Monday, 17 December 2012

Kisah Serigala & Balik Kampung...




Assalamualaikum ♥ 

Tahun ni ingat tak nak pergi ke tempat serigala ni(Bad wolf book fair)...tapi akhirnya tergoda juga.
Kami ke sini pukul 12 tengah malam...tapi orang masih ramai lagi.
Yang bestnya Pokcik tanya mokcik...buku tahun lepas dah habis baca belum?
mokcik cuma mampu tersenyum.
Perli nampak??

Ni buku yang Su Nor belikan untuk akak...sebab pada mulanya akak konon-kononnya tak nak pergi....thanks Su Nor.

 Ku tak tahan melihat senyuman Makcik Nigella ni....rasa nak beli semua buku-buku dia.
Cantiknya diaa

Ohhh pokcik ni pun mokcik suka juga...walaupun jarang senyum tapi dia pandai masak.

kebanyakan buku masakan yang akak beli...macam le rajin sangat memasak. Takpe le...suka tengok gambar je pun ok lah kan...muhahaahaha

Suka dengan slogan di pintu masuk ke tempat serigala jahat ni...
Empty your car...
drive the books home..
(your passengers can walk)


ni bukan New Zealand tau..ni Bukit Putus. Kabus macam salji je kan...hihi
Kami balik kampung..

 Ada durian...sodappp.

Ini MIL (Uwan) yang masak...memang menjilat jari.

Tak sah kalau uwan tak buat teh pekat-pekat cam gini...ohhh sungguh kawww.

makan pula dengan baulu yang ranggup diluar dan lembut di dalam.

Lepas makan jom kita melepak ramai-ramai..

Balik dari kampung...singgah beli baju sekolah adik..nasib baik tinggal sorang je lagi yang sekolah...kalau dulu 3 orang...susahnya nak cari saiz .


 Keep Smiling :D
Satu Malaya bagai "diserang" dengan crepe durian ..
akhirnya dapat  juga rasa, 
walaupun selalu aje terlambat 
( akak order dengan kawan lama )







70 comments:

  1. banyok borong buku tu kak..saya pun tinggal sorang lagi hok skoloh..tak raso lgi durian crepe tu..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku tu mughoh2 jah...ada hok 10 rial jah...paling mahal pong rm30...sebab tu boleh beli banyok :)

      Delete
  2. byknyer buku masakan tu..

    bukit putus tukat ne?? cntiknyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukit putus tu on the way ke Kuala Pilah N9 Lya

      Delete
  3. cantiknya pemandangan bukit itu..sayup2 mata memandangnya..macam kat over sea pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...macam kat New zealand je kan...hihi

      Delete
  4. Pesta buku kat Mines ke KR? Kita pun nk pegi kalau sempat.....
    Durian crepe belum nmpk lg kat mana2 jual. Baju anak pun tak ready lg ni:-)
    KR...beli buku tak baca pun takpe, tambah buku masak, bnyk faedahnya:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...bad wolf book fair kat the mines :)
      Pergi le kak...buku murah2 je

      Delete
  5. Banyaknya buku koleksi masakan akak... Memang kalau ke pameran buku mesti rambang mata.. Sedapkan durian crepe..memang makan satu tak puas..

    ReplyDelete
  6. kita pun suka dgn buku masakan, tapi selalu jadi hiasan aje kalau beli. hak hak hak. And for dis year, I don't want any durian to be in my house sebab hari tu dah demam 2 hari gara2 terlampau byk mkn durian. so...not again. T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le...selalu je kena sindir dgn suami ...tp tetap suka beli...hahah

      Delete
  7. dua2 chef tu saya sker.dahla pandai masak comel lak tu.hehehe.kalau layan channel afc hari2 pun tak pe.seronoknya blk kg , mkn makanan sedap2 lak tu.jeles ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. comeykan diaorang...suka tgok dia org masak :)

      Delete
  8. Ya Allah...lauk pauk yang Uwan masak tu...terliurnye tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air tangan org tua memang yang terbaik kan :)

      Delete
  9. Alamak kak, tgk lauk masak lemak gmbr no.1 tu..sy suka sgt tu..lupa nama lauk tu...dulu sy ada mak angkat org air mawang..dia selalu masak tu bila sy dtg umah...tapi dia dah kembali ke rahmatullah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu tempoyak masak pucuk kayu....memang sedap :)

      Delete
  10. Tang part "your passengers can walk" tu tak menahan, wakakak!
    Semua gambaq, dari atas sampai bawah (kecuali gambaq beli baju sekolah & gambaq lepak tu, kihkih) adalah menggoda saya sesangat. Teh pekat tu pulak terasa2 di lidah ni, omaigod!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seram juga...takut pokcik suruh kita jalan kaki balik...muhahahah

      Delete
  11. sedap durian crepe.. tapi sedap lagi durian ori.. hehe..

    ReplyDelete
  12. ooo tmpt ni yg sorang kaka tu g beli buku 60 buah...omg murah ekkk kaka????

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah sangat2 ayu..
      dari rm10 hingga rm 30 je...
      tu yg rasa nak borong semua tu

      Delete
  13. Kita serupa suka kumpul buku masakkan walaupun jarang... huhuhaha...yg penting koleksi itu harus hehehe...

    syoknya blk kg kak.... air tangan org tua juga yg paling sedap kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat tengok gambar pun dah ok dah kan..
      tamabh2 gambar dlm buku tu cantik2

      Delete
  14. Banyak betul buku masakan yg akak beli...hihihi....Buku Nigella Express tu saya ada di rumah, saya beli dulu buat hadiah utk wife saya...

    Orang tua2 kalau buat teh susu, mmg pekat & kowwww kan kak...uwan saya pun kalau buat teh, semua org suka...kami balik kampung mesti mintak uwan buatkan teh..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kawwwww kan...syok betul.
      tp kat rumah jarang buat, cuma minum bila balik kg aje :)

      Delete
  15. jahat sungguh tempat serigala tu kan kak.. passanger can walk home... oh tidak...

    sedapnya tengok durian crepe tu.. nak buat juga la

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le...akak dah seram dah, takut hubby suruh balik jalan kaki...hahahaha

      Delete
  16. kak, tu yg tak mau pergi taun ni.. buku taun lepas pun tak abis baca he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mula2 pun x nak pergi juga...tp pergi juga

      Delete
  17. wak pon sukak tengok gambar bukit putus berkabus jugakkk.. ahHHKs

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hujan...lagi cantik sebab makin byk kabus

      Delete
  18. ...paling tak tahan bila tengok masakan nogori sembilan tu...mengimbau kenangan...tetiba je nak balik rumah abang kat Bkt. Rokan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah abang kat bkt rokan ye...kalau balik kg...boleh le makan masakan n9 puas2 kak

      Delete
  19. Dulu pun fikir sama gak. Apsal la dorg obses sgt book fair tu padahal masing2 pemalas bace buku. Skali masuk tuai 3 buku. 2 memoirs of frank sinatra n satu catalog on aviation. Siap jumpe cikgu mathematics form 1 dulu hahaha

    Ya Allah sambal tempoyak daun kayu. Sedapppppp. Kobis with kicap, very the kuala pilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bad wolf ni mmg murah gila...rasa nak je beli semua buku masakan tu...nasib baik kuat iman(cewAh)..hahahah
      sambal tempoyak masak tu mmg fav kami

      Delete
  20. Salam Kak,
    wah seronoknya dapat beli buku2 tu.. banyak tuu.. mahal tak buku nigella? kat sini boleh tahan mahal jugak. bestnye dpt balik kg.. mkn durian dan masakan yg sedap2.. aa tak tahan tgk durian dan durian crepe tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      kat book fair ni murah gila umi...dari rm10 hingga lah rm30
      mana tak rambang mata...hiihi

      Delete
  21. KA mmg suka kalau bab2 buku & balik kg. Tp tang doyan tu je x sebab x makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai juga rupanya yg x suka durian kan KA

      Delete
  22. sedapnya tea pekat n bahulu...
    durian crepe dh melanda berbulan2 kan...
    dok plan nk wat tp x dan ja hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama, duk berangan nak buat tp x buat2
      last sekali order je dgn kawan

      Delete
  23. akak sampaikan salam saya kat pakcik oliver tu tak..hehehe...kalau saya nmpk pakcik oliver tu, saya pun beli buku2 die kak..kekekke..

    oh lamanye tak lalu kat bukit putus tu..dulu kalau lalu situ, i sure pening jek..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik Jimie Oliver tu mmg cute kan :))
      Bukit putus dah x mcm dulu2 lagi maya...sekarang dah highway...x de bengkang bengko dah

      Delete
  24. makngaiiiiii...bukit putuih dah ala2 Cameron tu kak.Banggo se ha.Uwan buek den terliur dongan msak tompoyak daun kayu tu ha......

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak tempoyak tu yg paling sodap tu kan...makkk aiiii

      Delete
  25. Mak aiiih kak, banyaknya buku. Jeles saya tengok. Akak banyak beli buku resepi dan dictionary ek? Dictionary tu murah ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah je hami...dictionary tu anak akak punya
      satu set....murah je...lupa dah harga dia

      Delete
  26. Alin pun pegi last week kak...tapi frust x jumpa buku yg dicari

    ReplyDelete
  27. memang nikmat bila dpt balik kg akak ..
    paling x tahan bila ada musim buah2an ..
    saya nie duk kg , nenek merayu2 kat anak2 dia balik , sayang mereka x paham ..

    saya ngan ank2 juga untung , org x nak balik , kami makan semua ekekek
    '
    lauk2 tuu sdap nyeeeeeeeeee kak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. duduk kg memang bestttt
      esp musim buah

      Delete
  28. Sedapnya lauk pauk tu Kasih... akhirnya dapat juga merasa crepe durian ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org lain dah lama hebou
      saya baru je dpt rasa

      Delete
  29. Wahh akak..
    Best soping tu!
    Ingat serigala mana?
    Ingat Jacob punyer?

    Lauk akak post nie meruntum jiwa hati yong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupa2nya serigala jahat yg menyerang tiap tahun...hihi
      Murah Murah

      Delete
  30. Kak kasih..
    nak huggg...

    tak aci tau.. banyak benor beli buku.. jeles!
    tak aci jugak, makan crepe dereyan..
    tak aci jugak minum teh pekat..
    tak aci.. pi shopping..
    tak aci! makan sesedap tayang kat orang jauh! sobsobsob...

    hahhaha..
    take care kak.. really miss you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hug Dulu
      Hihihi...Banyaknya tak aci.
      Takpe Nanti bila dah balik msia ..mkn apa yg dirindukan ye.
      Bila nak balik msia?

      Delete
    2. nak balik nih.. tengah tunggu masa yang sesuai..
      dating nak? :)

      Delete
    3. Kejap je kan...dah pun selesai.
      Bila?

      Delete
  31. soalan yg sama saya terima dari suami bila ajak ke book fair tu... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan yg Sungguh kijam...hahahahhaah

      Delete
  32. geram tgk buku masakan yg akak rembat tu..balik kg bestnya dpt makan durian fresh..memang betol ckap akak tu satu malaya demam durian crepe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dimana2 org dok cakap pasal crepe durian ni kan

      Delete
  33. saya kempunan tak boleh pergi BBW sale ni..takpolah..jimat duit sket..HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun mula2 x nak pergi...tp tergoda juga...habis duit mokcik...hihihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...