Sunday, 25 November 2012

Musim Durian di Sungai Lui

Assalamualaikum ♥



 Eh kome dughian dah berbunge...ingat lagu Mr. Os ni kan...terutama bila musim durian tiba.
Secara jujur akak jarang ke sini, cuma suami yang rajin datang untuk tanam pokok buah-buahan. Akak cuma suka datang waktu musim buah ajer...uhuk uhuk

Hari minggu kami kumpul di dusun Sg.Lui ni(sila bayangkan lagu Aizat tu ye)
Acara bakar membakar dah menjadi acara wajib, sambil bergelak ketawa.

Lumut di tepi perigi...air perigi ni sejukkkk sangat tapi jarang digunakan :)

Durian kampung fresh dari pokok...baru gugur ni.

Akak suka durian ni...kecik, manis berlemak...walaupun pucat lesi.

Along tukang kopek...kami tukang makan :)

Pulut santan durian...memang sodap i tell you.

Tokmi tengah sekodeng nasi lemak Kak Pah yang super duper sedap.

Azalia 

Dah panas makan durian...jom terjun sungai yang sejuk airnya ni.

 Abang Shahmi dengan gaya kuak lentang

Kanak-kanak bagaikan tak nak keluar dari air...walaupun kulit dah legam.

Sungai di belakang dusun...agak privacy sebab jauh dari orang.

 Kanak-kanak naik dari sungai bila perut rasa lapar je...so kita siapkan special food untuk mereka ni.
Ni menu ayah chik yang sediakan.

Roti telur special.
Roti canai yang dah sejuk...panaskan semula dan tambah telur di atasnya.
Sedap dimakan panas-panas.

 Ternyata ada kerang  ni dalam sungai tu...(akak panggil etok)


So meninggal dunialah etok ni di rebus oleh ayah chik.

 jom tengok hasil bakar membakar...


 ikan bakar yang sungguh sedap  ni...

dan juga jagung bakar...


 ni bukan kami yang bakar

 Bahulu Classic
Ayah Chik yang beli OTW ke dusun....


 durian di pokok

 pisang dah mula besar....

rambutan beli...

 anak-anak sedara dan kakak2 ipar :)



 Tokmi tengah bermanja dengan puteri bongsu ( su nor)
sandar menyandar sambil bercerita ...

Bila jumpa dengan anak lelaki...mesti le nak story macam-macam cerita juga kan.

Tokmi tengah memangku cicit :)

Cicit tokmi...cucu sedara akak...Little Alia :)

kak Inn dan Humyra 
Ayah Teh (Abang Di) dan Teh (Kak Na) 
Gambar Mama Long tak sempat snap...jurukamera sibuk makan nasi dengan budu..hihi
Rambutan dalam mulut...

 Dah puas mandi sungai...jom main bola pula.

 Kami nak mandi lagi la Chik!!!

siap-siap nak balik...hari dah nak hujan.

Ayob..penjaga dusun.





 Keep Smiling :D
berjaya snap burung ni walaupun blur :)


83 comments:

  1. Sy bknla gedik tp mmg xgemar buah2an tempatan especially durian. Tp sy hantu patin masak tempoyak. Ceh contradicting sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik lelaki akak pun x suka durian dan dia pun tak gedik...hahaha
      wahhhh boleh kawin dgn org Termeloh le macam ni...tiap hari boleh mkn ikan patin temfoyak...dekat dah tu dg kg dato siti :D

      Delete
  2. Tumpang seronok tengok, kakak. Saya tak pernah ada family gathering ramai2 macam ni..

    ReplyDelete
  3. sungai lui?? kat hulu langat? dekat dengan kampung imah.. kampung imah, taman sentosa.. depan dusun tua, ada kawasan perumahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dusun akak ni di sg lui...berdekatan dgn rumah dato haslam tu.
      Tak jauh dah dgn dusun tua :)

      Delete
  4. bestnya suasana.ada sg yg boleh mandi ,pokok buah yg berbagai jenis dan etok pun ada dlm sg tu. makna nya sg belum tercemar lagilah.bestnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun x sangka ada etok kat situ :)

      Delete
  5. seronok la tengok gambar2 ni...meriah..untung la ada dusun. dapat jugak jadi tempat berhimpun satu keluarga besar..paling best...acara makan2 lah...arrr..geram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sangat...at least ada le tempat kami nak berkumpul adik beradik

      Delete
  6. wahhhh... manyak syiokk ...

    ReplyDelete
  7. Ni memang dusun keluarga ya, cantik sgt view di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami beli dusun ni thn 2006 dari org kampung situ :)
      dah ada pokok durian yg besar2 tapi sekarang suami akak ada juga tanam pokok baru :)

      Delete
  8. Bestnyaaaaaaaaa ada dusun siap dgn sungai and pergola and space nak berBBQ!!!!!!!!!!
    Durian kampung tu memang sedap kan, walaupun rupa tak secantik durian musang king.
    kalau I pun, sure tak nak balik dah walaupun dah gelap nak hujan. Kalau my girls lah dpt pergi tempat mcm ni, memang tak nak balik jugak walaupun dah hitam legam :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak2 mmg lah seronoknya...sampai mandi sungai tu takmo naik2.

      Delete
  9. oh my gucci tidakkkkkkkkkkk
    sedapnyer tgk buat BBQ tue
    ehhh seriyess terlioq tgk derian kaka tue
    sedapppppppppppppppppppppppppppp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan2 ramai2 mmg seronok ayu..
      kami kekenyang sampai mlm

      Delete
  10. jelesnya.seronok betul activity mcm ni dgn family.mkn buah2 fresh dari kebun.mandi sg.seronok sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok bila tgok kanak2 bersuka ria :)

      Delete
  11. aduh mmg teringin nk mkn durian tapi sbb tgh pregnant husband tak kasi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya tak elok unk pregnancy women kan

      Delete
  12. Indahnya pemandangan kat sini..ada dusun..ada sungai...ni dusun persendirian ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dudun ni kami beli dari org kampung situ dulu..
      pokok pun dah besar2...tp ada juga hubby tanam yg baru.
      Akak jarang pergi...kecuali musim buah je.

      Delete
  13. seronoknyer dapat makan ramai2x mcm ni... bestlah ada dusun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok bila dapat berkumpul esp di musim buah

      Delete
  14. wah...bestnyaaa....dusun family akak ke tu? cukup mendamaikan. byk pulak tu hasil dusun. yum yumm...x tahan tgk rambutan tu..uhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dusun akak beli dari orang PD..
      So pokok2 durian semuanya dah tua..durian kampung je.

      Delete
  15. aduh best nyoh gi kebun, buleh piknik2 tuh.....siap ado etok, sedak nyoh ....
    by the way, sayo suko gambar lumut tepi perigi tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...dok seko ado etok..sedakk make ghama2

      Delete
  16. wah nampaknya semua happy berpiknik di dusun durian...

    ReplyDelete
  17. bestnya kak berkelah kat dusun ada sungai pulak t.. sangat jeles ni...

    ReplyDelete
  18. BESTNYA..SERONOK TENGOK PART MANDI SUNGAI TU..

    ReplyDelete
  19. bestnyer mandi sungai + xtvt makan2 lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersama2 dgn keluarga di hari minggu..

      Delete
  20. Puas hati dapat kumpul ramai2, makan ramai-ramai...semuanya fresh belaka! Segar dari ladang, segar dari sungai... teringat durin kampung, rasanya memang lain dari durian kawin, bijinya besar tapi baunya....bestnya Kasih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat dusun ni cuma ada durian kg je amie
      tp best juga buah dia :)

      Delete
  21. Paling terliur sampai meleleh bila tengok gambar durian dan pulut santan...

    tunggu la sebulan dua lagi baru berani nak makan durian beria2..skrg tak berani lagi, takut panass.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org mgandung mmg x berapa ok mkn durian kan aya

      Delete
  22. Seronoknyaaa dapat berkumpul dengan seluruh ahli keluarga.. Meriah sungguh.. !!!

    Part paling best makan buah durian yang baru gugur dan acara makan2.. Meleleh air liur kami tengok menu yg sedap2 tu... Budak2 kalau dah berendam, memang payah nak naik.. :)

    ReplyDelete
  23. uiiiii ai sodap toghojun tiruk kek sungai tu ha peh makan dughian tu hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. toghojun sungai jo kejo nyo dari pagi sampai potang...hahahha

      Delete
  24. Salam Kasihredha..nape bila Nekcik bukak page ni takde orang komen...ke nekcik da salah lorong lagi nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. x salah lah kak..
      cuma saya x publish je lagi tadi :)

      Delete
  25. assalam kasih..baca aje pun dah terasa seronoknya..
    yang penting berkumpul ramai2 tu..makan apa pun jadi sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...mkn ramai2 mmg best kak :)

      Delete
  26. seronokyer kumpul ramai-ramai..pastu ada lak hidangan yg sedap2 menanti..hai sonangnya dalam hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti pencen...duduk kat dusun ni pun best gak kan :)

      Delete
  27. sg lui ni sebenarnya kat mana kak? s'gor ye? ke raub? apesal i boleh pikir psl raub ye.. bestlaa masuk dusun..boleh mandi2 lagik.. perghh!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. di ulu langat...selangor maya..
      ikut highway cheras kajang :)

      Delete
  28. seronoknyer.....
    tengok perigi tu teringat perigi masa kecik2 dulu. Memang mandi pagi kecebur-kecebur kena kat muka je. Badan tonggekkan kebelakang. Sejukkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaah...lucu
      saya dpt bayangkan itu kak...

      Delete
  29. wah, aktiviti yang menyeronokkan bersama family...sesekali berjumpa mereka, meriah, kan..

    ReplyDelete
  30. wah best giler ni kak.. yg len2 ok cuma tang doyan tu je KA x makan hehehe

    ReplyDelete
  31. der no contact tompat durian nie ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. dusun ni our own sebenarnya aisyfa..
      just unk family sementara ni..
      In Syaa Allah kalau dah siap unk umum..akak akan bagitahu.

      Delete
  32. nk contact number org dusun nie boleh ker

    ReplyDelete
  33. seronoknya pergi dusun ramai-ramai... ada durian, ada rambutan, ada sungai.. best, best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim durian datang lagi...baru le seronok nak ke dusun kan :)

      Delete
  34. kami pon suka berkumpul adik beradik..haritu sampai ke Karak mencari durian:)

    ReplyDelete
  35. alahai seronoknya kak..bab bakar2 tue mmg zila suka..lama x kumpul2 n family wt bbq..sg lui ingat lagu aizat kak..he hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fofular sg lui gara2 lagu tu kan...hihi

      Delete
  36. salam sis
    Terkenang di zaman dulu waktu ta remaja..kutip durian kt dusun atok waktu cuti,seronoknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenangan indah kan..
      sekarang dah x ke dusun atok lagi ke?

      Delete
  37. seronoknyaa berkelah disini kak
    saya x pernah sampai lagi sungai lui nie
    memang teringatkan lagu aizat tuu

    nak2 makan durian , serawa duriann wahhh .. hebat
    BBQ .. bila dah ramai2 semua jadi .. sedapp semua
    happening lepas makan boleh mandi
    wahhh memang meninggalkan kenangan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sg lui ni satu jln Unk ke Sg congkak Dan Sg gabai ieda :D

      Delete
  38. Jelesnya tengok piknik2 camni. Meriah !!! Kat Melaka takde kot tempat2 camni. Sungai Melaka pun dah canggih sgt, ada cruise.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melaka dah 9enuh dgn peelancung asing...
      Dah x de dah Sg Unk berendam mcm ni

      Delete
  39. wohhoooo... sangat seronok ni... all so yummehh... gerraamm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok mandi sungai sebenarnya mulan

      Delete
  40. Musim durian ni ramai sungguh minat buat durian crepe. Kasih redha tak buat ke?

    ReplyDelete
  41. Disana sini..semua bercerita ttg crepe durian...blog, fb, twetter, intragram dan lain2lagi...sya aje yg selalu ketinggalan.
    Dalam hati memang teringin sangat nak try buat...tp belum ada kesempatan.

    ReplyDelete
  42. bestnya bersantai di dusun make-make

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengoh musing durie...kumpul ghama2..sambil mandi sunga

      Delete
  43. a`aa..ngat lagi lagu tu ;D
    bestnya dapat rela2 cam giteww ramai2 kan..

    su mkn droyan tapi sekadar merasa..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu kecik suka nyanyi lagu Mr os tu...Sampai Sekarang masik ingat lirik dia hahaha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...