Friday, 16 November 2012

Pengat Pisang Tanduk...



Assalamualaikum ♥ 

 Semalam cuti  lagi....kalau le selalu macam ni...hhhmmm bestnya
Gomok le pokok bunga den...kalau asyik cuti.
Salam Maal Hijrah semua :)
Makan pengat pisang di petang hari sambil tengok pokcik siram bunga.

Pisang tanduk ni beli tepi jalan on the way nak gi beli baja bunga.Letak daun pandan dalam pengat ni, biar wangi...memang wangi satu rumah :)


Akak letak gula merah/nisan tambah gula putih sikit. Kalau buat pengat akak suka guna pisang tanduk, pisang nangka atau pisang abu.
Kalau pisang tanduk dan nangka ada rasa masam-masam sikitkan ..tapi best.

Dah beli dah baja no 55 untuk penggalak bunga...seperti yang disarankan oleh Elena.
Thanks Elena :D

Cuti-cuti baru le sempat nak membelai bunga-bunga ni. 
Kalau tak, kesian bunga-bunga ni...kurang kasih sayang dari mokcik.

Hari ni tak hujan...so sempat le mendobi semua baju dan comforter.
Dalam hati berdoa agar panas hingga ke petang.
Ohh doa mokcik termakbul akhirnya..Alhamdulillah :D

Pagi ada tamu.......Humyra datang laaa

Sempat main masak-masak walaupun masih pakai baju tidur...hihi
Dah gosok gigi belum ni Humyra??



Keep Smiling :D
         Umi Humyra dan Tokmi baru balik dari Melaka.
Bawa ole-ole ni untuk akak.
Segala macam kerepek dan cencalok pun ada.
TQ TQ








77 comments:

  1. assalam kasih..sedapnya pengat..teringin jugak nak buat ni.
    kalau acik cuti2 ni sendiri pun gemuk asek makan je he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak
      betul tu kak...kalau cuti mmg fikir nak mkn jer :)

      Delete
  2. suker layan pengat pisang sejuk2... huh, nikmat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan di petang hari sambil duduk2...mmg nikmat :)

      Delete
  3. Salam Maal Hijrah buatmu juga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 lah kita berhijrah mjadi lebih baik...InsyaAllah :)

      Delete
  4. makan pengat pisang petang2 kat beranda, memang bestttttt :) hihihih

    Baja penggalak bunga tu, boleh guna ke utk pokok kemboja? Pokok kemboja saya penuh dgn daun aja..sekali sekala, maybe sebulan 2 bulan sekali baru keluar bunga! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemboja letak taik ayam pun ok dah...pokok kemboja ni kalau dah besar, dah x perlu letak baja dah ...mmg byk bunga kalau dah besar :)

      Delete
  5. syok ek cuti blh lepak2 kt rumah kan kan kan hihihi... sy surirumah so memang manyak syokkk je hehehe...
    rajin akk buat pengat pisang...
    bunga2 akk menjadi kemain cantik hah...
    humairah dh besar...comel sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak yg kerja ni...memang sentiasa "kehausan" unk berada dirumah...x cukup masa rasanya nak buat semua dlm satu hari :)

      Delete
  6. assalamualaikum..
    bukak sini sbb nampak pengat pisang.. tapi bila tengok the next next photo tu.. alahaiii... geram la.. bunya tengah mekar berkembang.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      musim hujan ni, pokok2 tumbuh subur dan hijau smuanya :)

      Delete
  7. Pasai dia masam2 la yg sedap buat pengat, pelbagai rasa gitu. I like. Mintak ciket.

    Asyik mintak ja kan, tak malu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommmm le sini kita lepak sambil mkn pengat pisang dibawah poko rambutan akak :)

      Delete
  8. Cuti 1 hari tapi macam2 boleh buat ye kak. Esok cuti 2 hari, apa xtvt agaknya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuma cuti sehari jer hami.
      hari sabtu akak kerja.

      Delete
  9. sedapnya pengat pisang.tu la bestkan kalo jd housewife.mesti keje menelek pokok2 kesayangan je.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...bunga2 tentu dpt kasihsayang sepenuhnya :)

      Delete
  10. Replies
    1. pengat ni kesukaan arwah ayah akak...
      kalau makan pengat pisang..misti ingat arwah.
      Masih terbayang arwah makan pengat dgn khusyuknya :)

      Delete
  11. Cantiknya warna pisang tanduk tu Kasih... sedap makan panas2 tie musim hujankan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan colour dia...kuning keoren2an :)

      Delete
  12. salam kak..sedapnya pengat pisang tanduk tu..bunga2 nya segar bugar jer..tapak kaki refleksologi tu bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapak kaki refleksology tu dah lama x guna...dulu2 rajin juga pijak :)

      Delete
  13. Nampak segar bila tengok bunga kan...

    ReplyDelete
  14. salam akak kasih.....
    kalau slalu mcm ni punye cuti spanjang tahun kan best.....hihihi..
    ucu skrang lebih suka tanam pokok keladi@yg berdaun..sbb takut tak terjaga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ucu
      syokk kan cuti :)
      mcm2 boleh buat.

      Delete
  15. Replies
    1. pengat ni kalau buat dgn santan fresh baru best..
      hari tu akak malas keluar beli so buat dgn santan kotak je :)

      Delete
  16. Ishhh teringin nk buat la pengat pisang ituuuuu. Tp saye suka pisang yg manis kalau buat pengat. Sbb sy seorg yg manis. Bahahahahhahaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun manis gak (muhahahah) so buat pengat dgn pisang yg masam untuk kasi balance *jawapan x nak kalah* hahahaha

      Delete
  17. sedapnya....
    kalo ade biji sagu lagila sedap....

    berseri2 dah taman bunga=)

    ReplyDelete
  18. sedapnye tgk pengat tu...tengah lapar ni rasa mengiurkan la..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah semangkuk special unk ena...hihi

      Delete
  19. simple tapi menyelerakan..

    singgah sini ada sesuatu utk kamu
    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/11/i-love-u-ols.html

    ReplyDelete
  20. sedapnya kak pengat pisang! I nk balik malaya bulan dpn (balik lagiiiiiiii...hehehe), dah start nk buat list makanan apa yg nk dimakan nnti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. balikk lagi ye...yeaaaa bestnya
      kena buat list nak makan apa nanti.
      Nanti kena bawa stok mknan byk2 bawa balik doha :)

      Delete
  21. dah lama x mkn pengat kak..perghhh kecurrr:)

    ReplyDelete
  22. kuning..merah..hijau2 daun..cantik dan tenang..
    teringat baja penggalak kat umah...

    ReplyDelete
  23. Salam Kak,
    Salam Maal Hijrah untuk akak sekeluarga. Wah best tu pengat pisang tanduk. Mkn petang2 dgn family sambil sembang2 kat luar bawah pokok bestnyeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      salam maal hijrah unk umi juga ye
      tu le...best mkn petang2 sambil borak2.

      Delete
  24. PENGAT PISANG TU KALAU MAKAN TIME PANAS,FUHHH SEDAPNYA..

    OLE2 TU CANTIK KAK..

    ReplyDelete
  25. Lama tak makan pengat pisang.. Tak tahu ada baja penggalak bunga.. Cantik pokok2 bunga tu.. Lepas ni berbunga lagi lebat nampaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah semoga sentiasa subur dan berbunga :)

      Delete
  26. Ha bajo dah diboli..silokan membajo yo nanti kih kih kih.Se baru mentogelkan laman se...tak tahan tengok JR yg dh mcm mati bini yo sumo eh.Pehtu tanam balik ..humang ponek botul...

    lapar nengok pongat tu ha...
    akak duduk mano ni se nak poie ngicak ha....hahahahahah! Tak paham bahaso se ni kono tengok kamus la yo kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu rupo org yg mati bini kan mcm JR yg kocot...hahahahah
      JR tu ke selalu tanam semula kan :)

      Nanti akak beli kamus ye...InsyaAllah faham, kalau x faham tanyo suami yang asli nogori 9.:)

      Delete
  27. PM tgk bunga akak dah cukup galak dah tuh...hehe

    ReplyDelete
  28. lepas raya indu , panas sampai ke petang . jemur baju sure kering

    ReplyDelete
  29. fuh terbaik lah kak !
    dah lama mak saya x buat nie
    biasanya kalau buat penggat , mak lah paling terror .. saya jarang buat ..
    nak2 pisang tanduk , payah nak jumpe ;)

    aah kak .. disini pun saya banyak basuh baju .. huhuh cuaca tengah elok .. kalau tidak x merasa nampak matahari ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OTW ke tempat kerja akak ada satu gerai jual pisang...semua jenis pisang ada...harga pun lebih murah dr tempat lain. Geram je...mcm nak beli semua jenis pisang :)

      Delete
  30. wallaaaa... saya sangat suka pisang..!!!! lama nya tak makan pengat/bubur pisang..!! nanti saya terjah rumah, kak kasih masak lagi ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhh..pengat pisang senang je.
      Jangan request yg susah2 ye...hihi

      Delete
  31. terliur tengok pengat pisang akak..tambah2 bila cakap ada rasa masam-masam, terus kecur ailio saya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisang tanduk memang sedap...buat goreng pisang pun best gak :)

      Delete
  32. eh2..geram aih tengok pengat pisang tu. satu lagi yang saya suka pengat labu..letak banyak sagu dan daun pandan! sangat sesuai untuk minum petang..

    ReplyDelete
  33. aaaa sedapnya pingat pisang..letak sagu byk2 sedap ni..heheheh..cantiknya kak bunga2 akak tanam ni... sejuk tangan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau letak sagu lagi best kan maya :)

      Delete
  34. salam
    Suka tgok gambr pmandangan bunga tu.

    Salam kenal dari tirana aduka

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal TA
      thanks singgah sini :)

      Delete
  35. salam
    Suka tgok gambr pmandangan bunga tu.

    Salam kenal dari tirana aduka

    ReplyDelete
  36. nmpk sedap pengat pisang tue...
    rajin betoi akak tanam bunga, cantik laman rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengat pisang ni paling mudah dan cepat dimakan nureen :)

      Delete
  37. cantikkk!!! hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..


    ReplyDelete
  38. sedapnyer dapat makan pengat hujan2 ni

    ReplyDelete
  39. Salam Kasih..nekcik dah beli baja tinggal nak bubuh kat pokok..ni musim hujan eloklah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat membaja kak..
      musim hujan ni pokok subur semua..Alhamdulillah

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...