwah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga bulan ramadhan nanti dapat berbuka sama2 pula :)

      Delete
  7. ros jepun nama pokok tu rupanya...kenal pokok tp xtau nama jer..kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari dulu akak panggil ros jepun
      tak tau kalau org lain panggil apa :)

      Delete
  8. Meriahnya menu sarapan akak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan beramai2...sambil sembang :)

      Delete
  9. Kkasih, ni dah macam raya je ! hehehe

    ReplyDelete
  10. humyra tu comel sangat laaa kak.. erkk tadik nak tulis mende lain, tapi nmpk humyra, terus lupe nak tulis ape..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. humyra..mula pandai bercakap
      dan dah mula ikut2 solat :)

      Delete
  11. suka baca blog ni..
    cantik rumah kat atas tu....

    ReplyDelete
  12. waahhh.. bestnya makan2 jumpa2 ahli kelorga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan2 sampai kenyang...alhamdulillah

      Delete
  13. Sedapnya hidangan di situ ye kasih...
    Bunga ros Jepun memang cantik, walaupun kecil-kecil tapi bila berbunga, warnanya yang menyerlah tambah menyerikan taman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak colour...kalau kembang semua...cantik :)

      Delete
  14. salam kak kasih..x bleh nak komen yer kt blog lin..aduyaii..kenapa yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      nanti akak try komen lagi...kalau x dpt akak kasi tau :)

      Delete
  15. Seronok dapat berkumpul sekeluarga sebelum Ramadhan.... mesti penuh dengan gossip family...
    First time tengok rose jepun...
    cantikkkkkkk
    :)

    ReplyDelete
  16. Hari minggu mcm tak cukup 24 jam kan? kan best kalau 48 jam...
    Rindunya kakpb nak bersama keluarga, lebih2 lagi nak dekat puasa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulll....kalau ahri minggu
      cepat je masa berlalu

      Delete
  17. seorang nenek & atuk pasti gembira kalau dapat jumpo cucu2 nyer kan...:)

    ReplyDelete
  18. banyoknyo juadah b/fast! terliur! oooo..bunga ni ros jepun ko namo dio? baru tau!

    ReplyDelete
  19. Salam ..jauhnya pgi bekfes..tapi meriahnya meja ..macam macam ada...kalau snggah pondok nekcik boleh bagi bunga lily

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      rumah abang saya kak..
      dah selalu ke keramat, dah x rasa jauh lagi :)
      A ahh la...bunga lilyyyyy

      Delete
  20. wah kak...best sungguh bekpes kak! nyum...nyum...sedapnya

    cantik bunga-bungaan akk, subur je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga ros jepun ni senang hidup mas :)

      Delete
  21. seronoknya dapat berjumpa keluarga yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah
      saya masih x boleh ke blog akak
      sebab ada virus malware

      Delete
  22. salam k.kasih.Wah,rezeki jgn ditolak kan..macam2 ada!
    Bunga ros jepun tu mmg cantik klu berkembang ditghari....ptg dah kuncup balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie
      Alhamdulillah rezeki :)
      waktu tengahari cukup cantik kan.

      Delete
  23. As'kum Kak Kasih waduhh seronoknya berkumpul... memacam gaya ada, Humayra comelnya.. gerammm... waduhh ros jepun tu nama pokok bunga tu ekk.. dulu sha ada tanam tapi dah mam.. hehee.. bukan tu jerk semua kot sebab tak ada asistant nak tolong.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ni senang je nak idup sha...
      dari batang pun boleh hidup

      Delete
  24. Salam Kasih,

    Cantik tengok bunga tu....
    yg dlm bungkusan tu mesti nasi berlauk betul tak?
    selamat berpuasa dari kami sekeluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...tepat sekali
      selamat berpuasa juga ye :)

      Delete
  25. Cheq nk tanya tang manaaa bkt keramat tuuu? Cheq dok lalu2 ari2 pi keja xpena cheq jumpa ada bkt kat keramat. Kerana geografinya agak kerataan disitu. Silakan kupasan lanjut. Cewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk melalui jalan pasar keramat pun boleh.
      Berdekatan dengan Mindef juga...ada bukit sikit pada tanah rata keramat tu..hihi
      BTW...Mr pilot kat Msia ke Jakarta?
      tak balik Terachi ke?

      Delete
    2. Beraye di perantauan thn ni. Cewah. Rindu terachi sgt. Rindu jam di hari raye. Nk melintas jln sgt senang sbb keta xgerak

      Delete
    3. takpe2...nanti akak tolong makankan rendang unk mr pilot :)
      no sedih2 ok :)

      Delete
  26. mak aiiiii menu breakfast mcm tue???
    pitam tgk
    sedapnyer....rumah dia pun cantek
    sukerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak rasa semua....dahsyatkan
      pastu kekenyangan sampai petang :)

      Delete
  27. Salam Sis
    Sedih kdg2 sbb tak dpt tgk ros jepun kembang, kte awal2 pg dah kuar pg keje kan. Bl ujung minggu ada kat umah kejap2 kang sara pg jenguk die kat luar, mcm sweet sgt bunga die. Sara ada kaler merah nyala mcm cili & oren. Kalu sis nok nanti kabor ngn sara eh..
    BTW.. dah invite u to my blog dah. Bl free nanti jmput singgah yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sara yg manis
      thanks invite akak...akak dah baca.
      seronok baca...tp x habis lagi
      nanti akan sambung baca lagi:)

      Delete
  28. Acara makan2 sebelum puasa ... seronoknya kak. Time berbuka nanti kalau dapat berkumpul ramai2 pun best je.

    Bunga tu dipanggil ros jepun ek? Memang cantik lebih2 lagi kalau ada bermacam2 color.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya bulan puasa nantipun kami akan berbuka sama2 juga :)

      Delete
  29. oh gitu ye bunga ros jepun. hehe.. haritu pergi taman bunga ros kat sini tp beratus jenis, mmg tak kenal nama2 ros ni. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah2 kat jepun x de bunga ni kan :)

      Delete
  30. oh baru saye tau ini ros jepun..ada ditanam di rumah adik tp tak pernah nk tanya ehehehe..(haha nmpk sgt saya ni x mesra tanah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mesra tanah x bererti tak suka bunga kan :)
      nakkkk buahhhh tinnnn...hihi

      Delete
  31. banyaknya menu makanan=)))

    Kak, bunga ros Jepun tu ngan pokok bunga seri pagi x same eaaa???
    sama je daun die..myb bunga kot beza..

    nanti tengahari die kuncup kan

    ReplyDelete
  32. akak tak sure le AA
    akak panggil ros jepun :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...