Tuesday, 24 July 2012

Tepung Boko Ubi Kayu



Tepung boko....selalunya  tokmi(mak akak) buat colour coklat sebab guna gula melaka/ nisan.
Tapi akak nak buat kelainan sikit...letak air pandan dan guna gula putih pulak.

Rasanya macam talam ubi kayu...cuma tepung boko lebih lembut tak boleh dipotong-potong.
Kalau nak makan kena senduk dan letak santan pekat  kat atasnya.


Orang yang berjasa....memarut ubi...sampai lenguh2 tangan katanya. Ummi lantas menjawab untuk menyenangkan hati...banyaknya pahala adik hari ni(ayat psikologi..hihi)


Resepi Tepung Boko Ubi Kayu
Sumber : Kak Jie Jie

Bahan bahan
1 ketul ubi kayu yg besar ~ (dalam 3 cawan ubi parut)
1 cawan gula pasir
10 helai daun pandan ~ kisar dengan
2 cawan air dan ambil patinya.
sedikit pewarna hijau jika perlu
secubit garam

Cara Menyediakan
1. Ubi dikopek kulitnya (jangan dipotong) dan dibasuh bersih. Belah 2 untuk membuang urat tengahnya. Parut ubi sehingga habis. (Boleh juga dikisar menggunakan blender tp pastikan juga uratnya dibuang terlebih dulu.)
2. Perahkan/ toskan air dari ubi parut tadi. Tak perlu terlalu kering. Perah sikit jer tapi kalau kisar campur air pastikan perah guna kain maslin sebab ubi terlalu halus.
3. Panaskan periuk kukus.
4. Campurkan parutan ubi, gula pasir, air daun pandan, garam & sedikit pewarna hijau sehingga rata.
5. Masukkan adunan ubi di dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
6. Hidangkan bersama kuah / sos santan dengan cara scopping.


Sos Santan 
Bahan bahan
1 kotak santan (200 ml) (nak lebih lemak boleh lebihkan santan lagi.. kurangkan sukatan air)
500 ml air
4 ~ 5 sudu besar tepong beras
2 sudu kecil rata garam 
sehelai daun pandan ~ disimpul

Cara menyediakan
1. Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata (ambil air dari 500 ml tadi). Tapiskan.
2. Campurkan santan, air & air bancuhan tepong beras, garam dan daun pandan dalam periuk.
3. Masak di api sederhana sehingga kuah menjadi pekat & masak. Rasakan garam nya.
4. Sedia untuk dihidangkan bersama kuih ubi yang dikukus tadi.

 



Sempat  juga masak rendang kacang ni.
Berjam-jam lamanya...mengerahkan askar2 turut serta mengacau sekali sekala.

Resepi rendang kacang kat klik sini

Masak lemak cili api ikan tenggiri & belimbing. Resepi klik di sini.


Pastu tumbuk cili api sikit gaul2 dengan tempoyak sebagai kawan dengan masak lemak di atas. 


sempat bergambar sebelum solat tarawih.
Mokcik kan blogger, sempat2 ambik gambar dulu...hahahaha



keep smiling :D
Tokmi / Nyang dengan cicit pertama(23.7.12)
Cucu Kak Ma (kakak akak).
Dengan itu rasmi le akak menjadi nenek juga....nenek sedara yang masih muda(muhahahah)
Jenuh mencari idea nak panggil apa pada mokcik ni...
Nekcik? Nek Ummi? Nenda chik(hahaha)
gambar culik di FB nekcu(yg perasan muda juga).





68 comments:

  1. hiii..akak pun masak gulai jugak ari ni,rupanya seakan2 tapi akak masak gulai kunyit kuah ikan ayo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh kita serupa le kak mawar...jom kita nyanyi...kitaaa serupaaa... :D

      Delete
  2. Comel sangat baby tuu! Saya dah lama jadi nenek saudara, hehehe. Tapi jauh la sikit, cucu sepupu gitu tapi samalah, nenek jugak, kehkeh :D

    Berkenan cek tengok boko ubi kayu tu, yummeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akhirnya jadi nenek juga...best gak rasanya kan.
      Tak sabar nak gi peluk cium cucu tu.
      tak sempat nak gi tengok lagi sebab kalut dgn berbuka dan tarawih.

      Delete
  3. MamaNek, hihi..
    waa.. napa lama sgt masak rendang kacang, bukan daging pun kan. ;D
    pertama kali tau nama kuih tepung bako ni kak. hikhik.. ni kuih negeri mana kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak masak banyak As...boleh simpan lama.
      Masak dgn api perlahan...nak keringkan santan tu ambik masa :)
      Kuih negeri Kelantan dan terengganu As

      Delete
  4. Gulai tenggiri dgn belimbing buluh tu bak mai siniiiiiiiiiiiiiii. Slurrpppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah pos dah...
      dah sampai belum??

      Delete
  5. Mas sukalh, akk selalu tayang makanan yg kadang2 mas sendiri baru tahu wujudnya makanan tu hihihi thanx kak share info :-) tepung boko tu mmg nampak sdp sgt, kaler dia pun cntik n ank bujang akk mmg sgt rajin sejukkkkk perut umminya :-)

    Rendang kcg tu feberet mil mas, tgn x berhenti sentiasa kena kacau smpi santan kering tp rasanya mmg sedap....tahniah kak dh jd nenek sedara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya makanan yg akak publish adalah makanan terengganu dan Negeri Sembilan Mas :)
      Hihi nenek ni x sempat lagi nak gi tengok cucu ni :)

      Delete
  6. Assalamu'alaikum KASIH.

    Pagi2 tengok gambo makanan, REDHA ajelah kakcik telan airliur! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam Kak
      hihi sesuai dgn nama blog ni kak

      Delete
  7. Salam akak, sorry lama tak singgah, busy buat kuih, hehe...selamat menyambut bulan ramadhan & selamat berpuasa : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga Evelyn :)
      Buat kuih unk tempahan ke atau unk berbuka?

      Delete
  8. mak oi semua sodap sodap. Lama dah bundo tak merendang kacang. Nampak rendang tu kat sini buat bundo teragak. Mak dulu kalau buat rendang kacang dia suka bubuh hati ayam.

    Rajin adik tu menolong. Mesti dapat ganjaran lebih tu. Takpe dik, raya nanti mama lebihkan duit raya kihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak hati ayam pun sedap bunda...perrghh

      Delete
  9. Bestnyer boko tu...dapat dr mane ubi kayu??
    nenek yg muda dan vogue gitu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi kayu gi gali di econsave.
      Voguejgn x vogue...hihi

      Delete
  10. Kena cuba resepi baru ni..... tepung boko ubi kayu n rendang kacang.... tapi masalah hendak mencari ubikayu di mana ya.....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu di Bradford dulu akak pernah beli sekali (mengandung waktu tu) ubikayu di pasar sana...org Afrika yg jual...ada pisang tanduk juga.

      Delete
  11. Kasih, untung ada ramai pembantu chef... masing2 boleh wat keja wpun terpaksa guna ayat psikologi... he he he

    tahniah dapat cucu juga jadi nenek muda

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena le tolong...umminya sakit belakang kalau masak lama2.
      Kalau nak makan kena le rajin tolong ummi...hihi

      Delete
  12. Salam kak,

    Tak pernah rasa lagi kuih boko ni tapi teringin nak makan talam ubi kayu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sebijik mcm talam ubi kayu...cuma lebih cair dan lembut dari talam ubi kayu

      Delete
  13. alamakkkk tepung boko tu bestnya....
    ni kena cepat balik KB nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat KB banyak le kan
      dari KB ke?

      Delete
  14. menu mesti yg terbaik semua yek!

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum,
    Berseleranya tengok semua hidangan di atas, first time dengar tepung boko, rasa cam jakunla pulak huhuhu..... tp kan nampak best sgt. Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat kak Kasih sekeluarga ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa wattie
      rasanya macam kuih talam ubi kayu tu..
      cuma lebih cair sikit

      Delete
  16. Singgah lagi sekali nak beritahu saya dah update resepi kek batik sutera....http://dewattiesdelight.blogspot.com/2011/11/kek-lapis-batik-sutera.html

    ReplyDelete
  17. sedak wei tepung boko ubi kayu tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamo dok make tepung boko ni kak
      sekali2 make...beh jugok lah

      Delete
  18. Rendang kacang tu menyelerakan kak kasih..1st time tgk

    ReplyDelete
  19. masak lomak cili api ni feveret sefamili..bikin teruja nafsu lah kak..harus berada dlm next berbuka list pasni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dan family pun suka juga :)

      Delete
  20. Salam ramadan akak...
    Dalam banyak banyak food tu, saya suka sangat masak lemak belimbing tu akak. Sedapnyaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...salam ramadhan
      masakan kampung memang best kan :)

      Delete
  21. wah meriahnyer dengan makanan .... selamat berpuasa kak ..

    ReplyDelete
  22. tak pernah makan kuih ni..slalu arwah mak buat manis jer..atau lopis ubi...kna panggil nekcik..jadi tak tua tua!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi nekcik selalu muda ye kak ;)

      Delete
  23. wahh menarik tgk juadah akak ni..menyelerakan semua:)

    ReplyDelete
  24. Salam K.kasih.Adussss...sedapnya juadah!!Rajen akka masak macam2...skrg payah nk cari ubikayu,klu ada pon kdg2 isinya dah keras:(

    Atie pon dah jadi nenek gak..sbb ankabuah HB semuanya kawen muda...panggilan tuk atie..nekda(nenek muda..hikhik)

    Klu akak berminat ngan pemanggang tu colling2 atie ya..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie
      akak beli di econsave aje atie
      kdg2 mmg macam tu...beli tp keras atau dah rosak.
      ok atie

      Delete
  25. i like tepung boko, cemana nak buat sh tak? tahniah, dah jadi nenda.

    ReplyDelete
  26. wah! adik makin hensem la sekarang. tambah hensem apabila memarut ubi kayu yang keras itu. huhuh... lenkali bagi ayat ni pulak. sure adik makin rajin memarut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...luka tangan dia sebab kena puji mcm tu...plus kembang kuncup hidungnya.

      Delete
  27. aumm..smuanyer sedap & myelerakanlahhh

    salam ramadhan kak

    ReplyDelete
  28. tgk picas tepung boko tu dah nampak menarik..sue ak pernah rasa lagi..

    P/s : akak, sue dah buat sperti apa yg akak jar pasal setting utk komen tu. Tapi kenapa sue tak nampak kolum utk reply ek? last2 sue buat kat setting komen tu jadi pop up window..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat juga ye..akak buat mcm akak ajar sue hari tu je lah.

      Delete
  29. rajinnya sibujang tu tolang..ringan tulang btl..masakan semua sedap2 kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena le rajin tolong sebab ummi x de anak ppuan :)

      Delete
  30. DAH JADI NENEK..?KEKEKE..
    PANGGIL NEK KASIH VOGUE OK KOT..^_^

    ReplyDelete
  31. tepung boko? ingatkan ade jual nama tepung ni..heheh.. tak penah makan kak..tapi i;m sure kuih ni sedap di makan time2 bulan pose ni kan kak? sebab die mcm manis2 gitu kan.. ohhh nyaman betul tekak..perghh!:) lemak cili api ikan tenggiri tu laaa terbaekkkk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia mcm kuih talam maya...cuma lebih lembik

      Delete
  32. menu2 yg class g2.. adusss, teringin plak nk mkn bila tgk :)

    ReplyDelete
  33. sedappnya kak, lyn xpenah mkn tepung boko ni, blk nnti ble try la..selamat bpuasa akak!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...