Tuesday, 25 December 2012

Rezeki, Birthday dan Ros Jepun


Assalamualikum

Zarin sms...nak hantar something katanya. Sabtu Akak kerja, so Zarin sangkut kat pagar aje....called adik ...takut brownies ni kena hujan. Siap pesan kat Adik...jangan makan dulu....Ummi nak ambik gambar...hihi

Thank you zarin ...untuk brownies yg sungguh lazat ini
Time ni dah masuk mulut  beberapa potong.

Hari yang sama...my customer gave me this cake.
Thank you dik...
Sungguh terharu sebab bersusah payah suruh maknya post this cake from Sarawak sana.

Kebetulan Humyra datang.
Lepas ni Ummi humyra kena try buat layer cake ni pula ye...sebab Humyra suka.
Mokcik humyra pun suka juga.

Last week Tokmi balik kampung dengan adik akak.
Balik dari kampung bawa karipap dan buah puk (sungguh glamer nama kuih ni kan..hihi)

Bukan karipap biasa.....tapi karipap berintikan serunding ikan.
Buah Puk tu pun berintikan serunding ikan juga...dan kulitnya dari ubi kayu
Orang Ganu dan Kelate rasanya tau kuih ni kan.
Mrs Izi, Aya dan whitecappuccino rasanya tau.

Mesti lah minum dengan  kopi.
Akak penggemar kopi tegar.
Walaupun pernah try untuk stop...tp tak berhasil.

Emi bawa jeruk asam jawa (from kampung),strawberry dan FM Cameron H.

Buah binjai ni pun Emi kasi.
Sapa yang tau buah ni sila angkat tangan.
Buah ni aromanya special...bau aje air liur dah keluar.
Sangat masam...tp best bila makan dengan gula.
Pokcik tak suka sebab dia tak pernah makan...tp mokcik sukeeee.

 Tempoyak ni pula my staff yang bawa dari kampung.
Sebalang besar youuu....thanks Su.
Boleh le mokcik masak macam2 nanti.

 Aqi dan tokmi

Tak lupa juga....happy birthday Aqi (22.12,12)
Semoga bahagia dunia dan akhirat.
Semoga selamanya menjadi anak ummi yang baik!
Love you!

Belanja Aqi makan di Zenith Restoran...masakan cina muslim di Bangi sana.
Seperti biasa menunya adalah...buttered prawn, yam basket, kailan goreng dan siakap mangga.



Nak cerita juga pasal ros jepun akak yang tengah galak berbunga ni.

 Thanks Elena...yang memberi tips tentang baja unk ros ni.




 Ada paparazi yang snap gambar mokcik yg sedang panjat kerusi unk capture ros jepun ni..kalau tau mokcik pakai baju cantik sikit...muhahaha




keep smiling :)
Our dinner
Tempoyak masak(uwan kasi), tenggiri jeruk, gulai ayam kampung(beli)
dan salmon goreng.


hari ni cuti lagi :)
Seronoknya.


63 comments:

  1. he hhee sapa yg skodeng akk dari blkg tue..bunga kt umh akk semuanye cantik2 kan:)sejuk btl tgn tanam apa jew mnjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak akak yang jadi paparazi ni zila...hihi

      Delete
  2. saya nak pulang ke tanah air.. please2

    ReplyDelete
  3. Byknye mknan yg sy xpena dgr. Jeruk asam jawa. Igtkan hotdog rebus td hahahaha

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...

    Kakcik masih belum tahu nak masak apa untuk hari ini...

    ReplyDelete
  5. Nasib baik cek dah selamat brekpes kenyang2 ketat perut, kotidak! Heheheeeee..
    Selamat bercuti lagi mesok, kakak. Saya mesok miting sampai Jumaat, huhuuuu..

    ReplyDelete
  6. selamat hari lahir aqi...semoga kamu menjadi ank yg solleh didunia dan akhirat..amin.

    hamboi kak..syoknya dia dpt 2 jenis kek..sedap tu :) tempoyak tu sedapnyaa sebalang lagi hah..hulur sikit kt mas boleh hehe...
    tak pernah lg makan jeruk asam jawa, mcm mana lah rasanya ye huhuuu
    bunga ros jepun cntik n dari belakang mokcik dh nmpk cntik kalau tgk depan mesti cun ni hehe.. gurau je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mas...amin.
      stok tempoyak selalu ada kat rumah akak mas.
      Mokcik dah x cantik dah...dah ada kedut2 sana sini...hihi

      Delete
  7. wah, stok tempoyak pun ada....mknn tradisional yg evergreen..hehe..i like..

    ReplyDelete
  8. Bestnya dapat hadiah... rose jepun memang cantik, suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...ada yg sudi memberi :)

      Delete
  9. KALAU G BLOG AKAK X TERLIUR MMG X SAH..HUHU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak mmg kuat mkn bui....hihi
      sebab tu le blog pun isi mknan je

      Delete
  10. salam kak...mughoh rezeki kak kasih..mace2 0ghe bui..kuih puk tu sedak..ubi kayu iti ike..buoh binja tu saya berehi hiris nipis2 tabur gulo pahtu buh dale peti esokkan make..ishhh..berair raso mulot hahaha!..terliur ike salmon tu kak sokmo ado dlm menu kak..sini takdok pun nok beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Kat sano tak yoh make ikan salmon pong tak po...sebab ike dio fresh2...sini kalu beli ike lain...semo doh paka eyeshadow :))

      Delete
  11. Haaa.. kan kena candid.. Kalau masuk blog akak ni mesti terliur tengok makanan sedap2..

    Happy Belated Birthday Aqi.. Moga jadi anak yang soleh dan berjaya dalam bidang yang diceburi.. Cantik bunga ros jepun akak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nur...amin
      blogger kena skodeng...hahaha

      Delete
  12. salam kak....masak la tempoyak daun kayu dah banyak tempoyak tu haaa...Alhamdulillah berhasil ye baja tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      biasanya kalau buat tempoyak daun kayu tu...akak buat byk2...makin kita panaskan makin sedap :)
      Thanks Elena kasi tips baja tu ...hugs

      Delete
  13. Huhuhu........ semuanya sedap, terliur tengok brownies....

    Kak saya selalu tengok bunga ni tatau pulak org panggil rose jepun...

    ReplyDelete
  14. sedapnya karipap ikan n buah puk tu.buah binjai tu buat sambal belacan sedapnya.dulu rumah nenek saya ade.nt updatela tips penjagaan pokok2 kak.semua pokok akak gomuk2.jeles saya hehe.happy birthday to aqi.semoga jadi anak yg soleh ye.amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...thnaks izi :)
      Inn sha Allah....nanti kalau akak update pasal bunga tu.

      Delete
  15. Waaa..murahnya rezeki akak nih !
    Semoga Aqi menjadi anak yang soleh..
    Hahaha...lawak tengok gambar akak yang last tu. Paparazi curi ambik gambar blogger tengah snap gambar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin....thanks ita :)
      tu le...senyap2 je dia snap :)

      Delete
  16. kak,

    aloh kecur mulut weh tengok buoh binja nga jeruk ase jawo tuh.....sedak nyoh lah......

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik kelate baghu ado buoh binja ni dok :)

      Delete
  17. woohhooo... all so yummeehh...!!!

    happy birthday aqi..!!

    ReplyDelete
  18. Hihihi..kena paparazzi!
    Cantik ros jepun tu kak..

    Akak gemar kopi jenis apa?
    Saya kalau balik johor, mmg cari original kopi kluang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kluang mmg terkenal dgn kopi kan doc
      akak minum semua jenis kopi...hari tu kejap minum kopi vietnam...tp dah habis stok. Akak minum kopi kapal api pula :)

      Delete
  19. arrgghhh!!!! menitik2 ayaq liuq tgk pic sis ni lah. tak boleh thn! macam nak pi terjah umah ja (muka tak malu). huhuhu. kita suka sgt dgn buah binjai. tak pyh bau la sis...tgk gambo sis aje dah kecur. ~hadeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput le datang redrose :)
      bestkan buah ni

      Delete
  20. Murah rezeki akak ...

    Tempoyak sebotol tu budget sampai berapa bulan nak habis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg selalu ada stok tempoyak dlm peti ais hami :)

      Delete
  21. dah lama tak jumpa buah binjai... kalau dapat bau, merembes-rembes ptyalin enzim dalam mulut ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. segala enzim pun boleh keluar...hihi
      buah ni susah nak cari di KL ni

      Delete
  22. sedapnyee brownies tuu ..
    alhamdulillah rejeki org bagi kan kak ..

    eh eh kak ... saya x pernah lagi tgk asam jawa tuu org buat jeruk kak .. sedap tak kak ?? masam ?? maniss ke ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah
      Sedap juga ieda...rasa masam2 manis

      Delete
  23. eh ada paprazi la kak :)

    teringin tengok kek lapis tu

    ReplyDelete
  24. bestnya kak dpt tempoyak sebalang...ni favourite saya sekeluarga

    ReplyDelete
  25. Salam k.Kasih.Sedapnya gambar menu2 kat atas tu..kecur airliur atie(^_^)

    Email atie:azatie_sayang7071@yahoo.com.my

    utk sebrg prtanyaan ttg PEMANGGANG AJAIB yg ada 2 saiz!tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam atie akak nak beli satu akak ingat...nanti akak email atie

      Delete
  26. bia tengok gambar mkn2 ,kembang mulut takut air liur meleleh.

    ReplyDelete
  27. salam kak.. dah lama gak saya tak jengah blog sendiri apatah lg kengkawan.. tetiba plak rasa ghindu plak kat akak.. tu yg mencari nih..

    alhamdulillah murah rezeki akak ye.. psstt happy besday to aqi juga ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Yanti
      akak pun dah mulai malas juga nak menulis...cuma tulis 1 n3 seminggu aje....kalau rajin...2 n3....x mcm dulu2 lagi

      Akak pun rindu juga

      Delete
  28. Buah puk?
    1st time dengar.. lempuk tu tau la hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bererti ni makanan org terengganu....bukan kelate
      akak ingat kat kelate pong ado :)

      Delete
  29. meleleh air liur tengok! huhu...akak selalu buat camni tau...dah la tengah teringin nak makan macam-macam ni....

    happy birthday utk aqi..semoga menjadi anak yg soleh.

    ReplyDelete
  30. Epi 2013 akak kasih...

    Gambar2nya sgt mabeles... Nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat thn baru juga unk fatin
      bertambah ahli keluarga fatin this year kan :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...