Sunday, 11 November 2012

My Lovely Weekend....


Assalamualaikum  ♥
Bila tiba je hari Sabtu....menghitung jam je nak habiskan kerja....dah terkonang2 my bantal yang lembut..selimut yang mulus.

Nak kemas-kemas bilik dulu...letak fragrant Oil (teddy's dream from lovely lace) biar bilik wangi dan nyaman...baru le selesa untuk bergolek-golek sambil tengok tv or baca novel hadam dan hawe yg tak habis2 lagi tu...mana taknya baca 1 page dah krooohhh krohhhh.

bye bye my office...just for one day ...ok...please dont miss me  *mood perasan*
Terpaksa le itam futihkan sebab opis(belakang tabir) cik kak ni bersyelerak.
first time dalam blog upload gambar di tempat kerja....ngeee


Dinner kami....Mamak yang masak...
Ehhhh ada Aqi laaa
Aqi balik sebab dia ada regular check up dengan his dentist.
Kena tampal dua batang gigi....dush dush.
Tu lahhh ummi dah pesan...gosok gigi before sleep tapi selalu je ngelatt.
Tak pasal2 kena bebel dengan ummi...dush dush lagi.

Sejak dua menjak ni Mr Batuk datang bertandang...
Dah dua botol ubat dah Akak telan dengan penuh kasih sayang...agar Mr Batuk segera pergi. Satu ubat batuk  tak mengantuk untuk waktu siang...Dan satu lagi unk malam....mengantuk dan melayang2.

Teringat petua Tokmi dan Mama long....Kalau nak halau Mr.Batuk...mkn le nenas.
Malam buta pergi cari nenas sebagi altenative medicine.
Tak salah mencoba kannnn...
Alang Alang makan.... taruk kicap manis sekali... biar sedap....overrr tauu.
Aikk orang yg tak batuk pun nak join sama :D

Ohhhh Mr Batuk....pergi lah dari Akak....Akak tak kecik hati sikit pun kalau you cepat2 pergi.....pergilah pergilahhh.

Pagi minggu...teringin nak makan sandwich sardin panas-panas.
Mayonis mesti letak ...agar ada rasa lemak-lemak manis gitu.


Makan sandwich sardin panas-panas sambil hirup kopi o panas dipagi minggu...perrgghh..memang nikmat.
Kunyah perlahan-lahan untuk nikmati kelazatan sardin dan roti ... *dengan mata sedikit terpejam*.
Kunyah perlahan sebab panas sebenarnya....muhahahaha



jommmm ....cantas pokok !!!


 Kantan hiasan berbunga mekar ....dan
pokok bunga gantung mengintai di balik pagar kayu.


 projek menanam pokok bunga...ada 4 colour semuanya.


pokok bunga ni jarang berbunga...sekali berbunga cantik juga.

Tengahari keluar nak cari kasut bola Adik sebenarnya...dah alang-alang keluar...baik le makan sekali kan.



Akhirnya beli le sepasang kasut bola untuk adik...tapi Adik sanggup tak nak main bola petang ni sebab Takut kasut kotor dek kerana  padang basah...muhaha


keep smiling :D
Adik tak berapa sihat....Zzzzzz



58 comments:

  1. weekend..
    sememangnyer hari y dinantikan.. nk manjakan tubuh badan y penat bekerja ni..

    eyhh.. xtau nk komen mcm mana.. byk cerita..
    bunga kantan tu..cantik sgt..xtau lak ade u hiasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga kantan tu ada banyak warna lya..
      akak ada yg warna pink muda(yg biasa)..pink tua, merah dan putih.

      Delete
  2. wahhh memang lovely la weekend akak ni...penuh terisi mcm-2 aktiviti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuma sehari je dlm seminggu ngah..
      sebab tu le segala aktiviti nak buat satu hari tu :)

      Delete
  3. background akak dah comel. takyah tukar ....excotik . boleh ke gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaah
      selera org tua2..mcm ni lah kan :)

      Delete
  4. Akak batuk n sinus ke? Sy sgt recommend dr nadir kat klinik wangsa kat sblah jusco alpha angle wangsa maju. Dia mmg pakar bab2 batuk sgala mak nenek ni. Dr nadir shj ye. Yg lain sendu. Hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak batuk je...tp sungguh menganggu.
      Tp dah agak baik dah skrg ni...segala mcm akak telan.
      Thanks info ttg doktor tu...kalau x baik2 juga..kena lah jumpa dr.nadir ni.

      Delete
  5. minum kicap yang diperah air limau nipis kak. petua abah saya yagn agak mujarab lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks yan...akak dah try dah..
      kicap +limau
      limau + madu pun try juga
      Akak dah mula kurang...cik abg pula kena :D

      Delete
  6. tengok makane ni semuo terliur kak! sandwich pun menggoda. comeynyo bunga kantan kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musim hujan ni rajin pulok dia berbungo :)

      Delete
  7. salam kak..cantik laman rumah dgn pokok2 bunga..penyakit batuk ni kalo dah hinggap kat tubuh kita susah sgt nak ilang kan..kalo saya telan ubat batuk memang kepala melayang2 rasanya..hihi..akak layan juga ke adam & hawa ye..siap baca novel lagi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Akak layan...sebab adik akak kata cita ni ok...hihi
      dengan novel2 dia pun akak layan :)

      Delete
  8. Salam Kak,
    masih batuk lg ke? umi pun dkt 2 minggu lebih batuk tak baik2. last2 bancuh ubat batuk cap ibu dan anak dgn air suam dan minum. Alhamdulillah dah baik skrg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      akak pun dah berbotol2 dah telan ubat batuk..
      akak kalau kena batuk susah nak sembuh umi...

      Delete
  9. Wahhhh cntik gmbr kak...sonok x guna web tu hihihi....
    Bunga kntan tu kemain kembang...geram mas tgk, syg plak nk petik ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceronokkkkk habissss mass
      Musim hujan ni rajin pulak dia berbunga mas :)

      Delete
  10. kak, I dah abis baca adam & hawa. now tgh selak tgk drama dia pulak! I pun suka beli teddy scents kat lovely lace. best...wangi sgt bau dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak x habis2 lagi baca...hihi
      Bau2an yg harum dapat menenangkan badan yg letih
      syok je tidur kan

      Delete
  11. Nak senwich panas tuuu!

    Bunga kantan kembang tu cantik sungguh! Saya pernah tembak bunga kantan tp tak nampak cantik mcm yg dah kembang mekar tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kantan tu berbunga subur...agaknya musim hujan kot dinas.

      Delete
  12. kalau batuk makan kicap+limau kasturi dalam 1 sudu kak.saya try hari tu jadik.pastu saya minum gamat king.2 hari hilang.legaaa.kantan hiasan tu cantiknya..sker.saya dah tanam kesum style mcm akak.letak dlm air.so far segar bugar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah makan dah kicap dan madu tu...alhamdulillah skrg dah mula kurang.
      Pokok kesum tu...kalau dah tua kena trim2 sikit izi
      supaya tumbuh pucuk baru.

      Delete
  13. awesome giler kasut bola adek tue
    rumah ada laman ni kena rajin nak jaga khen kaka @.@

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...cuma ada colour tu je yang ada saiz dia.
      Sebenarnya kami ni pelakun tambahan je Ayu..
      yang buat kerja bersih2 ni sebenarnya kami upah org Burma..
      Bagus kerja dia...bersih semuanya...kami tinggal cantas2 sikit je.

      Delete
  14. saya pon suka weekend sebab memang penuh je aktiviti..

    petua hilangkan batuk; campurkan madu dalam segelas air then perah asam limau / lemon kak..Insya Allah berkesan..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    selamat pagi
    hRI NI dh mula bekerja setelah SEMALAM berhujung minggu..

    ReplyDelete
  16. kak, kami pun suka sangat sandwich tu.. kami panggil sandwich kapit, letak sadin, potong cili padi beso2, bila tergigit nikmatnya.. arrrghhh lapau...

    ReplyDelete
  17. Huhuhu..

    Full page dgn aktiviti hujung minggu.. Berbaloi dgn setiap ruang waktu yang di gunakan.. Happy Monday Kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma hari minggu je dpt bersama keluarga kak..
      kena gunakan ruang waktu yg ada sebaiknya :)

      Delete
  18. kak,

    waahahhaha lamanya saya tak makan sandwich sardin, terus teringin.....

    p/s: akak buleh try minum madu gak sebelum tido, utk hilangkan batuk......saya masa pregnant haritu, batuk lama betul, lebih 2 bulan, habis ubat dah try, last-last biar jerk....alhamdulillah ok lepas tu....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanksss...akak dah try
      Alhamdulillah dah mula lega
      hugs

      Delete
  19. panjang nyer cerita tpi ttp KA nak baca. Petua batuk tu pown KA pernah dgr juga hehe

    ReplyDelete
  20. Bau Teddy Dream tu kami seisi keluarga mmg suka..:)

    hahaha..tak main bola sebab takut kasut kotor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruman membuatkan minda tenang dan dapat beristirehat dgn selesa :)

      Sayang kasut baru dia tu...hahaha

      Delete
  21. amboi adik menjeling...

    ** kak saya kalau batuk minum satu sudu madu ori dan kadang2 satu sudu kicap ditambah sikit perahan limau nipis

    ReplyDelete
  22. Geram tengok bunga kantan akak yang mekar semekar mekarnya itu. Cantik pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. subur sebab hujan je sekarang ni kot

      Delete
  23. sy pun suka makan nenas ngan kicap... sebijik pun boleh habis :)

    ReplyDelete
  24. okey. pic roti sardin..bersama huraian ayat. sangat menggoda...membikin jiwa lara..kelaparan..arrrr...sampai ati kak..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...i'm sorry
      nanti akak belanja sandwich ye :)

      Delete
  25. Rajin sungguh anak bujang akak..... menolong setiap waktu...
    terima kasih atas petua untuk ubati batuk.... selama ini tidak tahu pula nanas tu boleh dijadikan ubat.... hehehe selama ni dok ngayap sahaja....
    cantik bunga kantan akak....
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak bujang tu suka menolong...Alhamdulillah.
      Yang sorang lagi x berapa sihat...tidur je.

      Delete
  26. Kalau sayalah kak, kalau baring baring sambil menghidu fragrance oil yg lembut tu...sah sah adam dan hawa satu page jer kak hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...sama lah mcm akak kalau mcm tu :)

      Delete
  27. adik pon penat jugakk tuuu.. ehhEe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks singgah sini wak...
      adik tak berapa sihat :)

      Delete
  28. Hai Kasih,
    ada seorang kawan Amie, batuknya tak pernah surut berbulan2 lamanya, segala ubat dicuba, akhirnya dia pulun aiskrim sejuk2, eeehhh baik pulak batuknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le...ada juga yg kasi petua suruh makan aiskrim vanilla :)

      Delete
  29. Salam Kasihredha...lahaiii kesian dier ...batuk..takpe nnti dia baik sendiri..insyaallah...ooh..teddys dream pun Nekcik pun suka...panjang benor lupa citer kat ataih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak...dah agak ok dah skrg ni kak...ada dua n3 kak ...hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...