Sunday, 5 August 2012

Musim Berbunga



Sejak bulan puasa ni jarang menjengok pokok-pokok di tepi rumah.
Pagi tadi baru sempat melihat-lihat pokok2 tu.

Bunga kantan berbunga bagaikan tulip di Kota London (hahahaha...ayat novel lagi ni)
Tak dapat ke London...mokcik berangan je le  tepi pokok kantan ni...kenkonon bunga tulip gitu.

 
Mokcik terapi minda kejap tengok kantan ni, sebelum masuk dapur.


Bunga kantan yang masih kuncup

Dah mula kembang...remaja le kira nya ni


yang ni pula dah tua...


Rambutan pun dah mula mengeluarkan bunga....first time berbunga.
Nanti nak kabar ke Abang Wan(Abang ipar)... pokok yang dia bagi dah nak berbuah :D

Haaa yang ini tak sempat tengok berbunga...tengok-tengok dah berbuah....sebab pokok ni kat luar pagar....tak perasan.


bunga ni pula tak tau namanya...
kat belakang tu ada pasu berisi ikan guppy.

sebenarnya nak tanam pokok pegaga jepun ni...so kena le ada ikan guppy untuk elak nyamuk bertelur. Isshhh kalau le boleh kasi itu nyamuk supaya sekali sekala tak yah nak bertelur kan senang.

ada juga pokok kesum dalam pasu pegaga tu.

Terimakasih untuk Pakcik Myanmar yang tolong potong rumput.
Dia sempat bercerita tentang keluarga dia semuanya  mati di bunuh di Myanmar sana. Kesian kan...ishhh kejamnya .

Ini bukan pasal bunga....
 tapi medical Record PuTeH si meow2 .








keep smiling :D









58 comments:

  1. Pls visit modernlassecstasy.blogspot.com for more beauty tips..

    ReplyDelete
  2. Meriahnya laman rumah akak.....
    First time tengok bunga kantan yang dah tua.... sebab kat kg memang tidak sempat hendak melihat bunga kantan tua.... pantang berbunga aje dah ada peminat....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini pun kantan mahal
      kalau time nak guna, tak berbunga pulak dia :)

      Delete
  3. Tengok kaseh redha post pasal tanaman, sue pun langsung x jenguk2 tanaman sue jg. Langsung x terurus.
    Hahaaa. . Tgk bunga kantan tu mmg mula2 ingat bung tulip jg. Heee. . Ok la tu, bunga tulip mesia. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...bunga tulip msia :)
      bulan puasa ni,...bunga2 semua kurang kasih sayang.

      Delete
  4. Tenang ja bila tengok pokok2 & bunga2 tu semua, subhanallah. Saya suka tengok pegaga Jepun tu.

    Amboi, Putih nampak sungguh santai sekali dalam sangkaq dia tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegaga jepun tu senang hidup dinas :)

      Delete
  5. ala2 tulip begitu bunga kantan ni :)

    amboi comelnya dia.. kat atas buai ke tu kak

    ReplyDelete
  6. Nice garden akak...
    Bertuah si puteh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh kuat mkn sekarang ni FM
      demuk dah dia

      Delete
  7. Salam Kasihredha..sukernyer tengok bunga kantan tu..senang buat gulai dan laksa kan..sekarang ni mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau time saya nak guna x berbunga pulak dia kak...
      memang mahal kan bunga kantan ni

      Delete
  8. Kucing pun ade hammock. Bleh tahann

    ReplyDelete
    Replies
    1. lena sikit tidur dia...sian dia kan anak yatim piatu ;-))

      Delete
  9. suburnya pokok2 bunga dan bunga kesumnya..tenang melihatnya, apatah lagi kehijau2an ..

    tengok pokok kantan ni, teringat laksa..
    masak laksa bubuh kantan..

    ReplyDelete
  10. Beruntunglah orang yang ada tanam pokok bunga kantan. Orang macam bundo ni kena beli bunga kantan sekuntum tak kira saiz 1.50 sen. hmmm alahai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram je kan time beli...mahal benar diaorang jual.

      Delete
  11. salam kasih..bunga kantan yang belum kembang memang cantik..harga pun boleh tahan tu kasih..acik beli sekuntum RM1.20.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahalkan bunga ni diaorang jual..cekik darah betul

      Delete
  12. eyyyy... puteh dah besar...!!!

    cantik nya bunga2 tu... segar mata tengok..

    ReplyDelete
  13. bunga kantan tu comey sungguh!wah!Putih siap ada buai lgi.kiut!

    ReplyDelete
  14. Tgk bunga kantan akak ni sy pun feeling ala-ala tulip kt oversea. Mmg sebijik kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ada 3 colour leez
      putih...pink muda dan pink gelap.

      Delete
  15. Menjadi betul bunga ngan buah yg akak tanam ye...bertuah si puteh dpt keluarga yg prihatin

    ReplyDelete
    Replies
    1. psstttt...bukan akak...suami yg tanam :)

      Delete
  16. jeles jeles jeles tgk tmn akak.bestnya kalo boleh tanam mcm2 gini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommm kita gi sungai buluh sopim bunga :)

      Delete
  17. seronoknya pokok dah berbunga dan berbuah! teringin nak tnm mcm ni nnti. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau balik msia nanti boleh le bercucuk tanam kan as

      Delete
  18. Mangga tu buat sambal belacan sedapnyer kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat sambal belacan memang power :)

      Delete
  19. kak, saya pun tak rajin siram pokok bulan puasa.. alih2 tengok pokok layu jer.. huaaa huaaaa :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua bunga kurang kasih sayang dibulan puasa ni...hihi

      Delete
  20. akak..bizi lah tuh sampaikan pokok mangga berbunga pun tak perasan.. pokok mangga sue ni hari2 sue tengok..ntah sampai bila nak berbunga..asik berdaun je..ayoooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok tu kat luar rumah sue, sebab tu x perasan :)

      Delete
  21. comel2nya...tertarik dan terpikat

    ReplyDelete
  22. segar2 bunga2 akk tue..mcm nk petik jew sekuntum:)

    ReplyDelete
  23. Salam kasih,

    cantik bunga kantan tu(geram...),
    buat laksa sedap,daun kesum pun ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      perggghhhh sedapnya laksa..
      terus ingat laksa juga ni :)

      Delete
  24. as salam k. kasih...
    banyak nye berbunga kantan tu...
    tengok buaian si putih yg tak tahan tu..hihihi..

    ReplyDelete
  25. bunga kantan, paling KA suka wat sambal tumis sardin pedas2 dan buh bunga kantan ni.. terangkat

    ReplyDelete
  26. Daun kesum tanam dalam pasu ada ikan? Boleh hidup ke ikan tu kak? Good idea, boleh buat nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam pasu tu ada tanahlah juga...air bertakung sebab tu kena bela ikan guppy :)

      Delete
  27. fresh n montel2 pokok tanaman akak..segar mata memandang..

    pokok kantan tu lawalha kak..mmg ala2 pokok tulip gitu..euwww...i likeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. berangan kejap tengok tulip kan...hihi

      Delete
  28. salam KR..
    laaa rupanya komen sy aritu x masuk yer..h ehee mgkin net pblm la tue..bunga2 akk tue semuanya cantik..:) akk mmg minat tanam bunga kan..
    ref// white breadcrumb tu zila beli dikedai barang2 kuih kak..warna kuning pun ada jgk.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam zila
      tadi akak tak publish komen lagi :)
      ohhh tq tq..boleh beli di kedai brg2 kek tu ye :)

      Delete
  29. kucing pun ada medical record yer...untuk kucing tuh tuan nyer sungguh baik hati menjaga kesihatan nyer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena le jaga dia...dia kan anak yatim...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...