Saturday, 21 July 2012

Sahur Pertama 2012



Wajah-wajah orang yang makan dalam keadaan mata setengah terbuka.
Ada rendang daging yang MIL kasi :-)

Ikan salmon sambal hijau



Untuk sahur pertama selalunya akak berusaha untuk masak sendiri. Ikan salmon ni memang tak menarik rupa parasnya sebab guna cili hijau (itu saja yang ada ). Nasib baik orang yang makan pun mata setengah terbuka aje so tak perasan rupa paras ikan ni.




rupa paras salmon dan ikan bilis sebelum di gaul dengan sambal.



Akak masak apa yang anak-anak dan suami suka je...diaorang tak cerewet sangat.
Biasanya nak makan yang goreng-goreng saja kalau sahur.
Senang le umminya.


 Masak sahur ni lepas tarawih.


 Dibantu oleh pembantu chef....tolong kacau-kacau supaya sambal ummi tak hangus.


pembantu chef sorang lagi dah ngantuk...just tolong hidu bau saja..hihi


SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA .



keep smiling :D
tak lama lagi Abang akan
 balik cuti setelah selesai exam.
Akan lengkaplah keluarga kami untuk ramadhan kali ni..
Insyaallah :D






69 comments:

  1. Selamat pagi Kasih.
    Moga hari ini kita dapat laksanakan ibadah puasa dengan sempurna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..
      Thanks Amie
      semoga kita dapat melaksanakan ibadah puasa dgn sempurna

      Delete
  2. saya terlepas sahur pertama. uhuhu.. subuh masuk kul 2 lebih, konon2 nak baring kejap, sekali terbangun kul 3 pulak. hwaaa.. mudah2an bertahan tak makan 24 jam. last makan petang semlama kul 6, berbuka kat sini kul 7. hari ni saya buat jamuan berbuka puasa jemput adik2 sini berbuka sekali. mudah2 diberi kekuatan utk masak byk2. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun dulu2 selalu juga miss sahur...padal dah kunci jam..bangun2 dah subuh dah.

      Delete
  3. selamat berpuasa bersahur n berbula buat akak sekeluarga. seronok la tgok anak bujang ke dapaur. kalu dapat anak bujang gitu best tu. ehhee.. betul tu, masak apa yg suami n anak2 suke je. senang kerja :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih azah
      selamat berpuasa bersahur n berbula juga buat izah sekeluarga.
      dulu2 diorang myibuk je kat dapur tp skrg wajib kena tolong ummi...hihi

      Delete
  4. wahhh ada chef junior..bestla akak.. salam ramadhan dan selamat berpuasa buat akak sekeluarga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan dan selamat berpuasa juga buat nieza sekeluarga.
      Kena le tolong ummi...kalau ummi masak sorang2 tak best le...hihi

      Delete
  5. Selamat Berpuasa untuk akak sekeluarga......

    Meriah suasana bersahur walaupun mata layu gitu...

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Berpuasa juga
      kalau waktu diaorg kecik dulu lagi meriah :)

      Delete
  6. selamat berpuasa untuk akak and family..
    ok tak pakai induction cooker tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk NP
      ok ...kalau masak gulai kejap dah masak...
      x payah nak kacau lama2 :)

      Delete
  7. Salam Ramadhan.....

    Wahhh..rajin anak2 bujang. Samalah gaknya bila anak2 bujang CiM besar nanti (taktaulah tolong mama kat dapur ke tak)....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan juga unk CM
      kalau x rajin x makan le
      sebab umminya memang nak berkawan waktu masak...hihi

      Delete
  8. Selamat Berpuasa kak.

    Ingatkan chef lengkap berpakaian & topi chef, rupanya chef pakai ketayap baru balik tarawih .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga :)
      kebetulan nampak serba putih mcm uniform chef...hihi

      Delete
  9. Ikan salmon sambal hijau tu sangat menarik rupanya, ok kak. Sangat menarik.

    Alhamdulillah, anak teruna membantu ummi di dapoq, sejuk hati tengok. Kalau saya ada anak dara, mau jugak book buat menantu nih, kehkeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak sedara ada tak?
      boleh berbesan kita :D

      Delete
  10. Hehehehe....mata separuh buka tp mulut nganga je tu yg x perasn rupa sbnr ikan ye :-)....

    Selamat menjalani ibadah puasa buat akk sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk mas skeluarga .
      selamat ummi dia kan...hihi

      Delete
  11. tentu umminya seronok bila lengkap ahlinya...

    ReplyDelete
  12. Salam k.kasih.Sealmat menyambut bulan Ramadhan & slmt berpuasa kpd akak sekluarga.
    kat umah atie..klu sahur ni yg simple2 gak....nk laju menyuap ada telo masin & samabal2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie...selamat berpuasa juga ye :)
      lepas ni nak kena cari telor masin gak ni..feveret jugak tu atie.

      Delete
  13. Replies
    1. salam ramadhan juga Khairul
      thanks singgah sini :)

      Delete
  14. selamat berpus kasih.
    sahur malam tadi pun masak sendiri jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa kakkk
      selamat bersahur kakk

      Delete
  15. Ramdhan Mubarak Kak Kasih ;) Seronok dpt bersahur & berbuka beramai2 kan.

    Kita baru sempat baca entry2 yg lepas. Luv reading ur entries kak...short and sweet dgn gambar yg sgt super clear & sharp. Btw, akak pergi India ada jumpa SRK ke tak hehehez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa anie :)
      ala gambar akak biasa2 je
      akak pula suka sgt tengok pics anie
      melopong tengok...penuh seni.

      Delete
  16. Bestnye rendang daging..kami mkn roti je sahur ptama.hahahahahahaha..oppss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh keorangputihan lah chalk ni...hahahah
      kalau ada org lebih tua kat rumah sure x leh makan roti...hahahah

      Delete
  17. Salam Yong,
    Selamat menjalani ibadah posa. Ehhh ada lagi ke anak jantan? Rameinya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak yong
      selamat berpuasa ye kak
      ada sorang lagi kat mesir sana kak
      ada 3 semuanya :)

      Delete
  18. Saye sahur sorg2 mkn telo goreng je. Slambe je steady. Huhu padahal sayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala kesiannya
      ingat waktu study dulu...akak pun mkn sorang2 gak
      waktu tu le homesick bgai nak rak..huhu
      tapi telur goreng pun sedap gak..anak2 akak suka.
      letak kicap + sos...perrgggg

      Delete
  19. rupa lauk tak penting dah masa sahur, telan saja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang parahnya waktu nak last2 poso nanti
      dok tau doh nok masok gapo dia
      idea kering

      Delete
  20. ramadhan kareem kak kasih..!!!

    ReplyDelete
  21. Salmon? Nyum2... Nak2...

    Hehee.. Anak akak kasih siap dgn jam tgn mase sahur ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang sorang tu (adik) sentiasa pakai jam tangan x kira waktu..
      ada sebenarnya n3 pasal jam tangan dia ni...hihi

      Delete
  22. terubat la nanti rindu akak ye, abang akan ada depan mata :)

    selamat berpuasa buat akak dan keluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk yanti n family ye
      InsyaAllah abang balik this week

      Delete
  23. Semoga semua 'kanak-kanak' ria itu bersemangat bgn sahur sampai akhir ramadhan ehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin
      semoga mok kanok2 ni pun smangat jugok

      Delete
  24. Biasanya kalau sahur saya pun masak yg simple2 je, terutamanya masakan yg keluarga suka.. kadang2 buntu juga tak tau nak masak apa.. paling senang goreng telur mata kerbau hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng mata kerbau pun best gak tau
      mau bertambah2

      Delete
  25. Selamat berpuasa kak kasih!
    Kak, nak mintak resepi sambal hijau boleh? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada di n3 lepas
      di n3 ni akak guna cili merah...just tukar ke cili hijau je aida.
      Aida tengok n3 ni ye
      http://kasihredha.blogspot.com/2012/07/labu-udang-dan-salmon.html

      Delete
  26. bertuah akak anak2 semua rajin

    ReplyDelete
    Replies
    1. no rajin
      no makan...hahahah
      Alhamdulillah

      Delete
  27. salam ziarah. alamak tertengok salmon sambal hijau tu macam best je. dah la baru pukul 10.30am ni. huhu

    selamat berpuasa =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berbuka Lya
      thanks singgah di sini

      Delete
  28. KA pown kalau utk sahur yg simple2 aje!. but sambal salmon cili hijau tu mmg feveret en hubby KA tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu sahur goreng telor pun sedap jugak kan

      Delete
  29. selamat berpuasa kak

    bestnya kan anak2 dah besar dapat membantu serba sedikit kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa juga unk shiela dan family
      Waktu kecik menyibuk je di dapur...itu le hikmahnya
      anak2 menyibuk di dapur dah besar boleh tolong :)

      Delete
  30. Syok giler sbb ramai pembantu chef yg nak tlg
    Salmon tu bakaq salut ngan pes miso pun sedap gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kasi le resepinya ye ayu
      akak selalu makan miso sup je

      Delete
  31. ikan salmon? baby tak pernah makan, tak tau bila nak cuba makan ni ;)
    ~baby follow sini ye,

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks follow baby
      nanti cuba le...kami mmg suka ikan salmon ni.

      Delete
  32. nekcik pun suka ikan salmon nii..lemak berkrim

    ReplyDelete
  33. ikan salmon? buat goreng cili ye kak? sedap tak? rasa die sama tak mcm ikan tenggiri..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi akak ikan salmon lagi sedap..
      tenggiri pun sedap juga :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...