Wednesday, 7 November 2012

Hujan dan Makan


Assalamualaikum semua♥ 


 Hari minggu yang lalu...hujan dari pagi hingga le ke petang.
Pagi breakfast nasi belauk yang dibeli di Sg.Sekamat Kajang ni.


 Makan bersama kopi o.
Placemat /alas piring  tu first placemat yang akak ada, beli waktu mula-mula berumahtangga(lamanya)...colour pun dah berubah.
Tapi masih di simpan untuk kenang-kenangan.
Sesekali barang antik boleh masuk blog juga...hihi


Beli akok juga.

Tengahari pergi Kajang untuk beli seluar KRS adik sebab dia ada camping nanti.
Hujan masih juga turun dengan lebatnya.
Kami singgah di Restoran Wong Solo di Bandar Baru Bangi.
Akak makan gado-gado ni jer...sebab masih kenyang makan nasi berlauk.


 minum es alpukat....waktu di Bandung dulu suka beli jus alpukat ni waktu balik dari kelas.
Minum pelan-pelan untuk menikmati lemak manis jus ni.

 Tokmi makan set nasi + empal sapi + sayur terung + tempe + tauhu goreng.
Abah dan Aqi makan nasi ayam penyet...tak sempat snap sebab dia org dah ngappp.

 
Nasi goreng untuk adik....dia memang tak suka dengan segala penyek yang ada.

Lepas tu pakat makan yogurt...walaupun kat luar hujan turun dengan lebatnya.
Udara menjadi segar dan sejuk :D



 Keep Smiling :D

Seharian Puteh tak boleh main kat luar sebab hujan.





76 comments:

  1. Alpukat tu air apa kak?
    1st time dgr errrr!

    ReplyDelete
  2. akak placemat tu masih cantik lagi..colour dah berubah takpe kak yg penting bole guna lagikan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Placemat tu dah x guna dah sebenarnya...Tp teringin nak Guna balik hari tu :)

      Delete
  3. Bagi kakcik, kuah gado2 di Wong Solo adalah sangat pedas! :)

    ReplyDelete
  4. asalam kasih..banyak kali juga acik baca restoren wong solo bangi ni..buat acik teringin pulak nak merasa makanan disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak
      Try le kak..Makanan jawa :)

      Delete
  5. Salam kak,
    skrg kat sana tgh musim hujan ya? isk sedap2nya tengok gambar makanan tu kan.. terliur jadiknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam umi
      Hujan hampir setiap hari kat sini..
      Sejukk dan nyaman:)

      Delete
  6. Sedapnya nampak all the makanan indon style tu especially the gado2 ada bubuh emping belinjo goreng! mentang2lah I ni Jawa so any food ala2 Jawa nampak sedap sgt, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Akak gado2 Kat sini sedap sangat...lengkap.
      Empeng melinjo Kat msia ni Mahal harganya..Kalau Akak ke indo..Akak beli byk2 buat stok..Kat sana jauh lebih murah.

      Delete
  7. sedaknya nasi barlauk.kalo blk kelate memang menu breakfast ni.alpukat pun sedap.yumssss.baca blog ni selalu buat rasa lapor.lg2 hujan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Teringin nak mkn nasi minyak waktu breakfast.
      Dulu Kat kg..suka beli nasi minyak dlm klosong Unk bfast

      Delete
  8. Assalamualaikum kak kasih syg...
    bertambah-tambah lapar perut mas tgk mcm2 makanan ada kt sini...kriuk..kruik perut ni hah hihihi

    Jgnkn putih... amani ni pun sama kak..resah tak blh keluar main...hujan je :)

    Psst... berkenaan gambar yg mas ambil tu
    mas masih guna camera lama cannon dslr A1000 tp mas dah jumpa tmpt edit gambar yg baru! tu yg kemaruk dok edit gambor je hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mas
      Hujan2 ni syok tarik selimut je kan...
      Thanks mas....akak tgah mencoba edit mengedit ni.

      Delete
  9. Cuaca sejuk2 sekarang ni memang rasa lapar je kan kak. Badan pun dah bertambah montel ni.

    ReplyDelete
  10. kak,

    terliur nyoh tgk nasi berlauk tuh.....sedak nyoh !!!!!

    ReplyDelete
  11. mmg hujan sepanjang hari...
    sukalah yogurt tu.....

    ReplyDelete
  12. alahai...sedapnya menu tu...QH rajin jugak beli nasi blauk cmtu kalau mls masak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak biasanya beli nasi berlauk ni hariminggu saja....Kalau kerja x sempat :)

      Delete
  13. Hujan dan makan tak boleh dipisahkan..... Itu kata org cam kitalah kak. Aduhhh rindu nak makan jus alpukat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makannn je kan...
      Lapooorrr je kan
      Hihi

      Delete
  14. memang kalau hujan-hujan syok je makan pastu tidur..berlingkar macam ular sawa kekenyangan..hikhik

    ReplyDelete
  15. sedap bangat semua makanan tuuuu..........
    yang paling comel pastinyer............putih..
    :)

    ReplyDelete
  16. Wong Solo yg saya makan di Bali, mmg lebih sedap berbanding Wong Solo kat Shah Alam & Bangi...mungkin bahan2 di sana lebih fresh..dan ikan gurame pun saya rasa macam takde aja menunya di Wong Solo di sini..ke ada saya yg tak perasan? :)

    Barang2 lama yang best sebenarnya, berkualiti...walaupun antik..hihihih..mak ayah saya punya barangan antik masih kuat lagi sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...Kat sana lebih best...masakan Padang pun sama...Kat sana lebih sedap.

      Delete
  17. Hujan hujan ni...memang perut lapar memanjang. Tengok nasik berlauk akak tu, terus rasa lapar.

    ReplyDelete
  18. sian putih ditinggalkan 'keseorangan'

    ReplyDelete
  19. Salam Kasihredha..Nekcik jugak suka advocat!!!

    ReplyDelete
  20. Sy geng dgn adek la. Mmg xreti nk minat bendalah penyek2 ni. Tatau apee yg speciial sgt. Mostly overpriced lak tu lg la x minat.

    Akak panggil nasik dagang tu nasik berlauk ke? Or mmg bkn nasik dagang tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka adik monyokkk je bila tau nak gi rest tu...hihi

      Nasi berlauk Dan dagang berbeza.
      Nasi berlauk..gulai dia lebih kurang mcm masak lemak cili api.
      Kalau nasi dagang gulai dia pakai rempah ratus...nasi dia pun lain sebab campuran dgn pulut + santan :)

      Delete
  21. Tadi ada ngantuk sikit tapi cerah bijik mata saya tengok segala makanan tuuuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ye ke?
      Effective jugok nasi betlauk ni kan...hihi

      Delete
  22. KAT SINI (KUCHING ) PUN SLL HUJAN SEKARANG KAK..BILA MUSIM HUJAN PERUT SERING BERKERONCONG..HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimana2 pun hujan skrg ni kan...Harap2 x de le bencana...nauzubillah

      Delete
  23. dapnya ayam penyet.. kak soda gumbira ada tak? teringinnnn....

    ReplyDelete
  24. Tak pernah minum jus es Alpukat..Air apa tu kak? Gado2.. sedapnya... Serius, saya sangat terliur tengok menu2 akak dalam entri ni.

    ReplyDelete
  25. psttt.... mas dh inbox kat fb akk psl edit gambar yg mas guna skrg...nnt kak kasih tgk ye :)

    ReplyDelete
  26. assalmkum kak! lama btul tak mari sinni..ya betul2 sibuk dr ank bongsu amik pmr smpai yg no 4 tgh spm ni...wah! sedak jamu mato sinilah!

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. Sebenarnya lebih Byk mkn di luar dr masak sendiri..ssshhh
      Hari minggu je masak

      Delete
  28. salam kak...

    humang makan sesajo ha...
    lapa dah poghut ni ...berkeriyut bunyik cacing...
    nanti saya jawab yg akak tanya dlm entri baru ye...
    tapi bila laaaaaaaaa entri barunya kan.....
    bebawak besoba yo lah nunggu eh kak yo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduaiii lamo bonar Akak tunggu n3 baghu Elena ni haa
      Tak soba ni ha Dah..
      I'm wating...eh2 tibo2 cakap london...hihi

      Delete
  29. Replies
    1. Kak mawar...
      Sgt Teringin Nok make ubi badok..ubi Itik Dan lain2

      Delete
  30. salam kak..sedapnya makanan2 tu..terliur saya dibuatnya..hihi..air juga tgk air tu..

    ReplyDelete
  31. wohhooo... drooling sungguh masuk rumah kak kasih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk pun sama bila masuk rumah mulan

      Delete
  32. semuo nyer lazat2 belaka...yummy...

    ReplyDelete
  33. suka la masuk blog u ni tengok gambar makanan mcm nak jilat screen je hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi...sama le hari tu...bila masuk blog eny..
      Tgok laksa...Terus Teringin nak mkn laksa:)

      Delete
  34. lama tak makan kuih akok...nasi berlauk tu gulai dia mcm gulai nasi dagang sikit kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi berlauk tu gulai dia mcm masak lemak cili api...
      kalau gulai nasi dagang ada rempah dia tersendiri.

      Delete
  35. lama tak makan akok...hujan2 ni tgk gambar ni mmg lapar la akak...hehe..

    ReplyDelete
  36. Bestnye makan-makan. Sedap-sedap semua makanan tu :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...