Wednesday, 19 December 2012

Baked Salmon & Roti Kaya


Assalamualaikum ♥ 

Resepi ni Zaila yang kasi...thanks Zaila.
Resepinya simple saja....akak suka yang simple dan cepat di makan.

 Bahan-bahannya seperti di atas....
 cheese lupa nak snap.

 hasilnya....

for dinner.. 

Dapat makan bersama-sama keluarga adalah sesuatu yang indah.
Sambil bercerita apa yang berlaku sepanjang hari.
Kesimpulan yang dapat di ambil hari ni....penat itu indah, jika ianya dihargai....
tak faham tak pe...hihi

10.30 pm...perut keroncong lagi.
Teringin nak makan roti bakar yang macam tokmi yang selalu buat waktu akak sekolah dulu-dulu tu.


So malam-malam buta anak beranak turun ke bawah bakar roti.
Toaster dah lama rusak...malas nak beli baru.
Bakar je dalam pemanggang ikan ni....best juga.

Ini le rupa paras roti bakar majerin dan kaya..
Sambil hirup kopi o.
nyam..nyam...nyammm

 Dua beranak ni tak habis-habis main game.
Lepas tu ketawa-ketawa...entah apa-apa  je kan.
Mokcik malas nak join...baik mokcik BW..muhahaha




 Keep Smiling :D
Glass Beverage Dispenser ni...
Mama Long yang tolong beli kan.
Thanks Mama Long....senyum sampai telinga :))




76 comments:

  1. Nmpk menarik juga ye buat diner.....:-)

    ReplyDelete
  2. salam kak,
    pepagi camnie klu dpt la roti tue trhidang depan mata..waalaweii nikmatnye ..tgh tercari2 nk beli sarapan apa hari nie kak..:)

    ReplyDelete
  3. salam sis, pic no 3 tu yellow topping = cheese ke? whooaaaa....mewah cheese nye tu. bila la kita nk try on baking things ni ek? T__T BTW, your glass beverage dispenser tu sgt gojes!! I wanna have it in my kitchen jugak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Betul tu semua cheese..
      Glass dispenser tu kat pakson ada jual :)

      Delete
  4. Meleleh air liur den.. tp kena control le mkn ni hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye le bakal pgantin Kena le kontrol mkn, Takut tak muat nak pakai baju kebaya Nanti :)

      Delete
  5. seronok masak untuk yg tersayang:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu satu keseronokan buat kita kan:)

      Delete
  6. pssstt...tumpang tanya berapa harga glass beverage dispenser tu...sungguh menawan

    ReplyDelete
  7. Salam Kak,
    wah menarik sekali resepi baked salmon tu. mesti sedap sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ummi
      Ok le buat dinner...kejap je dah boleh makan

      Delete
  8. masak tu penat tp kalau org makan sampai habis terus hilang penat.lagi2 kalau husband puji terus dpt energy blk.samala kak,saya pun pakai pemanggang ikan gak bakar roti.senang nk basuh ye gak.hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2...setuju2
      Senang kan bakar dlm ni

      Delete
  9. Makanan yang nampak sangat menyelerakan walaupun waktu ini mulut kakcik masih belum merasai keenakan makanan...

    ReplyDelete
  10. aduhai roti bakar tu yg buat lapar pagi2 ni hehehe

    ReplyDelete
  11. kak kasih sokmo wat oghe terliur la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak loni duk terliur Nok make nasi dage dale klosong

      Delete
  12. aduh terliur tengok semua benda tu, sleera mata biru yg sngt sedappp

    ReplyDelete
  13. sgt berkhasiat...ada ikan ada cheese tp kalo dh sejuk mual x kak? huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak makan sikit je mas...tak sempat muak.
      Kalau sejuk, Akak rasa Memang muak kot :)

      Delete
  14. sedappp nye nmpk. nk kena try gak nnt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan ni Kena le jogging kan has
      Tp Akak ni mmg malas nak jogging

      Delete
  15. Sedap nampak roti kaya tu. Aduhaiiii pukul 10.30 mlm akak bangun buat supper. Kalau saya, tarik selimut lagi best. hehehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali je zila...biasanya pun mmg duk bawah selimut dah...hihk

      Delete
  16. vavvaa akak,
    meleleh Yong tengok,
    lagi nengok roti kaya.

    ps: aduss kat mana pulak nak cari kaya kat padang pasir nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana x de kaya...Nanti balik Malaysia kena bawa stok :)

      Delete
  17. Replies
    1. Akak ni mmg suka masak yg simple2 je...
      Sebab balik kerja dah penat.

      Delete
  18. cantik glass beverage dispenser tu..boleh tahu tak kat mana Mama Long beli?

    Saya mmg suka salmon..yg sedihnya, salmon kat Malaysia ni mahal sangat..So makan pun sebulan 2-3 kali aja...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama long beli di dekat rumah diA...di pakson pun ada.

      Salmon mmg mahalkan Kat sini....kami pun suka sgt dgn salmon

      Delete
  19. Hari ni hari lapaq saya. Oklah hari lain pun lapaq jugak tapi hari ni lebih sikit. Salmon takdak di dapoq tapi toaster ada, roti ada, mentega ada, kaya ada..nak buat roti bakaq, nak buat roti bakaq, nak buat roti bakaq..

    ReplyDelete
  20. salam kak..hidangan yg menyelerakan tu..faham maksud akak tu, walaupun penat masak tapi bila dah siap n makan masa keluarga, besar nikmatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam
      Betul...Dan ada maksud tersirat juga :)

      Delete
  21. akakkkk..laaa kite serupa lah kak..toaster i pun dah rosak.. i dok bakar dlm pan jugak, pan yg flat tu.. tapi lagik bagus kalau i bakar atas grill pan gini, sebab nmpk garis2 nye..lebih menarik, nmpk menggiurkan lah kak.. bagus gak akak share gmbr ni..heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas dah beli toaster ...asyik rosak je
      Anak2pun dah besar...Dulu time diaorg kecik diorang suka guna toaster tu.

      Delete
  22. wah sedapnya tgk baked salmon n roti kaya tu kak...sesekali mkn gini pon ok jugakkn..tukar selera sikit...
    idaman QH jugak tu bekas air kaca tu..hihih

    ReplyDelete
  23. Nak try la Bakar roti kat pemanggang tu...sy ada gak...hahahah

    ReplyDelete
  24. hola sis...lindu nyeeeee sama dia...mood mem BW ilang ke laut lah hihihihi


    wahhhhh sedap bangat ni...kbetulan ade salmon...mau teraiii lahhh..i loikeeee..

    ReplyDelete
  25. akak ni.semalam saya baru nak beli salmon. arini bukak blog akak ade gambar salmon pulakkkkkkkk...aghhhh kejam! rugi tak beli!

    ReplyDelete
  26. Kalau family makan masakan kita dan habis pula, terasa penat memasak tu hilang..berbaloi..

    klu masakkan itu akhirnya sumbat kat peti ais...ada skit2 m ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang simpan dlm fridge sebab semua anak lelaki...sekali jeling pun dah habis ..hihi

      Delete
  27. Fuyooo akak ade griller pan. Bleh la jd domestic goddess. Pinggul cukup gebu x?? Hhaahaha

    ReplyDelete
  28. sedaaaappppnya... balik kerteh nak buat lah..

    ReplyDelete
  29. terliurnya kak tengok makanan kat atas...
    bagi saya kan kak kalau balik kerja kita masak kemudian ahli keluarga lain makan sampai habis saya cukup gembira walau kepenatan :)

    *** saya tak try lg.. takut pijar menjalar ke kembar.. tapi semua customer yg beli bagi feedback bagus... panas tapi sederhana.. kalau rajin sapu mmg cepat turun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syiela...Akak ni bukan rajin Sgt masak...Hari kerja beli je
      Hari minggu je masak Unk family..

      Thanks Unk info

      Delete
  30. Sedapnya baked salmon tu.. Kak, nak tanya glass beverage dispenser tu beki di mana dan berapa ye? Berkenan pulak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. di pakson ada jual nor...harga rm 199

      Delete
  31. Mmg lepas dinner trus mimpi omputih lah nii...
    Hu hu..cantek itu water dispenser maa!!!
    Akak pn tngah nak cari bndalah camni lah nak wat hadiah!!

    ReplyDelete
  32. roti kaya bakar mmg mknn plg sedap di kala kelaparan...

    ReplyDelete
  33. sedap ke akak.. bleh la try :)
    eh... nak jugakkk glass beverage dispensor tue... cantik

    ReplyDelete
  34. aduhh kak nie rajin masak kan ..
    saya x pandai makan dan masak ikan salmon nie .. dgr nama aje .. huhu

    ReplyDelete
  35. Salam kak kasih... salam perkenalan

    bestnya nampak makanan yg dlm pic tu....

    ReplyDelete
  36. salam
    Gerimis di kala ini. Lapo tau singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ta
      Memang Kalau hujan..perut lapor je kan

      Delete
  37. Wah roti bakar campur butter dan kaya.. kalah kopitiam ooo..

    ReplyDelete
  38. baru boleh ngadap blog & blogwalking..letihnya rasa bila ada tetamu berkampung kat rumah...ni baru kembali ke trek lama tupon busy ngan anak nak sekolah..

    thanks akak sebab sudi try resepi saya yang campak-campak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa le kalau ada tamu...mmg busy
      thanks zaila resepinya :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...