Monday, 13 August 2012

Persiapan Balik Kampung


Baju melayu dan samping anak-anak dah siap. Tinggal  gosok je nanti (sila gosok sendiri ye anak-anakku) Songkok lama masih boleh di gunakan lagi.
Baju Umminya tak de lagi...last minute juga le gamaknya tahun ni....beli siap jelah.
Mungkin gi cari hari Khamis ni sebab hari khamis dah cuti...yeayyyy(kecoh je mokcik ni, orang lain ponggg cuti jugok le mokcik)



Pagi minggu...pagi-pagi lagi dah gi ke one of supermarket terdekat yang buka pukul 8 am (sure boleh teka kan ...saja x nak kabor kat sini...malas nak iklan ...hahahah....kijam2)

Yesssss akak org pertama yg melangkah masuk...parking no problem...dan x yah nak queue panjang waktu bayar. Berbunga-bunga hati ini.

Adalah menjadi kebahagiaan buat kami (akak dan anak2.....pokcik x terlibat) bila nak balik beraya di kampung....kami akan sopimm barang2 keperluan untuk dibawa ke kampung nanti.
Antara barang2 keperluan adalah seperti di atas.


Sebelum balik kampung...ada beberapa pekara yang kena buat......
1. kena  beli kuih raya unk bawa balik rumah Tokmi.


gambar kuih raya tahun lepas...tahun ni tak beli lagi.

2.Beli baju raya untuk diri sendiri(penting ni...hahahahha)Dapat satu pun cukup le...sob sob sob.


3. Kalau boleh nak angkut bawa balik semua bahan2 seperti kopi, teh, susu, daging dan segala2nya agar tak yah nak keluar beli lagi waktu kat sana sebab sure jam punyalah nak keluar ke Jertih tu.

4. Nak kena prepare makanan untuk berbuka waktu dalam perjalanan nanti...for sure segenap perhentian dan restoran penuh punya...jangan harap le. Silap-silap nak masuk toilet pun kena queue macam kat Mina.

 Tengahari semalam(12.8.12) kami pulang ke Pilah untuk menziarahi biras akak (belah suami) yang sedang sakit di hospital sana....kami tiba pukul 2pm dan  pukul 2.15 pm arwah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Arwah mengidap cancer usus.....Semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...amin. Semoga Alang dan anak2 tabah menghadapinya...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.



Pada kesempatan ni akak sekeluarga ingin mengucapkan 
Selamat  Hari Raya Aidilfitri.
Dengan kerendahan hati ingin memohon maaf jika ada salah dan silap untuk semua.

p/s : lepas ni berehat seketika sebab kat rumah Tokmi  tak de Unifi :))






84 comments:

  1. Selamat Hari Raya kak...
    Maaf Zahir Batin :)

    Drive safely , semoga semuanya selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Ila
      Maaf zahir batin

      Thanks Ila :)

      Delete
  2. selamat hari raya...

    maaf juga andai terkasar bahasa sepanjang perkenalan maya kita ye kak...

    moga selamat dalam perjalanan dan moga meriah tahun ni berbanding tahun2 sebelumnya

    takziah juga buat keluarga biras akak.. moga mereka tabah menghadpi dugaan ini.. Al.Fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya syiela
      Maaf zahir batin juga
      Thanks Syiela

      Delete
  3. Alfatihah untuk arwah.
    excited betul kan nk blk kg beraya.lg2 kg sendiri.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga yg ditinggalkan juga tabah.

      hihi betul tu...balik kg pun setahun sekali je

      Delete
  4. wahhh dah nak blk kampung ye akak.. hati2 dijalan raya ye..
    Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Lia
      Maaf zahir batin

      Delete
  5. jauh lah perjalanan kita nnti ye kak, alfatihah utk arwah tu, dan samalah KA ponw nak mohon maaf andai ada salah & silap serta keterlanjuran bahasa ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA balik Kelate ke?
      Selamat Hari raya KA
      Maaf zahir batin

      Delete
  6. Salam K.Kasih.semangatnya nk blk kg beraya ya.Atie lak cam xder rasa nk raya pon...entahlah sbb dgn pertambahan usia ni semangat tu dah xder kot:D

    Cuma happy bila dpt brkumpul bersama anak2, adik berdik & ipar duai semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun sama...semangat raya dah berkurang
      cuma seronok nak balik kg je lebih
      sebab dah setahun tak balik

      Delete
  7. Oleh kerana kakcik tak ada agenda balik kampung, jadi tak adalah persiapan sebegitu dibuat! :(

    ReplyDelete
  8. Takziah buat keluarga biras kasih... al-fatihah, dan moga rohnya tenang bertemu dengannya.
    Awal dah buat persiapan balik kampung ye kasih... Amie pun tak ada persiapan baju raya tahun ni, tak sempat nak tempah, tak bertkenan pulak yang dah siap, tapi adalah Encik Suami sponsor sepasang baju siap... itu pun sebb nak samakan warna dengan baju anak-anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun last minute juga
      nasib baik anak2 punya dah siap

      Delete
  9. assalam kasih..semoga selamat perjalanan balik kekampung..seronok rasanya nak balik beraya kan..acik dah tak balik dah..pagi raya je balik dan beraya kerumah jiran2 rumah mak dulu

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya kak..
    baju melayu colour fuschia tu sama colour dengan baju kurung cotton saya tahun ini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya NP
      Maaf zahir batin
      ohh kitab sama thn ni :)

      Delete
  11. Kalau gitu, saya ambik kesempatan ni untuk ucapkan selamat hari raya & mohon maaf banyak2 dari akak atas segala salah & silap saya selama kita kenal di dunia blog ni. Akak maafkan saya na?

    Al-Fatihah buat arwah biras akak, semoga ditempatkan dalam kalangan orang2 beriman, amin.

    Selamat bercuti di kampung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Dinas
      Dinas x da salah pun dgn akak,
      akak yg kena minta maaf byk2 sebab selalu usik2 dinas.
      love u dik..hug

      Delete
  12. salam aidilfitri kak.. lya doakan smoga semuanya dipermudahkan.. owhh..akak org jerteh ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Lya
      Maaf zahir batin
      Akak org Kg.Raja Besut :)

      Delete
  13. Selamat Hari Raya buat akak sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Sue
      Maaf zahir batin

      Delete
  14. PM malam raya baru balik kampung...huhu

    ReplyDelete
  15. selamat balik kampung kak kasih! berhati-hati di jalan raya ya! semoga selamat dalam perjalanan pergi dan balik. Dikesempatan ni, aida nak ucapkan Selamat Menyambut hari raya aidilfitri buat kak kasih sekeluarga! maaf zahir dan batin ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Aida
      Maaf zahir batin

      Delete
  16. Akak! Selamat Hari Raya, maaf zhir batin kalau ada salah dan silap. harp2 dpt la bersua muka satu hari nnti kan. InsyaAllah.. Amin..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya As
      Maaf zahir batin
      InsyaAllah

      Delete
  17. Selamat hari raya maaf zahirbatin kak....muahh muahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya leez
      Maaf zahir batin
      hug3

      Delete
  18. al-fatihah untuk keluarga arwah.....

    Seronok balik kampung time raya nie..... rindunyaaaaaaa kampung halamannnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  19. Salam takziah to ur family. Baju raye xbeli lg? Alaaaa xheran pun. Kita satu benda pun xbeli hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya mr pilot
      Maaf zahir batin
      baju x de xpe...teruslah menyanyi :)

      Delete
  20. seronoknya nak balik kampung jauh ye.. have a safe journey..

    salam takziah buat keluarga biras akak..

    ReplyDelete
  21. I pun ingin memohon ampun & maaf jika ada salah silap...dgn ucapan selamat hati raya, semoga selamat dlm perjalanan pergi & balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya PD
      Maaf zahir batin

      Delete
  22. Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin..
    Best nya semua dah siap....!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya Mulan
      Maaf zahir batin

      Delete
  23. Salam aidilfitri...

    *blur pic tueww*

    Btul tu, kena listkan apa nk kena buat. Almaklum bila nk raya ni msti xcited, ada jer yg trlepas panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya CM
      Maaf zahir batin

      Delete
  24. Selamat Hari Raya kak. Nanti kirim salam kat Tokmi. Sure Tokmi happy anak dan cucu berkumpul

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah
      Selamat Hari raya Hami
      Maaf zahir batin

      Delete
  25. Selamat Hari Raya kak,
    Kita sama geng sebab beli kuih raya, hehehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya zila
      Maaf zahir batin
      kita serupaaa~~~~

      Delete
  26. Selamat hari raya KR, akk pun kalau boleh nak bw bantal, tv, katil ke kg tu. Dok rmh mil konpem kena shopping lg brg2 keperluan.....ish...jem yg tak tahan, KB pulak tu.

    ReplyDelete
  27. Kasihredha..akak pun mohon ampun dan maaf sekiranya ada terlanjuran kata sepanjang persahabatan kita di alm maya ini..semuga bergembira ria bersama sanak saudara ..dan selamat sepanjang perjalanan..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya kak
      mohon maaf zahir dan batin

      Delete
  28. kak..i pun nak ucapkan selamat hari raya & maaf zahir batin ye kak.. hati2 di jalan raya:) *hugs*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya Maya
      mohon maaf zahir dan batin
      hugs

      Delete
  29. eh..eh..i punye komen tadi dah kuar ke? i mcm komen tadi tapi tetibe lag..

    ok2..ape2 pun i nak wish slmt hari raya & maaf zahir batin kak.. hati2 di jalan raya .. *hugs*:)

    ReplyDelete
  30. wahhh dh siap2 nk blk kg...selonok nye..

    saya kampung mak & mertua pun kat sh alam aje..pusing2 kut situ jek..kiri kanan hutan batu aje..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya GJ walaupun dimana sekali pun
      yang penting hati gembira
      mohon maaf zahir dan batin

      Delete
  31. Samalah kita, baju raya belum beli. Saya pun ada rancangan nak pergi cari sehelai dua hari khamis nanti hehehe... wah seronoknya nak balik kampung, iyalah orang ada kampung... kita takde kampung hahaha... hati2 di jalan raya ya.. semoga selamat sampai ke destinasi..

    Alfatihah utk arwah biras awak tu..

    Selamat Hari Raya Aidul Fitri Maaf Zahir Batin..
    semoga bergembira menyambut raya di kampung... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya
      Mohon maaf zahir batin.
      Semoga bahgia wlau dimana sekalipun :)







      Delete
  32. semakin terasa semnagt nak raya kan...
    Meraikan kemenangan=))

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum Kasih...

    Ramadan banyak memisahkan jurang silaturahim antara sahabat blogger. Maafkan kakya.

    Alhamdulillah bahagian anak2 dah siap..unyuk diri sendiri tu beli je yang dah siap.. Banyak cantik2 sampai ram bang mata memilih.

    Kakya pun kuih raya semua pakai tunjuk Dan order ala kadar..

    Innalillahi.. Kepada saudara yang telah menemui Allah. Moga Rohnya tergolong antara orng2 yang beriman..

    Semoga selamat dalam perjalanan balik kampung. Bawa bekal berbuka tu idea yang sungguh bernas...kirim Salam kakya pada Tokmi

    Akhir sekali, Salam aidilfitri Dari kakya sekeluarga
    Maaf zahir batin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      Thanks kakya
      mohon maaf zahir batin

      Delete
  34. smua dah siap yer kak:) selamat hari raya kak..bestnya balik kg..:)

    ReplyDelete
  35. Slmt hari raya maaf zahir dan batin dari mas buat akk sekeluarga....berhati hati semasa memandu ye kak...biar lambat asalkan selamat. Mas pun esok dh blk kg n dh mula membungkus apa yg patut....betullah kak kalo boleh segala benda nak bwk tp mengenankn bonet kecik maka kalau boleh menjadi tak boleh lah jawabnya hihihihi....m

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya mas
      maaf zahir batin

      Delete
  36. purple cantik.. kami tema 2 thn lepas purple, so thn ni hitam hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya nureen
      maaf zahir batin
      sure seronok sebab this year
      ahli bertambah lagi

      Delete
  37. Waktu mengalir bagaikan air, Ramadhan suci akan berakhir,
    Untuk salah yang pernah ada, Untuk khilaf berbuah lara,
    Untuk dusta yang sempat terucap, Pintu maaf selalu di harap...

    selamat hari raya kak!!

    sayang akak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya wahida
      maaf zahir batin
      love u too...hugs

      Delete
  38. salam aidilfitri dan maaf sepanjang ukhuwah kita..moga berpanjangan hingga hujung nywa...kak kasih... -nak ole2 dr kelantan...kte Khalish n Humaira'.....hehehehe....berhati2 di jalanraya...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah
      amin YRA
      Nak ole2 apa dil? serunding daging ke?

      Delete
  39. Moga rohnya dicucuri rahmat, amin..akak sal juga ingin ucapkan selamat hari raya dan nak minta maaf juga jika ada kekasaran dan gurau senda yg berlebihan..yg buruk dari akak sal, yang baik datang dari ilhamNya..moga ukhuwah berpanjangan dan bermanfaat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin
      selamat hari raya
      maaf zahir batin

      Delete
  40. Selamat hari raya kak kasih sekeluarga maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya hanissss
      maaf zahir batin

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...