Thursday, 13 September 2012

Jahitan dan Sulaman ..hobby yang ditinggalkan




Waktu kemas-kemas wardrobe hari tu...jumpa ni.
Uncang untuk isi selipar sewaktu pergi Mekah dulu.
Dah lama tak buat aktiviti menjahit dan menyulam ni.
Bila tengok...seronok le pulak.

Sekarang usahkan nak menjahit nak lipat baju pun tak sempat.
Tapi minat itu masih mendalam....waktu je takde.
Biasanya kalau buat sulaman suka buat bunga daisy sebab senang dan cepat.

Jumpa  cadar antik ni juga waktu kemas-kemas .
Cadar antik ni pun nak masuk blog juga tau...hahahah
Masih simpan walaupun dah lama(buat kenang-kenangan) . 
Ini pun jahit sendiri...jahit tangan sebab time ni tak de mesin jahit.
 Beli kain cotton ni kat Pakistani shop kat Bradford(20 tahun yang lalu)
Waktu  tu surirumah sepenuh masa...so sempat le buat aktiviti ni. 

jahitan tangan mokcik


cross stitch ni  akak buat waktu student lagi. Lamakan.
Sampai sekarang masih di gantung di dinding bilik Su Nor (adik bongsu akak).


Bilik Su Nor....dimana gambar cross stitch digantung.
Sampai sekarang anak-anak masih panggil bilik ni..bilik Su Nor.
Dulu waktu Adik Nor belum kahwin dan masih belajar di UIA..kalau datang rumah kami
selalu tidur kat bilik ni

Abang tengah pasang balik katil Su Nor ke bilik sebelah.
Sekarang bilik Su Nor dah jadi tempat simpan luggage dan barang-barang lain....stor lah tu namanya.

cross stitch ni pula disiapkan pada tahun 1995.




keep smiling :D
Home is where the heart is.


68 comments:

  1. Dh lama xbuat cross stitch. Seksa nk menyiapkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr pilot pun pandai buat cross stitch jugak ke?
      kalah le akak kalau macam ni dah le pandai menyanyi...hihi

      Delete
    2. Crossstitch jeee. Bknnye menenun lembaran sutera puunn. Suke jugak buat tekat tu lg la merindu nk siap.

      Apelah sgt seni menjahit nk dibandingkan dgn akak seorg ibu kpd 3 org anak ececehh

      Delete
    3. hebat...hebat orang muda...
      teruskan kerajinan itu...sebab xramai anak2 muda
      yg minat.
      ececehhh puji akak lah tu :D

      Delete
  2. Cantik la kak! Tabiklah akak pandai buat sulam menyulam & crosstitch bagai tu. Dah tu masih disimpan sampai sekarang, tak rosak pun. Rasa berharga sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sentimentalll value...hihi
      walaupun antik simpan juga :D

      Delete
  3. ...nampaknya kita punyai hobi yang sama di masa muda...ketika tekun membuatnya boleh lupa dunia...ada crosstitch yang tak sempat disiapkan masih dalam simpanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...boleh mengadap dia je kan...kalau boleh nak cepat siap sebab nak tengok hasilnya:D

      Delete
  4. cantik sgt!
    lya x berbakat dgn kerja mjahit&myulam ni..mmg xreti nk pgang jarum

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun bukannya berbakat sgt pun lya
      cuma minat je

      Delete
  5. Saya beljar buat cross stitch masa sek rendah. Suka buat bunga2 masa tu. Tp dah besar ni x pernah buat lg. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak waktu sekolah rendah suka mengait..memang syok

      Delete
  6. kakcik pun pernah 'terjebak' dengan jahit sulam pangkah ni... tapi taklah banyak yang kakcik hasilkan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least ada juga kan kak..
      boleh buat kenang2an

      Delete
  7. Subhanallah... memang cantik cross stitch yang KR buat tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kakni
      ala bukan bagus sgt pun, biasa2 je

      Delete
  8. Assalam kasih..dulu masa baru2 kawen dan lama pulak belum dapat anak masa tu..ni la kerja acik jahit crostich je keje..banayak jugak dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan buat kak...leka...sampai malam pun masih buat juga.

      Delete
  9. Haahhhh...disebalik tbir kasih redha rupenya seorang isteri dan ibu yg punya jari halus....pandai akk jahit beg karung tu, cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jari keras yg cuba di lembutkan...hahaha
      akak cuma buat yg simple2 je mas.

      Delete
  10. YA ALLAH kak.. jahit tangan??rajinnya..dan penyabar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang sudah tak rajin lagi yan...
      makin tua makin cepat masa berlalu...makin pendik 24jam tu rasanya.

      Delete
  11. Kadang2 hobi terpaksa dilupakan akibat sibuk tak tentu pasalkan kak. Saya la tu :-)

    Kalau akak teruskan hobi tu, ntah2 dah jadik tokey cadar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...sekarang akak dah tak jahit cadar dah hami.
      Ada kerja lain yg lebih menuntut kesabaran dan perhatian :D

      Delete
  12. Sarah dulun pun rajin gak jahit cadar, ler ninn bak kata sis laa.. lipat kain pun kdg2 t'lajak.

    BTW, molek lg nampok daybed tu. kalu nak jual kabo yerr. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. daybed tu sekarang akak letak dlm bilik solat..
      tempat jejaka2 tu "landing"lepas solat :D

      Delete
  13. ohh..sy dulu2 suka sgt jahit crosstitch, crochet, jahi2..buat unvcang syiling, pensel box. skrg? btul ckp akak..nak lipat baju pun mcm x sempat! hihihi. tp ni mcm try ber crochet semula. sakit2 jari ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah mula...memang leka kan.
      Tapi sekarang mcm x cukup masa je kan

      Delete
  14. Replies
    1. mungkin sebab di frame kan so tahan lama :)

      Delete
  15. Wah...rupa2nya akak ada bakat terpendam...cantik semua hasil kerja akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakat terpendam dan sekarang dah termendap...hihi

      Delete
  16. Cantiknye bilik su nor tu.....mst su nor rindu katil yg cntik itu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su Nor dah lupa kot bilik dia ni...hihi

      Delete
  17. org berjiwa seni je mampu buat sulam2 ni.kagum.kalo saya buat,sekuntum bunga tu mau 4 bulan baru siap kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga daisy tu senag je izi...kejap je dah siap
      akak mmg suka yg simple2 je :)

      Delete
  18. indah kan mengenangkan kenangan2 .. terutama bila ada barang yang membawa ke memori itu..
    dari blog NUR

    ReplyDelete
    Replies
    1. sentimental value :)
      thanks singgah disini nur

      Delete
  19. suka sulaman itu-cute
    bertuah su nor-sweet

    ReplyDelete
    Replies
    1. su nor dah x tidur kat bilik ni dah sekarang :)

      Delete
  20. ALin sampai penah pi belajar menjahit Kak Kasih...tp kekangan masa membataskan segalanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja pun balik dah malam...mmg x sempat kan

      Delete
  21. Dulu pon suka buat cross stitch jgk.. Yg tu je reti, crochet & knitting sgt tak pandai tp suka hasilnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat semua tu...cuma memang busy tak tentu arah je akak ni

      Delete
  22. pandainyerr akak menjahit, kalu bg kat nureen hahahha bleh gelak jerr sure x cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cuba tak tau nureen
      sure nureen pun punya jari2 yg kreatif juga :)

      Delete
  23. As salam akak kasih....ucu hari2 bukak blog akak tapi x sempat nk tinggal jejak@komen...
    hari mcm free sikitlah ucu nk tinggal komen sikit nehhh...
    semua yg akak buat kt atas tu cantik2 belaka...
    ucu pon tersgt suka buat c/stitch tapi sampai sekrang x pernah siap...selalu hangat2 taik ayam...hihihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ucu
      lama x dengar kabar ucu..
      thanks singgah disini *hugs*
      akak kalau buat c stitch nak cepat2 siap sebab
      nak tengok hasinya :)

      Delete
  24. kak kasih ni mesti tangan yg kreatif & berseni juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tangan nya keras cuma
      cuba dan terus mencuba
      sebab dah minat

      Delete
  25. Salam kak kasih redha:) cantiknya bag slipper tu:) saya kalau kain berkotak2 suka ajer:)dah tu cross stich pun sangat awesome:)cadar antik pun sangat cantikkkk:) kalau musim sejuk2 ni..duduk kat depan kat sofa di beranda dengan magazine dan secawan hot chocolate berselimut dgn cadar antique ni..syokknya:);)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun suka kain kotak2...klasik gitu.
      bestnya kalau boleh duduk santai2 macam tu kan..
      tambah2 kalau ada org yg tersayang kat sebelah :)

      Delete
  26. kalau mengemas, mesti terjumpa barang lama dan kenangan tu datang balik. Adei.. bundo pun banyak simpan brg antik termasuk kad2 masa cintan2 dulu dengan hasben yang semuanya dah lebih 30 tahun umurnya.
    Pandai you berkerastangan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerastangan ni memang dah jadi masa lalu..
      sekarang tiada hasilnya lagi.

      Delete
  27. Salam kak! Selamat Hari Raya. Hehehe! Dh lmbt, tp tetap nk wish:)

    Cantik keje menyulam akak,teringin nk belajar gak nih, nak sulam bunga kat baju kurung. Hihihi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      selamat hari raya juga bella
      selamat menyulam ye :)

      Delete
  28. crstch zila pun suka buat,mmg ltih bila nk habiskan lg2 klu wt pic yg besar2..he hhe tp klu dh siap mmg berbaloi kan kak..cantik jahitan akk kemas jew:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok bila dah siap...tengok hasil dia
      memang seronok

      Delete
  29. salam...lamanya tak dtg sini..kak kasih apa khabar? selamat hari raya ye walaupun dah last raya baru sempat ucapkan pd kak kasih sekeluarga...kak kasih sangat kreatif orangnya...pandai kerja2 tangan, pandai masak bla bla bla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya juga
      akak alhamdulillah baik2 saja.
      Aya apa kabar...dah lapa x dengar khabar

      Delete
  30. Assalamualaikum kasihredha,

    Kreatif dan rajin sungguh....cantik sangat cross stitch tu,nampak rumit sangat...Walaupun ia barang lama tapi tetap mahal pasai banyak kenangannya kan kasihredha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      kenangan tu yg mahal kan kak

      Delete
  31. cantiknya..rajin akak =)
    salam kenal..follower baru blog ini..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal
      thanks singgah di sini :)

      Delete
  32. samala kak...sya pun suka buat cross stich dan kait mengait...skrg menjahit jer rajin. yg lain tak buat dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least dapat le jahit baju juga kan
      akak meme doh x leh buat dah semua tu
      meme dok de maso

      Delete
  33. saya dulu masa jadi penggngur kejap mmg gila dengan cross stich ni.. tapi buatkan untuk kakak2 ye sebabnya masa tu saya bujang lagi.. mak pulak cakap bagi aje pada kakak hang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua kasi kakak?
      sayangnya....tp takpe
      kalau gi rumah kakak boleh tengok balik

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...