Thursday, 9 August 2012

Sambal dan Rendang

Pagi minggu...pagi-pagi lagi keluar untuk beli baju melayu anak-anak dan abah anak-anak. 
Tokmi pun ikut sekali.
Balik singgah beli sayur dan  ikan...MasyaAllah....ramainya orang. 
Penat queue aje sejam.

 Petang baru mula masuk dapur...masak sambal terung ni .
Senang je ...tambah-tambah ramai yang membantu...Abang, Aqi dan Adik semua ikut serta.

Ada yang tolong potong sayur, daging dan kupas bawang.



Lepas tu masak sambal ikan bilis pulak....masukkan sedikit petai.
Petai tak leh taruk banyak-banyak....nanti bau.

Sambil-sambil tu masak randang.
Kalau masak rendang ... dah semestinya lama.
Api kena perlahan...sampai kering.


Tak perasan mulanya yang lauk semua sambal dan rendang...tak de kuah.
Tunggu juga kot-kot ada yg complain....tapi  tak de complain pun....selamat umminya.

Pastu masak pavlova ni....time ni dah nak masuk waktu berbuka dah...so buah-buah tu main campak saja kat atas tu....tak sempat nak hias2 dah...nasib baik  sempat juga snap...hihi


 Anak-anak semua suka....kejap je dah licin.
Resepi klik sini.

 Buat marie cheese cake ni juga .
Resepi lebih kurang tiramisu saja....klik sini.
Cuma kat atas dia akak tabur parutan cheese.
Tak perlu bakar dan tak perlu oven, masukkan aje dalam fridge.


keep smiling :D
 shopping baju melayu






60 comments:

  1. I pun ada beli terung jugak tu. Cadangnya nk masak mcm akak tu la...ntah bila nk buat ni...x terbuat lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak ni senang je...kejap je siap :)

      Delete
  2. Sungguh dasat semua lauk pauk & jugak dizert mizert ituuu :)

    Amboi tekun anak teruna tu pilih baju raya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak teruna sorang tu...tengah pilih colour yg sesuai...
      pening ummi dia nak cari saiz yg berlainan.

      Delete
  3. salam kasih..sedap tu walaupun semua goreng2 je.
    senang ke buat pavlova tu kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      senang je kak...
      bahan dia putih telur, tepuang jagung, gula, cuka dan vanilla. Bila masak(bakar)...tabur buah2an dan cream.

      Delete
  4. Sedap akak.... makan lauk pauk yang kering dan bersambal ini dengan nasi panas.... kalau anak-2 saya tambah satu perisa lagi...kicappp.... makan bertambah gamaknya...
    heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 nak makan yg kering2...kadang2 nak berkuah...
      ikut mood juga lah kan..
      tapi akak suka yg goreng2(sebab tu x leh nak khuurruusss)

      Delete
  5. anak akak ari tu nak masak terung cam tulah tapi tak reti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. blend...cili hidup + bawang putih + bawang merah>>>>goreng garing...hingga air semua kering...masukkan garam dan gula.
      gaul dgn terung dah di goreeng...selamat mencuba :)

      Delete
  6. Replies
    1. soping best
      yg x bestnya duit habis hihi

      Delete
  7. Bestnya gotong royong masak di dapur....
    Kami belum lagi beli baju raya...hu hu huu macam tak sanggup rasanya pergi ke pasaraya, dengan traffic jamnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab bersesak dgn org ramai tu yg x best tu kan

      Delete
  8. salam kasih..
    wow banyak nya masak rajin betol kan semua menyelerakan akak lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      rajin dtg waktu hari minggu je kak :))
      hari kerja x sempat.

      Delete
  9. Cantik header akk...pic tu akk yg snap ke?

    Hamboi menu iftar akk kemain meriah...meleleh sy nengok hah... Igtkn hijau2 kt ikn bilis tu cili padi tp upenya petai hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ambik kat internet je mas :)

      akak hiris petai tu nipis2 ...just ambik rasa je...takut muloot berbau .

      Delete
  10. senang je beli siap kan kak. hehe.. nak upah tailor kdg tak baloi kalau dia ada tmphan byk. mau x jadi baju. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak jarang tempah as...sebab x de masa nak gi tailor.
      Akak beli je...tapi payahnya nak cari saiz dgn 4 body tu

      Delete
  11. walala...sedapnyer..meleleh air llioq..sib baik dah malam

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu publish lepas berbuka kak...hihi

      Delete
  12. Assalam kak, lamanya saya tak singgah sini..maaflah bz sikit persiapan raya dan sebelum blk nanti. sedap tgk sambal tu...memang menyelerakan. bunga tulip kantan tu pun best belum jumpa kat Finland ni lagi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      kat finland x de tulip mcm rumah akak ni kan...hihihi

      Delete
  13. memang cekap sungguh akak ni.. dlm beberapa jam siap buat main dishes and desert lg.. tabik la kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ramai chef pembantu yanti...mak dia tukang masak je...diaorg tolong preparation :)

      Delete
  14. Kkasih semua sedap2 ni, dulu2 KA tak makan sambal terung, lepas try2 sekali dulu sampai skang duk suka, tp selalunya KA buh je sekali ikan bilis dengan sambal & terung tu ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya akak pun gaul sekali juga...tp bila nak masuk blog..akak buat kelainan sikit...hihi

      Delete
  15. kak kasih, terung tu nampak sangat-sangat menyelerakan.huhuhuuu....sama juga dengan pavlova dan marie cheese cake akak. ohhh tidakkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni projek hari minggu..aida.
      Hari kerja beli saja le :)

      Delete
  16. Kak Kasih...Alin plg suka sambal ikan blis tu..sedap...

    Senang ke masak pavlova tu kak..nmpk macam remeh tp sekejap jek akak buat...cayalah...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pavlova tu sebenarnya senang je alin...mula2 akak pun ingat susah...lebih mudah dari buat kek

      Delete
  17. ya Allah..
    canteknyer kek2 akak nihh
    htr la kat sy 1 pavlova tuhh..
    last min pon menjadi cantek..

    makneng follow sini
    jemput follow makneng

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah sini :)
      last minute tu yg berterabur buah2 tu makneng..hihi

      Delete
  18. pavlova menggoda jiwa la kak...

    rajinnya kak masak.. saya nak mencontohi tapi buat masa sekarang mmg tak sempat sbb anak2 masih kecil

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuma ada masa di hari mnggu je shiela
      hari lain akak cuma beli je.

      Delete
  19. uwaaa semua pun best... eh cantik header baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat header mcm hanis x pandai...uwaaaaa.

      Delete
  20. Saya dan suami shopping masa cuti Nuzul Quran haritu, memang sesak dgn orang ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling x suka kalau bersesak2 dgn org ramai
      sebab tu pagi2 lagi akak dah keluar.

      Delete
  21. hamboi...berjenis2 lauknya...
    boleh tumpang sekali merasa keenakkan lauknya..

    ReplyDelete
  22. Gambar terung tu mulanya saya ingatkan coklat cake ke ... buat terliur org dalam pantang jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala org dlm pantang pun cuma tinggal 2 minggu je lagi nak merdeka...hihi

      Delete
  23. seronoknya ramai yg bantu..

    tak tahan sunggoh tengok juadah kt rumah kak kasih ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x de yg tolong umminya malas masak...hahahaha

      Delete
  24. rajinnya... banyak masak lauk siap ada pavlova lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pavlova tu senang je buat :)
      lebih mudah dari buat kek

      Delete
  25. rajinnya anak bujang...=)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak bujang kena tolong ummi...
      kalau x... ummi x nak masak...hahahha

      Delete
  26. kalau ada yg membantu macam nie , seronok .. kerja susah jadi senang .. walau masak x banyak kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ramai bantu...kejap je dah siap :)

      Delete
  27. amboi! sempat lagi buat pavlova & marie cis kek.. jealousnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma dihari ahad je sempat
      kalau hari kerja cuma sempat goreng sayur je..
      kadang2 cuma sempat masak nasi sahaja :)

      Delete
  28. salam kr,masakn sedap2 tu kak..pavlova zila x pernah buat lg :) entah bila la nk try nie..he hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pavlova tu senang je zila...cuba le buat :)

      Delete
  29. Sedanya pavlova tu...sempat akak masak semua tu...Respek lah !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari minggu aje yg sempat mcm ni...
      hari kerja masak nasi je le yg sempat :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...