Saturday, 8 September 2012

Melaka Kami Datang Lagi



Kalau suami ajak beraya ke Melaka...sure tak tolak punya....sebab sambil menyelam sambil minum air. Suka sangat dengan Melaka..tak tau kenapa. Mungkin Bangunan merah(Stadthuys) ni, atau souvenirnya (issshhhh) atau  ikan  bakarnya(hihi)? 

Setiap kali ke Melaka, mesti ambil gambar bangunan merah ni....tapi tak pernah buat entry pasal Melaka before....banyak gambar kat Bangunan Merah ni...dari anak-anak kecil sampai le anak-anak dah besar.


Melaka penuh dengan pelancong dalam dan luar negeri.
Kalau ke Melaka suka tengok kraftangan dan souvenirnya.Comel-comel.
Tapi kali ni tak beli pun...turun pun tak sebab cuaca panas agak luar biasa.
Ambik gambar pun dari dalam kereta je.

 Kami singgah di Dataran Pahlawan ni....shopping-shopping sikit.
Ambik gambar kat sini...sebab tengok pelancong dari luar pun ambik...akak pun teringin lah jugok nak ambik.

 Ingin mencari jacket..sebab mood bercuti sudah mari.
Tapi heran betul le...semua jacket2 ni kecik ...semua tak muat....uwaaaaa.
Sadarr lah wahai mokcik....mokcik yg kena kecikkan badan yerrr *kejam*


A Famosa

Pemandangan di sekitar Dataran Pahlawan.

Beca Melaka :)

Pelancong mengelilingi bandar Melaka.
Kalau nak naik boat atas jalan raya...kenalah datang ke Melaka :D

 Kami tinggal di Hotel Mahkota.
Ada yang frust menonggeng tak sempat nak swimming kat sini.




 Bilik anak-anak.
Orang lain baru je nak tinjau-tinjau tapi harimau malaya dah Zzzzzzz dah...sempat-sempat je.




view dari balconi hotel

Malam tu walaupun kami dah agak kenyang setelah beraya dibeberapa buah rumah...tapi nak juga pergi makan di Umbai .
Bila sampai di sini perut jadi lapar balik.
Tak order ikan bakar pun.Kami order masakan lain.

 ketam black pepper...sungguh sedap.

 Ikan siakap masak 3 rasa...pun sedap.


 udang goreng kicap....pun sedap.
Semua sedap...yang mana yang tak sedapnya mokcik?


 ceng...ceng...ceng....yang ini akak paling suka....sotong celup tepung.
Garing di luar...lembut di dalam....sedap banget.


 kangkung goreng belacan biasa-biasa saja.

Cukup berpuashati dengan makan malam kami.
Bila teringat sotong celup tepung tu...macam nak terjah je ke Umbai lagi.

 boat nelayan.

 Banyak kedai tak buka lagi sebenarya...sebab masih raya lagi.
Kami tak tau nak pilih gerai nombor berapa...main hentam je le. Nasib baik ok.

 suasana  malam di Umbai.

 belacan ketul

 belacan keping

 cencalok


 Anak-anak dan suami....sembahyang Jumaat di Masjid Selat Melaka ni.

cantik

 si burung tengah berfikir untuk menyeberang selat. Tak payah susah-susah...tumpang je Mr Pilot yang suka menyanyi tu :)



keep smiling :D
sempat snap gambar orang jogging di perkuburan China 
(Melaka)





54 comments:

  1. Seronoklah tengok gambaq2 Melaka kat entri akak nih. Besaqnya belacan ketoi tu, mak aih! Cantik masjid Selat Melaka tu, I like.

    Tapi kejam laaaa snap gambaq makanan2 sedap tu dekat2...huwaaaaaaaaahhhhhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masjid Selat Melaka tu macam masih baru je (tak pasti)...akak yakin kalau malam sure tambah cantik :)

      Delete
  2. lamanya tak ke melaka, adalah 2 tahun heheee...
    mas pun suka pegi situ, puas berjalan mcm2 tmpt menarik ada kt situ lepas tu bersih susah nk cari sampah bersepah kt tepi jalan...tp kan mas tak pernah lg mkn kt umbai huhuhu sedap ek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu akak makan hari tu ok ...kadang2 bergantung pada tukang masak juga kan :)

      Delete
  3. first time tengok bot beroda tu..
    rasa macam nak terjah juga sebab nak merasa naik bot atas jalan hi hi..

    ReplyDelete
  4. Keistimewaan bandar Melaka...... terutama bab seafoodnya....
    yum yummy...
    terasa hendak makan terussssss..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 akak pernah makan ayam golek di melaka...pun sedap juga tp dah x ingat kat mana.

      Delete
  5. MASYALLAH.. cantiknya masjid tu kak.. saya lak kalau ke melaka ni suka masjid2 tua.. menarik sangat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat melaka mmg byk masjid lama..suka tgok senibinanya

      Delete
  6. Melaka memang best kak. Tenang jer. Takde traffic jammed, takde pikir nak rushing2 ... Dan paling best di Melaka ni.... jeng, jeng, jeng ... sebab ada SAYA :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ye...hihi
      nanti nak ke rumah hami boleh?

      Delete
  7. teringin nak naik bot tu akak.. beca pn cantik2 :)


    *** terima kasih atas doa akak ye :)

    ReplyDelete
  8. Saya pun suka gak ke melaka nih...macam macam ada. Tak jemu berjalan ke melaka

    ReplyDelete
  9. Hahahahahahahahahaha

    A tribute for me ke perenggan terakhir tu? Hahahaha

    Sgt clever thn lepas dgn mak pegi kat area bgnan stadhuys tu utk carik ikan bakar. Carik smp xdpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ye...untuk mr pilot yg suka memnyanyi..hihi
      burung tu nak tumpang naik flight :D

      Kat Stadthuys tu ada ikan bakar ke?

      Delete
  10. Salam Kasihredha

    Wahhh...lauk2 tu semuanya mengancam giler...walaupun sinonim ngan negeri Melaka tapi banyak lagi tempat yang masih belum sampai lagi contohnya Masjid Selat tu kat area mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid Selat Melaka ni berdekatan dengan hotel yg saya tinggal...di belakang Hotel Mahkota :D

      Delete
  11. Mood bcuti sya pn ada..xpenah xdok..nk ikott bleh?

    ReplyDelete
  12. bestnya dapat makan2 seafood.semuanya lauk yg mengancam jiwa.sedapnya sotong celop tepung.huhuhu.terus teringin tgk pic akak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikan celup tepung x leh lawan di terengganu kan izi :)

      Delete
  13. Anak Jati melaka...segalanya ada di melaka..indukan melaka walau br seminggu balik arab saudi...warghhhhh

    ReplyDelete
  14. Saya suka gak melaka.
    Baru 2x pergi.

    Gi kali ke2 sbb cari harta karun.. berlari2 dlm mall tu.. ntah kat mana sesat huhhuhuhu.

    Nanti nak gi lg.
    Ikan bakar kat sana mmg sodap2 ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok kedai juga le
      kalau tukang masak dia ok...ok le masakannya

      Delete
  15. Kita pun suka ke Melaka... negerinya kecil, cute... bentuk tangga dan rumahnya unik,makanannya sedap2, tinggalan sejarahnya pun menarik mata memandang...!

    ReplyDelete
  16. saya pun suka jalan2 melaka tapi tak de peluang aje, last sekali pergi... hmmm.... berapa tahun yang lalu entah.... seronok ek jalan2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya selalu ke melaka sebab saudara suami ramai kat melaka :)

      Delete
  17. I pun suka pergi melaka kak! sbb nk pergi umbai nk mkn ikan bakar. sama ler kita kak, suka sgt mkn sotong celup tepung...menu wajib tu!

    ReplyDelete
  18. assalam kasih..acik pun suka pi melaka..sebulan sekali dah tentu..tapi tak pernah pi umbai tempat makan2 tu,,makan asam pedas nak ayam penyet je selalu nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. asam pedas melaka memang specialkan kak

      Delete
  19. Satu lepas kakcik dan keluarga pun pusing-pusing kat Melaka. Saja jalan2 dan tunjuk2 satu dua tempat bersejarah kat anak2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pulak ziarah saudara mara belah husband (beraya)...sambil beraya sambil jalan2 cari makan :)

      Delete
  20. melaka mmg best, specially ikan bakar nyer hehehe

    ReplyDelete
  21. akak....cantik nye snappy2 akak...pandai akak tembak2..

    wowowo terkebil2 nengok ketam black pepper tu...terasa mcm dalam pinggan saya jek..uhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak main tembak je dik..
      bukan pandai sgt pun

      Delete
  22. Gambar-gambar kat sini pun awesome..sangat!

    Melaka dah di-short-list kan sebagai destinasi cuti saya nanti..tertarik dgn keunikan melaka..similar to penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. similar mungkin sebab kedua2nya negeri selat dulunya :)
      thanks singgah sini :)

      Delete
  23. salam syg kak
    kita pun sama,x pernah rasa jemu ke melaka..tempatnya indah..mkanan pun sedapp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam syg juga
      suasananya berbeza dgn KL

      Delete
  24. sedap blako ni kak! nok jgk! minggu depan nk gi sana. nk make blako hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat menikmati...gi jale ko gi kerjo?

      Delete
  25. nyesal bukak..nyesal bukak blog akak time ni..lapar terus..tgk ketam black pepper tu..uwaaa..uwaa....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka gi melaka sebab seafood ni le maya...bestkan

      Delete
  26. pengalaman kami pergi masa raya cina haritu cukup merimaskan..ramainya umat manusia bercuti di Melaka..

    tapi rasa macam nak pergi lagi..tapi tak nak makan kat kedai ikan bakar Parameswara dekat Umbai tu, nak try di Crystal Bay pula..orang kata situ pon sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau time public holiday memang le rimas kan
      dah le Melaka fanazzz

      akak hari tu x makan di parameswara pun sebab masih tutup...main hentam je ...tp kebetulan ok juga

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...