Wednesday, 31 October 2012

Wajik Sedap


Assalamualaikum semua♥


Wajik sedap ni uwan yang kasi....sodapp.
Cukup lemak, cukup manis...lembut tapi bila kunyah ada rasa ketuk ketak sikit.
Hari Raya Haji ke-2 kami balik kampung Nogori 9.
Sebelum balik kampung singgah rumah Mama Long dulu di Keramat.

Kat rumah Mama Long .makan-makan lagi.Ada nasi minyak...nasi impit..rendang dan macam-macam.
Tak ambik banyak gambar sebab jurukamera sibuk makan..hihi



on the way ke rumah uwan...melalui kampung-kampung ni.
Kampung sapa ni? Sila angkat tangan ye.

Bila balik kampung...
inilah yang di impi-impikan...perrggghhh
Nasi impit kuah kacang dan rendang.
Uwan masak macam-macam sebenarnya...tapi ini yang dicapai dulu.

Masak lemak cili api ayam + kentang. 
Rasa lemak dan ada aroma serai menyebabkan makan bertambah-tambah.

 Masak asam ...kegemaran suami.

Ayam masak merah...kegemaran anak-anak.

 Sambal belacan yang sungguh sedap ni Alang yang buat.
Berfeluh-feluh kepedasan.

Sayur kacang...

Sup tulang ni memang power.
Hirup ...sruppppp...just imagine...hahaha


 Durian berbuah lebat...kat tepi dapur uwan jer ni.
Tapi durian ni tak mau gugur gugur juga....padahal jurukamera menunggu penuh harapan.


 cuaca panas terik..

 Bunga-bunga di rumah uwan.

 Pemandangan biasa ni...hihi
tak takut mati lansung Lombu2 nih.



ini pun pemandangan biasa kalau ke Kuala Pilah.
Segala macam salai pun ada..
Kalau balik kampung mesti beli...kadang-kadang beli daging salai...this time beli itik salai.

Balik rumah...itik salai dah berenang dalam kuah masak lemak cili api.
Sedap...suka aroma asap kat daging itik tu.

kejadian sebenar...no tifu-tifu ...on the way balik ke KL.
Baru kat Pilah dah jam....sedih...tapi yang lagi derita driver le.
Sebab orang sebelah driver asyikkk tidurrr je...hihi


Hari raya ke 3 ...dah kat rumah dah.
Kemas-kemas sikit...duk membelek ikan guppy kat dalam pasu.
Daun kesum dan pegaga jepun kat dalam pasu tu pun sihat walafiat.

guppies tak nampak le.


sorang-sorang je ke Dik?

Oppss ada Puteh teman abang angkat main bola rupanya.


eh eh puteh pakai contact lens le

 makan rumput juga puteh ni rupanya.

 Last sekali Aqi turun join adik main bola.
Walaupun Aqi tak berapa sihat, tapi bila main bola nampak sihat jer..tak macam orang demam pun.




keep smiling :D







88 comments:

  1. Tengok buah durian kat atas pokok tu yg tak tahan tu... hehehe

    ReplyDelete
  2. terliur tengok wajikkkk......... sodapppp sangat...
    baca blog akak mmg buat saya telan air liur.....
    masakan kampung , menikam2 kalbu selalu....
    bilakah dapat merasa semua tu....
    aduhaiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak balik Msia?
      kalau jauh...memang bila balik msia rasa nak mkn semua kan :)

      Delete
  3. paling mengancam tengok durian yg brgantungan tu...bilalah nak gugur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. durian ni x sporting lansung..
      time kami balik x mau gugur pulak...hihi

      Delete
  4. akak..pagi-pagi buat sy terliur nih..teringat itik salai masak lomak ked umah mak long sy di kg talang..Pilah..uii omak ai sodap eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sodap kan..kuah dia mcm nak hirup2 je kan :)

      Delete
  5. Seingat kakcik, sepanjang umur kakcik ni, baru sekali kakcik buat sendiri wajik. Memang menjadi, tapi sebab tiada yang suka makan,itulah sekali kakcik buat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x de yg makan...malas nak masak kan....walaupun makanan tu kita suka....sama le kita :)

      Delete
  6. Kalau jalan ke pilah...memang nampak banyak gerai jual benda benda salai ni..Sedapnya buat masak lomak sebab aroma asap dari daging salai tuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aroma asap tu yg buat lain dari yg lain kan :)

      Delete
  7. Alamak... hilang lagi komen kakcik! :(

    ReplyDelete
  8. asal terjah sini mmg kena sedia tisu la kaka
    meleleh ayaq lioq ai hahaha
    ehhh ai tukar biji mata ngan putih la
    curlastt sgt color mata dia ngeeee

    ReplyDelete
  9. nice pic of itik salai & cute cat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itik tu posing sambil bergantungan..
      thanks singgah sini farid :)

      Delete
  10. bestnya..luas btl halaman umh akk..tang jem tu yg x larat tu kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduiiii...masakkk kami makan jam...letihhh

      Delete
  11. Terliur tengok semua makanan...ritu sayapun jem time balik kl dr penang...11 jam gitu atas jalan..haish. Yang bestnya leh tengok buah durian tergantung2 atas pokok..xberapa ari lagi kita boleh makan durian pulak..hehe

    ReplyDelete
  12. Lauk semua nampak sedap...
    bab lembu melintas tu, die eksen sbb die tak kene sembelih cm kawan2 die...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah...sebab tu dia eksen ye.
      Kalau tak nasib dia sama je dgn kawan dia tu yek

      Delete
  13. Aduhai kak kasih, lama juga tak makan wajik. Macam sedap je itik salai masak lemak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuah dia rasa lebih kurang mcm msk lemak daging salai jugak zila.
      Aroma asap tu yg akak suka :)

      Delete
  14. adushh..semuanya napok sedak2 kak.huhu.ayam masok merah+rendang tu especially.sedapnya.durian belakang umah je ke.double triple seronok.bestnya.daun kesum tu nt saya nk tanam style mcm akak la.tanam kat tanah dalam pasu mcm cpt mati.ke tgn saya yg x sejuk.hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun kesum tu memang nak banyak air izi.
      Akak pun pernah tanam dlm pasu, tp kena rajin siram le :)

      Delete
  15. Wajik ni ore kelate panggil nasik manih, org kedah penggil pulut kacau. agak2 itik dgn daging salai tu thn x kalau I nk bawa ke sini? sedap sungguh nampak itik salai masak lemak cili api tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau salai lama2 boleh thn kot PD.
      Ingat lagi kat kg dulu...ada wajik putih juga (guna gula putih)

      Delete
  16. Tak aci betul lah kak KR ni letak gambar makanan banyak2, bikin orang lapar jer lah... heheheh

    ReplyDelete
  17. meriah juga cerita hari haji kak ye ! mata kucing tuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jd ingat n3 KA tentang kucing putih bermata biru tu :)

      Delete
  18. assalam kasih..sedapnya masak gulai itik tu..tapikan..acik belum pernah buat itik masak lomak cili api..kalau itik je..mesti rendang atau masak kari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      nenti sy nak try buat rendang pulak kak :)

      Delete
  19. kak kasih...betul ke mata puteh tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul alin
      mata ori tu...hihi
      dia ada 2 colour...biru dan kuning

      Delete
  20. lama x mkn wajik, dlo kalu kndri kat kg mmg wajib ada wajik ni...
    menu raya akak mmg sodap lah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajik ni mknan tradisi ..one day maybe kuih ni org dah x makan dah :)

      Delete
  21. sedap tu kak..teringat mak pulak peberat mak saya tu...

    geram la kak tengok puteh.. suci je dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni jarang dah org masak wajik kan

      Delete
  22. Dari mula dulu dok tengok itik salai, daging salai kat sini tapi satupun tak pernah masuk mulut lagik, haisy...

    Cantiklah mata Putih! Special tuh!

    ReplyDelete
  23. terliur-liur terus mai sini...adess...sabo aje lah..semuanya nampak menyelerakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa...akak pun td terliur tgok tosei dan teh kat blog murni...hihi

      Delete
  24. kampung ese! kampung ese sambil angkat tangan:) itik salai ese..he he syoknya makanan semua yg saya suka..asam podeh pun..terus rindu pilah ni kak kaseh redha;) he he lombu tak makan saman botul kan..seb baik dia tak mengeluarkan wangian;) best lah nampak kampung uwan tu:);)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wangi-wangian lombu tu boleh buat baja zu :)
      Kg uwan tu kalau siang panas...tp malam/subuh sejukkkkk sgt..
      sebab banyak pokok kot.

      Delete
  25. Terachi terachi!! Tgnku diangkat sambil melambai2 malah menjerit2 hahaha. Ape rasa wajik tu? Kat kg penah tgk je sbb mcm x berani. Nmpk mcm manis sgt jeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajik tu rasa manis gula merah, lemak sebab bersantan dan ada aroma daun pandan....x sesuai unk org diet...hihi

      Delete
  26. wajik ?ketuk ketak yg best tu..

    ReplyDelete
  27. salam kak....tenkiu ye sudiiii dtg blog saya...Alahhhhh tk sedap la bahasa kl apakata kita pakai bahasa Jarman.....

    Haaaa....se angkek tangan la tang signboard tanjung ipoh tu...kek situ la kampung se hehehehhe.Se pon setuju pasal lombu2 kek kampung kito tu. hardcore botul...lontung lontang kito hon dio buek pokak yo deh kan...
    Daging salai tu memang wajib boli tukan..pehtu ngulai lak mo bolimbing buluh. ...humang ai popokam mato kok makan e tu kikikikikiki
    Mano toboh e kampung akak tu? Se kok balik ghayo pun hempuih dek eh molayan jem kek bukit putuih tu.Kuar2 pintu paga jem eh sampai la lu bondul kang..jalan dah tk bebengkak bengkok pun laie toghuk lak jem eh kan?

    uihhhh aih Jarman abih bahaso se ni kan kak

    salam kenal jua ye kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeessss dpt kawan pilah sorang laie..
      gelak akak dongar elena cakap jarman...sebijik mcm mak mertuo akak cakap.Kampung somi akak tu kek pilah tu haa..dulu2 mabuk lalu ikut bukit putuih tu haa..bengkang bengkok kalah ular sawo..nasib baik dah ado highway ...copat sikit sampai.
      Kalau balik kg mmg wajib boli segala salai yg ado...kalau x rugi jo balik.

      Pssttt.. akak org Ganu tapi sikit2 boleh la cakap jarman...amacam bahasa jarman akak...ok tak?

      Delete
  28. meriahnyee raya aji akak ..
    kunjung mengunjung , macam raya aidilfitri lak bila tgk .. seronok .. ;)

    banyak juadah , palig best ada sambal belacan ! muhahahaha makanan org melayu asli tuu ;) bertambah2 nasi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal belacan tu memang best...berpeluh makan

      Delete
  29. Lombu tu tahu dia nak dikorbankan so,
    dia fikir "baik aku korbankan diri sendiri sebelum ku dikorbankan manosiaaa" hahaha.

    Uit.. apa snap gambo muntut puteh ni? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha...pandai dekda buat skrip.
      Lembu tu memang eksen.

      tersnap mont

      Delete
  30. tergoda sungguh dengan gamabr close up makanan yg sedap2 itu (sambil lap air liur)..
    kak lain kali lajak sikit pi pd, boleh singgah rumah saya yer :D

    ReplyDelete
  31. sambal belacan tu pembuka selera.. cute mata meow tu ye.. :)

    ReplyDelete
  32. dapnyerrr terliur la... oloh puteh paka locem la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai locem pink pulok tu...haha
      biar senang nok cari...bunyi kteng kteng

      Delete
  33. salam Kasihredha..lahaii gemuknya si Puteh..beri makan apa nii....Bubu tak segemok ini....nekcik nak bagi dia gemuk mcm cik puteh nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puteh makan vitamin kak..
      pastu bawa gi kedai...kasi ubat cacing gak kak.
      Makanan biasa je..yang ketul2 mcm kokocrush tu.

      Delete
  34. meriahnya xtvt akak sepanjang raya tu yer...
    dulu zaman kecik2 selalu jmpa wajik time keje kawin..skrg ni ni mcm dh pupus lak mknan tu..sedap dah lama xmkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu qh...kuih ni daha susah nak dpt dah skrg ni..
      One day akan pupus

      Delete
  35. bestnya wajik...cantiknya gelas putih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelas dpt free je tu kak mawar..
      Gelas coke

      Delete
  36. wajik...!!! lama tak makan...!!! kat mana rumah kak kasih ni... boleh saya terjah nanti.. hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wajik ni mmg dah jrg org buat kan..
      Akak Kat cheras mulan:)

      Delete
  37. Cak!!!!! rindu kita tak??? hihihihi kita windu akk laaaa :)

    Dolu2...selalu gak rasa wajik sedap tu, suka kunyah2 pastu lekat2 kt gigi pastu rasanya manisssssss... tp sekarang tak pat nak rasa lagi dh sbb dh xde yg nak buatkan huhuhu...

    besar dah si putih tu...

    kak, sedap ke itik gulai? sy pernah rasa sekali je daging itik masak rendang. seyes sy tak tahu pun itu itik, bila dh telan 2, 3 ketul baru mama bg tahu tu daging pe... huwaaaaaa... tp sedap gak rasanya hiihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rinduuu...mana mhilang? Lamanya mas menyepi.
      Itik salai ni Akak suka sebab ada aroma asap tu.

      Delete
  38. Salam Yong,
    Hanya dapat bayangkan jer....
    Ehhh ada kucing Van!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      teruskan berimaginasi kak...hihi
      kakk kucing turki bawa balik satu unk saya boleh? hihi

      Delete
  39. Salam.. Best baca cerita akak ni.. tengok durian tu geram je. Si Putih tu comel sangat.. Cantik mata dia.. Orang N9 memang suka makan itik or daging salai.. Terliur kami tengok lauk pauk tu.. yummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Klau balik kg mmg selalu beli daging salai Dan Itik salai tu nur.

      Delete
  40. seronoknya masih ada uwan, angah dah tak berpeluang dah, nenek kedua-dua belah parent dah tak ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uwan tu nenek kpd anak2 Akak, angah
      Mil akak.
      Akak pun dah x de nenek dah

      Delete
  41. KAK..MATA PUTIH MMG BEGITU KER..?

    NI BAGI MJAWAB PTANYAAN KAK EA,

    KOMSALAM KAK ANGKAT..^_^
    CUBA KAK TENGOK BHGN TULISAN,ADA TAK FONT KALER DIA WARNA HITAM (#000000),KALAU ADA KAK TUKAR,PREVIEW DULU BARU SAVE..

    KAK PG TEMPLATE > CUSTOMIZE > ADVANCED

    TENGOK2 BAHAGIAN TEXT COLOR/LINK COLOR..KALAU ADA YANG WARNA HITAM KAK TUKAR K

    ReplyDelete
  42. Mata putih memang mcm begitu bui...ori tu :)

    Bui akak dah cuba tapi tak dapat nanti akak try lagi.

    ReplyDelete
  43. BUI SINGGAH LAGI..HEHE
    O,YEKER..UNIK BETUL SI PUTIHKAN..TAK PERNAH BUI JUMPA KUCING MCM TU..

    KAK..
    RSNYA SEBAB BACKGROUND TU WARNA HITAM LA KAK..CUBA KAK TUKAR WARNA HITAM TU JADI WARNA YG LEBIH CERAH SIKIT..RSNYA MMG CONFEM AKAN NAMPAK..^_^

    ReplyDelete
  44. Ok BUi berhasillll...akak dah tukar warna lebih cerah...Tenkiu buiii..hugssss
    Budimu ku kenangggg :)

    ReplyDelete
  45. Salam kak kasih, waahhh suka i mai sini tengok food pic u yg mengancam... tengok durian gomok2 atas dahan masyallah.... kalau dapat jolok hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam eny
      Tu le...durian tu x sporting lansung..
      Waktu Akak ada takmo pulak dia gugur..hihi

      Delete
  46. Salam..

    Memang jem teruk kan kalau nak balik Pilah musim cuti raya...
    Kampung wan saya pun kat N9, tapi di Rembau..betul lah, org N9 mmg mahir buat kuah kacang kot..hihihihih..sebab saya suka jugak makan nasi impit+ kuah kacang wan saya..Kucing tu putih betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      thanks doc sudi singgah di blog akak ni.
      jem di mana2...penat sangat...penat perasaan jugak.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...