Wednesday, 29 August 2012

Raya di Nogori 9 dan Melaka pula ( 2012)


Bangunan lama berhadapan traffic light Kuala Pilah.
Bila snap ni ingat kat Dik Dinas nunn jauh di Penang...yang suka tembak bangunan-bagunan lama macam ni haa  :D


Balik Negeri Sembilan rumah MIL pada raya ke 5.

Ni satu lagi bangunan lama sekitar situ....tak le secantik Dinas tembak.

Kami singgah makan di Food Court Kuala Pilah....berdekatan Hospital Lama Kuala Pilah tu haa.Orang Pilah sure tahu punyalah.


Waktu ni dah pukul 3 pm....demi tak nak menyusahkan MIL ....kami makan le dulu.
Kelaparan punya pasal...tak sempat nak snap makanan punnn.
Tapi pinggan-pinggan kosong ni pun seni juga lah kan  :D


Haaa...kami makan kat warung ni...ramai juga orang yang makan kat sini.
Mungkin sebab warung yg lain banyak yang belum buka lagi.

Berdekatan warung ni ada  tempat orang Pilah cabut gigi  dan buat gigi besi.

pokok rambutan di depan rumah Alang...blur....mood berkabung.


Sebelum sampai rumah MIL...akan melalui rumah SIL (alang) dulu...so kami singgah le dulu beraya kat situ.

Alang baru seminggu kematian suami( akibat cancer)...so suasana pilu masih jelas tergambar di wajah-wajah anak mereka.

Tak sampai hati untuk snap gambar di sini.
Kebetulan Ateh (SIL) pun ada ...so sempat le beraya dan peluk peluk dulu.


Banyaknya orang jual petai sepanjang jalan...musim petai gamaknya.

Mokcik akhirnya tergoda untuk turun membeli petai2 ni. Harganya jauh lebih murah dari KL.
Dah terbiasa menawar....so mokcik menawarlah...dah murah tapi yg duk  tawar lagi tu buat apa...sian je
kat pakcik tu kan....so tak jadi tawar lah.

Tukang kupas petai...serius giler.

Packing dalam plastik agar lebih tahan lama, sebelum masukkan dlm fridge.
Senang bila tiba time nak makan , just ambil je satu pack :)


Sampai rumah MIL(uwan)...kami rasa satu persatu biskut-biskut yang ada..... tanpa rasa bersalah sedikit pun.....hahaha
Seperti biasa biskut-biskut ni anak  menantu uwan yang bawakan untuk uwan.

yesssss...uwan dan keluarkan tin kuih ros atau kuih goyang yang uwan buat sendiri untuk kami bawa pulang.
Tiap tahun uwan mesti buat kuih ni.
Dengan tin-tin nya sekali uwan kasi, sebab pokcik cakap nak buat isi keropok koping yang beli kat Terengganu hari tu. Uwan kan pemurah 
 pantang anak minta...terus je ulur.
Menantu of course le malu nak minta...hahahaha


kuih yang uwan buat, cucu-cucu semua suka :D

Seterusnya kami beraya di Melaka...rumah saudara-saudara belah suami.
Ni kat rumah Ami (Pakcik) Hamzah

Best giler kuih tart ni....jem nenasnya banyak...makan seketul terus kenyang....itu orang lain.
Tapi akak makan 3 ketul baru kenyang :D
tak tahu kenapa...hiii

Ami Hamzah dan nda  ( Pakcik dan makcik suami)
di Ujong Pasir Melaka.

Rumah seterusnya rumah Ami Hassan(Padang Temu)
Very positive & open minded person...i really love his patience.

Lepas tu kami kerumah Ami Yahya dan Mak Wan
Kat Bandar Hilir.
Tak boleh miss makan kek lapis mak wan ni...sedap sungguh.

Ami Yahya yang sporting dan Mak Wan yang peramah giler..
syok dengar story mory dia :D

Hotel Mahkota Melaka

Lepas beraya ...kami berjalan pusing2 melaka dan makan-makan.
Tidur semalam di Hotel Mahkota Melaka.
Nanti next entry akak cerita ye.

Balik dari Melaka terus ambil puteh si meow-meow di "hotel" dia tu.



keep smiling :D
agak-agak sapa rindu sapa?
Puteh yang rindu abang angkat atau
abang angkat yang rindu Puteh??







60 comments:

  1. Wahhhh bangunan tahun 1965 & 1977, lama tuh! Menganga saya kalau berdiri depan bangunan2 tu, I like :)

    Malu la pulak akak sebut2 nama saya yg tak glamer kat entri ni. Saya bantai tembak aja kak, bukannya pandai pun *tutup muka*

    Seronok beraya dengan kaum keluarga ramai-ramai gitu, kak. Tumpang seronok tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi lawak le dinas ni...jgn tutup muka nanti pak dolmat marah :D

      Delete
  2. Seronok bertemu sanak saudara...... meriah hari raya akak.... teruja tengok petai yang bergantungan....
    Kek dan kuih raya pun semuanya sedap belaka
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu raya ni makan tak berpantang langsung...hihi

      Delete
  3. sedapnya tengok kuih lapis tu..

    ReplyDelete
  4. Taun depan boleh singgah raya rumah saya kat Melaka pulak kak. Hehe.. Saya duduk taman merbok bukit katil, belakang melaka mall. :D

    ReplyDelete
  5. assalam kasih..lengkap dah rayanya..ye semua rumah sedara dah pergi dan jumpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      x sempat nak pergi semua kak

      Delete
  6. Wah kak, ni baru betul betul beraya....

    ReplyDelete
  7. samalah kita ..suka kuih tart
    dan susah nak kenyang kalau makan 1..haha

    akak dapat orang jauh tu kuala pilah :)

    ReplyDelete
  8. jauh juga ye jalan2 raya kak kasih! hehehe

    ReplyDelete
  9. nostalgia sungguh bila nampak kuih yang uwan buat sendiri tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih2 lama ni sesekali makan sedap juga kan :D

      Delete
  10. selamat hari raya maaf zahir batin kak..meriah betul hari raya akak baik di Besut mahupon di Negeri 9..suka saya membacanya..kami di Klate nipon meriah cuma gambar sebagai kenangan je tak banyak ambik..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak balik kg setahun sekali...mcm2 teringin nok make
      pahtu...takut nok timbe(timbang)berat bade

      Delete
  11. Salam Syawal & Maaf Zahir Batin..

    kuih goyang..!!! i like..!!!

    mmg kan, kalo takmo susahkan mil, kita mesti cari makan kat luar.. rumah pon tak renyah.. nak masak penat laaa...

    bila dapat beraya rmh kak kasih ni..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu time melewati kerteh...ingatan mmg le kat mulan.
      tapi dah tau sure mulan balik kg punya lah..
      InsyaAllah kita jumpa suatu hari nanti..
      pssttt kalau jumpa kita tutup muka juga ke? hihi

      Delete
  12. Amboi kak banyak borong petai...

    nampak sangat abg angkat yg rindukan si puteh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat KL ni mahai betul..
      bila tengok petai gemuk2 dan murah
      terus beli byk sekali...puashati...hihi

      Delete
  13. sedapnya nampak kek lapis tu kak...

    rindu akak la...

    ReplyDelete
  14. kak, tin biskut isi kuih tu nostalgia sungguh kan...seronoknya beraya jumpa saudara mara

    ReplyDelete
    Replies
    1. tin tu memang klasik kan...one day sure "pupus"
      tapi berguna unk isi keropok kping :)

      Delete
  15. wuwuwu nak jugak kuih bunga tu, suka sgt!
    ofcoz la abg angkat yg windu putih

    ReplyDelete
    Replies
    1. abg angkat tu terlebih sayang kat puteh tu..:D
      kalau pos ke jepun sure sampai2 dah jadi serbuk...hihi

      Delete
  16. Hidup kuala pilah!!! Hahaha finally a post abt my luvly kg. Balek2 besut. Hahaha. Secara jujurnye xpena pegi fudcourt tu n xpena terpikir pun nk pegi.


    Salam takziah to ur family. Al fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaaannn...asyik cite pasal besut je kannn...tak adil betul...thihi
      sebenarnya mengidam nak mkn di restoran warisan tp tutup pulak...akak pun first time mkn situ :D

      Delete
  17. seronoknya beraya...bestnyer tgk kek lapis tu..nyum nyum...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestt...kalau ke rumah mak wan ni mesti mkn kek lapis tu :D

      Delete
  18. bestnya beraya kak..pic lama2 tu cantik..zila pun suka amik pic bgunan lama2 nie:)teringin nm mkn tart yg inti byk tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart tu agak tradisi rasanya...ingat arwah nenek zaman ritu...buat tart besar2 tp sedap :D

      Delete
  19. akak ni kan..selalu buat i tergelak.. this time ayat "akak kene makan 3 ketul baru kenyang, tak taulah kenapa.." hahah..ok, i imagine with muka yang memang tadek rasa bersalah & betul2 tak tau nape kene makan 3 biji..hahahhah..tapi tart nenas tu memang nmpk mengancam..kak, die buat jual tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak buat jual maya.
      kalau balik rumah mak mertua, kena le jaga kesopanan dan kesusilaan sikitkan...tp. kadang2 tu buat mcm rumah sendiri jek...hihi

      Delete
  20. meriahnya... seronok tgh akak beraya...
    kami x kemana2 juz ambik gambo yg byk ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma waktu raya je sempat ziarah keluarga
      kalau hari kerja mmg le x sempat :D

      Delete
  21. Happening jugok raya di Kuala Pilah sis.. Happy puteh dpt blk rumah doh

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman uwan sihat dulu(sekarang sakit lutut) lagi meriah...siap bakar lemang kat blkg rumah dan mcm2 aktiviti lagi. Tp sekarang uwan dah x larat...lemang pun beli je :)

      Delete
  22. kuih tradisional yg dibuat sendiri oleh org lama tu lah yg ditunggu-tunggu sebenarnya. Tambah klasik kalau disimpan dalam tin biskut beso tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tin biskut tu dah selamat berhijrah ke KL :D

      Delete
  23. warna kek lapis tuh striking nyer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. colour kek lapis semuanya mcm tu kan :)

      Delete
  24. wah kakraya sakan ye..
    apasal tak singgah PD???

    ReplyDelete
  25. Saya pun sama stail cam akak, beli petai banyak2, pastu kopek dan simpan dlm plastik kecik kecik letak kat freezrr. Nak makan petai bila bila pun ada ready stok. Wahhh sakan beraya kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada stok petai...senang nak buat sambal udang ke, sambal ikan bilis ke ..kan :)

      Delete
  26. As salam kasihredha,

    Takziah atas kehilangan saudara terdekat... Al-Fatihah...

    Sedapnye tgk petai tu... setahun dah tak merasa petai ni...hiks... Org pilah ke? Hubby kita mak dia org pilah... tp hubby & kita sekali besar kat seremban :)

    Kuih goyang rose tu nostalgia betul lah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suami akak org N9...akak org Trengganu :)
      Thanks singgah di sini.
      Hari tu keluar TV kan Marya :)

      Delete
  27. Besarnya mata petai tu Kasih... puas makan sebiji2...Amie suka buat ulam kalau dapat petai gemuk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat ulam pun sedap
      buat sambal pun sedap :)

      Delete
  28. Salam K.Kasih.Meriah tu beraya sakan ke n9 & melaka!
    Tang petai tu pon atie xtahan gak negoknya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahun sekali atie...ziarah keluarga belah suami

      Delete
  29. berayo saken kak? biskut2 yg sedap tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik besut hari tu...x sempat nak hai hai dgn WC

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...