Wednesday, 12 December 2012

12.12.12.....8 tahun telah berlalu.





Assalamualaikum ♡



12.12.12 genap 8 tahun perginya ayahanda tercinta.
Rasa macam baru je berlalu ...kami berulang alik dari KL ke KB untuk bergilir-gilir menjaga arwah di HUSM Kubang Kerian. Arwah meninggal post-op  polip usus. Operation berjalan lancar tapi arwah mengalami lungs failure selepas itu. Perginya arwah bagaikan hilangnya seorang ayah, guru, sahabat dan segala-galanya.


Kami hampir membatalkan pemergian kami ke tanah suci kerana di saat itu arwah sedang berjuang di ICU.
Tapi arwah pergi meninggalkan kami semua buat selama2nya belum kami berangkat ke tanah suci.
Kali terakhir arwah datang ke rumah kami ...arwah begitu  semangat dan teruja mengajar kami berdua cara-cara mengerjakan haji. 


Masih akak ingat...makanan terakhir yang akak hidangkan untuk arwah ayahanda adalah sandwich sardin(bakar)...
Arwah makan dengan berselera sekali...sebab kata arwah... tokmi dah lama tak buat :)
Makanya setiap kali menyediakan sandwich sardin...misti terbayang wajah arwah .
Rindu yang mencengkam...wajah ayahanda tak pernah padam dari ingatan.

gambar hiasan

Masih terbayang saat sebelum operation...arwah dengan tenang berkata dia redha segala apa yang bakal terjadi sewaktu atau selepas operation nanti.
Arwah  tak pernah putus-putus berpesan agar menjaga Adik Nor (Su Nor) adik bongsu akak dengan baik jika dia tiada nanti. Alhamdulillah kini Adik Nor dah pun berumah tangga dan dah pun punya Humyra yang kami kasihi.
Semoga ayahanda tenang di sana dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.
Amin



78 comments:

  1. Al-Fatihah buat arwah ayahanda kakak. Arwah bapak saya pun dah 18 tahun meninggal tapi wajahnya masih jelas di ingatan.

    ReplyDelete
  2. Alfatihah buah ayah kak..tiba2 teringat ayah :( ayah saya juga dah pergi 9 tahun lebih..dia kena stroke sewaktu mengaji lepas solat subuh. bawa kubang keriab..operate darah beku dlm kepala. meninggal di ICU 4 hari lepas operate..sedihhhhh..
    ayah juga sgt penyayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ditinggalkan org tersayang adalah suatu yg sukar Unk Dilupakan....kenangan selalu bermain dimata.

      Delete
  3. Al Fatihah..kasihredha..samalah kita kehilangan ayahnda tersayaang..tapi segala nasihat masih terpahat hingga kini...nekcik ni lagi lah yatim piatu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan2 tu Masih tersemat dihati...

      Delete
  4. Al-Fatihah..... kita akan menyusul jua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerana kematian Itu adalah pasti....

      Delete
  5. Salam Kak,
    samalah nasib kita, tahun ni genap 11 tahun kembalinya arwah ayah umi ke rahmatullah sbb sakit kanser. cepatnya masa berlalu..

    sama2lah kita doakan dan sedekah AlFatihah semoga roh arwah ayah kita dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Amin..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yong,
    Al-Fatihah, semoga rohnya dicucuri rahmat.

    Mak akak masak sardin petang tadi.

    Udah email akak nama penuh dan address utk brooch Turki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      Amin
      Akak dah terima email saya x kak?

      Delete
  7. AlFatihah untuk arwah ayah Kak Kasih..semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh.

    Memang sedih dan perit bila kehilangan orang yang kita sayangi dan bertambah pilu bila orang itu adalah tunjang keluarga.Saya pun turut merasainya lebih kurang 23 tahun lalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...
      Bererti ayah aya pergi waktu aya masi belajar lagi kan.

      Delete
  8. Moga rohnya dicucuri rahmat..
    cepat sangat masa berlalu..

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Kasih. Sedihnya baca :-(. Semoga arwah ditempatkan di dalam jannah Nya bersama golongan mukmin yang lain.
    tak lama lagi, nak setahun arwah Abah saya pergi meninggalkan kita orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam min
      Amin
      Cepatnya Masa berlalu
      Rasa baru je min balik msia sebab arwah nak mjalani operation di ijn.
      Kejap je kan

      Delete
  10. Aduh sedihnya kak.
    Arwah abah saya pulak 21/12 (masa hari raya haji).

    Ye kak, siapa yang tak sedih?
    Saya selalu fikir "kalaulah abah ada lagi....." :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hilangnya tempat bertanya, minta p3ndapat Dan Org yg membuat keputusan :(

      Delete
  11. ALFATIHAH BUAT AYAH AKAK..SEMOGA ROHNYA TENANG DI SANA..

    SEMOGA DOA2 AKAK DIMAKBULKAN YER..AMINN

    ReplyDelete
  12. alfatihah untuk arwah ayah akak.tersentuh hati saya baca entry ni :(

    ReplyDelete
  13. al-fatihah buat arwah...
    moga beliau tenang disana.....

    ReplyDelete
  14. al fatihah...semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat..amin

    ReplyDelete
  15. Al-Fatihah untuk arwah ayahanda akak.. Semoga rohnya dirahmati dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.. Amin.

    ReplyDelete
  16. alfatihah... moga mereka ditempatkan bersama mereka yg beriman.. teringat pulak arwah bapak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin
      Mereka org2 yg hebat dlm Hidup kita..

      Delete
  17. moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beramal soleh, Amin.




    sampai sekarang masih belum mampu nak menulis tentang arwah mak, baru menaip sebaris ayat, air mata dah mencurah-curah...
    akhirnya entry tu masih duduk di draf T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin
      Tq ye
      sama le dgn akak...Bukan mudah Unk mnulis n3 ni
      Byk cerita Nak tulis tp x mampu unk teruskan

      Delete
  18. Al Fatihah. Semoga arwah tenang di sana.

    ReplyDelete
  19. Al Fatihah.. semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..insya Allah sis..

    ReplyDelete
  20. takziah kak, smoga arwah ayah akk dirahmati ALLAH dan tenang disana..

    ReplyDelete
  21. Al-fatihah kak,
    Dah 8 tahun berlalu, tapi masih segar di ingatan kan kak...

    Tak dapat bayangkan bagaimana saya nanti.

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. Bila kita pernah kehilangan...kita akan mjadi lebih kuat.

      Delete
  23. Al fatihah.

    Alhamdulillah he n tokmi have raised up akak n adik beradik smp berjaya dlm hidup masing2. Kejayaan dia tu yg kita perlu contohi.

    Be strong ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...arwah ayah yg cool...
      Thanks

      Delete
  24. Al Fatihah..semoga roh arwah di cucuri rahmat.

    ReplyDelete
  25. Al-Fatihah to your late father. Reading dis made tears a bit, thankful dat I still have a father to serve. Antara mahu dgn tidak aje.
    Yup, when a father really did a good job in playing his role within da family, nothing could vanish him from our memories.
    Semoga father sis ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman, amin...

    ReplyDelete
  26. Al-fatihah utk arwah ayahanda kak kasih..moga rohnya dicucuri rahmat Allah S.W.T..amin~

    ReplyDelete
  27. alfatihah.. Teringat KA pada arwah abah juga !

    ReplyDelete
  28. Semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan hamba yang soleh

    ReplyDelete
  29. al fatihah buat arwah...sebakje rasa baca entry cenggini...

    ReplyDelete
  30. Al Fatihah...moga ayah akak ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...

    Agak sedih juga dengar beliau meninggal kerana kompilkasi post surgery..sebab kalau mmg polyps usus yg biasa, selalunya pembedahan lancar sahaja, dan amat jarang ada komplikasi selepas itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin....tq doc
      Ayah Akak Juga ada diabetes mellitus sjk skian lama.
      Sudah tiba masanya yg allah tetapkan unk arwah perg selama2nya.
      Operation tu hanyalah musabab.

      Delete
  31. Akak..sy baca entry sy sedih sbb sy pun teringat pd arwah ayah sy. Semoga meeka ditempatkan dikalangan org2 beriman...al-fatihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..
      Sedih bila kehilangan org yg kita cintai

      Delete
  32. salam sis
    Usahlah berduka..mari kita sama sama sedekahkan al-fatihah..amin

    ReplyDelete
  33. al-fatihah buat ayahanda....moga dia sejahtera di sana :)

    ReplyDelete
  34. Al Fatihah buat arwah semoga ditempatkan bersama orang2 yang beriman....amin.

    Kebetulan tarikh pemergian arwah ibu yati juga pada 12/12/...
    Kini telah 15 tahun arwah mak pergi meninggalkan kami, arwah abah munyusul 11 tahun setelah arwah mak tiada pada tarkh 11/11/..

    ReplyDelete
  35. Al fatihah Unk mereka semoga roh mereka dicucuri rahmat

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum KS
    Mudah-mudahan arwah abah KS sentiasa di bawah lindungan Allah Taala dalam asuhan para malaikat. He already done a great job sehinggakan di akhir hayat masih lagi ingin berbakti pada anaknya dengan mengajar ilmu dan amalan yang beliau tahu. Kita semua akan berkumpul bersama kelak, banyak-banyak berdoa agar dapat kita jumap abah kita semula kan KS. take care ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Amin...
      In sha Allah..
      Terimakasih kak

      Delete
  37. al-fatihah buat arwah ayah akak. saya pun dah 6 tahun tanpa ayah..tapi semuanya masih jelas diingatan kami adik beradik.

    moga roh mereka dicucuri rahmat. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..
      Walaupun dah lama Tp Tetap terasa masih baru

      Delete
  38. salam kak..af-fatihah buat arwah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...