Sunday, 21 October 2012

Pulut dan Pulut



Dari hari tu lagi Adik sibuk nak makan pulut sambal ikan bilis.
Waktu akak balik kerja...dia dah siap-siap keluarkan petai dari fridge.
Tapi time tu...penatttt sangattt...dah tak larat nak masuk dapur.
Postpone dulu :D


Pagi minggu baru dapat masak pulut sambal ni.
Masak pagi-pagi, balik surau diaorang dah boleh makan.
Nampak tak "permata hijau" kat atas sambal tu?

Hari minggu memang di tunggu-tunggu...sebab hari Sabtu akak kerja.
Dapat minum kopi sambil duduk santai-santai baca paper...alangkah bahagianya.
Hari minggu...bangun pagi dengan segar bugar....heran-heran.
Kenapa tidak di hari kerja?????

Haaaa ni story hari Sabtu hari tu.
 Tokmi masak pulut...makan dengan kelapa parut + ikan tenggiri jeruk.
Memang sedap. 

Selain pulut....Tokmi masak pengat pisang ni juga...
Biasanya makan pengat waktu petang....sesekali makan di pagi hari pun best juga.


 Dah lama tak cerita pasal anak angkat ni...Puteh si meow-meow. Bukan yang berbaju merah tu tau...yang tu anak kandung...hahaha.
Puteh makin besar dan makin manja.
Suka temankan Adik belajar...sambil usik-usik pensil dan eraser.


 Pastu duduk dengan ayah angkat diam-diam....dengar ayah angkat mengaji.
Good boy :D





Keep smiling :D
Bunga ni di beli di Munich/ Munchen.
Next entry story pasal Bratislava(Slovakia) pulak ye
Itu pun kalau rajin le.
Sejak dua menjak ni...mood agak menurun.






62 comments:

  1. bagus betul si puteh...

    saya suka makan pulut dengan kelapa + ikan [ekasam goreng.. nyum..nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dgn ikan pekasam dan ikan masin jeruk memang sedap :)

      Delete
  2. sedapnye ! kecur air liur ! puteh tuu comell sangattt

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh tu dulu kena buang...so kami bela dari kecil sampai sekarang :)

      Delete
  3. Salam K.kasih.Sedapnya pulut cicah ngan sambal petai & ikan jeruk!.Lama xmkn pulut bergaul ngan kelapa cam gambar tu..rajin tokmi:)

    ReplyDelete
  4. eh..eh..
    pulut n sambal tu membangkit selera saya lah kak.
    ni yang saya nak buat jugak ni...

    ReplyDelete
  5. Baik ja anak angkat tu duduk dalam dakapan ayah angkat dengaq mengaji naa, kwaaai :)

    Cantik sungguh presentation pulut dengan permata hijau sebutir kat atas tu, nyummeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. puteh mbuat mak angkat jeless...hahahah

      Delete
  6. assalam kasih..hujan2 ni memang lapo aje..dapat bukan pulut ngan sambal memang sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      memang laparrrr je kan
      semua jadi sedap

      Delete
  7. pult ngn kelapa tu mmg peberet adda...kt kampung kalau hujan ni la menunya..pulut kelapa makan ngn ikan kering...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum pula dengan air kopi o...perrghhh

      Delete
  8. pulut tu feberet famili kami especially en. suami.. suka betul pulut kelapa dgn ikan masin tu....

    ReplyDelete
  9. Gejala mkn pulut dgn sambal ikan bilis ni smakin menular dikalangan blorgger2 ye. Haha. Bila akak nk kasi sambal akak kat saye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpengaruh dengan mamatiamia lah ni...hahaha
      tpi pulut ni memang fav suami dan anak2(macam le maknya x suka hiii)
      Kalau akak pos sambal ni...takut sampai dijakarta dah ada rasa tambahan..hihi

      Delete
  10. Ahaaa... permata hijau tu memang banyak khasiat ye Kasih... selamat berhujung minggu!

    ReplyDelete
  11. mood kite berblogin pun menurun dah...malasssss betul nak update entry

    ReplyDelete
  12. salam kak..

    uish..pulut sambal...sedap tu! kat sini guna udang saja will do! sedap sampai tak perasan apa-apa lagi! kena dengan kopi o panas..seperti yang akak catatkan..oh..bahagia hujung minggu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna pun sedappppsss...ohhh tidakkk
      nanti nak buat

      Delete
  13. Teringin makan tapai ...buat sikit lebihan pulut yang buat kuih lopes. Tapi kali ni tapaiku hijau . mak tak kira mak belasah aja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapai hijau sure cantik...sesekali biarlah ada kelainan :)

      Delete
  14. hujan2 kini di sini, pulut memang best sangat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. peruttt laporrrr aje kalau hujan2 ni

      Delete
  15. ye..puth makin besar..makin comel

    ReplyDelete
  16. waallaaa sedapnya kak ..x pernah zila mkn pulut dgn sambal petai..pestime dgr nie..:)) hidangan best tu kak.

    ReplyDelete
  17. sedapnya pulut.lagi2 yg pulut kelapa tu.tu la pasal kak ..kenapa eh kalo weekend je mata segar bugar.padahal kadang2 tdo lambat je kalo weekend.kalo hari keje tdo punyela awal.tp nk bgn liat.heheehe

    ReplyDelete
  18. salam ziarah... sedapnya pulut tu...

    anak angkat tu pun comel... anak angkat akak pula, bukan kucing. tapi sugar glider. anak dara yang beli..

    jemput ke blog akak yg x seberapa ya di cheezemaz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah
      Nanti akan membalas kunjungan...InsyaAllah

      Delete
  19. Salam kak kasihredha, sedap nampak pulut atas tu kan.. and love all the pics cantikkk!

    ReplyDelete
  20. Amboii manja sgt putih.. besar dah ehh. segumpal terbaring atas buku adik. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidur pun dengan abang angkat tu sara...haha

      Delete
  21. sedap betul sesekali pekena pulut sambal bili, petai tu yg x menahan tu.. hehehe

    ReplyDelete
  22. pulut kalau dimakan dgn sambal ikan bilis mmg sedapkan kak...QH pon suka jugak..tp biase la...sama mintak kat mak la buatkan

    ReplyDelete
  23. wahhh....semua makanan2 tu saya sukaaaa!!!

    ReplyDelete
  24. pulut dan pulut ni fave kami jugak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut negeri dan pulut trengganu :)

      Delete
  25. sekali-sekala makan pulut pun sodap..

    ReplyDelete
  26. Sedapnya pulut makan ngan sambal tumis petai... yum yum...
    puteh manja..... comel
    pengat pisang pun menawan kalbu....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sana pisang unk buat pengat agak susah nak dpt kan :)

      Delete
  27. dah lama x masak benda2 yang lemak berkrim di sukai ramai ni...still on diet sis ngeee :D

    ReplyDelete
  28. sedapnya kak.. slalu mkn pulut dgn rendang or kari, jarang mkn dgn sambal..
    pueh makin comel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dgn rendang pun sedap gak kan

      Delete
  29. KALAU G BLOG AKAK MESTI SELALU TELAN AIR LIUR SENDIRI..HAHAHA

    ReplyDelete
  30. Huwaaaaa.. Lama x singgah. Saya peminat pulut tegar.
    Hari2 mkn pulut pun xpe.. :)

    ReplyDelete
  31. Puteh is boboy ke kak? Mati2 ingat gegirl..makin putih melepak & makin gebu gittew..geram nengoknya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...