Monday, 17 September 2012

Jom ke Pasar

 Pagi semua nak ikut pergi beli makanan untuk breakfast di Sungai Sekamat, Kajang.
Lepas tu rombongan Cik Kiah  pergi Pasar Ulu Langat pula....nak beli daging fresh.
Sebelum beli daging.... adik nampak buah mata kucing ni dulu.

Ayam pencen kalau buat rendang sedap ni.
 Beli daging dengan abang ni
Abang ni siap kasi tips lagi macamana nak kasi pisau tajam.


 Geramnya tengok sayur sayur kampung ni...kalau kat kampung semua ni free aje.


yang putih tu rebung.

penjual sayur-sayuran kampung.

Bila tengok biskut-biskut ni...adik agak excited...macam tak pernah tengok biskut before...hihi
Tambah-tambah bila tengok biskut butang tu.

Akhirnya dia dapat apa yang dia nak.




Begini lah rupa paras biskut butang.
Waktu akak kecik pun dah ada biskut ni.

cantikkan.

biskut ikan :)

Beli durian ni juga kat tepi jalan.
Pagi-pagi lagi kami dah makan durian.
Isi dia memang sedap banget.


zoom in sikit :-)

jom kita breakfast  pula.


Balik dari pasar baru le kami breakfast...hujan renyai-renyai time tu.
Best ...sejuk...sambil minum kopi.


Nasi berlauk

dan nasi kerabu.

Lepas tu terus masuk dapur. Masak rendang dan kari daging.


Petang Humyra datang.
Humyra pun suka biskut butang ni.


Kat Ummi dan Abah Humyra hidang kari dan rendang,...makan dengan roti.

bila humyra dapat pensil warna.




keep smiling :D
dan bila Humyra dapat penyapu dan mop :-)




62 comments:

  1. Kena duk kg la kak.. baru dpt free hihihi.

    Sy nama2 sayur pun failed lg (eh sayur ok lg.. nama2 ikan.. tau 3 4jenis ikan jah) ehehehe.

    Sedapnya akok tu.. tp sy suka akok yang hangit.. kekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tau le...baru boleh kawin...hahahaha

      Delete
  2. Saya baru balik pasor. Satgi nak keluaq pi pasoraya pulaks. Selalunya pi hari Ahad tapi wiken ni Sabtu & Ahad outstation, makanya tolak ke hari ni la.

    Biskut butang tu sangat nostalgiaaa. Masa saya kecik dulu, saya selalu geget aisingnya saja, biskut bogel yg dinodai tu ku tinggalkan, kehkehkeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama...akak pun suka geget icing dia jer...kesian biskut tu kan...hihi

      Delete
  3. Saya tengah tunggu suami ajak pergi ke pasar ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi pasar berdua2an ye kak cik...so sweet

      Delete
  4. KA pown baru je buat rendang ayam pencen. Biskut butang feveret KA juga dolu2 hehehehe

    ReplyDelete
  5. biskut nostalgia tu..makan gula jek..yg biskutnye dibuang hehehe...

    ReplyDelete
  6. Assalam kasih..seronoknya kalau dapat apa yang diidamkan dipasarkan..acik kalau pasar tani suka pergi..kalau pasar ikan kurang suka..terima je apa yang en.suami beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali gi pasar seronok juga kak :)

      Delete
  7. dulu suka makan biskut butang tu kak.. tapi sekarang ank2 pula suka :)

    lama tak jumpa bikut dalam tin camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg adik excited tu
      selama ni dia cuma makan biskut yg dah di pack dlm plastik

      Delete
  8. Hehehee... gmbar last buat acik sara t'gelak. comey humyra pandai sapu sampah yerr.

    Biskut kapal terbang pedas tu ada dok? fav kte kecil2 dulu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perasan pulok biskut kapalterbang tu sara
      biskut tu pun sedap jugok kan

      Delete
  9. biskut butang?
    mengembalikan nostalgia waktu dulu2 arwah ayah suka belikan...skrg payah nak jumpa yee....sungguh sedap berlemak..

    satu lagi ..biskut marie..pun arwah suka belikan..sekarang menjadi kegemaran anak yg tengh....hehe cepatnya masa berlalu...

    ReplyDelete
  10. aduh Kasih... tak boleh lepak lama-lama kat sini Kasih... terliur-liur daku melihat segalanya... terutama durian yang enak banget tu...hu huhuuuu

    ReplyDelete
  11. Seronoknyer pergi pasar..... macam-2 ada terutama sayur kampung.... pas tu dapat macam-2 kuih tradisional..... rindu tetiba kampung halaman tercinta..... biskut lama yang tak dilupakan....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram je tengok sayur2 kampung tu
      rasa mcm nak masak mcm2

      Delete
  12. Sgt rindu pasar pekan ahad kat tg ipoh, pilah. Mata teruja melihat longgokan daging n keli salai ( bkn truja tgk isteri org ye haha ). Kat jkt ni xde org guna cili kering la. Frust xdpt buat nasik lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...kat sana x de cili kering
      waktu akak kat bandung dulu...angkut cili kering dari Msia.
      Daun kesum dan kacang bendi pun x de waktu tu...sekarang x tau le :)

      Delete
  13. biskut butang & ikan tu mmg evergreen kan..

    alaa comey nya humyra..

    ReplyDelete
  14. Akak, biskut butang tu saya hidangkan kat tetamu masa raya. Budak2 suka.

    ReplyDelete
  15. panjjang sungguh hayat biskut tu. Masa bundo kecik biskut tu dah ada dah. Bundo makan gulanya saja.. biskutnya sembunyi2 buang.

    tengok sayur kampung tu nampak pisang muda. Teringatnya nak masak pisang muda masak lomak cili api.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kak
      saya pun suka icing dia je

      Delete
  16. Hi, blog walking and join yr site.

    ReplyDelete
  17. Salam k.kasih...bestnya g pasar tani tgk sayur2 kampung tu.rajinnya anak bujang tu ngikut ke pasar ya..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali kena le bawak
      biar dia ada pengalaman :)

      Delete
  18. Assalamualaikum Kasih..

    Lama sungguh la kakya tak datang, sekali datang tejah bebera n3 sekali. Dari perjalanan ke Melaka, beraya di rumah mama long, along berangkat balik Egypt , tengok juga hasil kraftangan kasih yang masih di simpan sejak sekolah.

    Ikut kasih Pegi pasar juga, geram tengok Jantung pisang.. Sayur2 kampung yang segar, sarapan2 yang sungguh menyelerakan.. Beautiful Life indeed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      thanks singgah disini
      jommmm ikut saya gi pasar

      Delete
  19. Saya suka pergi pasar, especially kalau yang banyak jual barangan/sayuran kampung. Kadang kala bukannya beli sangat tapi seronok tengok...

    ReplyDelete
  20. apa beza ayam pencen dgn ayam biasa kak? seronok la pergi pasar...mcm2 ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam pencen liat sikit
      sesuai masak rendang sebab x mudah hancur

      Delete
  21. Rajin anak teruna akak ikut ke pasar. Ni bila dah besar nanti...tak kekok nak beli barang kat pasar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least dia ada experience di pasar basah.
      Kalau tak dia cuma tahu pasar di supermarket je :)

      Delete
  22. Kak Kasih...rindu nagn kak kasih.

    Alin pun suka biskut butang..best..makan icing dia jek..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss you too
      icing dia yg jadi pujaan

      Delete
  23. masa akak dulu akak panggil biskut bunga...
    oh humyraa....awat rambut camtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biskut bunga ye...hihi
      humyra sibuk melukis tak sempat sikat rambut

      Delete
  24. zaman budak2 dulu pon QH suka jugak biskut butang tu..50sen dh dpt byk dh...

    QH pon suka jugak pegi ke pasar2 yg mcm ni...sayur2nye lg fresh n segar2..pstu sayur2nye gemuk2 berbanding kt pasarayakan kak...

    ReplyDelete
  25. bestnya,,
    makanan pun best2,,jantung pisang dah lama x makan kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok bila tgok sayur kampung ni kan

      Delete
  26. Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,
    Slmt hari raya, maaf zahir dan batin Kak Kasih, tak terlambat kot ya, dah habis syawal kita baru nak sampai....

    Lama betul tak nampak biskut bintang saya, masa kecik2 dulu, arwah ibu selalu beli, ingatkan sekarang ni dah takda lagi dah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      maaf zahir batin juga ye
      masih ada biskut ni...cuma jarang jumpa je kan.
      Ada juga yg buat doorgift

      Delete
  27. rajinnya Humayra..macam anak dara saya si HUsna:)

    ReplyDelete
  28. rajinnya humyra..nt besar2 boleh main masak2 plak yer.biskut butang tu dulu masa kecik2 rm0.10 dapat 10 ketul hehe.sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang pun humyra dah pandai main masak2 :)

      Delete
  29. Jauh pulak rumah..kalau dekat boleh tumpang bekfes

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi
      nak suruh akak belanja dulu ...boleh?

      Delete
    2. Insyaallah no hal..hebahkanlah bila nak ke keramat tu...

      Delete
  30. seronok ke pasar sbnarnyer..mcm2 ade kan.. & seronok gak tgk orang2 y sibuk dgn urusan masing2.. ayam pencen..lya mmg x pnh beli..tp pnh makan..mcm liat je kan isi dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai unk buat rendang...sebab x mudah hancur

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...