Sunday, 14 October 2012

Berehat setelah Bercuti

 Salam semua...Back to normal life..setelah cuti panjang hari tu.
Sebelum masuk kerja balik sempat le duduk rumah 2 hari.
Home sweet home.
Heaven!
Semua nak buat....nak masak....nak belai puteh si meow2....nak jengok bunga.. .nak say hello to my guppies...nak gi mkn2 dgn tokmi dan adik....aggghhh banyaknya benda nak buat.


gambar di culik dari google

Mula2 gi membelai wajah.
Buang karat2 di muka...bestnya bila muka dibersihkan dengan berbagai krim-kriman,,,semerbak  wangian segar buah-buahan....nyaman ...relax dan syokk tidur....krohhhhhhh...krohhhhh


ruangan menunggu.

Waktu tengah menunggu untuk facial tu sempat le baca sikit novel baru beli ni...terpengaruh dengan cerita Adam dan Hawa lah ni. Terus terang jarang tengok drama melayu...tapi bila Adik Nor cakap best baru le nak tengok...hihi. Best cerita ni suka tengok Pakcik Aeron Aziz tu berlakon.


Sempat masak dendeng daging ni.
Dendeng ni bukan dendeng Minang.
Resepi dapat waktu gi Europe hari tu.
Dapat resepi dari seorang kakak. Thanks Kak Arbi :D


 best friend :D
Tokmi & Adik


Kena le bawa keluar orang yang di tinggalkan selama 12 hari ni.
Bawa minum2 kopi sambil makan donuts.

kopi & donuts

 malam teringin pula nak makan ala mamak2 gitu
mee goreng mamakkk satuuuu...
ini untuk abah.
Adik pun makan mee mamak juga.

ini ummi yg punya :D
Akak suka makan kat kedai Mamak ni sebab rotinya lembut dan garing di luar....sedap!
Untuk Tokmi tapaw saja sebab tokmi dah tak larat nak keluar.



Sempat juga tengok pokok bunga dan pokok cili dah kering kontang ni.....Adik tak sirammmmm....uwaaaa.

Pokok cili ini mungkin masih boleh di selamatkan.


tapi kalau yang ini??


Bila tanya kenapa adik tak siram?
Jawapannya .....
Ummi cuma pesan suruh kasi makan ikan dan Puteh saja tapi tak de pun suruh siram bunga....uhuk uhuk
Adik ohhhh Adikkk





Keep smiling :D
Autumn di Prague




65 comments:

  1. Bestnya kak kasih pegi bercuti..hehe..salam perkenalan..1st time komen..dah lama jd silent reader blog sis..suke sgt tgk life sis..relax n tenang jer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal...thanks sudi Baca blog Akak ni.
      Life Akak sama je dgn org lain sebenarnya...ada time kelam kabut juga esp.waktu kerja...tapi Akak tak nak tulis le yg kelam kabut tu Kat sini...hihi

      Delete
  2. assalammualaikum kak kasih,
    syoknya rehat dan manjakan diri..sy dh ketinggalan byk citer nih..hurm nk baca lagi..winduuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam anitaare
      Lamanya sepi tanpa berita...rinduuu Sgt.

      Delete
  3. Samalah macam orang2 kat rumah ni, kalau suruh buat satu benda, benda itu aje lah yg dibuatnya. Yang tak disuruh, tak buat, hehehe.
    Lepas pergi bercuti panjang over the seas, memang seronok rehat a few more days at home sweet home kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh nak Kat rumah je...malas dah nak kerja.
      Kat rumah rasa tenang je...dpt bergolek2 atas katil sambil baca novel
      Atau tengok tv...*mood malas kerja ni hihi!*

      Delete
  4. akak pun dah berjangkit tengok adam dan hawa,pak cik di rumah ni kata:tekunnya....kuang2x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cepat jumpa doktor ye kak...takut bjangkit lebih teruk Nanti...hihi

      Delete
  5. setelah meninggalkan rumah beberapa hari, tentu sekali bnyk perkara yg perlu dibereskan selepas itu..
    moga Dia permudahkn urusan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyakkkk sgtttt kerja
      Esp kain baju yg nak Kena basuh Dan lipat

      Delete
  6. woww..sedapnya bersantai2...nape tinggai sayaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom le facial sama2
      Pastu boleh duduk makan2

      Delete
  7. wahhh syoknya kak kasih..dah pergi bercuti happy2, balik dapat berehat rehat pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat dapat berehat Kat rumah mesti le best kan aya
      Yg tak Bestnya bila kerja...huhu

      Delete
  8. sedapnye tgk daging dendeng tuh!..makan dgn nasi panas2 mesti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepinya Akak dpt dari seorang kakak waktu gi Europe Hari tu :)

      Delete
  9. Replies
    1. Akak pun jarang facial ni sebab x de maasa...Kalau cuti baru dpt buat :)

      Delete
  10. hehe...jawapan adik sama mcm jawapan anak2 saya..."mama suruh buat yg ni je..tak suruh buat yg tu pun"....hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bab kerja Memang buat yg di suruh je,
      Tp klau tgok tv takde pulak cakap mcm tu...hihi

      Delete
  11. Best kan pakcik aaron tu blakon..hehe..kelakar alasan adik tu..hehehehe..cntknye pukuk d musim autumn..bla la dpt pegi ni..angan2..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...
      semoga chalk dpt pergi jugop :)


      Delete
  12. Seronoknya dibelai manja gitu, fewit! Dendeng daging tu nampak mengancam okeh, slurrrppp!

    Pokok2 tu masih boleh diselamatkan lagi tak? Tapi kalau dah lama sangat tak disiram, alamatnya..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab fewitt niyg tak tahan ni...ingat n3 jambu Hari tu hihi
      Pokok cili nampaknya Dapat diselamatkan setakat ni...tp pokok
      Bunga tu dah di sahkan meninggal dunia :(

      Delete
  13. cuti....bercuti memang seronok kan akak..... gambar yg paling bawah memang cantik sangat.......
    selamat beristirehat.....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cuti mmg best je lah kan
      Tp time nak mula kerja balik tu yg malas tu

      Delete
  14. assalam kasih..sabo je la he he..nanti kalau tak dapat diselamatkan kena la cari pokok yang baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak
      Pokok cili Masih dpt diselamatkan
      Tp Pokok bunga x dpt diselamatkan lagi

      Delete
  15. Bila tengok pokok di rumah you kering, i rasa nak ketawa sebab sama macam di rumah i. bezanya you tak ada di rumah, i dok di rumah. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..kita serupa Dan senasib rupanya

      Delete
  16. sayang pokok2 tu dah nk mati kak..pokok cili tu syg:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok cili Masih dpt di selamatkan
      Tp poko bunga dah mati dah

      Delete
  17. kedai mamak mana ni kak.roti canai tu nampak lembut betul.lawakla adik.jom g sg buloh cari pokok2 baru.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat cheras izi :D
      Lepas ni Kena le ke sg buluh lagi

      Delete
  18. lamanya tak memanjakan diri... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak punnnn
      Cuti baru dapat buat facial

      Delete
  19. Replies
    1. Kalau siram bunga lupa
      Main bola dia x lupa ...hihi

      Delete
  20. Ya allah homesick!!

    Sy balek KL aritu trus beli ayam sekor masak nasik tomato. Sy yg masak ok under supervision of mama, the executive chef hahaha. Pastu beli nugget sepacket n almost mkkn sorg2 hahaha. Pastu sesi midnite mamak tidak perlu dilupa tp frust sbb selangor kalah kat klantan huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wauuu masak nasi tomato sendiri? Hebatnya.
      Mesti tensen sebab selangor kalah tu yg mkn nugget Sampai sepeket tu...hahah

      Delete
  21. hehhehhe... adik mengikut arahan :)

    harap2 pokok cili dapat di selamatkan.. sayang tu kak banyak buahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau main bola...suruh main sejam Tp 2jam baru balik ;)

      Delete
  22. Ahaks.....kesian habis kering pokok bunga umi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi...nasib baik Pokok cili tu Masih ok

      Delete
  23. ermm..seronok membelai wajah dan bermanja di SPA eh...

    ReplyDelete
  24. Uiiii..banyaknya benda nak buat ye kak. Sian tengok bunga dah layu tu... kalau saya pun ...uwaaaaaa jugak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terbuat semua..
      Kalau boleh nak cu ti lebih lama lagi

      Delete
  25. Haha..

    Inesen sungguh adik tu Kasih...

    Nape tak bawak adik sekali holiday? Uwaaaa..kakya kena baca banyak n3 ni kalau nak tau..hehe

    Sorry kasih.. Lately kakya agak bz, pastu my weekend supposed to be in Langkawi, ended kat Kemaman, bila besan meninggal last friday.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab kerje enesen le ;)
      Tak bawa adik sebab adik Masih sekolah...belum cuti lagi
      Pakej tu pulak bulan Sep_okt

      Delete
  26. lama pulak tak pekena roti canai & mee goreng mamak ni.. heeheee adik oohh adik.. takpe takpe sekarang byk hujan kan so nnti subur balik pokok2 tu...

    bila nak sambung citer holiday ni...???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan pula waktu Akak x de tu...x hujan.
      Akak balik je...hujan x berhenti pula

      Delete
  27. terpengaruh juga ni nk baca adam & hawa. kt sini mana ada jual novel. kalau tidak mesti zasss..pergi cari kt popular. kesian pokok2 akak...nk buat mcmana kan...lagipun silap akak jugak x pesan kt adik supaya siram pokok bunga kihkihkih..

    ReplyDelete
  28. hahaha..lawaklah adik tu..agaknya sebelum tinggalkan rumah, akak buat list panjang2 tampal dekat peti ais so that adik tak lupa apa yang perlu dibuat:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain Kali Kena buat list mcm zaila cadangkan tu
      Biar terferanjat dia...hihi

      Delete
  29. wahh kat prague dah autumn, tak sabar nk bc story de mory... nak itut kak kasih g jco dan facial beshnyaaa

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Kalau bab main x de le lurus Sgt...hahha

      Delete
  31. wah.. bes kalau beronggeng ronggeng (istilah saya kalau berehat2) camgini..... rehat.. tido.. makan... makan lagi... wahhh.... besnyer... no worries... lagik best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh nak berongeng lebih lama lagi huwaaaa

      Delete
  32. wehuuu resepi amik kat europe?? musti rasa lain dari yg lain kan kak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...