Monday, 9 July 2012

Nasi Impit dan Buah Naga


Nasi impit beli ni best juga...minum dengan kopi o untuk breakfast.
Hari ni agak keletihan...tak tau kenapa. So untuk lunch pun beli je.

Suruh Aqi pergi beli....beli  lah apa je yang Aqi teringin nak  makan...itu pesan ummi.
Ini merupakan pilihan Aqi....ada ayam lemon juga.

Aktiviti di petang hari.
Ummi sapu daun-daun berguguran sambil memerhati anak-anak bermain ( ayat di dalam novel Melayu).

Berpeluh-peluh lah juga menyapu daun-daun tu....kalau dapat bakar daun ni kan best....tapi mana boleh kan.
Kalau kat kampung dulu selalu je bakar daun-daun kering tu.

Pastu layan buah naga ni...tak yah pakai lipstik pun takpe....pasti merah merang bibir dan gigi.

Sungguh manis .... beli di Jusco. Kat rumah pun ada tanam pokok ni...tapi dah lama tak berbuah.
Kurang kasih sayang lah gamaknya tu.


Sapa kata pakai kaftan tak leh main bola....sapa kata? hihi
Mokcik mula-mula, kejar bola...bila tak dapat kejar bola...mokcik kejar adik pulok.

Pastu Humyra datang join main bola.
Tokmi memeharti dari jauh.
Humyra dah mula pandai bercakap.



Humyra & PuTeH.



keep smiling :-D
Karlovy Vary, Czech Republic..
berangan dan terus berangan ingin ke sini...InsyaAllah.







62 comments:

  1. comee jugak ummi main bola dg baju kelawar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...terimakasih atas puji2an itu :)

      Delete
  2. segar btl buah naga tue..merah2 purple..rasa teringin plak nk makan ..he hehee :)

    ReplyDelete
  3. Salam Yong,
    main order jer Yong! yalah dah org berkoje, letih, nak wat cam ner!
    Pegi Yong pegi Rep Czech tu, selagi lalu nyongket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak yong
      InsyaAllah kak..harap2 dpt nyongket ke sana this year *harapan dan doa*

      Delete
  4. Humyra dan puteh gandingan yang cute...ayam lemon tu pertama kali tengok...sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam lemon tu rasa masam2 manis kak...Aqi suka.

      Delete
  5. Salam k.kasih.Sapu2 laman pon brpeluh gak :D.Sedapnya juadah akak ya...nasi impit tu nampak mengoda sunggauh :D
    Atie xpernah mkn buah naga TP selalu beli tuk Apak sebagai buahtgn sbb Apak atie suker.
    Comel Humyra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak suka yg warna meah purple ni berbanding yg putih.

      Delete
  6. Kasihredha...sesekali kna merehatkan badan...dan cuba makan makanan yang orang lain masak...ubah selera!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sebenarnya setiap hari kami makan yg org lain masak dgn kata lain makan di luar. Dan biasanya cuma hari ahad saja sedaya upaya memasak unk family.

      Delete
  7. lama tokmi ada kat rumah,mesti best! eh ke tokmi mmg duduk rmh akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kg tokmi tinggal sensorang...lebih selamat kat sini sebab tokmi ada 6 org anak di KL ni...kdg2 tokmi kat rumah akak, kadang2 di rumah kakak akak, abang dan adik2 akak :)

      Delete
  8. Jari pun melekat warna merah makan buah naga=))

    lama x nampak putih, makin gebu la=))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh makin besar sekarang dan sungguh lincah :)

      Delete
  9. curlastt kaka pun main bola sekali gituew
    sporting habis la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mainnya kejap aje...menyapunya yg lama :-)

      Delete
  10. Lauk pauk tu nampak menggiurkan, beli pun takpa, that's the whole point of kedai makan, kehkeh..

    Suka tengok kakak baju merah yg kejar bola tu, kihkih! Lebih suka lagi tengok Tokmi yg tersenyum riang di belakang Humyra. Kegembiraan di wajahnya tu tak dapat dibeli dengan wang ringgit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...setuju2
      Tp tiap hari asyik makan luar aje...boring gak.
      Cuma hari minggu aje mokcik ni main masak2 :-)

      mokcik tu main kejap je dah tercungap2...hahaha

      Delete
  11. Salam kak,
    Ingatkan Nasi impit kuah buah naga... Teruja nak tengok. Rupa rupanya mata silap tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...kalau kuah buah naga sure rasa macam2 manis kan :)

      Delete
  12. wahh..jauhnya nak jalan...tak pe verangan jee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah
      harap2 this year dpt mengejar impian ..amiin

      Delete
  13. Salam Sis..
    Comey Humyra tgh geram kat putih yerr.. hehehe.. yg bunga pink desert petunia nama die kan?? ke saloh ni?
    P/s: sara malu nok bukak blog ke public (blog biasa2 jerr). tp nak invite gak sis bc kalu sudi bg email nanti ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam saraaaa
      tak sure le nama bunga tu sara, ye kot :-)
      email akak :
      nama akak (10 abjad...ingat tak ye ejaannya?) @ yahoo.com
      tak sabar nak tunggu di invite ni :-)

      Delete
  14. akok pun sedap juga....tapi susah nak jumpa yg sedap. kena cari akok yg berkedut baru sedap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...dulu nenek akak cakap...kalau yg berkedut tu yg banyak telor...sebab tu sedap :-)

      Delete
  15. kakkasih : nasi himpit mmg my feveret walau en hubby tok berapo gema!.. kuih akok tu menu mesti ada ye ! selalu nampak akok terselit2 dlm menu hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...akok tu cuma hari minggu dpt makan :-)

      Delete
  16. walaupun main bola kat umah.selipar tetap macing dgn kaftan.warna merah gitu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah...secara kebetulan aje tu Izi :-)

      Delete
  17. Buah naga warna merah, warna purple memang manis, kalau terkena yang manis tapi yang putih kurang manis sikit ye Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu amie...yg putih agak tawar

      Delete
  18. salam akak, wow wee...haus tekak melihat dragon fruit tu, emmmm.....

    ReplyDelete
  19. merah menyala buah naga tu kan...
    lidah pun jadi merah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...mcm lipstik pula jadinya
      Saya x leh BW ke blog kak sal sebab ada virus malware :(

      Delete
  20. Teringin pula nak makan nasi impit..... makan sebelum pose... heheehe
    merah menyala sungguh buah naga ....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. merah menyala sampai gigi pun merah :)

      Delete
  21. PM tak makan buah naga tuh...mak suko la...nak try jugak mkn tapi tak try2 jugak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak makan...makan yg purple merah ni...sebab lebih manis. Kalau yg putih tu kurang manis

      Delete
  22. Amboi... belikanlah bola baru kat anak2 itu.. kesian depa bola dah koyak kekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokcik x minat...kena tunggu pokcik yg belikan..hahahah

      Delete
  23. humyra dan puteh sgt comel!!

    amboi kak, pakai ayat novel nampak...hehe...

    ReplyDelete
  24. tak dapat bola pun takpe janji berpeluh..

    sedap betul nampak buah naga tu nak2 bila zoom camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejar bola x dapat2...sedih tawww...hahhaa

      Delete
  25. Fav hanis jugak. Boleh geng la kita i loikee

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommm nyanyi lagu...kitaaa serupaaa :-)

      Delete
  26. SALAM KAK ANGKAT..MINTAK SIKIT BUAH NAGA TU BOLEH?HEHEHE

    NNT KAK PERGI CZECH TU BUI IKUT K..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam adik angkat :)
      pssttt jommm kita gi bulan 9 nanti :-)

      Delete
  27. As'kum Kak.. cayalah! main bola dengan kaftan hehhee.. wahh bestnya beriadah waktu petang dengan keluarga.. sha ni dah tak merasa sejak sebulan ni hah! busy manjang.. sedih tul.. sha suka tengok keluarga Akak.. best.. terasa ler pulak dah lama tak dapat santai macam ni.. heehehe.. Kak Kirim salam Bonda akak ehh.. dan juga tu si putih tu wajib interframe hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam shaaaa..
      main kejap je dah tercungap2...stamina dah menurun :-)
      lebih banyak menyapu sebenarnya...berpeluh juga le.

      Delete
  28. Salam Kasih,

    Teringat kat arwah mak,bila hari raya hidangan pertama di pagi raya mesti ada nasi impit.
    sekrg hanya tinggal kenangan,kalau ada pun tak sama dgn mak buat.
    Al-fatihah utk mak.

    Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Alfatihah unk mak Zila
      memang masakan ibu yg terbaik kan.
      Pastikan kenangan itu di simpan kemas di kotak memori :)

      Delete
  29. salam perkenalan :)

    aaa...buah naga.. buah feveret sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga ros :)
      Thanks singgah dan follow.

      Delete
  30. bagus banagt kalo dapat berpeluh2 ni kak.. dah dapat buang kalori sikit he he..

    ReplyDelete
  31. hihi...banyak lemak ni yanti :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...