Monday, 24 September 2012

Makan-Makan dan Kisah Boots


Salam semua...
Rendang + Nasi Impit + Kuah Kacang + Satay

Biasanya akak suka buat rendang daging banyak-banyak dan simpan dalam freezer. Kalau nak makan ,tinggal masukkan dalam microwave je. My favourite ...makan rendang dengan kuah kacang plus nasi impit....ohhh heaven nya. 


Biasanya beli satay semata-mana nak kan nasi impit dan kuahnya aje.  Satay biasanya simpan. Kalau teringin baru makan.

Semalam mama long dan Ayah long datang  nak jumpa Tokmi.
Hidang satay dan nasi kukus + ayam goreng. 
Mama Long dan Ayah Long makan sikit jer
sebab diaorang dah makan before.


 Ayah long (Abang Wan) bawa cempedak.
Aduhaiii bestnya...
Thanks.

Lepas tu kami continue makan colek mangga muda  pulak.
Makan dengan kicap + gula + cili


Stop cerita pasal makan-makan....cerita lain pulak....

Setiap pagi sebelum mandi...akak suka duduk ditingkap bilik dan berangan....kalau le setiap hari adalah hari Ahad....bahagianyaaa kannnn.
Sometimes I question myself....do i really need a break?  How long will be the break ? 
A week or two? 
Ofcourse le mokcik you need a rest...you're not  superwoman hokeyyy.......hihi 
Yessssss i suka  saranan di atas...i love to pamper myself ( ce ce cehh)....but i've no time for my self...kesian kan.
Kalau tak kesian pong...just tunjuk wajah kesian pun takpe...hahaha




Awal-awal kerja dulu...jarang sangat ambik cuti.
Kerja dan kerja ajer...asyik fikirkan orang dan tak fikir diri sendiri.
bestnya kalau dapat berehat2 di tempat macam ni kan.
Gambar share dari FB.

Sekarang timenya mokcik nak rehat2 sikit...
Nanti kalau dah tua (sebab sekarang masih muda okeyyy muhahahaha) susah le pulak nak jenjalan kan kan.

ini waktu jenjalan di Tokyo dulu tu
ketika ini kami tengah seronok dapat boots baru ...hahaha
Gini le rupanya org Malaya yg kesejukan.
Di sebabkan kesejukan yang melampau, kami terpaksa le membeli boots ni...sambil menyanyi lagu...kernaaa terpaksa dalam hati(sebab tak pasal2 kena keluarkan duit...dah le dompet makin nipis...haiyaaa)
Kasut ni sangat le best pakai sebab kat dalam nya ada bulu gituuu.

Muka ala2 ultraman lah pulak

Idok le mokcik beli boots koning kat atas shelf itu...glemer sesangat  lak pulok.
Mokcik beli yang warna kecoklat2an ajer
Tapi berbaloiiii sangat beli sampai sekarang pun masih boleh guna...tak kan mokcik nak pakai waktu gi kerja...kannnn...overr tauu.

Dah 3 negara ( Jepun, Turki dan Korea.) mokcik pergi..mokcik pakai boots ni .
Kira berjasa lah jugok boots ni kan.
InsyaAllah nanti nak pakai kasut ni lagi.
Tak kasi???
Tak kira I nak pakai jugok.



keep smiling :D
my dream

angan-angan...usaha dan doa :D






99 comments:

  1. kenapa mesti ada colek dgn mangga muda kat sini. geramnnya tgk. teringin plak nak makan. tapi orang kedah panggil garam belacan bukan colek hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? hihi...akak panggil colek :D

      Delete
  2. Kalau nak take time off pun xsemestinya kena travel jauh utk cuti. Duduk uma seminggu pun jd la. Dulu saye keje KL amek cuti raye 2 minggu. Haha kalah colleagues anak 3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...
      lepak kat rumah sambil masak-masak..gardening
      pastu lepak2 depan tv...baring2...ohhh sungguh bestnya.
      Tapi akak ni bukan senang nak cuti
      kalau cuti mesti fikir nak travel...hahaha

      Delete
  3. Saya pun teringin sangat nak mencutikan diri sendiri... Pergi jauh2 bawa hati...

    Tapiiii.... Angan2 je la.... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun selalu bermula dengan angan2 mat jenin saya kak...
      tp dlm angan saya berdoa dan berharap semoga Allah melaksanakan impian mak jenin saya :)

      Delete
  4. Anak akak dah besar2, kalau pencen awal pun dah ok. Tapi kang duk rumah, bohsan pulak.

    Mesti mahal boot tu sbb beli kat shopping complex :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de sapa nak ganti akak...
      sungguh mengharap agar anak akak cepat2 lulus
      dapat le akak pencen.

      Delete
  5. assalam kasih..acik pun sama..suka sangat makan nasi impit+kuah kacang dan rendang.kalau tak de kuah kacang ngan rendang pun jadik..sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      bestkan kak
      kalau mertua saya buat especially raya
      berkali2 saya makan :)

      Delete
  6. i pun rasa gitu..klulah setiap hari adalah hari ahad..
    santai2lah..ada masa nak golek lama atas katil..

    dulu dgt rajin x nak cuti..
    skrg pantang ada cuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan lepak2 kat atas katil
      sambil tengok tv
      bermalas2an sesekali :)

      Delete
  7. berguna kan akak boots tu, beli sekali, boleh guna berkali2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat berguna
      sekarang pun tengah guna ni :)


      Delete
  8. cantik boots tu. kan jepun size utk kaki besar susah betul nk dpt. huhu.. ada beberapa kedai je yg jual size lebih 7. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu tu akak kebetulan jumpa kedai croc di Odaiba
      so terus beli :)

      Delete
  9. bestnyer tengok buah cempedak tu...........
    Tenangkan fikiran setelah penat bekerja..... cadangan yang baik tu akakk... doakan akak pergi ke tempat akak impikan... amin...
    boots tu mmg cantik...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks doanya :)
      balik msia nanti makan cempedak puas2 ye
      bila nak balik?

      Delete
  10. bestnya dpt ke luar negara..waniey x pernah lagi sampai ke negeri yg sejuk-sejuk gitu...bilalah agaknya nak sampai sana..?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah suatu hari nanti sampai

      Delete
  11. kena pg holiday ni kak.semoga angan2 akak tercapai.kadang2 rasa nk rehat kan.rasa penat sgt keje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penatttt sangggaaaatttt
      memang perlu rehat panjang sikit :)

      Delete
  12. selera kita sama lah kak, KA pown mmeg suka makan satay+ nasi himpit+ rendang, satu kemestian hehehe

    ReplyDelete
  13. akak saya suka boots kuning yang glamer tu tapi segan nak pakai hehehhe
    bestnya kak dapat jalan2 tenangkan fikiran kat luar negara.. saya ni yang dalam negara pun belum mampu lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah suatu hari nanti dapat le berjalan.
      Waktu anak akak kecik2 dulupun
      akak jarang berjalan.

      Delete
  14. kak, share la recipe rendang, menarik la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa akak ada dah share resepi
      tp akak pun x sure
      nanti kalau ada masa InsyaAllah akak kasi resepi

      Delete
  15. Like i always bebel (time letih cungak2 menyediakan keperluan seisi keluarga) "aishhh bl laa ibu ni nak dpt cuti, ibu ni bkn robot. ada gak laa time ibu letih.. susah2 sgt ibu pg jer laa cuti sorang2". tp itu dimulut jer pun, dpt peluang pg cuti tetap gok heret sume org. kekekehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi
      memang kalau letih...semua boleh keluar dari mulut ni kan.
      Dulu waktu anak2 kecik...akak tak pernah tinggalkan diaorang
      hangkut le kehulu kehilir.
      Tapi skrg mereka semua dah besar dan sporting..boleh dah ditinggal2...hihi

      Delete
  16. Salam kak kasih redha..ni testing ni..few times tinggal komen tak ada pulak;) sedapnyaaaa sate and cantiknya boots,and bestnyer berangan and syioknya nak pi jenjalan kannnn;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh tak masuk pun komen2 tu...sedihnya.
      Alhamdulillah this time ok...tq ye
      time jenjalan sentiasa syokkk sebab memang hobby kami berjalan :)

      Delete
  17. NANTI KALAU BUI G KOREA BUI PINJAM BOOTS TU YER..HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2...tp boots ni dah buruk...hahahha

      Delete
  18. Thn biler g Tokyo tu???
    Next time roger2 la ai k

    Omg buat cempedakkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. thn 2010 kami kesana
      tak tahu bila le akan sampai lagi ke sana

      Delete
  19. biasa kalo nk ke tmpat sejuk @oversea ok la pakai boots kan. lya x pnh ada & beli pon.. yela..nk beli nk pkai ke mana kan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena gi tempat yg sejuk le baru sesuaikan :)

      Delete
  20. salam kak,
    tgk cempedak sedappnyaaa..:).boots cantik tu kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam zila
      akak suka sangat cempedak
      suami akak pula tak suka
      tp dia ada tanam cempedak unk akak...hahahha

      Delete
  21. Comeiii bergaya ngan boots tu...nampak muda 10 tahun kak

    ReplyDelete
  22. waa..banyak dah koleksi keluar negara.akk baru beberapa negara aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak le banyak benar
      thanks singgah di sini ye :)

      Delete
  23. slm Kak...semua menu yg akak tayang tu QH suka...nyum2..

    akak npe muka blurrrr...teringin la nk tgk orgnye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orangnya dah tak berapa muda lagi
      diblurkan agar kerut dimuka x nampak...hihi

      Delete
  24. Salam K.Kasih..atie pon suka mkn sate gak...tp biasanya beli jer (^_^)

    Ada gak berjasa kasut tu ya...3 negara dah direntasinya..mmg berbaloi membeli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berbaloi atie
      akak pun selalu beli je satay tu

      Delete
  25. Sate sekarang secucuk 50 sen. Tak macam dulu2.. murah dan banyak isi. Kita duduk dekat dengan kajang tapi selalu makan sate bangi je sebab malas nak ke kajang semata-mata nak beli sate kajang hehe.

    Bulatnya cempedak tu. Goreng memang mantop. Tapi cempedak ni baunya semerbak sampai penuh satu rumah. Sebab tu kalau ada cempedak ke, durian ke kita letak je kat belakang dapo.

    Kita selalu pikir yang kita ni kerja berpeluh-peluh setiap hari takkan takde apa
    untuk diri sendiri. Sesekali nak juga enjoy enjoy kan. Pergi le melancong. U deserve it. Tengok kat sidebar tu pun dah bederet-deret tempat yang u dah pegi. Kita pun nak pegi bejalan cuci mata dan perabihkan duit gak ni haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommmmm bundo kita jenjalan sama2 :)

      Delete
  26. tengok tu boots pun dah gi berjalan 3 negara.. saya ni pun tak sampai lagik..kekekkeke...

    kakk..i pun suka makan nasi impit, kuah kacang & rendang...sep 5!!!:)

    ReplyDelete
  27. salam perkenalan..
    http://lovelyberryintheblog.blogspot.com/2012/09/gambar-kutu-tepung.html?showComment=1348546302204#c4348408736570145552

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah sini ye
      InsyaAllah nanti akan berkunjung ke blog Lovely juga :)

      Delete
  28. sedap tu..sya suka jgk mkn nasi impit kuah kcg n rndang..terliur male2 nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan
      mok kak suko make sate Jabi :)

      Delete
  29. nani dah sampai tokyo..tapi stay dalam airport je sebab nak ke hokkaido pulak. tapi rupanya hokkaido lagi sejuk...masa tu suhu di tokyo baru 12 darjah celcius, tapi di hokkaido boleh sampai -12 darjah...adoi...nak beku je rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu akak ke tokyo tu suhu 5 darjah celcius
      sejukkkkkkk sgt2

      Delete
  30. sebenarnya saya pun simpan angan2 nak bercuti..bestnya kan...

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. loni jah baru nok jale
      dulu dok leh jale sebab anok kecik2 lagi :)

      Delete
  32. Salam Kasihredha.. lamanya saya tidak kemari.. hehehe.. byk bercerita pasal makan ya, tapi cerita pasal mangga colek tu yg tak boleh tahan.. meleleh air lior saya hehehehe...
    betollah mokcik, take a break, gi jenjalan sementara masih muda.. jgn nanti dah sakit kaki sakit sana sini baru teringin nak kemana2, nanti nyesal tak sudah.. hahaha
    cantiklah boot bulu2 tu.. saya tak pernah pakai kasut boot.. dulu2 teringin jugak nak pakai tapi rasa mcm jakun plak bila pakai rasa mcm janggal jek, padahal cantik apa kalau kena dgn pakaian yang kita pakai kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSALAM
      waktu ni le nak jalan2 kan
      kalau dah sakit kaki nanti dah susah dah

      Delete
  33. ada lagi tak rendang tu...??? boleh singgah nak beraya nanti...

    boots saya pon dah lebih 10 tahun.. baloi beli & pakai.. bila la dapat pakai boots lagi ni hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rendang dah habis
      tp boleh buat lagi :)
      jommmmm jenjalan

      Delete
  34. bestnyer Kak kasih pi Tokyo...cantik boot tu..leh pinjam...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2
      tapi dah buruk le alin...hihi

      Delete
  35. ahkak cayang...ni mesti nak travel mana2 duk citer pasal boot hehehe.
    ke mana pas ni kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...traveller mcm leez sure faham kannnn
      nanti akak cerita...tunggguuuuu

      Delete
  36. Sedapnya tengok gambar satay tu, lama tak jamah. Bilala agaknya nak boleh tengok wajah di sebalik topeng ultraman tu....huhuhu

    ReplyDelete
  37. Kak kasih patik pun winduii sesangat umfhh tahan mulut dr ternganga tgk menu best! Boots tu cntik i very loike

    ReplyDelete
    Replies
    1. missss you toooo
      boots buruk ni dah banyak jasa pd akak...hihi

      Delete
  38. salam kak.. lama saya tak bersiaran kan.. rindu gitu..

    haa memang kelas boot akak tu, dapat pula kalo amik yg kuning tu, tabik spring saya kat akak he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi
      tak jadilah nak tabik spring kan...sebab akak x beli yg kuning tu :)

      Delete
  39. lama sudah tak ke japan.. syiokk kat sana kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok cuma time tu sejukkkk sangattt

      Delete
  40. Salam kenal ...ala tak tahan tengok nasi impit tu..teringat nasi impit mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga
      thanks sudi singgah di sini
      nasi impit mak sisR sure terbaik kan

      Delete
  41. KR, saya pun lagi lah nak verangan sbb over the sea langsung tak pernah jejak kaki lagi... over the ocean pun belum... hu hu hu... ni dah dkt ujung tahun, x lama lg cuti sekolah, bolah lah KR break...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali cuti mmg menyeronokkan :)

      Delete
  42. Salam ziarah... Sedapnya sate tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal
      thanks sudi singgah disini :)

      Delete
  43. Akak pi bercuti tak balik2 lagi kaa? Rindu wehhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah balik dahhhh
      rinduuuu dinasss juge :)

      Delete
  44. sesekali diri sendiri perlu dimanjakan jugak kan kak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang perlu
      sebab diri sendiri ni
      mmg jarang dimanjakan :)

      Delete
  45. salam kasihredha...naper komen nekcik hilang di jalanan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hilang ke....kenapa yek?
      Hari tu ada juga blogger lain yg beritahu Hal yg sama....sedihnya.
      Saya dah check di spam pun x de

      Delete
    2. Hilang ke....kenapa yek?
      Hari tu ada juga blogger lain yg beritahu Hal yg sama....sedihnya.
      Saya dah check di spam pun x de

      Delete
  46. Wow, how many trips do you take a year? I wish I had enough money to travel around the world and see their cultures.

    Nisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. normally i'll try to make it twice per year...spent time with my hubby and family.
      i really hope one day you can travel around the world...dream it...wish it...do it :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...