Thursday, 19 July 2012

Rojak Sentol, Manggis dan Tamu




Rojak ni Tokmi yang buat. Balik kerja terus makan rojak ni. Dah lama tak makan.
Tokmi beli sentol (seto) ni kat kedai berdekatan.

 Resepi nanti kena tanya Tokmi....Tokmi dah tidur dah ni :D
Resepi orang Ganu.

 Nampak tak  tangan kecil kat sebelah kiri tu....
haaaa itu le tetamu akak....Humyra bersama Ummi& Abah

 Humyra  confused...mokcik kata boleh main mangkuk tu
tapi Ummi Humyra kata...no no no


 semua orang kata rojak tu pedas untuk saya....
so saya nak makan apa???
mokcik sila kasi jawapan yer...


 saya nak makan...tengok saya dah ada gigi


 tak caya juga?...haaa see my teeth


 ala...saya nak makan apa ni???


 biskut pun ok juga lah dari tak de


susah makan dengan sudu...guna tangan lagi ok

 ini pula tetamu dari Australia...Awen (tudung pink)...anak buah akak.
Ada Abang Zu, Kak Pah dan Emi juga.


 Hidang kue tiaw goreng (beli) dan kopi o.



Abang Zu bawa manggis berplastik2...bagi-bagi adik beradik.
Terimakasih daun keladi :D




keep smiling :D
 Humyra belajar solat.
Saja letak gambar ni di sini
 sebagai kenang-kenangan.
Semoga menjadi anak yang sollehah..amin.





80 comments:

  1. Replies
    1. buah ni dah susah nak dapat sekarang ni.
      Dulu2 kat belakang rumah nenek ada beberapa btang..
      tapi semua dah kena tebang :)

      Delete
  2. Assalam kak, apa khabar? lama tak singgah sini..byk tertinggal cerita dah sekrng ni.sedap tgk rojak tu dan Humyra pun comel..semoga menjadi anak yg solehah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam nieza
      amin
      selamat berpuasa nieza :)

      Delete
  3. keluarga bahagia..penuh tawa ceria..amin..

    ReplyDelete
  4. Rojak Sentul?

    Kakcik tak pernah tengok apalagi makan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan terengganu ni kak :)
      rasa masam2 manis...campur isi ikan juga :)

      Delete
  5. Salam Yong,
    ingat apa sentol, rupanya b uah sentul. Cam ner rasa dia. Buah tu buat rojak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalm kak yong
      rojak orang ganu ni kak
      rasa dia masam2 manis + isi ikan :)

      Delete
  6. Baru tau buah sentul boleh buat rojak...

    ReplyDelete
  7. Senang nak dapat buah sentol tu ke kak? Kami gelar buah "SETOI".

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak jumpa
      kebetulan tokmi gi kekedai hari tu
      jumpa buah ni :)

      Delete
  8. pernah mkn sekali buah sentul ni...tapi dah x ingat rasanye...

    ReplyDelete
  9. oopppssss...lupa nk ucapkan...
    selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak utk akak sekeluarga...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bpuasa unk ucu sekeluarga juga..
      hugs

      Delete
  10. Aloh..aloh...humairah putihnya gigi... Comel sgguh! mudah2an menjadi ank yg solehah...

    Rojak tu mas x prnah jumpa, makan lglh x pernah tp skrg jd teringin plak hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin
      rojak tu recipe from trengganu with love...hihi

      Delete
  11. buah sentul! last saya jumpa masa zaman sekolah. pastu sampai sekrang tak pernah mkn. isk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 akak pun sama
      dah lama x makan
      agaknya pokok sentul semua dah kena tebang kot :)

      Delete
  12. kakkkk telan ayaq liuq tengok buah setoi tuuuu.. dulu kat kampun gmmg ada pokok dia pastu dah kena tebang... ~~sambil telan ayaq liur masin~ hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakannya dah kena tebang kan
      mungkin sebab x de nilai sangat
      berbanding durian :)

      Delete
  13. Segala menu atas tu buat saya terliur...sedapnya.....

    Rojak apa tu ye,
    x penah tgk..mst sedap...
    Comey si humaira

    ReplyDelete
    Replies
    1. rojak tu rasa masam manis + isi ikan :)

      Delete
  14. oh saya biasa makan gitu je buah ni sis..

    first time tgk dibuat rojak ni...mcm shedap je..

    ReplyDelete
  15. oloh kiutnyo la humayra... baru tahu namo kelumpo buoh setto...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...manggis is setto...you're right tuan tri :)
      sentul is se'to

      Delete
  16. rojak sentul? tak penah makan.. 1st time i dgr ni.. ohh humyra.. humyra, auntie ade 2 boys.. humyra boleh pilih, humyra nak yg mana? yg kurus, yg pendek? yg tinggi..humyra cakap jek..kekekekkek

    akak... nanti amek award kat my blog ye..kreativ blogger award:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok thank you maya...kasi award nanti akak ambik

      humyra cakap dua2 pun dia suka...terserah auntie maya je...hihi

      Delete
  17. Uishh lame dah tak mkn rojak sentul, dulu kat kg kalu musim sentul dtg memang byk rojak ni. Lg satu jering rebus & kelapa, kat ganu pun sure ada kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang lama teringin nak makan jering rebus.
      Tapi balik kg selalu time raya je
      so selalu le x de sebab org masih x berniaga..
      memang best makn dgn kelapa parut kan

      Delete
  18. kecurnya rojak tu... walaupun tak pernah makan

    cantik la dulang sebelah kue tiaw tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain sentul...betik muda pun
      boleh buat kuah rojak mcm ni :)

      Delete
  19. manggis tu standard ler tapo rojak sentul mmg KA x pernah makan! cer bagi resepi kkasih ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti InsyaAllah akak letak resepi :)

      Delete
  20. Replies
    1. kuah ikan alin...rasa masam(cuka) dan manis gula melaka :)

      Delete
  21. Nak makan buah sentul tu dan tak pernah pulak dgr ada rojak sentul hehehehe

    ReplyDelete
  22. nampak sedap...chumill si kecik tue:)

    ReplyDelete
  23. Saya panggil buah tu buah setoi. Kat sini orang lain potong gitu makan dengan kicap tapi saya suka makan isi kat tengah dia saja, kehkeh. Ini first time saya tengok buah setoi makan dengan sambai gitu, pengalaman baru nih :)

    Humyra sangat comel okeh. Banyak gigi tuh, hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sambal dinas..
      kuah cuka...masam2 manis..tambah isi ikan bakar :)

      Delete
  24. humyra sgt cute mcm mok cik dia jugok.hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokcik dia dah tak berapa nak cute dah izi...hihi

      Delete
  25. ritu FM ada gak ngidam manggis... dah dpt pun mkn.hihii

    cutenya si kecil tuh ikut solat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik ada kan
      kalau mgidam time bukan musim..
      jenuh le nak cari :)

      Delete
  26. Comelnya Humyra.... semoga jadi anak yang solehah ya sayangggg....

    ReplyDelete
  27. rojok setol kuah ike ko tu kak? sedap tu!
    comey jah humaira tu.
    selamat berpuasa tuk akak jugok..saya pun mitok maaf kalu ado hok tak perase tersaloh komen ko...
    cayang kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 rojak setol kuah ikan...
      ramai dok tau :)

      Delete
  28. comelnya humayra.. rasa mcm nak cubit2 je pipi yg gebu itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jumpa humyra..sila cubit...hahahah

      Delete
  29. CikOdah terliur tengok buah manggis tu,mesti manis ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik odah gebu ni macam jangeum le...hihi

      Delete
  30. buah sentul tue ai selalu makan cicah ngan kicap jer kaka ngee...tue pun dah NIKMAT sgt ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengan kicap pun best juga :)

      Delete
  31. salam..

    buah manggis tu, payah benar nak beli sekrang :(


    salam ramadhan dari syira. maaf jika ada tersalah bicara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul susah nak dapatkan buah ni :)

      selamat berpuasa juga unk shira dan family :)

      Delete
  32. Aslmkum ..
    Buah sentul bleh buat rojak ya..Huhuuu..mmg ketinggalan betul lah sue ni. Dah la baru ja kenal buah sentul..Ni nampak pulak rojak sentul..

    Salam ramadhan dari sue dan selamat berpuasa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sue
      selamat berpuasa juga unk sue dan keluarga :)

      Delete
  33. comeinya humyra,
    selamat menyambut ramadhan almubarak buat akak sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat menyambut ramadhan almubarak buat chik mimi sekeluarga juga

      Delete
  34. comelnya humyra...rojak seto tok sedap(nada jelezzz)

    ReplyDelete
  35. buah sentul tu.... buah apa akak ? macam buah mangga ker....

    aduh buah manggis sudah lama tak makan ni.... nak beli tidak berbaloi rasanya di sini..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah sentul...x sama mcm mangga.
      warna kuning..berbentuk bulat..ulasnya mcm manggis
      tp rasa x sama mcm manggis.

      Delete
  36. Salam kak:) Selamat menyambut ramadhan buat akak sekeluarga...

    Saya baca tajuk kat atas sekali imbas, pastu saya tercari-cari gambar tamu. Hahaha! Sy ingatkan tamu tuh sebahagian dari hidangan. Baca lg sekali baru faham. Adoi! Dtg dh penyakit mereng saya nih. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam bella
      selamat berpuasa juga unk bella dan family.
      patutnya tetamu kan...hihi

      Delete
  37. Rojak sentul tu apa menda kak?
    huhuhu.

    *tomey nya gambar paling last tu* :D

    ReplyDelete
  38. salam Ramadhan buat kasih serta keluarga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Ramadhan juga buat akak serta keluarga...

      Delete
  39. Xbrapa ingat dlm memori rojak seto ni..hehehehe..amin..

    ReplyDelete
  40. Xbrapa ingat dlm memori rojak seto ni..hehehehe..amin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...