Monday, 29 October 2012

Raya Haji 2012


Assalamualaikum semua...Selamat Hari Raya Idul Adha diucapkan.
7
Baru balik sembahyang raya

Kami tak balik kampung sebab cuti pun tak lama. Tokmi pun tak balik.
Semua adik beradik berkumpul kat rumah akak.

Tetamu yang paling awal datang...sebab rumah kami dekat je.

Akak cuma masak spaghetti melayunese bolognese dan pasta goreng tu.
Sebab sehari sebelum raya , akak kerja. Malam baru start masak.
Nasib baik ada yang tolong...kalau tak sure pingsan sensorang(ayat over)...haha
Lemang tu Emi buat beli.

 Para pembantu chef

Nasib baik Aqi ada balik...dia le yang tolong gi beli segala bahan untuk masak walaupun dia tak berapa sihat.
Adik pula bukan sakit mata tu...cuma pedih mata potong bawang..muhahaha

Cermin mata dah beralih ke Aqi pula.

Tokmi pun ikut serta dalam missi memotong bawang .

Agar-agar sedap ni...Adik Nor yang buat.
Makan sejuk-sejuk memang sedap sangat.

Biskut-biskut ni Adik nor yang bawa juga .

Cheese tart dan kek coklat ni akak beli :)
Jangan minta resepi ye..hihi

Tokmi dan cucunda


Kak Ma bawa kacang merah makan dengan kelapa parut...lazat sangat. Ada pulut juga. Kak Ma pun masak spagetti juga. Kak Na pula bawa ketupat, kuah kacang dan rendang.

Ini nasi dagang yang Kak Pah masak...Kak pah bawa satay juga.

Sebenarnya kalau raya di Terengganu....kami rayakan raya haji seperti raya aidil fitri.
Raya Haji di Terengganu memang meriah...so kami berusaha untuk merayakannya seperti di sana agar tokmi tak terasa rindu kat kampung halaman. Di samping tu, ni lah saatnya kami berkumpul adik beradik.

Acara korban di kawasan perumahan kami.

Ni pula acara menyalakan api.
Daging korban tu kami buat daging panggang

daging panggang

Kanak-kanak pun buat aktiviti tersendiri...Kak Inn yang temankan.

sibuk memasak juga...
anti chlorine mokcik dah berubah fungsi menjadi kicap la pulok.

Tokmi dan cucu perempuan...disaat cucu lelaki pergi solat jumaat.

Petang bapa saudara dari Penang singgah beraya. Bila ada yang datang, tuan rumah lah yang seronok. Semoga tali persaudaraan terjalin sampai bila-bila.

Esok InsyaAllah beraya di rumah Kak Ma pula.
Lepas tu balik rumah Uwan.




Keep Smiling :D
jangan terlebih garam ye humyra :D




46 comments:

  1. Selamat Hari Raya Adil Adha kak! wow...Aqi potong bawang dgn penuh bergaya! meriah rmh akak ye...paling suka daging panggang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Aidil adha unk PD juga
      Di sebalik spek tu...menangis kena gas bawang tu...hahah

      Delete
  2. Bru nk sentap sbb ade kueh raya bagai. I forgot u frm east coast, raya haji glamor. Hahahaha

    Tips kpd anak2 muda yg bru nk menjinakkan diri di dapor, jgn la kopek or potong bwg sambil duduk. Hanya mendekatkan diri dgn bwg itu dan gas2 pemedih mata tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thans tips tu :)
      gas pemedih mata tu sungguh power membuat
      semua org kat dapur tu menangis dimalam raya :)

      Delete
  3. Meriahnya semua makanan & seronok family berkumpul ramai2 :)

    Amboi, Humyra buat salad apa tu, kihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salad bunga kemboja auntie dinas :)

      Delete
  4. Meriahnya suasana... he he he hh Amie tak sanggup menahan pedih mata kalau kupas bawang merah, selalu nya ganti bawang merah dengan bawang besar je.... kecuali kalau nak buat bawang goreng memang kena kupas bawang merah... selamat eidul adha Kasih sekeluarga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidil adha unk amie juga :)
      Saya pun guna bawang besar gak amie..
      lagi cepat :)

      Delete
  5. meriah raya...makanan penuh meja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dpt berkumpul semua adik beradik :)

      Delete
  6. Meriahnya akak sambut raya haji. Mcm sy kat rumah sederhana ajer....tak pakai baju kurung pun....hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org Ganu memang sambut raya haji mcm raya aidil fitri Leez.
      Raya haji malah dpt bkumpul semua, kalau raya aidil fitri ada yg balik rumah mertua.

      Delete
  7. seronoknya kak.. dah tu banyaknya food.. meriah macam raya puasa lah pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami sambut raya haji mcm raya aidil fitri yan
      maklum le org Ganu...hahah

      Delete
  8. salam idil adha...tuk tuk..ada orang di rumah..nekcik nak nyinggah..tergoda tengok hidangan!!!

    ReplyDelete
  9. Salam Kak,
    wah seronoknya tengok family akak sambut raya. hidangan pun penuh meja, sedap2 belaka. tengok nasi dagang tu teringin lah.. nasib baik umi siap bawa beras utk masak nasi dagang kat sini. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Makanan jd Byk sebab Semua bawa mknan :)
      Umi org kelate ye

      Delete
  10. Hahaha... sungguh teh mokcik comey dlm gmbar last tu masok. Besor2 esok mesti rajin masuk dapur ni. Selamat Hari Raya Aidiladha K Kasih yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidil adha Sara.
      Harap2 rajin Sampai ke besarlah kan...hihi
      Tu humyra tgh buat salad bunga kemboja tu..auntie Sara

      Delete
  11. Lawa pic..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. selamat hari raya aidil adha buat kak kasih dan family :D

    ReplyDelete
  13. KAK..LAUK PAUK TU SEMUA SEDAP..MINTAKKKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dtg le sini wahai adik angkat...hihi

      Delete
  14. wah meriah sungguh kak. Memang kalau di pantai timur raya haji cukup2 meria seperti rasa puasakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu waktu Akak kecik..raya haji sama raya puasa.
      Kunjung mgunjung lagi

      Delete
  15. Wah meriahnya sambutan Aidiladha akak dengan seluruh ahli keluarga.. Tentu riuh rendah suasana bila berkumpul beramai2. Tokmi tentu gembira..

    Erk satu lagi, sedap benar menjamu mata dengan aneka juadah lazat dalam entri ni. Lapar pula perut ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau raya puasa Kami x leh berkumpul semua sb ada yg balik rmh mertua...Tp Kalau raya haji boleh berkumpul semua Alhamdulillah

      Delete
  16. Assalamualaikum Kasihredha,

    Meriahnyaaa...he.he...
    kak Ros pun tak tahan jugak bila potong bawang,nanti boleh la pakai cermin mata macam tu he.he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak
      Disebalik cermin Mata itam tu...berjurai2 air Mata dek gas bwg tu kak...hih

      Delete
  17. salam aidiladha...uwaaa nak g beraya umah kak kasihhhh

    ReplyDelete
  18. siap pakai rayban lagi... boleh apply juga nanti... kalau potong bawang je mesti sedih gila :)

    meriahnya kak raya kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berjurai2 air mta dmlm raya syiela...hihi

      Delete
  19. semua sedap2.seronoknya.mcm2 ade.ala2 buffet plak.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua bawa mknan..potluck gitu..hihi

      Delete
  20. gelagat anak jantan potong bawang memang kelakar:)

    Nasib baik akak ada ramai adik beradik, meriah juga sama seperti duduk kat kampung..selamat hari raya kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik le ada anak jate ni..kalu dok
      Nangeh Ummi dia koyok bawe sore2

      Delete
  21. Selamat hari raya haji.......
    Seronok tengok kemeriahan dan keakraban family akak....
    terasa nak join sekali...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam idul adha juga ye
      Boleh2..jemput le

      Delete
  22. slmt hari raya kak...

    akak buat korban yer thn ni...
    wah meriahnya...semua bkmpl kt umh akak yea...QH pon gitu..fmly bkumpul di rumah mmg meriah...
    juadah raya akak pon nmpk sedap2 tu...
    paling xtahan tgk anak akak 2org tu..siap pakai rayban lg ehhh potong bwg..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari raya qh
      Ada juga korban sikit qh.
      Nasib baik ada diorg menolong Akak
      Diorg nak pakai apa pun Akak x kesah asal
      bwg tu siap..hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...