Monday, 5 November 2012

Bratislava Slovakia dan Baklava


Assalamualaikum semua♥


Tourist train Prešporáčik in the Old Town



Cerita tentang Estern Europe belum selesai...kena tulis juga takut lupa(walaupun malas sangat...dush dush) Just untuk catatan diri sendiri.
Dari Pruge menuju ke Bratislava..tak perlu cop pasport pun di setiap sempadan.
Bratislava..bunyi sikit sikit macam baklava kan kan....kebetulan kami makan baklava di Bratislava..nanti akan diceritakan kemudian.

 On the way menuju Bratislava.
Bratislava merupa kan capital city kepada Slovakia.
Bersempadan dengan Austria dan Hungary


peace earth  sculpture fountain 


The Grassalkovich Palace

Berdekatan dengan fountain tu tersegam  istana presiden Slovakia ni.
Tourist guide kami tak henti-henti mengkritik presiden dia tu.

Miss Eva our tourist guide in Bratislava.

Ini pula adalah Slovensky Rozhlas
Sation Radio yang berbentuk piramid terbalik.


Kami di bawa ke kawasan tinggi ini ...dapat melihat pemandangan bandar Bratislava.
Merupakan kawasan perumahan elite...tersergam banglo-banglo  mewah.
Di sudut lain terdapat Memorial Monument dan perkuburan askar yang terkorban sewaktu perang dunia kedua.

Pintu  Masuk ke Memorial Monument tu.

Slavin
Tugu peringatan bagi para pejuang yang terkorban sewaktu perang dunia kedua.



 Bratislava Castle.
Berdekatan dengan Slavin tersergam istana ini.
Istana ni terletak di atas bukit dan mengadap  Sungai Denube.


Statue di depan istana.

Denube River...gambar ni di ambil dari istana.


 Novy Most Bridge ni merentasi sungai Denube. 
Berbentuk unik..seperti UFO dan merupakan sebuah restoran.


Di kawasan istana ni juga ada kedai souvenir...Tapi harga Kat sini mahal berbanding di Old Town.

St. Martin's Cathedral



Statue of Joseph Stalin....besar dan tinggi giler statue ni

Old Town.


Ok...cerita di Old Town pula...merupakan kawasan tourist sebab banyak statues yang menarik untuk tourist .


Antara statue yang dikerumuni oleh tourist adalah statue ni.. Man at Work (Cumil)
 patung yang keluar dari lubang pembentung.


dan ini pula  statue Schoner Naci (sebelah kanan sebab yang sebelah kiri tu bukan statue ..hiii) . Menurut guide kami ...this man strolled around Bratislava during the communist days in a top hat and suit, greets visitors outside his favorite cafe.


Pokcik & French Army Soldier statue


The Main Square di old town

Ada fountain.

 City Hall Bell Tower


Primate's Palace


statue di Primate's Palace

Perigi yang ditutup dengan penutup hijau ni
katanya tempat menghukum penjenayah di masa lalu.


  Slovak National Theatre (Slovenské národné divadlo )
pun di Old Town.


Kalau nak beli souvenir...elok le beli di Old Town sebab jauh lebih murah dan banyak pilihan.


 Lepas tu balik ke Hotel.


Kami menginap di Hotel Mercure.

 Hotel ni berkonsep moden...rasanya hotel baru kot. Puashati sangat.



 Lobby hotel

Cuma makan cornflake saja untuk breakfast



Central train station

Malam tu setelah rehat sekejap...kami berdua keluar untuk cari halal food.
Hotel kami dekat je dengan station ni.
Kebetulan jumpa dengan orang bertudung di sini dan tanya beliau di mana ada restoran halal. Rupanya gadis-gadis ni dari Turki dan  kasi alamat restoran Turki pada kami.


 Kami ingat jauh le...rupanya tak sampai 10 minit dah sampai.
€15 = rm 60 naik teksi tak sampai 10 minit...kena tipu ke? Wallahualam.


 Haa..ni dia Restoran Tulipan Kebab
di Jalan Obchodna.

Owner Resto ni org Turki yang boleh bercakap Bahasa Ingeris.

Kami makan kebab ni sambil berborak
  tanya macam-macam dengan owner resto ni.
Rasa  seronok sangat dapat berborak dengan orang muslim di bumi Eropah.
Dia tak advice naik teksi sebab katanya hotel kami dekat jer.
Jalan kaki pun sampai katanya


.
teh ni free je 

kami tapaw pizza dan nasi pilav  untuk lunch besok.



 Obchodna street 

Kami balik hotel jalan kaki je
Kebetulan ada satu lady tu sudi tunjukkan jalan untuk ke hotel kami.
Kebetulan dia pun menuju arah yang sama dan pandai berbahasa inggeris.
Untuk berjumpa orang yang boleh cakap bahasa Inggeris amat le susah di sini.
So kami borak dan tanya mcm2 padanya...seronok sangat.

Opss lupa ni baklava yang Pakcik Turki tu kasi kat kami...kasi free je...thanks pakcik.

Balik hotel sempat BW di lobby.
Renduuuu pada blog waktu ni.
Nasib baik pokcik sudi teman mokcik .





 Keep Smiling :D
kenangan...we ate baklava in Bratislava :D




72 comments:

  1. Seronok tengok semua gambaq. Cantik nampak hotel tu, best laa! 10 minit naik teksi kena RM60, gulp! Kat sini kalau 10 minit naik teksi kena RM20 pun dah rasa cekik darah, huhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sampai 10 minit sebenarnya dinas uwaaaa
      akak rasa lebih sikit dari 5 minit...x panas vontot...tup2 dah sampai.

      Delete
  2. Salam Kasihredha..jauhnya mngembara..sampai ke hujung donia...Kasihredha..camner nak blok blok wajah wajah yang comei comeii ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna photoshop kak...guna picasa pun boleh kak

      Delete
  3. Salam K.Kasih...seronoknya g melancong..permandangan pon cantik2.Tak merasa g sana pon...takpe la ..puas menegok gambar kat blog akak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie
      InsyaAllah oneday atie pun akan sampai :)

      Delete
  4. Mulai dr skang sy nk menyendeng dgn lebih lg la dgn akak, dpt gi europe. Bwkla sy bwkla. Hahaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut nye mr pilot le bawa kami terbang ke seluruh indonesia hahaha

      Delete
  5. seronoknya kak..entah bila berkesempatan ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah yan satu hari yan pula aka sampai.

      Delete
  6. 60 hinggit tk sampai 10 minit...hehe..
    kat sana semuanya mahal belako..
    happy holiday... sweet memory....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahalll semuanya
      tak de yang x mahal
      kalau nak beli kena pejam mata je...hihi

      Delete
  7. seronoknya kak..banyak tempat2 menarik kan..yg x best teksi tu mahalnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mahalkan
      kat sana semua mahal

      Delete
  8. Bestnya berjalan2 di negara lain dari yg lain ni kan :-). Especially bila dpt makan baklava free di Bratislava.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab free le..baklava tu menjadi lebih sweet hihi
      baik pakcik turki tu :)

      Delete
  9. pizza tu nampak sangat shedapssss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. shedapppsss...syebab syejukkkk. feruttt laparrr jer

      Delete
  10. Salam Kak,
    wah bestnye jenjalan kat sana. tp bagus sgt kan pegi mana2 pun ada org Islam dan tak susah cari makanan halal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wssalam
      nasib baik ada resto turki yg selalu mjadi penyelamat swaktu di sana :)

      Delete
  11. akaakkkkkk sebelum ape2, i nak ckp miss akakkkkk...lame tak jenguk sini.. bz sgt2, ni pun bw jap sebelum amek anak.. blog akak yg i terjah dulu..hehehe... mcm bese, gmbr cantik buat teruja nak gi sana.. bile nak gi ni? *sambil korek tabung*..heheh..akak take care!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanya maya x datang kesini...miss you too
      Thanks singgah sini ye..
      Semoga maya sentiasa sukses dlm perniagaan.
      Akak tahu maya bz...take care

      Delete
  12. Selamat pagi Kasih...
    rasa nak ikut sekali ke sana, nak rasa juga baklava...

    ReplyDelete
  13. seronok ye kak... jauh perjalan luas pengalaman tp tulah susah plak nak cari makanan nsb ada makanan muslim kt citu... hihihihi semua picass yg amik tgkap sgt cntik!

    ReplyDelete
  14. Pizza main tindan2 camtu jer?? fuuhh..

    Menarik man at work tu..

    ReplyDelete
  15. Seronok tengok gambar-gambar akak. Tak tahu le bila boleh sampai ke sana.

    ReplyDelete
  16. wowwww.... bestnya dapat jalan2... sorry to ask, u pakai travel agency mana?

    ReplyDelete
  17. Baklava... pernah makan sekali je.

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum Puan
    nampak cantik sangat hotel tu, suka tengok bunga dalam pasu panjang tu, creative..

    ReplyDelete
  19. Cantik tempat ni...entah bila akan sampai! Suka baklava tu...Hehehe..makan baklava di Bratislava

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan baklava free di bratislava :)

      Delete
  20. bestnya baca catatan perjalanan akak.. terasa seolah-solah saya turut bersama di sana (berangan je kejap kekekeke)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun suka berangan juga syiela ..
      bermula dgn angan2 :)

      Delete
  21. Assalamualaikum Kasihredha,

    Wow...bestnyaaaa...macam2 ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      macam astro ye kak...hahahah

      Delete
  22. wow..cantiknyer tmpat ni.
    untungla dpt kenal2 tmpt org.. hotel dia..cantiknyer.. suka tgk deko dia.

    ReplyDelete
  23. Waaaaa bestnya dapat jalan jalan makan angin

    ReplyDelete
  24. apa rasa mkn baklava di bratislava?

    ReplyDelete
  25. bestnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    teruja hendak pergi ke sana pada satu hari nanti...
    :)

    ReplyDelete
  26. Ya Allah luasnya pemandangan akak..^_^

    ReplyDelete
  27. first time saya tau ada tempat nama bratislava ni. tq kak for sharing. lovely pics. semua saya suka..especially the architectures...and the food.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama le dgn akak, before akak tak pernah tahu ada negara Bratislava :)

      Delete
  28. Kak Kasih...cantik2 Freeze MAgnet kat sana

    ReplyDelete
  29. Kak kasihh bawalah patik dan anakanda patik bersama mu hubu

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka2
      nak jalan2 dgn mommy hamza dan hamza

      Delete
  30. Seronok dapat tengok keindahan negara Eropah....bilakah diriku ini akan dapat jejak ke sana jua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Aya..
      nanti aya pulak yg pergi :D

      Delete
  31. Aikkkk.. kwn sy pun baru baru balik dari sana.
    Dia pun shoot gambo restoran ufo tu heehhee.
    Dia tak gi pun resto tu hmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti dekda kasi link kwn dekda tu ke Akak ye

      Delete
  32. WAH,BESTNYA KAK..TERINGIN NK G OBERSI..
    GMBR2 AKAK SEMUA JELAS DAN CANTIK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Nanti Sampai le tu bui.
      Jgn puji lelebih bui...kembang kempis dah hidung Akak ni...hihi

      Delete
  33. bertuahnya dapat berkunjung ke tempat2 camni..unik tgk radio station yg bentuk piramid terbalik tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. unikkan bangunan tu...tp katanya banguanan tu tak berapa stabil dan kuat.

      Delete
  34. Haaa mmg kat sane tourists mg kena cekik kalau nek teksi haha ktrg dulu kt Rome pun terkena gak naik teksi dlm 5 minit kt meter tunjuk 4 euro...tibe2 dia tekan hape jd nk dekat 10 euro...so xnk bertekak pnjang byr jela...btw nice pics...Slovakia nmpk menarik..insya Allah hujung thn nk g Italy blk n maybe nk singgah En Provence and Greece skali...Swiss land pn harap2 sempat jgak...good photos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks reiko
      memang cekik darah kan
      syoknya nak gi Greece ye..have a nice holiday ye

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...