Thursday, 11 October 2012

Karlovy Vary, Czech Republic

Kincir angin ni banyak terdapat di sepanjang jalan.


Frankfurt ke Karlovy Vary mengambil masa lebih kurang 6 jam..dan 2 kali bas tu stop di R&R.
Sepanjang perjalanan pemandangan sungguh cantik. Sesekali mata ni terlelap juga...tewasss.

Bunga ni di ambil  di R&R

Petang sekitar pukul 5pm kami sampai di Karlovy Vary.
Bandar ni kecil aje..terkenal sebagai SPA City sejak berkurun lamanya.


Ni Hotel kami...Derby Hotel
        Berdekatan dengan hotel kami ni ada Pizza MammaMia

terus ingat Mamatiamia

bunga lagi

Hotel ni berkonsep apartment...besar sangat.
Ada pantry dan lengkap semuanya.
Bila kami buka beg...frust sangat tengok nasi impit yang kami bawa basi...uwaaa.
Peristiwa ni menyebabkan perjalanan kami lebih adventure sebenarnya...sebab kami kena cari makanan halal di setiap persinggahan. ...haaaa akan diceritakan kemudian.

 Bilik kami...
setiap pukul tiga pagi mesti terjaga...sebab kat Malaysia dah siang.

 toilet pun ambik gambar juga...hihi

kompas ni berjasa sungguh...menentukan arah kiblat untuk kami.
Setelah solat jamak asar dan zohor kami keluar jenjalan di sekitar situ,


 di sinilah kami kena tukar duit korun/korona .


1 euro = 24  Czesh  Korun (sebutan dia crown)

lepas tu jumpa kedai China ni...geram tengok buah-buahan kat sini.
Kat kedai ni beras pun ada.


Setelah beli buah-buahan dan bahan makanan yg boleh di makan...kami jalan-jalan lagi di sekitar taman kat situ.


tetiba ingat Hyde Park di London.
Tapi taman ni kecik je la berbanding Hyde Park yang besar tu.


Nasi impit kami basiiii so kena le usaha cari halal food.
Tapi di kawasan hotel kami satu halal restoran pun tak de.
Nasib baik ada satu kedai jual nasi.
Dapat le makan nasi ni dengan rendang dan sambal ikan bilis yang kami bawa dari Malaysia.
Satu pinggan nasi tu berharga RM 4.00.



Karlovy Vary terkenal dengan SPAnya sejak dahulu kala lagi.
Keesokkan hariya kami di bawa ke kawasan SPA ni.

Selain Spa, hotel juga banyak di sini.
Termasuk le hotel ni, GrandHotel Pubb...katanya untuk semalam saja regenya menjangkau seribu lebih euro.

Pokcik snap mokcik...mokcik snap pokcik :D


Mokcik selalu aje kena tinggalkan oleh Pokcik..laju jer...kaki dia panjang kot.
Pokkkcikkkk  jangan tinggalkann mokkcikkk


Mokcik ni pula adalah tourist guard kami di sini.
Beliau tengah menunjukkan tanda aras air sungai pernah naik pada 1890 sewaktu banjir.

Terdapat kolam air panas disini ...dan airnya di salurkan ke paip-paip seperti ni untuk menyenangkan pengunjung untuk mendapatkannya. Suhu air ni adalah 72 darjah celcius.
Air ni elok untuk internal.. not for external.

 Ramai lah yang minum air ni untuk mengubati penyakit.

 diaorang tadah air ni menggunakan cawan/teko special ni.

macam hisap paip je kan

 Mineral dalam air ni sungguh tinggi...kalau bunga dari kertas putih ni di rendam dalam air ni...lama-lama akan berubah menjadi coklat.


pancutan air semulajadi...panasss.



antara souvenir yang ada.

banyak bangunan yang cantik-cantik disini.

hotel dan kedai yang cantik-cantik belaka.
Pelancong  ramai sangattttt.

sungainya pun bersih

bunga...aduhaiii cantiknya.






mokcik di sebalik pokok....nampak tak??

di balik bunga-bunga pulok :D

dari Karlovy Vary kami menuju ke Prague.





keep smiling :- D
Karlovy Vary
Republic Czech







71 comments:

  1. As'kum Kak.. bestnya!!! i'll follow your journey! bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... i like... :)))) amboi mok cikkkk nape dok selit celah pokok je teww hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      thanks sha sudi baca perjalanan akak ni :)

      Delete
  2. apesal mokcik suka main sorok? saja suruh pokcik carik ye ha ha..

    cawan/teko dia unik la kak.. ada bwk blk m'sia tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak puas main waktu kecik dulu...haha
      ada bawa balik satu sebagai kenangan :)

      Delete
  3. Wahhhhhh.....
    sangat2 lah cantiknya!!!!!
    Siannya nasi impit basi :-(. takpe, boleh makan serunding dgn roti, sedap jugak kan :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan roti dan nasi turki...best juga :)

      Delete
  4. Replies
    1. tak banyak sangat kak cik...duit dia mahaiii

      Delete
  5. Aduh.. baca travelog & tgk gambar2 ni,
    terasa mcm saya ada kat sana.

    ohhh indahnyaaa alam!

    ReplyDelete
  6. ohoiiiiiiiiiiii bestnya dia. igt cuti2 berkubang di rumah sambil buat cross stitch hahaha. wat a coincidence bru jumpe 2 backpackers frm czech kat bali airport aritu. best gila dorg muda2 dh travel. steady je bentang sleeping back kat lantai airport pastu zzzz haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung le kan...muda2 dah berjalan...akak ni dah tua(opps) baru nak berjalan.

      pssst sambal mamatiamia kasi..ada lagi ke? bak le sikit...hihi

      Delete
  7. kak....

    bestnya strawberi dia.....

    tergoda....nyummyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy=))

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. menarik bila dapat melihat ciptaan Allah kan :)

      Delete
  9. bestnya "mokcik" g jalan2.jeles nya.hehehe.semua cantik2.macam lukisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...bila akak tengok...kadang2 terfikir..macam lukisan :)

      Delete
  10. seronok tengok hotel2 kat sana cantik.
    ntah bila la saya dapat pergi sana..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah one day dapat ke sana :)

      Delete
  11. Cantiknya bunga bunga kat balkoni rumah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakan semua ada tanam bunga di balkoni diorang :)

      Delete
  12. Cantiknya view2 yg akak ambik gambar. Geram tgk bunga2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu akak pergi tu nasib baik masih ada bunga padahal dah masuk musim gugur :)

      Delete
  13. akakkkk..patutlah lama menyepi..heheheh.. rupenye gi jalan2... terlepas entry sebelum ni, jadik saya jamakkan di sini sumenye..subhanallah cantiknya kak..suke gile saya tgk gmbr2 ni.. nak gi ntah bile2, jadik tatap gmbr kat sini jeklah..hehehe.. akak pakai boot yang berjasa tu tak gi sana? hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai2...boots tu tetap di angkut sama...hihi

      Delete
  14. Bestnya sis... suka dgn sume pic tu..
    Next time kena bawak nasi impit yg belum direbus laa nampak gaya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bawa rice cooker yg paling kecik tu sara...sebab kebanyakan hotelnya x de pantry.

      Delete
  15. WOW,BESTNYA..SAMPAI HATI TAK BAWAK BUI..^_^

    BUAH STRAWBERI TU MENGGODA SUNGGUH KAK,TERLIUR TENGOK..

    ReplyDelete
  16. bestnya hanimunnnn di negara org heheh. Geram tgk brg2 souvenir tu. Tapikann.....dah masuk autumn tp byk plak bunga yea...mcm spring

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib akak baik juga lah kan...bunga masih banyak lagi
      Alhamdulillah.

      Delete
  17. cantik2 kak kasih...

    suka tgk gambar kak kasih dibalik poko bunga tu..hehe

    ReplyDelete
  18. assalam kasih..cantik2nya gambar..terima kasih kongsikan disini

    ReplyDelete
  19. Salam kak kasih redha..cantiknyaaaaa..semua gambar..semua best and pro;) cantik Karlovy ni..very awesome..tengok semua bunga kat balcony tu ingat lah kat paris and geneva,sama ajer bunga2 dia orang;):) Wahhh saya ada bukak kedai pizza kat situ dah ya..he he selalu Tia marah dulu..dia cakap 'why only mamamia,no mamatia,you dont love me?"..he he:) gorgeous lah semua angle yg kak kasih redha ambik..semua saya suka:) part pi kerja memang tak best kan:( saya pun tak suka..he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga dan cara hias dia hampir sama je kan...tp seronoknya tengok...terus rasa nak balik tanam bunga macam tu kan.

      Delete
  20. tgk gambar pown dah tau cukup menarik !

    ReplyDelete
  21. wah bestnya dpt mjejakkan kaki ke sana...

    pemandangan yg sgt cantik...gambr pon sgt mnarik...

    ReplyDelete
  22. seronoknya dapat pi jalan-jalan..
    cantiklah semua gambar akak ni..saya suka!

    ReplyDelete
  23. Bestnyaaaa! Seronok ja baca & tengok gambaq. Bangunan cantik2 & bunga pun banyak, sungai pun bersih, segar jiwa youuu!

    Nasik RM4 sepinggan, mak aih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau duduk kat euro 2 bulan sakit akak...hihi
      semuanya mahaiiii

      Delete
  24. bestnya mokcik buleh jalan-jalan nga pokcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mokcik dan pokcik gi hanimunnn...hihi

      Delete
  25. percutian yang menyeronokkan...

    Nak tengok mokcik yg di sebalik pokok tu ???

    Alhamdulillah dpt berkesempatan jalan2..happy holiday..

    ReplyDelete
  26. bestnya tgk negara org kan.. cantik dan sejuk aja mata memandang... :)

    ReplyDelete
  27. uwaaaa sukanyaaaaa pengsan tgk! i like gambar snap mensnap tu romantika gitu, owh kak kasih nok g berderat dgn kak kasih jugopsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilalah agaknya dapat berderak dgn hanis ni kan...
      nak derak dgn hamza jugok

      Delete
  28. Waa..cantik nye kat sana..sume gmbr cantik2..

    ReplyDelete
  29. waaahhh... tumpang seronok...!!! kami tak sampai lagi...

    ReplyDelete
  30. dah lama nya tak mi rumah akak ni.. ropa2 nye dah pegi jalan yee..seronok betul tgk all the pictures.. really like..

    ReplyDelete
  31. buah stoberin yg menggugat keimanan... nice pic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mummy alisha..
      Buah stawberry tu besar2...geram je

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...