Tuesday, 13 November 2012

Happy Holiday....



Assalamualaikum ♥

Bahagianya hidup ni...

Kerja sehari je semalam....dah cuti lagi(Deepavali)....so dapatlah menghirup udara pagi dengan tenang.
Alhamdulillah.
Dah bertambah ahli seorang lagi...ahli batuk koh koh koh.
Ubat Pak Dokter pun telan...ubat altenative pun kami layan.

Jus limau kasturi dan madu.
Terimakasih teman-teman yang memberi petua dan tips.
Nasib baik sedap...hihi

2 gelas sebab pesakit dah jadi 2 orang sekarang.
Dah macam koir dah....sana sini...koh koh koh
Kicap dan jus limau pun akak telan juga.

Batuk tak menghalang kami membaja...dan membelai bunga-bunga.
Sambil membaja...sambil batuk sama-sama....sehati sejiwa lah jugok khenn.
uhuk uhuk....hihi


Seronok bila tengok bunga ros jepun ni berbunga,
terapi minda kejap tepi pasu ros ni .


Lunch...boli ajo lah pokcik...kan mokcik tak sihat.
Alasan mokcik je tu....hiiii
Jom layan nasi briani Johor ni.


Tengahari hujan lagi....syoknya tarik selimut ...sambil baca novel :)
Petang perut mula minta di isi...lapar dipetang hari.
Malas nak keluar beli...
so cari le apa yang ada di dalam peti...


Akhirnya dengan 3 biji telor, susu pekat manis dan vanila ...
tak lupa gula untuk karamel...terhasil le puding karamel ni.


Buat sikit je ....3 biji telur cuma dapat 2 ramekins saja.
Kami cuma bertiga...sedang elok lah kan.


 Adik pun suka...
Puding Karamel yang simple tapi sedap *puji diri sendiri...toing2!!!*


Akak suka buat karamel dia agak coklat sikit ...sebab supaya balance dengan manis puding tu.
Suka karamel tu...sehingga menjilat sudu.



Hari Khamis cuti lagi..Seronoknya :D

Adakah Mokcik ni pencinta cuti?
Apa-apa pun hati berbunga riang....lalalalaala...koh koh koh
Alhamdulillah....terimakasih Allah walaupun batuk masih dapat menikmati hari ni.



Keep smiling :D

bunga yang kena baja hari ni :D






58 comments:

  1. batuk2 pn rajin kak buat kuih tu..semoga cepat sembuh..cantik bunga tu kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks WC
      Loni batuk dah ok sikit doh :)

      Delete
  2. salam kak kasih...

    tu elok yo nampan eh bungo rose jopun akak tu ha...cubo lah buh bajo yg se syor kan kek akak tu.mesti maun punyo.tk dapek dtg sungai buloh niha moli eh kek giant pun ado ghaso eh tompi mahal lak sikit tang rogo eh tu...
    Itu dah ramai batuk tuha habih lah satu ghumah longkung longkang dek batuk ni kan.

    Maap la ha kak...ese kok masuk blog oghang kampung tak dapek nak speaking KL do...ondak speaking Jarman yo deh lidah ni. baru feel kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. JR akak kocutt ajo ...tak macam elena punyo
      akak dah boli bajo no 55 tu tadi..
      tadi dah membajo...harap2 lepas ni berbungo cantik.
      Terimokasih lah segala ilmu yg dibori...jaso mu dikonang juo :)

      Delete
  3. kagum! tak sihat pun sempat buat puding karamel..sempat berkebun..alhamdulillah.
    eh..suka la tengok ros jepun tu kak...teringat masa kat rumah lama..senang je hidup membiak-biak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puding tu senang je..kejap je dah masak.
      Bunga ros jepun tu senang hidup...asal kena panas je..ok lah dia :)

      Delete
  4. adda kt umh ni si kecik rusydi ngn papa dia yg batuk..yg tua ok la senang..yg keciknya xtau petua apa lgi nk hilangkan batuk..kesian tgknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau budak kecik kena kesian lah kan..
      sure menangis je kan

      Delete
  5. Salam K.Kasih..emm sedapnya mkn karamel dlm hujan2 yg lebat tu ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie
      akak masak apa yg ada dalam fridge je :)

      Delete
  6. Teringat kesah baja. Soalan ujian science darjah 4. Apekah keperluan tumbuhan2 utk hidup. Bleh lak sy jwp air cahaya matahari carbon dioxide dan baja. Hahahahahahahhaaha. Puas la org nak membaja hutan dan sgala belukar yg tumbuh tinggi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL...sure cikgu tu terpegun membaca jawapan tu..
      kreatif anak murid ku ini, cikgu tu berkata...hahahahha

      Delete
  7. sedapnya puding karamel tu..terliur sungguh

    ReplyDelete
  8. tak baik lg ye batuk kak.harap cepat sembuh.dalam sakit2 tu sempat lg masak caramel keke.cantiknya bunga ros jepun tu.kalo laman saya luas mcm umah akak bestnya.macam2 boleh tanam.akak guna baja ape?semua pokok segar2.kalau dapat taman mcm ni.saya duduk je kat luar.masuk umah time tdo je kot.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga ros jepun tu senang je hidup izi.
      Kalau gantung pun cantik gak izi :)

      Delete
  9. kak cuba minum air asam boi, letak je asam boi dlm air suam then minum camtu jer.. get well soon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks yanti
      dapat satu petua baru ni yanti :)

      Delete
  10. nampak sedap puding karamel you tu.. i pun baru buat semalam tp soggy sikit heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab terlebih susu cair kot eny..
      akak letak susu pekat manis..sebab x de fresh milk :)

      Delete
  11. dapnya kak..simple...
    nasi beriani lama tak mkn ;d

    mornink ;D

    ReplyDelete
  12. wah akak.. tengah koh.. koh gak ni... boleh le try.. makan ubat doktor pun x jalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba le makan jus limau + madu...akak dah ok dah sikit

      Delete
  13. Alin plg takut dijangkiti batuk..sebulan pun blm tentu okay kak..

    mak kata makan nenas cicah kicap pun berkesan gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama..kalau dah batuk susah nak sembuh.
      Nenas pun akak mkn juga alin

      Delete
  14. cantik pokok ros jepun tu berbunga. kt dpn rmh I pun ada dlm flower box tepi tangga tangga dpn rmh. tapi bukan I yg tanam...hahaha...skrg ni kt sini dh nk masuk winter. byk pokok2 bunga baru ditanam...sebulan lagi meriah la dgn bunga2an yg keluar berwarna warni. I rasa akak mmg pencinta cuti sejati. hehehe...adatlah tu kan kak, bila penat kerja mestilah rasa nk cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh nak cuti panjang je dlm usia2 mcm ni
      dah letih doh..
      lebih suka membelek bunga dan memasak :D

      Delete
  15. lupa pulak, semoga akak & family akak cpt sembuh ye...

    ReplyDelete
  16. batuk2 pon tetap diteruskan aktiviti2 len yg berfaedah ye kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah masih boleh beraktiviti :)

      Delete
  17. Salam Maal Hijrah Kak Kasih Redha:) uishhhh sodapnya ubat batuk tu..tak batuk pun nak minum gak ni:)Banyak orang ada kenangan di Shah Alam kan..saya suka pasar seksyen 6 tu..kenangan dulu2 selalu pi pasar tu,masa student tak dak duit beli lah daging sikit:) tapi now mahal2 barang kat situ tapi segar2;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Maal hijrah juga unk mamatiamia.
      Dulu2 di shah alam x de apa...cuma ada PKNS dan tasik..haha
      Kat PKNS pun x byk org berniaga mcm sekarang.
      Dulu akak suka gi pasar malam klang..naik bas je dgn kwn2 :)

      Delete
  18. hihihihi...tak sangka batuk hingga dalam blog.....cute jerk...

    kak,

    sedaknyoh puding karamel tuh...bak maghi gak sikit sinih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kalu batok susoh nok baik...kdg2 tu sampai sebulan.
      Tp Alhamdulillah akak makin ok...akak minum jus limau + madu.

      Delete
  19. rajinnyer masak.. menanam bunga.. wah.. bertuah anak2x..

    ReplyDelete
  20. Saya baru baik batuk..lepas pekene aiskrim baskin robbin sampai 2 scoop...serius tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ada dengar juga...petua suruh makan aiskrim vanila :)

      Delete
  21. batuk kalau dtg mcm ribut tp pergi mcm siput...semoga akk segera sembuh ye...

    berbudi pada tanah maka cantik ler hasilnya kan kak... baru mas tahu itu rose jepun namanya, selama ni mas panggil bunga wane wani hihihi...suka2 hati je kan :)

    puding karemel akk tu..alahai...sedapnya tp org batuk mana blh mkn manis2 nnt bertambah gatal ler tekak tu hehehe...bak sini biar mas je yg makan ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mas...susahnya nak sembuh kalau dah batuk.
      Akak paling takut, kalau batuk...kdg tu sebulan tak sembuh2 .

      Delete
  22. sedapnya........ Puding karamel
    makan pula sejuk-sejuk.... memang kena buat ni...
    :)

    ReplyDelete
  23. kita pun tumpang terapi minda tengok bunga-bunga cantik di taman... Harap cepat ler baik dari batuk tu yea..

    ReplyDelete
  24. get well soon kak kasih..!!!!

    gerraammm tengok caramel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasihhhh mulannnn
      tak sabar nak tunggu n3 berikutnya
      nak tau mulan gi mana selepas spore :)

      Delete
  25. Replies
    1. sebab makan dgn sudu..
      kalau dgn jari sure dah menjilat jari dah...hihi

      Delete
  26. salam maal hijrah
    memang syokkan cuti2 ni he he
    batuk dan gatal2 kat ank tekak ni ha ,,bila batuk teruk memang seksa jg tp sy serasi pada ubat batu cap ibu dan anak alhamdulillah ok
    cantik bunga ditaman..mekar mewangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah telan byk ubat batuk dah..
      tapi skrg alhamdulillah dah ok sikit :)
      salam maal hijrah juga unk mama sara nur

      Delete
  27. Semoga batuk tu cepat sembuh, amin! Nak mintak puding karamel tu ciket, boleh tak? Permintaan dari budak tua gebu kentang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn...thanks dinas
      haaaa...dah balik ye
      mana pi ni? dari tadi akak tunggu nak kasi puding...hihi

      Delete
  28. masih tak lega kak. tambah lagi ada lah ye..

    sian betull

    pudding tu. makkk sedap nya nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ok dah sikit skrg ni...Alhamdulillah

      Delete
  29. Walaupun tak sihat, tapi tetap aktif berkebun.. Nur pun baru je kena batuk dan sakit tekak.. Sedapnya tengok puding karamel tu.. ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur minum jus limau Dan madu atau kicap..Sgt effective.
      Cuba ye...supaya batuk segera pergi.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...