Tuesday, 11 December 2012

Rosemary Chicken dan Kaktus



 Assalamualaikum semua..♡
Akak datang nak sapu sawang di blog ni...harap semua sihat.
Kepenatan dan kesibukan sebenarnya yang membataskan usaha untuk menulis.
Akhir tahun biasanya macam tu le...orang lain bercuti , akak kerja lintang pukang.
Takpe le rezeki masing-masing...Redha aje lah :)


 Akhirnya akak berjaya juga masak rosemary chicken ni setelah sekian lama teringin nak buat bila tengok kat blog Mama Mia dan Tia.....thanks Zu, ....semoga ilmu yang diberi mendapat berkat dan pahala dari Allah.


Kak Pah  my SIL pun pernah kasi resepi ni...disebabkan tak tulis...akhirnya lupa.
Mengharap sangat Kak Pah aktif balik menulis blog agar dapat saling share resepi.

 Ini bahan-bahannya....akak "derhaka" sikit...akak tambah capsicum dan tomato cerry.


Anak-anak makan dengan mayonis....mereka ni kalau boleh semua food pun nak letak mayonis.
Minggu ni Aqi dan adik ada, so semangat sikit nak masak sebab ada yang tukang makan.
Tokmi pun ada.
Ayam ni kami makan berlima....licin !!
Alhamdulillah :)

 Ni story minggu lepas....Adik dan Aqi tak ada....Nasib baik tokmi datang bersama Adik Ma dan Abang Shahmi (anak buah akak).
Sambil makan durian. Tak le sunyi sangat.

Petang Humyra dan yier pun ada.
Mokcik ni janji nak masak sandwich pada adik ma.
Tokmi pula masak pengat durian...sayang gambar takde.


Pagi dah siap-siap nak tukar tanah kaktus...semua dah siappp.
Tapi tak jadi....mood tarakk.
Boleh ke macam tu? Teruknya !

 Akhirnya bukannya tukar tanah...tapi duk snap gambar kaktus.

 Dah lama tak tukar tanah...dah kocut kaktus den ni.
Kaktus memang kena tukar tanah sekali sekala...agar gomok kembali.

 Ni kaktus yang tanam di tanah...tak banyak songeh.
Tak letak baja pun tak pe..
Tujuan sebenar tanam kaktus ni dulu kononnya nak elak sang pencuri panjat pagar...muhahaha
Sebab pagar akak rendah.

 Ni kaktus yang akak potong...dah tumbuh anak di tempat potongan tu.

Akak panggil kaktus telinga arnab.

!
 Ini bukan kaktus...hihi
kes lari dari topik lagi ni...tp takpe lah kan...bukan karangan SPM pun.
Bunga gantung...tp akak tak gantung pun ..just letak berderet tepi pagar. 


Pokok pegaga Jepun dan pokok kesum yang baru kena trim.
Buang daun daun yang tua....agar tumbuh daun baru.
Anak beranak guppies menatap kat dalam pasu tu.
Beranak pinak.




Keep smiling:)
              Selamat beristirehat semua :)
                            

64 comments:

  1. Patutnya mesok saya tengok entri ni. Mesok. Ni dah lapaq la pulak saya tengok ayam tu..huwaaaaahhhh! Dah 11pm+, tak bleh makan lagi dah..huwaaaaaahhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. diet ke dinas?
      akak kenkadang tu pukul 12 am pun keluar makan roti canai dgn hubby...sesekali je le hihi

      Delete
  2. husss lega bila malas dan bosan dah hilang.kalau tidak tiap2 hari tinju...tapi terkecewa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe exercise jari jemari...klik...hihi

      Delete
  3. Salam Kak,
    mmg mengancamlah ayam rosemary akak tu, kalau jamie oliver tgk mesti nangis punya sbb lg hebat dr masakan dia hehe..
    good idea tanam kaktus tu pencuri pun tak berani masuk kecuali kalau dia buta dan nak cari nahas tu kan..
    kalau sunyi mkn durian jgn segan2 ajak umi kalau org jemput mkn durian mmg tak tolak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jamie nanges sebab kenapa le tak sama mcm dia buat...hahahha
      Yang kelakarnya ada juga yg panjat pagar nak curi kasut...ishhh

      Delete
  4. wahkak! buat saya terliur jah male- male ni,dlm botol blkng skali tak napok label tu gapo kak?

    ReplyDelete
  5. salam sis
    Rajinnya gardening! Kaktus mudah untk dijaga tapi bg ta agak rumit penjagaannya..memang terbaiklah sis.
    Teruja ta tgok halaman sis penuh dgn flora yg mbuatkan sejuk mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaktus akak pun dah byk yg mati TA :)

      Delete
  6. Senangla daku lepas ni. Kalau nk melahap rosemary chicken xyah mengharap kat mamatiamia aje hahaha

    Ishhh kesian puteh kene paksa mkn durian. Dia xnak! Xsuke! Jgn paksa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aikk puteh mcm serupa je dgn mr pilot...x suka durian...hahahha

      Delete
  7. Rosemary chicken tu memang tergoda.. Ingat nak cuba juga resepi Kak Zu.. Tapi akak yang dah buat dulu..

    Rajin akak bercucuk tanam.. Penuh halaman akak dengan pokok2 bunga.. Kak, bunga gantung yang last tu cantik.. Apa nama pokok tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti try lah ye.
      Akak pun x tau nama dia Nur :)

      Delete
  8. Dah dinihari kakcik singgah sini, tengok ayam panggang terus rasa lapar. :)

    ReplyDelete
  9. Hati2 kaktus yg berduri..tercucuk duri..rawat sendiri..

    sajian makanan yg menyelera..cuti begini akak banyak masa untuk memasak..memang seronok masak makanan sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu tercucuk duri kaktus ni ...hihi

      Delete
  10. Salam kak Kasih..
    Cantik bekas tempayan utk pegaga, kesum and guppies tu. We all ada jugak bercadang konon2 nak buat mcm tu tp takut kucing2 area sini hari2 dok usik the guppies aje :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Min...jangan letak air penuh sangat...In Sha Allah tiada gangguan :)

      Delete
  11. ya ampun..nampak menarik rosemary chicken tu..mana resepinye kak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau rajin akak tempek ye maya :)

      Delete
  12. marsha pon suka makan mayonis. semua nak diletakkan mayo tu... yummm yummmm yummeehh the chicken..!!!

    sejuk & segar je mata tengok hijau pokok2.. ngapa la saya tak minat.. suka tengok je.. bukan tak minat tapi bila pokok tak sihat & mati, saya jadi sedih.. macam la bela pets jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh berbesan le kita...sama2 suka mayo...hihi

      Delete
  13. lamanya bertapa kak.hehehe.musim2 hujan ni mood pun x berape nk rajin kan.cantikla rosemary chicken akak.brownish je warnanya.kalau saya buat.samaada terlebih brown aka hangus or pucat lesi huhhuu.kena cuba lg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terus mencuba unk berjaya...hihi
      akak punya pun bukan nya ok sangat pun .

      Delete
  14. ASSALAM kak,

    banyok nyoh kaktus, besar2 pulok tuh.....gere tengok weh....idea yg bagus tu tanam tepi pagar...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp ada juga yg panjat pagar se,mata2 nak curi kasut

      Delete
  15. lama betul akak menyepi ye...

    tergoda betul tengok ayam tu kak... durian lagi.. aduhai.. bestnya

    ReplyDelete
  16. Rosemary chicken tukan Kasih... di rumah Amie, buat sekor, sekolah habis kalau boleh tulang2nya sekali nak dimaman ha ha ha ahh...

    ReplyDelete
  17. salam kak kasih.....segalanya menggoda selera...saya tanam kaktus tapi tangan saya ni panas kot, tak hidup dengan jayanya..bila bagi pada makcik, elok pulak tumbesarannya.

    geram tengok kaktus kak kasih..segar bugar je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam aya
      kaktus ni kalau byk air pun x boleh
      kalau x siram lansung pun x boleh gak

      Delete
  18. sukanya kalau tengok gambar2 pokok bunga akak..rajin akak membelanya..

    saya ni jenis hangat2 tahi ayam, kalau tanam bunga kejap je dah mamfoss sebab malas nak belai bunga tu:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun byk yang manfoss gak zaila.. :)

      Delete
  19. kucing yg anak buah kak ya pegang tu, Si Putih ke? Cepatnya besar.

    sedapnya kalau dapat ratah ayam rosemary ni...

    ReplyDelete
  20. hi kakak






    lama tak singgah sini... :)

    ReplyDelete
  21. tanam kaktus tak banyak songgeh, mesti hidup punyalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai unk akak yg cuma ada masa sehari je dlm seminggu

      Delete
  22. WOW..MELELEH TENGOK AYAM TU KAK

    KAKTUS TU BUI PERNAH TANAM TP LAS-LAS MATI KERING DIA..HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak punya kaktus yg mati kering memang banyak Bui

      Delete
  23. salam KKR:) Wahhh sodap nampak RMC tu,ada capsicum tu mesti lagi sodap kan..sayu suka jugak kalau dia dah lembut2 tu:) wangi bau dia kan:)Cactus pun sangat menawan jiwa..cuma saya maleh sikit nak tukar2 tanah tu sobab tu lah pendek nyawa dia:):) ni ramai hero tolong okay lah tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      thanks zu resepi yg best ni
      kaktus akak dulu mmg banyak...tp sekarang dah tinggal sikit..mati .

      Delete
  24. Replies
    1. terperanjat tgok ayam terkangkang dlm mangkuk tu ye

      Delete
  25. Saya & wife saya mmg gemar buat meal western di rumah..Rosemary chicken ni mmg kami suka...ikut resepi Jamie Oliver mmg sedap! Tapi ayah saya tak leh terima rasa rosemary tu...hihihi..betul2 tekak melayu, dia lebih suka ayam goreng kunyit aja...:)

    Subur membiak biak kaktus tu kan...Saya ada juga bela kaktus, kecik aja la tapi...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaktus akak dulu banyak sekarang dah byk yg mati :)

      Delete
  26. ada lagi tak aym panggan tu? mas nak sikit hihi
    ramai dh kwn2 blogger dh try rosemary chiken..mas juga yg ketinggalan huhuu hehe...mood tgh bermalasan skrg..uhuk..uhuk..srob..srob..

    akk sama dgn mama mas..cinta kaktus!

    ReplyDelete
  27. Salam K.Kasih...meriahnya halaman rumah dgn bunga2 yg cantik sambil menikmati hidangan ayam yg lazat tu:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak selalu meriah atie...time bersemak pun ada juga...tu sebab tuannya malas le tu

      Delete
  28. salam kak,
    wahh kenduri durian tue..byknya ..mcm nk join jew..rosmerry mmg sedap tau:)

    ReplyDelete
  29. pic2 yang cantik akak. TQ share ye

    ReplyDelete
  30. dari rasa lapar tengok rosemary chicken tu sampai la rasa kagum dan teruja tengok pokok2 tanaman akak...pokok pegaga jepun tu susah la nak cari kat sini..suka jugak nak hias dalam pasu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegaga jepun ni Senang Hidup...bila dah Byk Akak trim buang.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...