Wednesday, 4 July 2012

Labu, Udang dan Salmon

Gara-gara menziarah blog Azu ...tergoda melihat masak lemak labunya...terciptalah lauk ini.
Pagi-pagi lagi gi shopping untuk memasak setelah hantar Adik gi tuition dan hantar Tokmi gi therapi.

 Seperti biasa preparation dah di lakukan dulu .
Daun kunyit  tu berharga 50 sen sehelai...mahalnya...kat kampung dulu bersepah je.
Waktu tu rasa nak balik tanam kunyit je terus.

Chef pembantu...tengah bersihkan udang.
Nasib baik ada Aqi...kerja jadi cepat.
Mula-mula tak nak bergambar sebab belum mandi....tapi ummi cakap 
takpe dalam gambar tak berbau pun...hik3


Resepi Masak Lemak Cili Api Labu + Udang
Blender/ tumbuk kunyit dan cili api
Masukkan kunyit dan cili api dalam santan...kacau.
Masukan Labu, udang, serai(titek), daun kunyit(hiris halus) 
Tak lupa garam secukup rasa.
Senangkan.

Seisi rumah sangat suka salmon ni.
Kali ni buat sambal salmon...salmon telah di Melayukan dgn jayanya. Akak guna cili hidup.


Resepi Sambal Ikan Salmon
Goreng ikan salmon yang dah di sapu dengan garam...angkat.
Blend cili hidup + bawang merah + bawang putih
Tumis bahan yang di blend hingga masak...biar betul2 garing baru sedap.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Letak sambal tadi di atas ikan salmon.
Siap sudahh...senang kan resepi ni.


Udang Goreng Kunyit...resepi yang sangat mudah dan cepat.
Resepi klik di sini 


Inilah lauk untuk makan tengahari  kami.

Last sekali tumbuk cili sikit pastu gaul -gaul dengan tempoyak.
Ada ulam kacang botol  dan timun ...untuk pelengkap.



keep smiling :D
Hari ni dapat satu plastik besar mangga dari customer...
Amoi (nama auntie ni memang Ah Moi).
Thanks auntie....keletihan terubat apabila ada 
yang appreciate apa yg kita lakukan.
Alhamdulillah.
Mangga ni akak panggil Pauh Ringan...menurut Kak Pah (sister inlaw) 
 orang Kedah cakap Pelam teloq :-)









76 comments:

  1. sampai sini taim lunch.. tertelan2 air liur ni ha.. udang tu menggoda sungguh

    ReplyDelete
  2. betul la kak, sekarang semua brg dapur mahal ya rabbi...huhu...

    jom kak, kita tanam daun kunyit belakang umah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau time beli mahal...terus geram nak tanam sendiri
      tp bila balik rumah...selalu lupa :)

      Delete
  3. Amboi, amboi, amboi...sedap2 semua laok tu paling sedap sambal colek tempoyak tu ye. Tapi kari salmon letak labu pon sedap. Cuba try test next time. Hehehehe...salam kenal.wasalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga..thanks singgah disini :)
      nanti boleh try buat kari pula :)

      Delete
  4. kakcik selalu beli lauk masak lemak labu di kantin pejabat je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun biasanya beli je kak...cuma hari minggu je sempat masak :)

      Delete
  5. alamak terliurlah pulak dengan resepi labu tu..sudahlah senang je nak buat..

    salmon tu napok macam isi ikan tenggiri je kan..tak pernah melayukan salmon tapi dah akak bagi idea ni, bulehlah try buat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try le zaila...sedap sebab salmon x hanyir :)

      Delete
  6. gula lemak kuning labu + udang antara my feveret menu.. klau tak pun + ketam sedap!

    ReplyDelete
  7. terliur tengok lauk pauk tu.... gulai labu+udang tu sangatlah mengancam selera!

    ReplyDelete
  8. masak lemak udang..!!.kena sabar byk2 ni..tgh pantang masakkan berlemak..aduyai..terseksa ni tgok...telan air liur...

    ReplyDelete
  9. sat lagi saya datang makan ya... tungguuuuuu...

    ReplyDelete
  10. Ermmm ...sedapnya udang masak lemak ituuuu..

    ReplyDelete
  11. meriahnyanya lauk.mcm2 ade.makan lak kat taman.best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma hari minggu saja sempat masak izi :)

      Delete
  12. Salam kak, wah udang + salmon???first time tgk menu ni, mengancam sekali, sediakan nasi panas sekali ya utk saya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah sediakan nasi...tp evelyn x kunjung tiba :)

      Delete
  13. Salam Sis
    Tiba-tiba while blogwalking saya terjumpa blog yg sangat menarik ni. Suka sangat sebab byk cerita2 pasal & ada gambar pasal tanaman & hiasan.

    Ibu Anis & Auni ( ingat tak ??)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sara sayang
      hahahahahaahahah(panjang gelak ni...gelak malu)
      Mohon link ke blog sara juga ye...x aci le kalau x kasi.
      Akak pun nak baca sara punya blog juga :-)
      Pssttt tak kan le tak kenal...peluk cium unk anakanada berdua tu ye.
      Salam unk makcik juga :-)

      Delete
  14. salam KR..wahhhh byk lauk sedap2..kecur plk zila..suka g dapur kwn2 time ptg2 sbb lps balik opis nie nk masak kt umah..so leh ler tiru he hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam zila
      tu le, saya pun sama, bila BW...sure semangat nak masak sebab dah terliur tgok teman2 masak :)

      Delete
  15. Orang Penang pun panggil itu pelam teloq jugak.

    Cek memang suka laa ikan salmon, masak sambai tomeh memang best, jilat sampai siku, hehehe!

    Walaupun saya tak berapa lalu makan labu tapi masak lemak akak ituuu..waduuuhhh..membuatkan saya tiba2 ja nak keluaq pi cari labu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelam teloq tu kalau buat sambal belacan pun sedap kan (yg muda)...perrgghh

      Delete
  16. Wah dapnyer dapnyer bgs aki tlg kak kasih kt dapur hrp2 hamza pun gitu bilo besa hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diaorg suka make...kalu dok tolong, dia tau mok dio toksir masak ...so kena lah tolong...hahaha

      Delete
  17. banyak nyer lauk....rajin nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma dihari boleh main masak2 ni...hari kerja beli je

      Delete
  18. Terlio nengok lauk memacam. Daun kunyitmemang mahal. Dah tu tua-tua. Bundo ada tanam kunyit kat belakang rumah. Kalau nak pakai, ambek yang muda2.
    ikan salmon sambal tu ngences. kalau cili api lagilah bersap-asap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamat saya pun kena tanam kunyit juga lah kak...geram je.
      Mahal sgt kan.

      Delete
  19. ya betol pauh ringan!!! hihih...ayah kite tanam ni. pastu dah berbuah banyak sangat sampai tak larat nak makan, buat jeruk je. pastu jadikan aiskrim. petang2 ada la budak dtg ketul pintu nk beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...kat kg dulu buah ni x putus2 berbuah.

      Delete
  20. Kasih.... kalau begini Amie jemput diri Amie sendirilah untuk makan sama! Sedap-sedap belaka.... pandai Kasih pilih menu untuk hidangan keluarga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput2...berbbesar hati kalau amie dtg :)

      Delete
  21. terliur la kak! esok2 adola oghe tighu..hehe..sayo la tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...selamat main masak2 ya...
      sene jah ...deknu ude mughoh ko maha loni ya?

      Delete
    2. ude sini mahal jugok kak..kdg rm 18/kg kdg 21..kdg 16..oh ya..betul la kak, saya nor.

      Delete
    3. mahal dari sini lah kalu lagu tu gak...kalu sini 18/kg tu dapat ude saiz besar doh :)
      ok Nor...nice to know you

      Delete
  22. ikan salmon..... akak cuba pula buat masak cili padi dan masak kari. Sodapppp..... hehehe

    mengidam nak makan pelam lakkkkk tolonggggggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllan nanti akak cuba
      sebab semua suka salmon :)

      Delete
  23. Sambal tempoyak dengan kacang botol tu yang paling tak tertahan tengok tu. Waduh, sedapnye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhhh...jauhnya nak hantar tempoyak ke fatin :)

      Delete
  24. wahh kak , rajin masak
    masak2 macam nie di rumah buat berselera kan ..
    alhamdulillah , walau simple janji air tangan kita kan akk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuma masak hari minggu je ieda
      hari kerja x sempat...balik kerja dah penat :)

      Delete
  25. berselera sungguh lauk tengahri semalm. semua citarasa saya ni.

    ReplyDelete
  26. alaaaa kakkk..silap betul laa den masuk entry makanan kesukaan den,...lambat lagik nak berbuka ni..ayok! haha

    ReplyDelete
  27. Salam kasihredha
    ...memang salute ngan si Aqi dan adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      dia org suka mkn kak
      jadi mau tak mau mesti tolong
      kalau x maknya tak nak masak...kijam2...hahah

      Delete
  28. Nyum nyum nyum... terbaekkk..
    nak try jugaklah ikan salmon tu masak sambal.. nampak sedap..

    ReplyDelete
  29. salam,,

    udang masak kunyit jadi pilihanku ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      udang goreng tu simple dan sedap :)

      Delete
  30. Assalamualaikum,
    Yeyyyyy...hari ni kita sampai dulu, mesti ada lagi masak lemak labu tu kan......mkn dgn nasi panas, fuhhhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      akak tunggu tp wattie x kunjung tiba..habis sudah.

      Delete
  31. ikan yg murah kat sini ikan salmon la kak. itula yg dok buat masak selalu. balik msia berkira kot nak guna salmon selalu. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara di sana...nikmati le puas2 ikan salmon
      sebab kat sini sgt mahallll...tp sebab suka beli juga :)

      Delete
  32. Makanan awak menggoda..masak lemak labu tu

    ReplyDelete
  33. wah bestnye bile tgk ikan salmon tu dimelayukan...mesti sedap tu..kecur tgknye...lauk2 lain pon nk sedap2 jugak...QH nk amik resepi ni yer..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2...sila melayukan dia...hihi
      biar salmon menjadi salman :)

      Delete
  34. Salam Yong,
    Tanam pokok kunyit!
    Mabeles gulai labu tu Yong!

    ReplyDelete
  35. wsalam kak yong
    baik lah kak...insyaAllan akan tanam...sebab gerammm...hihi

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum kasihhh..

    Kakya nak try laaa salmon dicilikan. Masak lemak labu dengan udang tu pun x pernah try lagi.

    Teruja sungguh tengok hidangan kasih ni... :)

    ReplyDelete
  37. Salam akak, ya allah, ni la fav lyn, tp kan tkut nak wat byk kali sbb lyn mkn nasi bykkkk..huwaaa, masak lemak labu @ ayam masak lemak, lyn suka mkn gan terung msk sambal..perghhh, xtoleh kiri kanan..hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun suka sambal terung...makan dgn masak lemak cili api mmg sedap :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...